Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Πορεία αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά

Tου Νίκου Γουρλά
Ξεκίνησε την Κυριακή που μας πέρασε η μεγάλη πορεία συνδικάτων, ανέργων και άλλων συλλογικοτήτων κατά της ανεργίας από την Πάτρα, η οποία θα καταλήξει στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή 10 Απριλίου.
«..Όταν για να βρεις δεν υπάρχει καμιά δουλειά/ Πρέπει να αντισταθείς!/ Πρέπει ολάκερο το κράτος/ Τα πάνω κάτω ανάποδα να φέρεις/ Μέχρι να γίνεις ο ίδιος του εαυτού σου εργοδότης./ και τότε πάντα διαθέσιμη δουλειά για σένα θα ‘χει./ Όταν για την αδυναμία σας σας περιγελούν/ Δεν επιτρέπεται καιρό να χάνετε άλλο!/Πρέπει έτσι να φροντίσετε/ Που όλοι, όσοι αδύνατοι είναι, να βαδίσουνε μαζί./ Τότε μεγάλη δύναμη πια θα ’στε/ Να σας περιγελάει τότε δε θα τολμά κανείς»… 

                                                                                               Μπ. Μπρεχτ
Με αυτό το απόσπασμα από ποίημα του Μπρεχτ άρχισε την ομιλία του ο Δήμαρχος της Πάτρας Κ. Πελετίδης, πριν ξεκινήσει η μεγάλη πορεία αγώνα ενάντια στην ανεργία. Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του τόνισε: «Διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε δουλειά για όλους με δικαιώματα, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των ανέργων, η φωνή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας».

Η πρωτοβουλία αυτή είναι συνέχεια των προσπαθειών που γίνονται από συλλογικότητες ανέργων, συνδικάτα και άλλους φορείς, προκειμένου να οργανωθεί ένα μέτωπο αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά και να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα τα αιτήματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μέτρα άμεσης ανακούφισης των ανέργων, για μείωση του χρόνου εργασίας, παράλληλα και σε συνδυασμό με την πάλη για ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βέβαια έχει μια ξεχωριστή δυναμική αφού οι μέχρι τώρα συμμετοχές από συνδικάτα , συλλογικότητες και ανέργους είναι ιδιαίτερα μαζική, ενώ στην διάρκεια της πορείας προβλέπεται το «ποτάμι να φουσκώσει και άλλο». Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα Εργατικά Κέντρα και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων που θα διανύσει η πορεία, συμμετέχουν με δικό τους πρόγραμμα εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών.

Αυτή η μορφή αγώνα χρησιμοποιήθηκε και στη μεγάλη κρίση του ’29 στην Αγγλία. Άνεργοι από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα της χώρας ξεκίνησαν πορείες με κατεύθυνση το Λονδίνο όπου τα εργατικά συνδικάτα ενώθηκαν μαζί τους δημιουργώντας τεράστιες διαδηλώσεις οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως «πορείες των πεινασμένων».

Το ίδιο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, προσπάθησαν να κάνουν εκείνη τη χρονιά του 1929 και εργάτες από τα μεταλλεία Λαυρίου. Επηρεασμένοι από την κινητοποίηση των ανέργων της Αγγλίας αποφάσισαν να κάνουν πορεία προς την Αθήνα, όπου τα σωματεία της Ενωτικής ΓΣΕΕ θα ετοίμαζαν υποδοχή. Ο Βενιζέλος, θορυβημένος από την αναμενόμενη απήχηση που θα είχε η πρωτοβουλία των μεταλλωρύχων, έστειλε το στρατό και τους ανέκοψε λίγο έξω από το Λαύριο. Το ίδιο είχε συμβεί και στην απεργία των μεταλλωρύχων το 1961.

Μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία, για την κινητοποίηση ανέργων και εργαζομένων κατά της ανεργίας, θα έπρεπε να την είχε πάρει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Όμως, για ακόμα μια φορά αναδεικνύονται τα κενά και οι αδυναμίες που χαρακτηρίζουν τη δουλειά των συνδικάτων, παρά τις φωτεινές εξαιρέσεις.

Τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στην οργάνωση των ίδιων των ανέργων στα πλαίσια των σωματείων, αλλά και αυτοτελώς μέσα από επιτροπές ανέργων σε κλάδους, γειτονιές κλπ.

Βέβαια, με τέτοια ΓΣΕΕ και τέτοιες δευτεροβάθμιες οργανώσεις, που η δράση τους εξαντλείται στη μάχη των συσχετισμών με έπαθλο την κρατικοδίαιτη αναπαραγωγή του γραφειοκρατικού υποταγμένου συνδικαλισμού, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να υπάρξει καμιά σοβαρή προσπάθεια ανάπτυξης κινήματος ανέργων και εργαζομένων για το δικαίωμα στη δουλειά.

Αυτό το κενό καλείται να αναπληρώσει το ταξικό εργατικό κίνημα και στα πλαίσια αυτά η πορεία που ξεκίνησε την Κυριακή είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι σημαντικό η ταξική πτέρυγα να υπερβεί αδυναμίες και κατακερματισμούς, ενισχύοντας συλλογικότητες ανέργων (Ενεργοί Άνεργοι, ATTACK κ.α.), που με ελάχιστα μέσα προσπαθούν όχι μόνο να αναδείξουν το πρόβλημα αλλά και να διατυπώσουν ένα μάχιμο πρόγραμμα διεκδικήσεων άμεσης ανακούφισης, αλλά και προβολής γενικότερων αιτημάτων όπως η μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση των αποδοχών, η δραστική μείωση των ορίων συνταξιοδότησης κλπ.

Ζητούμενο για τη σημαντική αυτή προσπάθεια είναι το τι συνέχεια και προοπτική θα δοθεί στο τέλος της διαδρομής, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα Στο κατά ποσό θα συμβάλει στη δημιουργία ενός μαζικού εργατικού λαϊκού μετώπου κατά της ανεργίας, από συνδικάτα, συλλογικότητες ανέργων με όρους ταξικής ανεξαρτησίας και με πρωταγωνιστές τους ιδίους τους άνεργους.

Με αυτή την κατεύθυνση και με καλέσματα τους για συμμετοχή στην πορεία, πρωτοβάθμια σωματεία, συλλογικότητες ανέργων, κινήσεις πόλεων, λαϊκές συνελεύσεις κλπ, θα πρέπει να δώσουν μαζικό και μαχητικό παρόν την Κυριακή, επιδιώκοντας να συγκροτηθεί μια μεγάλη ενωτική διαδήλωση προς το κέντρο της Αθήνας, που θα ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα κινηματικά νερά και θα συμβάλει στην ανάταση του εργατικού κινήματος.

Πηγή:kommon.gr

7 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Λάθος πόρτα χτύπησε ο Κύριος. Η Πρωτοβουλία του Κομμουνιστή Δήμαρχου είναι πολύ σημαντική στην ανάδειξη του προβλήματος της Ανεργίας στην ζωή του λαού. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι στα πλαίσια του ΠΑΜΕ και της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ που συμμετέχει όποιος θέλει χωρίς να είναι Κομμουνιστής σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ. Ο Δήμαρχος είναι επικεφαλής στην περιοχή του της Εργατικής Λαικής Αντιπολίτευσης οχι για την δημιουργία νεων αυταπατών και νεου Οπορτουνιστικού αναχώματος. Αλλα για να συνειδητοποιησει ο λαός οτι δεν υπάρχει καμμία κυβέρνηση που να μπορεί να κάνει κάτι για τον λαό όσο τα μέσα παραγωγής ανήκουνε στους Καπιταλιστές. Ενισχύουμε λοιπόν παντού την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που όσο θα δυναμώνει θα αποσπά προσωρινά μέτρα ανακούφισης με Στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής Απομονώνουμε παντου τους Διασπαστές της Τάξης μας. Το τι σημαίνει ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ το βλέπουμε ζωντανό μπροστά μας. ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Στην Γαλλία αυτές τις ημέρες γίνεται ο χαμός με μέτρα σφαγής του λαού απο ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και εκει που δεν έχει μνημόνιο..........Πως γίνεται αυτό Ρε παιδιά ας μας το εξηγήση κάποιος Αντιμνημονιακός.............ΠΑΡΑΞΕΝΟ.

Ανώνυμος είπε...

Οταν η πορεία φτάσει στο Συνταγμα θα την Υποδεχθεί ο λαός της Αθήνας κατω απο τις Σημαίες της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. Ακόμα και ο Κύριος Γουρλας αν θέλει μπορεί να έρθει είναι καλοδεχούμενος. ΟΛΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

11:55, 11:29,κλπ "ανώνυμοι"
Εγώ λέω, όποιος έρθει στο Σύνταγμα την Κυριακή, να έρθει με τις σημαίες του ΚΚΕ. Όχι των σωματείων, των μαζικών οργανώσεων, του Δήμου της Πάτρας και λοιπών φορέων, αλλά μόνο με τις σημαίες του ΚΚΕ (χαριστικά άντε και του ΠΑΜΕ)>
ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ!!! ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ>

Ανώνυμος είπε...

12.17 Κάνεις τραγικό λάθος. Δεν συμμετέχουνε μόνο οι Κομμουνιστές.Δεν είναι Κομματική εκδήλωση. Η Ταξική ενότητα είναι πολύ σπουδαία υπόθεση. Κάτω απο τις Σημαίες του ΠΑΜΕ και τις Λαικής Συμμαχίες χωράμε όλοι. Εκει γίνεται και η διαπάλη των διαφορετικων απόψεων Μέσα στον καθημερινό αγώνα για το κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα καταλαβαίνει ο καθένας οτι δεν υπάρχει λύση σε τίποτα όσο οι καπιταλιστές έχουνε τα μέσα παραγωγής. Μόνο προσωρινά μέτρα ανακούφισης μπορείς να αποσπάσεις όσο θα δυναμώνει ο αγώνας με στόχο τον Πραγματικό αντίπαλο. Σε αυτόν τον αγώνα χωράμε όλοι. Τα ίδια μέτρα ισχύουνε στην Γαλλία χωρίς Μνημόνια. ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

12:17, Έχω άλλη αντίληψη για τη Λαϊκή Συμμαχία, τι να κάνουμε. Δεν πιστεύω σε αυτές τις σφηκοφωλιές (συμμαχίες-μέτωπα κλπ) που μπορούν να τρυπώσουν οι οπορτουνιστές και να μας χαλάσουν τη δουλειά.
ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, τα πορτραίτα του ΣΤΑΛΙΝ και τίποτα άλλο. Δική μας είναι η ανεργία δεν θα επιτρέψουμε να μας την πάρουν άλλοι.

Ανώνυμος είπε...

12.52 Καμμία Σφηκοφωλιά. Το ΠΑΜΕ είναι Ταξικό Μέτωπο και χωράει ο κάθε εργάτης σε ταξική βάση. Σε συμμαχία με Αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες μέσα στην Λαική Συμμαχία παλεύουμε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα και εκεί γίνεται και η διαπάλη των διαφορετικών απόψεων που αποτελεί υγεια και την επιδιώκουμε πάντα. Η Λαική Συμμαχία θα διεκδικήσει την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Το ΚΚΕ συμμετέχει στην ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ μέσω των μελών του η οποία δεν θα γίνει ποτέ Πολιτικό Μέτωπο. Αν στο μέλλον υπάρξουνε κόμματα Αυτοαπασχολούμενων η Αγροτών και θέλουνε μπορούνε να συμμετέχουνε και αυτά μέσω των μελών τους όπως το ΚΚΕ ώστε να εξασφαλίζεται η αυτοτέλεια των Κομμάτων. Το να λες οχι στο ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και στην ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και να θέλεις να βαδίσεις μόνο σου είναι τραγικό Αριστερίστικο λάθος όπως και το να φτιάξεις Πολιτικό Μέτωπο είναι Δεξιό Οπορτουνιστικό λάθος. Ο ΛΕΝΙΝ με τους Μπολσεβίκους με τις Θέσεις του ΑΠΡΙΛΗ και η εμπειρία του 20ου αιώνα με τον Σοσιαλισμό και το πως ανατράπηκε με αφετηρία το 1956 τα λέει όλα. Ο Λένιν και ο Μεγάλος Γεωργιανός με το μουστάκι μας δείχνουνε τον δρόμο. ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ πάνω απο όλα Συναγωνιστή.