Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Οι «διανοούμενες πόρνες»* των ΜΜΕ και οι Ιανοί του λαϊκισμού της αστικής αντιπολίτευσης

Από:Νέα Σπορά
Αδιαμφισβήτητα οι χθεσινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σημείωσαν μεγάλη επιτυχία αποκαλύπτοντας τη μεγάλη δυσαρέσκεια, που υπάρχει στις λαϊκές μάζες από την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ορισμένοι, όμως, βρήκαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν αυτές τις κινητοποιήσεις όχι για να στηρίξουν τα αιτήματα των εργαζομένων αλλά για να τις εγκλωβίσουν να μην πάρουν ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό χαρακτήρα ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται. Τα αστικά ΜΜΕ έκαναν και πάλι το «θαύμα» τους, ενώ οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης, σε ρόλο σύγχρονων Ιανών, προσπάθησαν να οικειοποιηθούν τη διάχυτη δυσαρέσκεια που παίρνει μεγάλες διαστάσεις.
Έτσι, λοιπόν, «μεγαλειώδεις» βρήκαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των μικροαστικών στρωμάτων τα αστικά ΜΜΕ. «νέκρωσε όλη η χώρα», «παρέλυσε η Ελλάδα» ήταν στους τίτλους των «φιλεργατικών» καναλιών των Μπόμπολα-Ψυχάρη, του Αλαφούζου, του Κυριακού, του Κοντομηνά κλπ. Όπως καταλαβαίνουμε πρόκειται για τα ίδια αστικά ΜΜΕ, που ως λίγους μήνες πριν έβγαζαν τα «σωθικά» τους ενάντια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, μιλούσαν για «συντεχνίες», για «λαϊκισμό» ή τις καταχώνιαζαν στα αζήτητα.

Οι σχολιαστές και οι παρουσιαστές των τηλεοράσεων της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας δεν δίστασαν τώρα να κάνουν λόγο για μια από τις «μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών», κάποιοι πρόσθεταν «αναμφίβολα η μεγαλύτερη». Είναι περιττό να πούμε ότι η χθεσινή 24ωρη απεργία έγινε πρώτο θέμα! Ομολογουμένως είναι ένα φαινόμενο, που δεν το είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν σε άλλες απεργίες, που θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν και αυτές ως «οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών».

Δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο στην κάλυψη των κινητοποιήσεων από τη μεριά των αστικών ΜΜΕ είναι το γεγονός ότι τόνιζαν ιδιαίτερα το ετερόκλητο των κοινωνικών τάξεων, στρωμάτων και κατηγοριών που απεργούσαν και βρέθηκαν στο δρόμο. «Ενώθηκαν από τους οικοδόμους μέχρι τις γραβάτες» και από «τα τρακτέρ μέχρι και τους παπάδες» ειπώθηκε μεταξύ άλλων! Κάποιοι δαιμόνιοι ρεπόρτερ είδαν μέχρι και «ένωση ΓΣΕΕ-ΠΑΜΕ»! Αλλά δεν έμειναν εκεί. Βρήκαν ως κοινό ενοποιητικό παράγοντα όλων αυτών των κινητοποιήσεων την «οργή από τις ψεύτικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ»: «άλλα μας τάξατε και άλλα μας κάνατε».

Αποσιωπούν, όμως, ότι τα ίδια αυτά αστικά ΜΜΕ εγκαλούν την κυβέρνηση, γιατί δεν έρχεται σε συμφωνία με τους «θεσμούς», ενώ από την άλλη αποσιωπούν ότι και τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης βρίσκονται σε στρατηγική σύμπτωση με την κυβέρνηση, ότι έχουν ψηφίσει το νέο μνημόνιο και επομένως έτσι κι αλλιώς τα αντιλαϊκά μέτρα θα ήταν αναπόφευκτα για την οποιαδήποτε κυβέρνηση, που θα διαχειριζόταν τη μνημονιακή πολιτική. Αποσιωπούν τέλος το γεγονός ότι οι «θεσμοί» έχουν μείνει αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους όχι μόνο με τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και με όλες τις προηγούμενες.

Ακόμα και την προσπάθεια διείσδυσης στις κινητοποιήσεις από μεριάς της Χρυσής Αυγής, τα αστικά ΜΜΕ την πρόβαλαν χωρίς καν να τη σχολιάσουν. Χωρίς ούτε να τη χρησιμοποιήσουν για να μιλήσουν για τη συνάντηση των «άκρων», όπως θα έκαναν παλιότερα προκειμένου να καλλιεργούν λογική του «νόμου και τάξης»! Ως δια μαγείας τώρα δεν θεωρείται επικίνδυνη η ΛΑΕ του Λαφαζάνη για ντου στο νομισματοκοπείο, ούτε θεωρείται γραφική η πρώην πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που προβλήθηκαν ως συμμετέχοντες στην απεργία!

Κάποιοι ακόμα πιο τολμηροί τηλεαστέρες τα έβαλαν με τους κουκουλοφόρους επειδή λέει «αμαύρωσαν τη μεγαλειώδη και ογκώδη απεργία», όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε ανάλογες περιπτώσεις έστηναν σόου με ζωντανές συνδέσεις. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σχεδόν υπονόησαν ότι οι «γνωστοί άγνωστοι» είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Βέβαια στο παρελθόν δεν έβγαζαν ανάλογα συμπεράσματα από τη δράση των κουκουλοφόρων, αντίθετα έβρισκαν ένοχες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις θεωρούσαν ούτε λίγο ούτε πολύ ως φυτώριο ακόμα και της τρομοκρατίας!

Στην ίδια γραμμή με τα αστικά ΜΜΕ και το μπλοκ της αστικής αντιπολίτευσης του «ΝΑΙ». Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να αγκαλιάσει τις κινητοποιήσεις, αλλά για να τις προσανατολίσει στην κατεύθυνση της «οργής για τη σκόπιμη και κυνική εξαπάτηση του ΣΥΡΙΖΑ» αποσιωπώντας τον πραγματικό ένοχο αυτής της πολιτικής, πολύ περισσότερο αποσιωπώντας ότι όταν ήταν στην κυβέρνηση εφάρμοζε τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα, για να συμπεράνει ότι «ο λαϊκισμός πληρώνεται ακριβά και η χώρα δεν κυβερνιέται με ψέματα», λες και όταν βρισκόταν η ίδια στην κυβέρνηση η χώρα κυβερνιόταν με αλήθειες, κάνοντας, ταυτόχρονα, μια προκλητική επίδειξη του δικού της λαϊκισμού με τον οποίο προσπαθεί να αντιπολιτευτεί τηνη κυβέρνηση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και τα άλλα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που και αυτά δημαγώγησαν κυρίως πάνω στα αισθήματα απογοήτευσης των εργαζομένων από την κυβέρνηση και κυρίως των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Και από κοντά και η Χρυσή Αυγή την ανακοίνωση της οποίας για τη «στήριξη» στους αγρότες την πρόβαλλαν κανονικά τα αστικά ΜΜΕ για να την ακούσει και ο τελευταίος αγρότης.

Και στο τέλος, αφού τα αστικά ΜΜΕ κάλυψαν με πρωτοφανή επάρκεια τις κινητοποιήσεις και τις απεργιακές διαδηλώσεις περνώντας στο θέμα της διαπραγμάτευσης και στον απόηχο της επαναφοράς του Grexit από το Σόιμπλε, ποιο ήταν το συμπέρασμα;

Ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κατάσταση εμπλοκής γιατί οι λεγόμενοι εταίροι ζητούν νέα δημοσιονομικά μέτρα για φέτος (Κομισιόν) και «εδώ και τώρα» μείωση στις συντάξεις και καμία αύξηση των εισφορών για τους εργοδότες (ΔΝΤ) και ως εκ τούτου η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο, μεταξύ σφύρας και άκμονος ανάμεσα στις κοινωνικές αντιδράσεις και τις απαιτήσεις των «θεσμών». Και μετά από αυτή τη διαπίστωση κατέληγαν στην προτροπή προς την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση και να προχωρήσει σε συμφωνία. Από κοντά και η αστική αντιπολίτευση γιατί όπως ισχυρίζεται «όσο κωλυσιεργεί η κυβέρνηση αυξάνεται ο λογαριασμός»!

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Τα αστικά ΜΜΕ και τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης κατανοούντις κοινωνικές αντιδράσεις, συμπονούν την κοινωνία για την αγανάκτησή της, που ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα έταξε και άλλα κάνει για να καταλήξουν στην πολιτική θέση …η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των «θεσμών», που ζητούν να κάνει όλα αυτά για τα οποία υπάρχει αγανάκτηση στην κοινωνία!

Αν όλα αυτά που αναφέραμε μέχρι τώρα τα βάλουμε σε «μια σειρά» το τελικό συμπέρασμα είναι ότι τα αστικά ΜΜΕ και η αστική αντιπολίτευση πατάνε πάνω στη δυσαρέσκεια των εργαζομένων και των μικροαστικών στρωμάτων, την κάνουν μία και αδιαίρετη με τη «δυσαρέσκεια» των αστικών στρωμάτων, που κινητοποιεί η αστική αντιπολίτευση, την ίδια στιγμή που εργάζονται για ένα νέο πολιτικό σκηνικό, που θα συνεχίσει την ίδια πολιτική!

*Ομολογία του αποχωρούντα αρχισυντάκτη των New York Times !!!

“Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια”, ισχυρίστηκε ο Τζον Σουΐντον, πρώην αρχισυντάκτης των New York Times, στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση που έγινε προς τιμήν του πριν βγει στη σύνταξη. Κάποιος από τους παρευρισκόμενους έκανε πρόποση για τον ανεξάρτητο Τύπο, και ο Σουϊντον διέκοψε και συμπλήρωσε: “Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα σ’ αυτήν την περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας, που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω. Εσείς…. επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να…. γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο.. Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο.. Είμαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους. Ο χρόνος, η ζωής μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες”!!!

Πηγή:neaspora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :