Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Οικονομική κρίση και κρίση του πολιτικού συστήματος

Γράφει ο Στωικός
Στις 3 Νοέμβρη συμπληρώνονται 5,5 χρόνια από την υπογραφή του 1ου επαίσχυντου μνημονίου, που σηματοδότησε την απαρχή της τραγωδίας του ελληνικού λαού. Τραγωδία, η οποία δυστυχώς, συνεχίζεται χωρίς να είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει το τέλος της, δεδομένου ότι η «αριστερή» αυτή τη φορά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πριν από ενάμιση μόλις μήνα –στις 12 Σεπτέμβρη– υπέγραψε το 3ο κατά σειρά μνημόνιο οικονομικής και κοινωνικής υποδούλωσης του ελληνικού λαού στις δυνάμεις του δυτικού ιμπεριαλισμού. 
Με αφορμή την «επέτειο» αυτή, ήρθε η ώρα να πιάσουμε χαρτί και μολύβι, να τραβήξουμε γραμμή και να κάνουμε λογαριασμό. Και πιο συγκεκριμένα να δούμε πώς επέδρασσε η οικονομική κρίση και η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών σκληρής λιτότητας στο πολιτικό σύστημα της χώρας, τόσο για τα κόμματα που από κυβερνητικές θέσεις υλοποίησαν τα χρόνια αυτά τις πολιτικές αυτές, όσο και για αυτά που από τις θέσεις της αντιπολίτευσης, άρθρωσαν, ή επιχείρησαν να αρθρώσουν αντιπολιτευτικό λόγο.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Απάντηση των Παρεμβάσεων στο συκοφαντικό και ψευδές δημοσίευμα του Ριζοσπάστη – ΠΑΜΕ της 25/10/2015

Δήλωση των εκπροσώπων
των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ–ΚΙΝΗΣΕΩΝ–ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε. στο Δ.Σ της ΔΟΕ

Γιώργου Γαλάνη και Mιχάλη Μιλτσακάκη:


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΨΕΥΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ-ΠΑΜΕ ΤΗΣ 25/10/2015

Για μια ακόμη φορά το ΠΑΜΕ και ο Ριζοσπάστης «ανακάλυψαν» τον εχθρό του εργατικού κινήματος και τη μήτρα της «απεργοσπασίας» στις Παρεμβάσεις του Δημόσιου τομέα και ιδιαίτερα της εκπαίδευσης.

Με ψεύδη και συκοφαντίες στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, επιχειρούν για μια ακόμη φορά να«δικαιώσουν» την απόλυτα λάθος γραμμή του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα και στην συγκρότηση των μετώπων.

Δε διστάζουν μάλιστα να τσουβαλιάσουν τις Παρεμβάσεις και το ρεύμα του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού με την ΠΑΣΚ, τη ΔΑΚΕ και το ΜΕΤΑ, δυνάμεις με τις οποίες το ΠΑΜΕ ψηφίζει από κοινού τα τελευταία χρόνια όλες τις πανεργατικές απεργίες, κάνοντας έτσι το «λαγό» του γραφειοκρατικού- κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Πόσοι και ποιοί χωρούν σε ένα κόσμο γεμάτο φράχτες και φόβο;

Παναγιώτης Μαυροειδής
Η πρώτη είδηση ήταν στις 19 Οκτώβρη: 
«Στα τραύματά του υπέκυψε ένας πρόσφυγας στο Ισραήλ από την Ερυθραία που θεωρήθηκε, λανθασμένα Παλαιστίνιος καμικάζι: Τον πρόσφυγα, που είχε υποβάλει αίτηση για άσυλο, πυροβόλησε φύλακας και στη συνέχεια περαστικοί τον κλώτσησαν και τον λίντσαραν ενώ βρισκόταν στο έδαφος». 
Ακόμη όμως μεγαλύτερη εντύπωση έκανε η επόμενη είδηση, τρείς μόλις μέρες αργότερα: 
«Θανάσιμα πυροβόλησε στρατιώτης στην Ιερουσαλήμ έναν Ισραηλινό που θεώρησε ‘’παλαιστίνιο τρομοκράτη’’, σε ένα περιστατικό που προστίθενται σε όσα δείχνουν με τον δραματικότερο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα».

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός της επαναστατικής αριστεράς

Tου Σταύρου Μανίκα
Η επόμενη μέρα…
Τα ακυρωμένα καθήκοντα της επαναστατικής αριστεράς και ο αναγκαίος επαναστατικός επαναπροσδιορισμός της.
Τα γεγονότα, δυστυχώς για μια φορά ακόμα, επιβεβαίωσαν όσους ασκούσαν σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στις πολιτικές επιλογές του, που διαφαίνονταν ξεκάθαρα πως θα έκανε πράξη, όταν θα έπαιρνε την εξουσία στα χέρια του. Τα ίδια τα γεγονότα, διέψευσαν ταυτόχρονα και όλους τους συντρόφους αλλά και αρκετές οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς και κάποιες συλλογικότητες του α/α χώρου, που «προσπαθούσαν» τα τελευταία χρόνια, μέσα από τον στρογγυλεμένο λόγο τους να «τα έχουν καλά» με την εν δυνάμει κυβέρνηση της «αριστεράς».

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η οικονομική κρίση και η ανεπάρκεια της κομμουνιστικής Αριστεράς

Βασίλης Καλαματιανός, Γεράσιμος Αραβανής*
Η μεγάλη οικονομική κρίση που έπληξε και την Ελλάδα και η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων ανέτρεψαν τις ισορροπίες που ίσχυαν στην πολιτική ζωή. Η ραγδαία επιτάχυνση των εξελίξεων και η ανατροπή των δεδομένων φανέρωσαν τις ανεπάρκειες και τα όρια των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Ανέδειξαν όμως και τις σοβαρές ανεπάρκειες της Αριστεράς, ιδιαίτερα της κομμουνιστικής Αριστεράς, αφού κυρίως η κομμουνιστική Αριστερά και η προοπτική της μας απασχολεί. Η ανεπάρκεια αυτή αφορά όλα τα επίπεδα:

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Η διαγραφή του χρέους διαγράφεται ή ανταλλάσσεται με νέα βαρβαρότητα

Του Παναγιώτη Μαυροειδή
Μέχρι πρότινος περίσσευαν οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή (του μεγαλύτερου μέρους) του χρέους. Στο εξής οι επιτρεπτές λέξεις είναι επιμήκυνση, ανασχεδιασμός, αναδιάρθρωση και άλλα παρόμοια. Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές έχει αποκλείσει ρητά την ονομαστική διαγραφή μέρους του χρέους. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ντάισελμπλουμ ανέφερε πρόσφατα πως ένα καλό μέτρο για την «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους θα ήταν να τεθεί όριο στο ετήσιο ποσό αποπληρωμής, στο 15%,του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει αιμοδοσία 27 δις το χρόνο!

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Ιδεολογικός πόλεμος προετοιμασίας για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Ιδεολογικός πόλεμος προετοιμασίας για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης
«Σοφά» ζόμπι του κεφαλαίου


Καταρχάς, κομμένο το παραμυθάκι με τους «σοφούς» που τους μαζεύει το κράτος από καιρού εις καιρόν σε μια επιτροπή, για να κάνουν τη δουλειά της ιδεολογικής προετοιμασίας για μια αντιλαϊκή επίθεση. Οι τύποι αυτοί δεν είναι καν «σοφοί», με την έννοια που έχει αυτή η λέξη στην ελληνική γλώσσα. Συχνά δεν είναι ούτε καν τεχνοκρατικά επαρκείς για να επεξεργαστούν ένα θέμα. Στη δημόσια διοίκηση υπάρχουν στελέχη με μεγαλύτερη τεχνοκρατική επάρκεια και γνώση των αντικειμένων. Οι «σοφοί» είναι κατασκευάσματα της αστικής πολιτικής και της αστικής μιντιοκρατίας. Είναι άνθρωποι ειδικών αποστολών, που το ανύπαρκτο κύρος τους αντικαθίσταται από ένα κατασκευασμένο κύρος.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ολοι στις συγκεντρώσεις και πορείες την Παρασκευή 16/10 ενάντια στο πολυνομοσχέδιο-σφαγείο


ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/10 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΟΧΕΔΟ - ΣΦΑΓΕΙΟ.

ΑΘΗΝΑ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 7 μμ - ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 6.30 μμ

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ: ΠΛ. ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 7 μμ

Την Παρασκευή 16.10 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψηφίζει την πρώτη σειρά των προαπαιτούμενων μέτρων του 3ου Μνημονίου για να "πάρει τη δόση" των 2 δις ευρώ. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, συντάξεις πείνας και σφαγή στα ασφαλιστικά δικαιώματα, βάζει μπροστά το ξεπούλημα τη δημόσιας περιουσίας ξεκινώντας από το χάρισμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπεξαιρεί μόνιμα τα αποθεματικά φορέων του δημοσίου, προωθεί αυξήσεις στα εισιτήρια των συγκοινωνιών στο όνομα της αναδιοργάνωσής τους και φτάνει στο απόλυτα εξευτελιστικό σημείο να απαλλάσσει από τον ΕΝΦΙΑ, που τον πληρώνουν οι φτωχοί και οι άνεργοι, το ΤΑΙΠΕΔ και ότι του ανήκει (!) για να τα πάρουν οι "επενδυτές" χωρίς υποχρεώσεις.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Εργατική, ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει την πρωτοβουλία συντονισμού σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών κινήσεων, συλλογικοτήτων γειτονιάς για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και την απόφασή τους να οργανώσουν αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για τα δικαιώματα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων και των μεταναστών, ενάντια στην Ευρώπη – φρούριο που τους οδηγεί στα χέρια εκμεταλλευτών και στο θάνατο.

Στηρίζει και καλεί στο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό, αλληλεγγύης στους πρόσφυγες συλλαλητήριο και πορεία στην ΕΕ που οργανώνουν την Πέμπτη 15/10, 6μμ, στα Προπύλαια, ημέρα σύγκλισης της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Μαζική μαχητική διαδήλωση για τους δολοφονημένους Τούρκους αγωνιστές

Με μεγάλη μαζικότητα και παλμό πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συγκέντρωση καταδίκης της δολοφονικής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα και αλληλεγγύης στο εργατικό, δημοκρατικό κίνημα και την αριστερά της Τουρκίας και του Κουρδιστάν. Υπενθυμίζεται ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα το Σάββατο 10 Οκτώβρη χτύπησαν τις προσυγκεντρώσεις για το παλλαϊκό συλλαλητήριο πουκαλούσαν τα μεγάλα τουρκικά συνδικάτα και κόμματα της αριστεράς για την ειρήνη και τη δημοκρατία, ενάντια στον πόλεμο. Αποτέλεσμα των βομβιστικών επιθέσεων ήταν να δολοφονηθούν 130 αγωνιστές μέλη των συνδικάτων και αριστερών οργανώσεων και να τραυματιστούν σοβαρά εκατοντάδες άλλοι.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Έτσι ξαφνικά μετατράπηκε η Πεντάμορφη σε Τέρας; (περί ΣΥΡΙΖΑ, ήττας και ΟΧΙ)

Παναγιώτης Μαυροειδής
Κατακάθισε λίγο ο κουρνιαχτός για τα εκλογικά αποτελέσματα. Τα γενικά, όσο και τα ειδικότερα της αριστεράς. Όχι δε σταμάτησε η συζήτηση, ούτε έφυγε η ανησυχία. Ίσως όμως σήμερα, σε μια μικρή απόσταση από την ένταση, τη φόρτιση και την κούραση των πρώτων ημερών, να μπορούμε να δούμε καλύτερα τα ζητήματα. Πιο σφαιρικά, πιο νηφάλια, πιο αντικειμενικά, πιο βαθειά.

Το πολιτικό τοπίο όλο και λιγότερο ορίζεται με την απόστασή του από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Αντίθετα, σκιάζεται και βαραίνει από την πραγματικότητα της επικύρωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή την εφαρμογή του Τρίτου Πεντα-κομματικού Μνημονίου και το νέο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας σε μια εποχή πολέμων στην περιοχή μας.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Είκοσι κολασμένους μήνες μας υπόσχεται η «αριστερή» κυβέρνηση για να υλοποιήσει το 3ο μνημόνιο

Γράφει ο Στωικός
Οι ρόλοι του καλού και του καλού μπάτσου είναι γνωστοί στην ελληνική κοινωνία. Ο ένας –ο κακός– είναι ο σκληρός, αυτός που εξασκεί ψυχολογική –και ενίοτε και σωματική– βία, προκειμένου να αποσπάσει την ομολογία του κατηγορούμενου.

Ο άλλος –ο «καλός» μπάτσος– είναι το αντίθετο του πρώτου. Μειλίχιος, ευγενικός, με το χαμόγελο στα χείλη, προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κατηγορούμενου, να τον κάνει να αισθανθεί άνετα, να χαλαρώσει από την πίεση και τελικά να ομολογήσει…

Το θέμα της ομολογίας είναι αυτό που ενώνει τον «καλό» με τον «κακό» μπάτσο. Επιδιώκουν τον ίδιο στόχο. Μόνο που ο καθένας και κατόπιν συνεννόησης, ακολουθεί διαφορετική τακτική.

Ενωτικός μαχητικός αγώνας, όχι άσφαιρη διαμαρτυρία

Του Δημήτρη Γκόβα
Η εφαρμογή του 3ου βάρβαρου μνημονίου ξεκίνησε. Με κατεπείγουσες διαδικασίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θέλει να νομοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα, σε έναν μάλιστα νόμο και εντός λίγων ημερών. Ενδεικτικά είναι τα λόγια του Υπουργού Εργασίας στην ανάληψη των καθηκόντων του μετά τις εκλογές: «Μέσα σε ένα μήνα θα κάνουμε ό,τι δεν έγινε σε 40 χρόνια»! Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση σαρωτικής αντεργατικής και αντιλαϊκής επιδρομής.
Οι έλεγχοι των δανειστών και τα κλιμάκια της τρόικας-«θεσμών» επέστρεψαν ήδη στο «έργο» τους, ώστε μαζί με την κυβέρνηση να διασφαλίσουν την υλοποίηση των μέτρων-σοκ ενάντια στο λαό, με εκατοντάδες μέτρα να παίρνουν το δρόμο της νομοθέτησης και εφαρμογής εντός του Οκτώβρη και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Νοέμβρη.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση του ΕΜΕΡ για τη μαζική δολοφονία στην Άγκυρα

Μετάφραση: Σεϊτ Αλντογκάν

Στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα δολοφονήθηκαν δεκάδες αγωνιστές και υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες.

Όποιος και να πραγματοποίησε αυτή τη δολοφονία, πίσω του είναι ο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του. Δεν διστάζουν να ανοίξουν πόλεμο στο λαό για τη συνέχιση της εξουσίας τους. Στις 5 Ιούνη στο Ντιγιάρμπακιρ, και στις 20 Ιούλη στο Σουρούτς είχαν πραγματοποιηθεί παρόμοιες δολοφονίες όπου αποδείχτηκε ότι πίσω απ’ αυτές ήταν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση, ο Ερντογάν. Σκοπός τους είναι να επικρατεί τρομοκρατία πάνω απ’ την εργατική τάξη και τους λαούς μας για να συνεχίσουν την κυριαρχία τους. Γι’ αυτό, ο αγώνας που διεξάγεται σήμερα ενάντια στην κυβέρνηση και τα ανάκτορα του Ερντογάν είναι ένας αγώνας για το μέλλον της χώρας μας.

Άγκυρα: Βόμβα σε διαδήλωση με 30 νεκρούς!

Του Κώστα Μάρκου
Την ώρα που το Πριν πήγαινε στο τυπογραφείο, έγινε γνωστό ότι δύο βόμβες εξερράγησαν στην Άγκυρα, λίγο πριν ξεκινήσει μεγάλη αντικυβερνητική φιλειρηνική διαδήλωση κατά του πολέμου ενάντια στους Κούρδους.  
Σε περίπου 20 ημέρες, την 1η Νοεμβρίου, θα διεξαχθούν εκλογές στην Τουρκία, μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στις προηγούμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπου το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία εξαιτίας του αριστερού φιλοκουρδικό κόμματος HDP που έσπασε το όριο του 10% και μπήκε στη Βουλή.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Πολεμώντας στο Ντονμπάς

Αναδημοσίευση από: Ημεροδρόμος
Το εκτενές άρθρο που αναδημοσιεύουμε ελπίζουμε πως θα βοηθήσει τον αναγνώστη να γνωρίσει αρκετές πλευρές των γεγονότων στην ανατολική Ουκρανία. Ανεξάρτητα από τις όποιες ενστάσεις, που μπορεί να έχει κανείς, έχει τη δυνατότητα να βρει πληροφορίες κι εκτιμήσεις, που θα διευκολύνουν στην κατανόηση της κατάστασης στην περιοχή. 
Το άρθρο είναι δημοσιευμένο (σε μετάφραση) στην ιστοσελίδα της αριστερής οργάνωσης «Μποροτμπά» («Αγώνας» στα ουκρανικά) και το υπογράφει ο Βίκτορ Σαπίνοφ: 
 
«Η Μπορoτμπά επικρίνεται συχνά για τη στήριξη που παρέχει στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς, για το γεγονός ότι σύντροφοί μας αγωνίζονται στην πολιτοφυλακή και προσφέρουν στην ειρηνική οικοδόμηση του έθνους στο Λουγκάνσκ (LC) και το Ντονιέτσκ (DNR). Αυτή η κριτική ακούγεται όχι μόνο από εκείνους τους πρώην αριστερούς που υπέκυψαν στην εθνικιστική έξαρση και υποστήριξαν πρώτα το Μαϊντάν και στη συνέχεια τον πόλεμο του Κιέβου για την κατάκτηση του Ντονμπάς. Υπάρχουν και άλλοι που μας κάνουν κριτική, από τη σκοπιά του «μαρξιστικού πατσιφισμού», που αυτοαποκαλούνται «η νέα Τσίμμερβαλντ»

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Με το λύχνο του άστρου

Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη Εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης  

Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα
στο αγιάζι των λειμώνων στη μόνη ακτή του κόσμου
που να βρω την ψυχή μου το τετράφυλλο δάκρυ!

Τα κορίτσια μου πένθος για τους αιώνες έχουν
Τ’ αγόρια μου τουφέκια κρατούν και δεν κατέχουν
που να βρω την ψυχή μου το τετράφυλλο δάκρυ!



Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Το κόμμα νέου τύπου στη χωματερή...

Του Βασίλη Λιόση
Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας ένα κείμενο του Πάνου Δαμέλου υπό τον τίτλο «Ας μη νεκρανασταίνουμε το κόμμα νέου τύπου». Στο εν λόγω κείμενο ασκείται κριτική σε όσους επιμένουν στην αναγκαιότητα συγκρότησης κόμματος νέου τύπου, ίσως και συγκρότησης κόμματος. Η άποψη του συγγραφέα ουδόλως είναι νέα. Το κόμμα νέου τύπου έχει δεχθεί τα πυρά αστών και μικροαστών δημοσιολόγων και θεωρητικών για εδώ και δεκάδες χρόνια, οπότε καμία πρωτοτυπία.
Ποιες είναι οι βασικές αιτιάσεις που διατυπώνονται στο άρθρο; α) Είναι μάταιο να προσπαθούμε να ανασυστήσουμε το κόμμα νέου τύπου στις σύγχρονες συνθήκες, β) ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός είναι εξ’ ορισμού αποτυχημένος, γ) τα προηγούμενα τεκμαίρονται από τις ιστορικές αποτυχίες της αριστεράς.