Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Η αθλιότητα της απολογητικής για το «αριστερό» μνημόνιο

Μιχάλης Ρίζος

Να λοιπόν που εξαιρετικά γρήγορα όσο και θλιβερά στήθηκε και η αριστερή μονταζιέρα, υπεράσπισης του Τρίτου Μνημονίου.



Πάνος Σκουρλέτης 1:

«Πρόθεσή μας είναι να καταστήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη τη συμφωνία, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τους όρους απεμπλοκής από τις πολιτικές λιτότητας».

Από τη φιλολαϊκή προσαρμογή στην ΕΕ στη φιλολαϊκή διαχείριση του μνημονίου λοιπόν. Από τον «έντιμο» στον ταπεινωτικό συμβιβασμό και από το σκίσιμο του μνημονίου στο «να γίνει λιγότερο επώδυνο».

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Η νίκη της μεταφυσικής στην πολιτική γραμμή του ΚΚΕ

Του Παναγιώτη Μαυροειδή
Έχουν καταντήσει πλέον κλισέ φράσεις από μεριάς ΚΚΕ, όπως οι παρακάτω:
«Με μνημόνιο ή χωρίς μνημόνιο οι πολυεθνικοί όμιλοι είναι ακλόνητοι» (εκδοχή 2010-2012).
«Είτε με ΝΑΙ είτε με ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, το τρίτο μνημόνιο θα έρθει» (εκδοχή 2015)
«Είτε με τρίτο μνημόνιο, είτε με έξοδο από την ευρωζώνη, την κρίση θα την πληρώσει ο λαός»
«Είτε με διαγραφή του χρέους, είτε όχι, χωρίς λαϊκή εξουσία, η κατάσταση δε θα αλλάξει»
Συνεπώς,
«ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης».

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Τσίπρας εναντίον Τσίπρα! Ένα παλιό βίντεο που μοιάζει με φάρσα (ή τραγωδία;)

Γράφει: Ιάκωβος Μαύρος 

Ολοκληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα. 

Δείτε πως θα μπορούσε να κάνει κριτική ο ίδιος ο Τσίπρας...


Μήπως τον απαγάγανε και βάλανε στη θέση του έναν σωσία; Μήπως του κάνανε πλύση εγκεφάλου, εκείνη την Κυριακή που ο Guardian έλεγε ότι τον υποβάλλανε στο βασανιστήριο του «εικονικού πνιγμού»; Του εμφυτεύσανε τσιπάκι και τον ελέγχουν από μία αίθουσα με άπειρους υπολογιστές κάπου στις Βρυξέλλες;

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Το «φανάρι» της «Αριστερής Πλατφόρμας»

Του Γεράσιμου Χολέβα
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο (στις 12 Ιουλίου), παρέδωσε τη διακυβέρνηση, στους «θεσμούς». Κράτησε για τον εαυτό της το ρόλο του μνημονιακού πολιτικού υπαλλήλου, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «οι ελληνικές αρχές οφείλουν να πραγματοποιήσουν τις ακόλουθες ενέργειες». Μια από τις …«ακόλουθες ενέργειες» είναι και: «να εξομαλύνουν πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων επιτόπιων εργασιών στην Αθήνα, ώστε να βελτιωθούν η υλοποίηση και η παρακολούθηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή».

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Τα βαθύτερα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου
«Πώς φτάσαμε ως εδώ;»
Οδυνηρή κατάπληξη προκάλεσε η ολέθρια για το λαό επονείδιστη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές. Η απογοήτευση και η απορία έγινε εντονότερη γιατί ακολούθησε τον ενθουσιασμό της περήφανης λαϊκής νίκης στο δημοψήφισμα. Το «Τις πταίει;» (γνωστό άρθρο του Χ. Τρικούπη το 1874) πλανάται στην κοινωνία μας όχι μόνο στην ψυχολογική αλλά και στη λογική (γνωστική) του διάσταση. Οι ερμηνείες είναι διαφορετικές ανάλογα με την προέλευσή τους. 

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ποιος κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ «Αριστερή Παρένθεση»; Ο ΣΥΡΙΖΑ!

Γράφει ο Βασίλης Μηνακάκης
«Ο Σόιμπλε κι οι αντιδραστικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη κάνουν τα πάντα για να ρίξουν την κυβέρνηση. Θέλουν να μετατρέψουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ‘’αριστερή παρένθεση’’. Άρα όποιος την αντιμάχεται παίζει το παιχνίδι του Σόιμπλε, της αντίδρασης. Καθήκον του λαού και των βουλευτών είναι να τη στηρίξουν». 
Αυτό είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που η ΣΥΡΙΖΑ για να κατευνάσει την αγανάκτηση των εργαζομένων και των νέων –αλλά και αρκετών βουλευτών του- απέναντι στο άγριο μνημόνιο που προωθεί, την άτακτη αποδοχή όλων των όρων της ΕΕ και του ΔΝΤ και την περιφρόνηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.
Ποιος, όμως, μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «αριστερή παρένθεση»; Η απάντηση είναι: ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ!

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Μετέτρεψε το λαϊκό «Όχι» σε ταπεινωτικό «Ναι»

Tου Δημήτρη Γρηγορόπουλου
Πριν αλέκτορα φωνήσαι, το βροντερό «Όχι» μεταλλάχτηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ταπεινωτικό «Ναι». Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διασάλπιζε το «ανυπότακτο Όχι», η διαπραγματευτική ομάδα συνέχιζε τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προσεγγίζοντας, κατά δήλωση Χουλιαράκη, την ταύτιση απόψεων. Ταυτόχρονα, χωρίς αιδώ, ο Τσίπρας, δύο μέρες πριν κεραυνοβολήσει τους δανειστές στο Σύνταγμα, επαιτούσε τη βοήθειά τους, ζητώντας νέο δάνειο 30 δισ., που συνοδευόταν από τρίτο μνημόνιο, στο οποίο αποδεχόταν την πρόταση Γιουνκέρ με διαφοροποίηση στη χρονική μετάθεση επαχθών, στόχων. Για του λόγου το ασφαλές, με την πρόταση αυτή επί τα χείρω με τις ευλογίες των μνημονιακών, προσέρχεται ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες, για να «διαπραγματευθεί».

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Μετά το «ΟΧΙ» τι;

Γράφει ο Βασίλης Μηνακάκης
1. Η ξεκάθαρη νίκη του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, το οποίο εκ των πραγμάτων απέκτησε άλλη διάσταση από εκείνη που οριοθέτησε η κυβέρνηση και άλλη συνέχεια από εκείνη που επιθυμούσε, αποτελεί αφορμή για προβληματισμό τόσο για το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό όσο και για την «επόμενη μέρα». Πολύ περισσότερο που ήδη από το βράδυ της Κυριακής ο Τσίπρας δήλωνε ότι «το ΟΧΙ δεν σημαίνει ρήξη με το ευρώ», ενώ την επόμενη κυριολεκτικά μέρα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποφαινόταν το ίδιο κι έχτιζε μια «εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης», με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παζαρεύει ένα νέο μνημόνιο, σχεδόν ταυτόσημο με τις προτάσεις Γιουνκέρ.

“Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο” - Διήμερο πολιτικό πολιτιστικό φεστιβάλ στα Νότια

Οι αριστερές, αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλης, ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΝΟΥ (Ελληνικού – Αργυρούπολης) και ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, σας καλούν στο διήμερο πολιτικό-πολιτιστικό φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν το ΣΑΒΒΑΤΟ 11 και την ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ στο πάρκο Μυστρά (Ελ. Βενιζέλου & 29ης) στο Ελληνικό, 200 μ από ΜΕΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

“Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο” - Διήμερο πολιτικό πολιτιστικό φεστιβάλ στα Νότια


Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΟΧΙ στο πραξικόπημα! Μέτωπο ρήξης και υπεράσπισης της λαϊκής θέλησης

Παναγιώτης Μαυροειδής
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δύο μέρες μετά το περήφανο και συντριπτικό ΟΧΙ στις μαύρες προτάσεις ανασκολοπισμού της ελληνικής κοινωνίας που είχε κάνει ο ίδιος και όλοι οι θεσμοί της ΕΕ, αναρωτήθηκε: 
«Θέλουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η ετυμηγορία. Μου λένε πως δεν είναι ψήφος εναντίον του ευρώ και της Ευρώπης, και σίγουρα δεν είναι απόρριψη μίας πρότασης που δεν υπήρχε πλέον στο τραπέζι»

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΟΧΙ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΛΑΟΣ

Κώστας Παπαδάκης
Μία απροσδόκητα μεγάλη λαϊκή νίκη, πάνω από κάθε αισιόδοξη προσδοκία επιφύλαξε το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. 

Στην πιο σκληρή, απροκάλυπτα ταξική από τις δυνάμεις του "ΝΑΙ" εκλογική μάχη, η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ξεπέρασε τις κομματικές γραμμές, νίκησε το φόβο και την ανασφάλεια και έδωσε αποστομωτικό χτύπημα στα διευθυντικά επιτελεία της τρόϊκα επιστρέφοντας τους οικονομικούς και πολιτικούς τους εκβιασμούς. 

Η μεγάλη πηγάδα της ρήξης και της εξόδου από την ευρωζώνη…

Παναγιώτης Μαυροειδής
Το ΟΧΙ νίκησε λοιπόν. Συντριπτικά και περίπου με 60%.

Κάποια πράγματα έχουν μεγαλύτερη σημασία και από τα νούμερα.

Σε χρόνο ρεκόρ – σχεδόν από το πουθενά- κατασκευάστηκε μια τεράστια πηγάδα που ονομάστηκε «έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ-Ρήξη εδώ και τώρα με τους τοκογλύφους».

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Για ένα νικηφόρο λαϊκό «ΟΧΙ» μέχρι το τέλος

Του Βασίλη Μηνακάκη

Η μάχη του «όχι» μπορεί να κερδηθεί και την Κυριακή και μακροπρόθεσμα μόνο αν δοθεί όχι με σημαία ένα θολό «όχι στην πρόταση της 25ης Ιούνη» που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα νέο μνημόνιο αλλά με προμετωπίδα ένα τριπλό όχι: στους «πιστωτές», τα κυβερνητικά μνημόνια και στην ΕΕ, την αγορά και τη χρεομηχανή.


Είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το πώς φτάσαμε στην εξαγγελία του δημοψηφίσματος. Κι είναι, επίσης, ριψοκίνδυνο να διατυπωθούν τελεσίδικες ερμηνείες. Είναι αντιθέτως πολύ χρήσιμο -τόσο για τη μάχη του δημοψηφίσματος αυτή καθαυτή όσο και για τη μάχη των συνειδήσεων και των συσχετισμών την επόμενη μέρα- να εντοπιστούν καταρχήν κάποιες βασικές διεργασίες που οδήγησαν στο δημοψήφισμα και στη συνέχεια κάποια κρίσιμα χαρακτηριστικά της μάχης αυτής – διεργασίες και χαρακτηριστικά που αντανακλούν το ευρύτερο τοπίο της ταξικής πάλης την περίοδο αυτή.

Με το “Όχι” της ανατροπής για τις νέες αναμετρήσεις

Του Γιάννη Ελαφρού

Ταξική πόλωση και όξυνση της αντιπαράθεσης την επόμενη μέρα


Η νίκη του Όχι αφήνει τη δυνατότητα ανατροπής ανοικτή, δυναμώνει την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα

Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, το κρίσιμο δημοψήφισμα εξελίσσεται σε μια σφοδρή σύγκρουση, πολύ πιο έντονη και βαθιά από το δίλημμα που έθεσε η κυβέρνηση. Είναι από εκείνες τις ιστορικές στιγμές που συμπυκνώνεται η δυναμική της ταξικής πάλης, για να απελευθερώσει με την έκρηξή της νέες δυνατότητες και κινδύνους στην μια ή στην άλλη κατεύθυνση. Πρόκειται για μια σκληρή ταξική αναμέτρηση, η οποία θα δοθεί μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Το “Όχι” προηγείται, αλλά έχουν πέσει πάνω του σύσσωμες οι αστικές δυνάμεις της χώρας, ο ευρωπαϊκός και παγκόσμιος καπιταλισμός.

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Το τριπλό «όχι» της ρήξης

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Ενάντια στα μνημόνια τρόικας και κυβέρνησης, ενάντια στην ΕΕ


Επήλθε λοιπόν η στιγμή της ρήξης, που «απειλούσε» η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, η ρήξη στην οποία προχώρησε είναι διαπραγματευτική για τη δική της λογική και τη δική της πολιτική βούληση. Εξάλλου, ανενδοίαστα, το ομολογεί: «Το δημοψήφισμα είναι το διαπραγματευτικό υπερόπλο». Επομένως, οι βερμπαλισμοί για σεβασμό της δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας, για προστασία της αξιοπρέπειας του λαού απ’ τις ιταμές απαιτήσεις των Βρυξελλών, όλα πάνω περίπατο στην υποτελή μικροαστική λογική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Έ, λοιπόν, ΟΧΙ!

ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το πρώτο που δεν θέλουμε είναι να επικρατήσει το «ΝΑΙ». Και ας σκεφτούμε τι κάναμε γι΄ αυτό τις προηγούμενες μέρες, αλλά και τι θα κάνουμε την Κυριακή.

Όλοι, ανεξαρτήτως του τρόπου με το οποίο θα πούμε το τριπλό «ΟΧΙ», ελπίζω να συμφωνούμε ότι ένα ενδεχόμενο «ΝΑΙ», θα συνιστά μια οπισθοδρόμηση άνευ προηγουμένου. Θα συνιστά μια μακροχρόνια ακύρωση του ρόλου που μπορεί να παίξει ο λαϊκός παράγων στις εξελίξεις. Ποιος θα μπορεί να επικαλείται πλέον τη λαϊκή δυσαρέσκεια, τη λαϊκή θέληση για μια άλλη πορεία αυτού του τόπου;

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ Β. Καλαματιανός τάσσεται υπέρ του «ΟΧΙ»


Το πραγματικό νόημα του «όχι»

Του Βασίλη Καλαματιανού, 
(Μέλους του ΚΚΕ, πρώην μέλος του Π.Γ. και της Κ.Ε. του Κόμματος).

Αυτές τις κρίσιμες μέρες και ώρες δημιουργούνται σ’ όλους τους Ελληνες ερωτήματα, σκέψεις, πώς φτάσαμε εδώ, ποιοι ευθύνονται, τι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα. Οι απαντήσεις ποικίλλουν ανάλογα με την οικονομική θέση, την πολιτική-κομματική τοποθέτηση και την ιδεολογία του καθενός. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό. 

Η μόνη απειλή για κούρεμα καταθέσεων προέρχεται από την ευρωζώνη και τους ντόπιους ΝΑΙνέκους

Παναγιώτης Μαυροειδής
Μπαράζ σημερινών δημοσιευμάτων, (2-7) σχεδόν με πανομοιότυπο περιεχόμενο, πράγμα που προδίδει την εκπόρευσή τους από συγκεκριμένο προπαγανδιστικό κέντρο, μιλούν για κούρεμα καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. 
Τα προβαλλόμενα σενάρια είναι πολλά, αλλά ο στόχος είναι σαφής και μοναδικός: Καλλιέργεια κλίματος φόβου με την ελπίδα αυτός να λειτουργήσει υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Ο Μεσαίωνας δεν θα έρθει γιατί ήδη τον βιώνουμε

Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη
Μία γρήγορη σύγκριση, χωρίς καμία δόση υπερβολής, της κατάστασης που βιώνουμε με αυτή που βίωναν οι άνθρωποι την εποχή των ιπποτών και των βασιλιάδων, μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο «Μεσαίωνας» έχει ήδη επιστρέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη με διαφορετική αμφίεση σε διαφορετικό σκηνικό. 
Τότε, όλη η ακίνητη περιουσία μιας χώρας και οι ζωές των ανθρώπων ήταν στην κατοχή των βασιλιάδων.

Το νέο ιστορικό λάθος της ηγεσίας του ΚΚΕ

Tου Κώστα Μάρκου
Το εργατικό λαϊκό και ταξικό «όχι» διαχωρίζεται και υπερβαίνει από τα αριστερά το μισό «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ που προετοιμάζει ένα «ναι» στους δανειστές με άλλη μορφή. Είναι ένα «όχι σε όλα».
Είναι γνωστό ότι ο Λένιν, τον Αύγουστο του 1914, όταν διάβασε σε αστική εφημερίδα την είδηση ότι το ηγετικό στη Β’ Εργατική Διεθνή, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας υπερψήφισε τη συμμετοχή της στον πόλεμο, πίστεψε ότι επρόκειτο για προβοκάτσια του γερμανικού πολεμικού επιτελείου. Εάν δεν διαβάζαμε στην επίσημη ιστοσελίδα του 902.gr τη «Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος», όπου προτείνει στο λαό «να ‘ακυρώσει’» το «δίλημμα» της κυβέρνησης, «ψηφίζοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ», θα πιστεύαμε ότι ήταν προβοκάτσια του «πολεμικού επιτελείου» της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού, εναντίον του ΚΚΕ για να προκαλέσει σύγχυση στα μέλη και τους οπαδούς του. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Η ΚΕ του ΚΚΕ πράγματι καλεί το λαό να ψηφίσει άκυρο ρίχνοντας με κάποια μορφή μέσα στην κάλπη «την πρόταση του ΚΚΕ».