Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Στην Ελλάδα, αιτία της τραγωδίας είναι η λιτότητα η ίδια

Του Δημήτρη Παυλόπουλου*

Οι ελληνικές εκλογές στέλνουν μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.


Στις 25 Γενάρη η Ελλάδα οδεύει προς τις κάλπες. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης αυτών των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ξεκίνησε και η τρομοκράτηση των Ελλήνων πολιτών. 


Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε τον ελληνικό λαό να μην ψηφίσει "εξτρεμιστικά κόμματα". Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι αναμένει τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών. Τα μέσα ενημέρωσης σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. μιλούν για την απειλή μιας "ριζοσπαστικής αριστερής" κυβέρνησης στην Ελλάδα. 

Όλα τα μέρη που συμμετέχουν σε αυτή την προπαγάνδα τρομοκράτησης θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα με κάθε κόστος. Η Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ) έχει ήδη συμφωνήσει με την σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα για ένα νέο γύρο λιτότητας: μείωση του κατώτερου μισθού στα 150 Ευρώ, αύξηση του ΦΠΑ, απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και διευκόλυνση των κατασχέσεων οικιών, λόγο οφειλών προς τις φορολογικές αρχές ή τις τράπεζες. 

Ανθρωπιστική κρίση 


Στην Ελλάδα, ωστόσο το πρόγραμμα λιτότητας αυτό καθ'αυτό είναι η αιτία της τραγωδίας και όχι- όπως η Τρόικα υποδεικνύει- η ανεπαρκής εφαρμογή του. Το πρόγραμμα λιτότητας αντί να μειώσει το δημόσιο χρέος, το αύξησε από 120% του ΑΕΠ το 2009 σε 179%. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο εξαιτίας των μέτρων λιτότητας. Οι επενδύσεις έχουν μειωθεί δραματικά και η Ελλάδα είναι σήμερα ανάμεσα στις χώρες με τις χαμηλότερες ξένες επενδύσεις στον κόσμο. Τα θετικά στοιχεία που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα υπολογιστικό τέχνασμα της κυβέρνησης, με την συγκατάθεση της Ε.Ε.. Έτσι, για παράδειγμα οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις προς τις τράπεζες δεν συνυπολογίζονται ως δαπάνες. 

Ταυτόχρονα, αυτό το πρόγραμμα λιτότητας έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση. Το ένα τρίτο του πληθυσμού (και τα δύο τρίτα των νέων) είναι άνεργοι, ενώ σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού ζει γύρω από το όριο τις φτώχειας. Περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι λαμβάνουν τους μισθούς τους με 1-12 μήνες καθυστέρηση. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη. Σχεδόν 300.000 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς εργαζόμενους γονείς. Ακόμη και βασικοί κρατικοί τομείς έχουν υποστεί περικοπές, όπως απεικονίζει η ανεπαρκής ανταπόκριση των ελληνικών σωστικών συνεργείων κατά τo πρόσφατο ναυάγιο του Norman Atlantic στην Αδριατική Θάλασσα. 

Άλλη πορεία


Η οικονομική κρίση είναι μια Ευρωπαϊκή κρίση και όχι απλώς μια Ελληνική κρίση. Πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -συμπεριλαμβανομένου της Βελγικής - εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας που είναι βασισμένες στις ίδιες αρχές με αυτές της συντηρητικής κυβέρνησης του Σαμαρά. Αυτές οι πολιτικές έχουν οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας, της κοινωνικής ανισότητας και συντελούν επίσης κίνδυνο για την δημοκρατία στην Ευρώπη. 

Στις 25 Γενάρη οι Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν. Ήρθε πλέον ο καιρός η Ελλάδα να ακολουθήσει μια άλλη πορεία. Οι ανάγκες των πολιτών πρέπει να μπουν πάνω από τα συμφέροντα των πιστωτών. Εφόσον η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να αλλάξουν τις πολιτικές τους, είναι καιρός οι Ευρωπαίοι πολίτες να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Κατά συνέπεια, οι Ελληνικές εκλογές, στις 25 Γενάρη, έχουν σημασία για όλη την Ευρώπη. 

---------------------------------

* Ο Δημήτρης Παυλόπουλος είναι  καθηγητής στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα ολλανδικά στη Βελγική εφημερίδα De Morgen και στη συνέχεια στα αγγλικά στο ReiNFORM

Μετάφραση:Αριστερή Αντεπίθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια :