Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ξεκινάει το Πανελλαδικό Σώμα του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση


Ξεκινάει το Σάββατο 1 Νοέμβρη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 2 Νοέμβρη το Πανελλαδικό Σώμα του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, στην Αθήνα.


Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συζήτησης της Εισήγησης της Πολιτικής Επιτροπής της οργάνωσης για το Πανελλαδικό Σώμα, σε όλες τις Οργανώσεις Βάσης του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ενώ έχουν εκλεγεί και οι αντιπρόσωποι για την πανελλαδική διαδικασία του Σαββατοκύριακου.

Ζήτω η κρίση!

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Ακόμη κι αν δεν υπήρχε έπρεπε να δημιουργηθεί! 


Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 πλήττοντας άλλες χώρες λιγότερο (ΗΠΑ) κι άλλες περισσότερο (Ευρωπαϊκές) αποδείχθηκε η πιο αποτελεσματική μηχανή αύξησης των εισοδηματικών ανισοτήτων κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.


Τα στοιχεία που έδωσε και φέτος στην δημοσιότητα η τράπεζα Credit Suisse (εδώ η σχετική έκθεση) είναι εντυπωσιακά. Ο παγκόσμιος πλούτος μέσα σε μόλις έναν χρόνο, από τα μέσα του 2013 ως τα μέσα του 2014, αυξήθηκε κατά 8,3%, όταν η αύξηση του ΑΕΠ το 2013 ήταν 3% και για φέτος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,7%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Για την πολιτική συμμαχιών

Του Βασίλη Γάτσιου

Η εξελισσόμενη διεθνής καπιταλιστική κρίση και η κανιβαλική αστική πολιτική που τη συνοδεύει δημιουργεί ανακατατάξεις και σημαντικές αλλαγές στις κοινωνικές τάξεις και τα κοινωνικά στρώματα. 


Τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού καταποντίζονται και οδηγούνται στις γραμμές της εργατικής τάξης κουβαλώντας μαζί τους, όλες τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες που έχουν για τη θέση τους μέσα στον καπιταλισμό. Η εργατική τάξη, ιδίως των ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χώρων, αλλάζει τρόπο ζωής εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής, των εκατομμυρίων μεταναστών που μετακινούνται κατά καραβάνια λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του προβλήματος του νερού και της φτώχειας. Μετατρέπεται για πρώτη φορά παγκοσμίως σε πλειοψηφική δύναμη, αλλάζοντας εσωτερικά και η ίδια.

Με απεργία στις 2 Νοεμβρίου κλιμακώνεται η μάχη για την Κυριακάτικη αργία

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΑΠΕΡΓΙΑ στον κλάδο του εμπορίου Κυριακή 2 Νοέμβρη 

Απεργιακή συγκέντρωση 11 π.μ. Ερμού & Κορνάρου


Μάχη για την επιτυχία της νέας απεργίας που έχει προκηρυχθεί στο χώρο του εμπορίου για την Κυριακή 2 Νοεμβρίου δίνουν ταξικές δυνάμεις και συλλογικότητες σε χώρους δουλειάς και πολλές γειτονιές της Αθήνας. 

Το «Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια» καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 π.μ., στη γωνία Ερμού & Κορνάρου.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ : ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΒΗΣΕ

Του Κώστα Παπαδάκη

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΒΗΣΕ


Μία ωραία, συγκινητική και νοσταλγική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι εφημερίδες "Προλεταριακή Σημαία" (του Κ.Κ.Ε. μ - λ) και "Λαϊκός Δρόμος" (του Μ-Λ Κ.Κ.Ε.) τη Δευτέρα 20/10/2014 στο θέατρο Ακροπόλ στην Αθήνα (είπαν πως θα ακολουθήσουν αντίστοιχες και σε άλλες πόλεις) για τα 50 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού "Αναγέννηση" αποτελεί το ερέθισμα για το άρθρο αυτό.

Προετοιμάζονται για πρωθυπουργία Τσίπρα πλέον στο Βερολίνο

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Παραμονή της επετείου του «Οχι» των Ελλήνων το 1940 διάλεξε η κορυφαία εφημερίδα της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ της Γερμανία, η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», να παρουσιάσει το ουσιαστικό «Ναι» του Βερολίνου προς μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. 


«Στο Βερολίνο ετοιμάζονται ήδη για την περίπτωση που μελλοντικά θα έχουν να κάνουν με τον Τσίπρα ως αρχηγό κυβέρνησης» γράφει ο δημοσιογράφος Μίκαελ Μάρτενς, βαθύτατα δεξιός και ταυτόχρονα ο κορυφαίος σε γνώσεις αναφορικά με την πραγματικότητα της χώρας μας Γερμανός δημοσιογράφος και συνεχίζει την ανάλυσή του: 

“Βάζει ο Ντούτσε τη (χρυσαυγίτικη) στολή του”

Του  Νίκου Μπογιόπουλου 
H «Χρυσή Αυγή» από τον ιστότοπό της κραυγάζει: «Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ (http://www.xryshaygh.com/index.php/
enimerosi/view/h-28h-oktwbriou-1940-mas-anhkei)...

Μάλιστα, οι χρυσαυγίτες, δηλαδή οι… «ιδιοκτήτες» (!) της 28ης Οκτώβρη, εξηγούν τι ακριβώς είναι εκείνο που τους «ανήκει», αλλά και τι επιθυμούν για την Ελλάδα του σήμερα. Γράφουν: «…η επέτειος της 28ηςΟκτωβρίου μας δίνει την ευκαιρία μιας πολύτιμης, όσο και πολύπλευρης, σύγκρισης του Καθεστώτος της 4ηςΑυγούστου με τις εναλλασσόμενες “δημοκρατικές κυβερνήσεις“ της μεταπολίτευσης, από το 1974 και μετά. Η Ελλάδα του 1936-41 ήταν Κράτος αντιπλουτοκρατικό, αντικοινοβουλευτικό, αντικομμουνιστικό (…)»

Η αριστερά, ή θα είναι αντι-ιμπεριαλιστική και αντι-καπιταλιστική, ή δεν θα είναι αριστερά (και μια απόπειρα απάντησης στον σύντροφο Ρούση)

Βασίλης Ζούμπος*

[...το πρόβλημα της αριστεράς είναι η υπόκλιση στο κάθε φορά ανερχόμενο ρεφορμιστικό ρεύμα και τελικά η υποταγή της στο σύστημα. Το πρόβλημα της αριστεράς δεν ήταν ο δήθεν “σεχταρισμός” των εκάστοτε «μπολσεβίκων», με τον οποίο κατηγορούν οι ρεφορμιστές και οι «ρεαλιστές», εκείνους που διαλέγουν τον δρόμο της σύγκρουσης, της ανατροπής και της επανάστασης...]


Με αφορμή το τελευταίο άρθρο του συντρόφου Γ . Ρούση, («Προβληματισμοί προς αναποφάσιστους αριστερούς») αλλά με αίτιο τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται εντός και εκτός ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα πολιτικά επίδικα της περιόδου που διανύουμε αλλά και τη μετωπική συμπόρευση των αντι-ιμπεριαλιστικών, αντικαπιταλιστκών και αντι-ΕΕ δυνάμεων, καταθέτω τις παρακάτω σκέψεις.

Ένταση στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ- Φορτσάκης προς φοιτητές: «Τσακιστείτε έξω από την αίθουσα»

Την αστυνομία κάλεσε ο πρύτανης 

Συνεχής ενημέρωση-Βίντεο
Πληροφορίες - φωτογραφίες: @MakisSinodinos, @dromografos2, @ Yannis Kemmos 

Πρίν απο λίγο:

10:11 Αποχώρησε ο κ. Φορτσάκης από την αίθουσα κάτω από τις καταγγελίες των φοιτητών ότι αρνείται το διάλογο και δεν αποτελεί αυτή στάση Πανεπιστημιακού ηγέτη. Οι φοιτητές ζητούν να συνεχιστεί η σύγκλητος παρουσία τους. Αυτή τη στιγμή πήραν το λόγο μέλη των φοιτητικών συλλόγων και διαμαρτύρονται καθώς ο κ. Φορτσάκης τους έχει αποκαλέσει παράνομους. Με μηνύσεις απειλεί ο πρύτανης.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλο βήμα προς τα πίσω η διατήρηση του ΤΑΪΠΕΔ

Της Ειρήνης Γαϊτάνου

Η Κεντρική Επιτροπή ακύρωσε αποφάσεις που είχαν ψηφιστεί στο συνέδριο του 2013 


Σημείο τομής στην πορεία για την εξουσία θα αποδειχθεί η καταψήφιση από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τροπολογιών που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα και αφορούσαν την δημόσια ιδιοκτησία των τραπεζών, την ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων και την φορολογική μεταρρύθμιση. 

Η πραγματικότητα δεν παραδίδεται εύκολα

Του Θανάση Σκαμνάκη

Υπάρχει ένα πρόβλημα με την πραγματικότητα. Δεν παραδίδεται. Και ως υλική υπόσταση και ως γνώση. Χρειάζεται μεγάλος κόπος για να την κατανοήσεις. Πολύ περισσότερος για να παρέμβεις σ’ αυτήν. 


Αυτό ισχύει ακόμη πιο πολύ για την μέλλουσα πραγματικότητα. Εξ ου και οι προφήτες είναι ένα επαγγελμα πλέον χρεοκοπημένο. 

Είναι πολύ δύσκολο να υπερβείς το στενό πλαίσιο που σε ορίζει, την καθημερινότητα με τις προτεραιότητές της, τις συνήθειες, τις εμμονές, το παρελθόν σου…

Το τέλος των ίσων αποστάσεων στην Ουκρανία

Των: Θάνου Ανδρίτσου, Κώστα Γούση, Κώστα Φουρίκου


Γνήσια αντιφασιστική λαϊκή εξέγερση – Νέο Στάλινγκραντ


Πώς έφτασε έναν αιώνα μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μια χώρα 45 εκατ. δίπλα στην καρδιά της Ευρώπης να αναγκάσει τον ιστορικό του μέλλοντος να ξεθάψει λέξεις όπως «πραξικόπημα, φασισμός, ένοπλη αντιφασιστική εξέγερση, αντάρτικες πολιτοφυλακές, λαϊκές δημοκρατίες κ.ο.κ»

Από τα ‘’μνημόνια’’ ανά χώρα, στο ευρωπαϊκό υπερ-πρόγραμμα μόνιμης δημοσιονομικής προσαρμογής


Του Παναγιώτη Μαυροειδή

Βγαίνουμε αλήθεια από τα μνημόνια και αποχαιρετάμε τη δυσκολοχώνευτη τρόικα; Θα προλάβει ο Σαμαράς να πάρει τα εύσημα αυτής της ‘’νίκης’’ ή μήπως θα καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη μετάβαση στη νέα εποχή;

Το πολιτικό λεξιλόγιο αλλάζει ραγδαία και για τον πολύ κόσμο φαίνεται τουλάχιστον ακαταλαβίστικο.
Πρέπει λοιπόν να συνεννοηθούμε πριν βγάλουμε συμπεράσματα.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Κριτική της κριτικής για την τακτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του NAP

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Τι όρους προϋποθέτει μια συγκεκριμένη τακτική, για να εξασφαλίζει την ορθότητα της; Πρώτο, να αποτελεί την ορθή και αποτελεσματική πρόταση του κινήματος για την επίλυση των αντιθέσεων και προβλημάτων μιας περιόδου ή φάσης και δεύτερο να υπηρετεί την επαναστατική στρατηγική του σταδίου, εν προκειμένω του ολοκληρωτικού καπιταλισμού.


Ένας τακτικός στόχος αν δεν γίνεται κατανοητός απ’ την κοινωνία, πρέπει να αντικαθίσταται, έστω κι αν ανταποκρίνεται στα οξυμένα προβλήματα της περιόδου;

“Ποιός είναι λοιπόν πατριώτης;”

Του Νίκου Μπογιόπουλου

Τη νύχτα της 30ης προς 31η Μάη του 1941, μέσα στη βαθιά Κατοχή, ο Γλέζος και ο Σάντας κατεβάζουν τη μισητή σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη. Ποιός Έλληνας δεν είναι περήφανος για εκείνη την πράξη;

Ναι, αλλά τότε υπήρχαν και εκείνοι που έλεγαν αυτά: 


Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

28η Οκτωβρίου: και αν λέγαμε «ΝΑΙ»;

Του Αρη Χατζηστεφάνου

Μερικές σκέψεις του Χατζιδάκι, αλλά και του Ζαχαριάδη, για την εθνική επέτειο και δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα για την πραγματική σημασία του αντιφασιστικού αγώνα από το 1940 μέχρι σήμερα, στα οποία η ομάδα δημιουργών του ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. επιχειρεί να δώσει απαντήσεις με ένα νέο εγχείρημα.


«Στις 28 Οκτωβρίου με κάθε είδους 
εκδήλωση, αγωνιστείτε για το εθνικό ξεκίνημα»
ΕΑΜ

Φιλοευρωπαϊκό ή ακροδεξιό κοινοβούλιο στην Ουκρανία; (κάποια αναγκαία πρώτα σχόλια)

Διεξήχθησαν χθες οι εκλογές για το νέο κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Ουσιαστικά πρόκειται για έκτακτες εκλογές επικύρωσης της νέας πολιτικής πραγματικότητας της χώρας με βασικό επίδικο την ενίσχυση του φιλο-ΕΕ, φιλο-ΗΠΑ κέντρου και την κοινοβουλευτική περιθωριοποίηση των όποιων αντιπολιτευτικών, αντιπολεμικών φωνών. 

Επιπλέον, πρόκειται για εκλογές που διεξήχθησαν σε κλίμα τρομοκρατίας και φίμωσης των αντιπολεμικών, αριστερών και κομμουνιστικών δυνάμεων στις οποίες απαγορεύτηκε στην πράξη να κάνουν προεκλογική καμπάνια (εδώ: http://kprf.ru/activity/elections/135902.html η καταγγελία του ΚΚΟ που δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών).

Εκαναν «μπάχαλο» τη σύνοδο της ΕΕ οι μεγάλες χώρες

Του Γιώργου Δελαστικ*

Συγκρουσιακό ήταν το κλίμα που επικράτησε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. 


Ο Ματέο Ρέντσι και Ντέιβιντ Κάμερον, πιεζόμενοι από τις λαϊκές αντιδράσεις στις χώρες τους, επιτέθηκαν ανοιχτά αυτή τη φορά κατά της γερμανόπνευστης πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η ΕΕ. 
Ο Ολάντ, ο οποίος ακολουθώντας πολιτική λιτότητας είδε το ποσοστό της δημοτικότητάς του να καταβαραθρώνεται στην πρωτοφανή για Γάλλο πρόεδρο άβυσσο του... 13% (!), προσπάθησε να αντεπιτεθεί τουλάχιστον φραστικά: «Τίποτα δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσει από τον στόχο μας, που είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», διακήρυξε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής.

“Σκαρφαλώνοντας στην Ανάπτυξη”…

Του Νίκου Μπογιόπουλου
Η φωτογραφία είναι προχτεσινή και τραβήχτηκε την ώρα που η Αθήνα άρχιζε να μετατρέπεται σε λίμνη.

Ένας φίλος – καλό παιδί αλλά περίεργος – ρωτούσε στην παρέα αν κάτι τέτοιες εικόνες (εικόνες ντροπής τις είπε) δημιουργούν, άραγε, άσχημες εντυπώσεις στο εξωτερικό για τη χώρα μας και αν επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό ή μήπως τα πλήγματα ο τουρισμός τα δέχεται από τις απεργίες των ναυτεργατών και από τις πορείες στο κέντρο της Αθηνάς.

Ο τύπος όπως καταλαβαίνετε είναι κολλημένος. Για να τον αποφύγουμε του εξηγήσαμε ότι η ερώτηση είναι δύσκολη. Και ότι άμα θέλει απαντήσεις στις δύσκολες ερωτήσεις του, να απευθύνεται στον Πορτοσάλτε, στον Μπάμπη και στον Πρετεντέρη…

Ανατρεπτική γραμμή, ούτε αναχώρηση ούτε υποταγή

Του Τάκη Τσίτσου

Επικρατεί στην ευρύτερη κοινωνική συνείδηση αλλά και στη συνείδηση της Αριστεράς (επηρεάζοντας τις πολιτικές της επιλογές) η αντίληψη ότι βρισκόμαστε σε μια φάση όπου μάλλον οι πολιτικές εξελίξεις θα έχουν γραμμική εξέλιξη σε ένα στενό περιθώριο πολιτικών επιλογών, όπου το σημείο τομή είναι η πιθανότητα των εκλογών με αφορμή την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Σ’ αυτή την ανάγνωση της πραγματικότητας, στην οποία εχθροί και φίλοι του λαού, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, προσθέτουν την παράμετρο της υποχώρησης του εργατικού – λαϊκού κινήματος, διαμορφώνεται ένα συγκεκριμένο σκηνικό: 

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Από τους γερμανοτσολιάδες στη χούντα

Γράφει Ο ΙΟΣ

Η αληθινή ιστορία της δεκαετίας του ’40 εξηγεί τη σημερινή υποστήριξη προς τους εγχώριους ναζί. Βίος και πολιτεία του στρατηγού Επιτήδειου, πατέρα του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής.


Μια απορία διατυπώνεται συχνά τα τελευταία χρόνια: πώς είναι δυνατό μισό εκατομμύριο συμπατριώτες μας να ψηφίζουν μια χιτλερική οργάνωση, όταν ο ελληνικός λαός υπέφερε τόσα και τόσα από τη ναζιστική κατοχή στα χρόνια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου; Η έκπληξη κορυφώθηκε στη διάρκεια των τελευταίων εκλογών, όταν δύο απόστρατοι στρατηγοί και κάμποσοι ακόμη αξιωματικοί του ελληνικού στρατού δεν δίστασαν να κατέβουν ως υποψήφιοι της οργάνωσης, επικαλούμενοι έναν «εθνικισμό» που δεν έχει κανένα πρόβλημα να τιμά (και να ταυτίζεται με) τον πιο βάναυσο κατακτητή που γνώρισε τούτη η χώρα.

Η καλπάζουσα πολιτικοποίηση του Εμπολα

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
Καταπέλτης για την αντίδραση του βιομηχανικού Βορρά στην επιδημία του Εμπολα ήταν ο Κόφι Ανάν σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC. «Αν η κρίση είχε πλήξει κάποια άλλη περιοχή του πλανήτη, η αντιμετώπισή της θα ήταν, πιθανότατα, πολύ διαφορετική», δήλωσε ο Γκανέζος πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, για να προσθέσει: «Η διεθνής κοινότητα αφυπνίστηκε μόνον όταν η ασθένεια έφτασε στην Αμερική και την Ευρώπη».

Εξίσου απογοητευμένος εμφανίστηκε ο διάδοχός του, Μπαν Κι Μουν, διαπιστώνοντας ότι οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για τη δημιουργία ειδικού ταμείου με στόχο την αντιμετώπιση του φονικού ιού πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων. Το σχετικό ρεπορτάζ του BBC ήταν αποκαλυπτικό ως προς την υποκρισία των μεγαλόσχημων «φιλανθρώπων», οι οποίοι εμφάνιζαν ως «δωρεές» ποσά που είχαν ήδη διατεθεί για άλλους σκοπούς, χωρίς να έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Οι «Βάρκιζες» του ΣΥΡΙΖΑ

Tου Κώστα Μάρκου

Μπροστά στην προαναγγελθείσα κρίσιμη μάχη


Ίσως ποτέ, τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, δεν προαναγγέλθηκε με τόση χρονική ακρίβεια μια επικείμενη μάχη τέτοιου δραματικού κοινωνικού χαρακτήρα όσον αφορά τα άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματά της. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της οδηγεί τον εαυτό της και το κίνημα σε ήττα. Ανάγκη για «άλλο», ανατρεπτικό, νικηφόρο αριστερό σχέδιο.

Η 6η Νοέμβρη να πυροδοτήσει μια άνοιξη αγώνων ανατροπής

Του Γιώργου Κρεασίδη

Η κανονικότητα που τάζει η κυβερνητική προπαγάνδα μοιάζει με κόλαση σαν κι αυτή που έφεραν οι πλημμύρες της Παρασκευής στους κατοίκους των δυτικών συνοικιών της Αθήνας και των λαϊκών γειτονιών του Πειραιά.


Έφτανε μια βροχή για να αναδειχτούν πρώτα από όλα οι καταστροφικές συνέπειες του «δώσ’ τα όλα» στο κατασκευαστικό κεφάλαιο και τους εργολάβους αλλά και της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών συντήρησης υποδομών και πολιτικής προστασίας, λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Αν υπάρχει κάτι ακραίο δεν είναι η φθινοπωρινή βροχή αλλά η πολιτική του μαύρου μετώπου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που τα υποτάσσει όλα στο κέρδος και περιφρονεί τις συνέπειες στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Η Κύπρος δεν έχει πια φίλους

Του Γιώργου Δελαστίκ
Μόνο εγκεφαλικό δεν έπαθε ο δεξιός «ανανιστής» πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, θερμότατος φίλος των Άγγλων, μόλις είδε την παράγραφο των Συμπερασμάτων (όπως ονομάζεται τα τελευταία χρόνια η απόφαση) της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο: 
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του απέναντι στην αναζωπύρωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Υπ’ αυτές τις συνθήκες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βρεθεί μια συνολική λύση στην Κύπρο προς όφελος όλων των Κυπρίων» αναφερόταν επί λέξει.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Νέο Μνημόνιο συμφώνησε ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες!

Αντιλαϊκά μέτρα «εδώ και τώρα» για προληπτική γραμμή χρηματοδότησης


Ούτε καν την αποχώρηση του ΔΝΤ από το καθεστώς επιτήρησης της «επόμενης μέρας» δεν κατάφερε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση. Έτσι κι η «επόμενη μέρα» σε τίποτε επί της ουσίας δεν θα διαφέρει από τις προηγούμενες, με βάση αυτά στα οποία συμφώνησε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες (το δικό το Καστελόριζο) κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. 


Στη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ συμφώνησαν να τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας μια προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, την οποία η χώρα θα χρησιμοποιήσει εάν η έξοδός της στις αγορές καταστεί απαγορευτική. 

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πάρει τις ευθύνες του

Γράφει ο Βαγγέλης Μαρινέλης

Είναι γενική παραδοχή ότι ζούμε ίσως τη μεγαλύτερη γενικευμένη κοινωνικοοικονομική καπιταλιστική κρίση, δηλαδή σε μια εποχή που οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ώριμες για μεγάλες συγκρούσεις, για επαναστάσεις. 


Επίσης η παγκόσμια ιστορία αλλά και η ιστορία κάθε λαού έχει επιβεβαιώσει όλους τους διαλεκτικούς φιλοσόφους που λένε ότι η κοινωνικοοικονομική εξέλιξη περνάει αναγκαστικά μέσα από μικρές και μεγάλες συγκρούσεις, από επαναστάσεις. Ενώ λοιπόν έχουμε αυτά τα δεδομένα, παρατηρούμε μια κοινωνική νηνεμία δηλαδή μια κοινωνική «ανωμαλία» και το λέμε αυτό γιατί ενώ όλα φωνάζουν, ενώ όλα απαιτούν συγκρούσεις για να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας προς τα εμπρός, οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που έχουν την ιστορική ευθύνη γι’ αυτό, αδρανούν και έτσι έχουμε φαινόμενα όχι μόνο τελμάτωσης αλλά και πισωγυρίσματος του ιστορικού τροχού, με αποτέλεσμα να βιώνουμε μια σχετική αλλά και απόλυτη εξαθλίωση.

Αγνώριστος κομουνισμός. Πώς τον βλέπουν οι ευρωκομουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ

Δημ. Δημητούλης - Παν.Φραντζής

Η μετάβαση στον κομουνισμό δεν ξεκινά με τα κουπόνια σίτισης του Ομπάμα ή του Τσίπρα ούτε με την «αυτοδιαχείριση» των ΚΟΙΝΣΕΠ. Δεν είναι η κοινωνική πρακτική στην πίσω αυλή που ανατρέπει τον καπιταλισμό. 


....................................

Το ρεύμα του «αριστερού ευρωκομουνισμού» συστήνουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Λιάσκος με το άρθρο τους «Κομουνισμός, που σημαίνει μετάβαση», στην εφημερίδα Εποχή, προτείνοντας μια αριστερή εκδοχή του «δημοκρατικού δρόμου» προς τον σοσιαλισμό. Έχει ενδιαφέρον η οπτική τους, γιατί παρουσιάζει με τρόπο συγκροτημένο κάποιες ιδέες που αναπτύσσονται σε κοινωνικούς χώρους και στο κίνημα, καθώς και στον ευρύτερο χώρο της αριστερής διανόησης. Ιδέες στρεβλές και λανθασμένες, κατά τη γνώμη μας, όπως θα επιχειρήσουμε να αποδείξουμε. 

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Λένιν ή Μπερνστάιν;

Του Βασίλη Λιόση

Ο τίτλος-δίλημμα ανήκει σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Έθνος» στις 20/10 και γράφτηκε από το Θανάση Τσεκούρα (ΘΤ).



Ο ΘΤ ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φορέας μιας μεσσιανικής αντίληψης, την οποία κουβαλά η Αριστερά από τα σπλάχνα του προηγούμενου αιώνα και με βάση την οποία αρκεί η Αριστερά να αναλάβει την εξουσία ώστε ο κόσμος να αλλάξει.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διορθώσει την κατάσταση. Πώς; Διαπιστώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί μόνος του και πως οι λύσεις δε δίνονται εύκολα και γρήγορα.

Οι μάρτυρες καταρρίπτουν την «τροχαία» συγκάλυψη

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

Όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες στη δίκη για τον σοβαρό τραυματισμό της Αγγ. Κουτσουμπού συνέκλιναν στο ότι το χτύπημα που δέχτηκε από τον αστυνομικό της ομάδας ΔΕΛΤΑ δεν ήταν προϊόν «αφηρημάδας», αλλά είχε τα στοιχεία μιας σχεδιασμένης δολοφονικής επίθεσης, κατόπιν εντολών.



Γεμάτη κόσμο ήταν και χθες η αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, στη δίκη για τον βαρύτατο τραυματισμό της Αγγελικής Κουτσουμπού από τον αστυνομικό της ομάδας ΔΕΛΤΑ Θεμιστοκλή Ποιμενίδη, στη διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη του 2009.

Ο Καπιταλισμός έχει “επέτειο”…

Του Νίκου Μπογιόπουλου 
Πάμε πίσω πριν από 85 χρόνια. Η μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση του 20ου αιώνα εκδηλώνεται. Ήταν ακριβώς σαν σήμερα:


«Πέµπτη 24 Οκτώβρη 1929. Αρχίζει η καταστροφική πορεία από το χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης: 12.894.650 µετοχές προσφέρθηκαν για πώληση. Έγινε πανικός. Τρίτη 29 του Οκτώβρη οι προσφερόµενες µετοχές έφτασαν τα 30 εκατοµµύρια. Ήταν η αρχή της καταστροφής. Οι 30 µεγαλύτερες βιοµηχανικές µετοχές έπεσαν από 364 σε 62 δολάρια κατά µέσο όρο. Εκατοµµύρια µικροαποταµιευτές καταστράφηκαν. 5.094 τράπεζες (στις 24.000 που υπήρχαν τότε στις Ηνωµένες Πολιτείες) κήρυξαν πτώχευση (...). Οι άνεργοι µέσα σε λίγους µήνες, από 429.000 που ήταν, έγιναν 4.600.000. Το 1930 ανέβηκαν στα 7.800.000. Τον Οκτώβρη του 1932 ήταν 11.600.000 και το 1933 έφτασαν τα 14 εκατοµµύρια, δηλαδή περισσότερο από το 27% του ενεργού πληθυσµού (...).

Ένα πανεπιστήμιο σε κενό αέρος

Του Στέλιου Φωτεινόπουλου

Ήταν το 1996, όταν η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, έφερνε στο προσκήνιο μία θεωρία που λίγο ερχόταν να υπηρετήσει μία εκ των βασικών συνθηκών της δημοκρατίας που είναι ο πολιτικός διάλογος. 

Ο εκσυγχρονισμός, ως βασικό όπλο στην νέα φάση που ο Κ. Σημίτης επεδίωκε να φέρει την χώρα, είχε ως κεντρικό πυλώνα την άρνηση της ιδεολογίας και, ως εκ τούτου, την άρνηση του πολιτικού διαλόγου ως προϋπόθεση ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. 

Τουρκικός εκβιασμός προς την Κύπρο, αλλά ΕΕ - ΗΠΑ αδιαφορούν

Του Γιώργου Δελαστικ*

Σφυρίζουν αδιάφορα η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και εν γένει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για την ωμή παραβίαση της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», το οποίο διεξάγει έρευνες για την εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στα... νότια (!) του νησιού, στη θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου. 

«Ουδέν σχόλιον» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σοκάροντας τους πολιτικά αφελείς Ελληνες και κυρίως Κύπριους που είχαν την αυταπάτη ότι η ΕΕ προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία από την τουρκική επιθετικότητα. 

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Κασιδιάρης: “Εγώ ναζιστής; Παρεξήγηση”…

Του Νίκου Μπογιόπουλου* 
Στο χιτλεροειδές που ακούει στο όνομα Κασιδιάρης επιφυλάχθηκε πριν μερικές μέρες ιδιαίτερη φιλοξενία από το σάιτ «bankingnews.gr», στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη. Ας πάρουμε μια γεύση: 

Ερώτηση: Έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές από ελληνικά και διεθνή μέσα η Χρυσή Αυγή ως μια νεοναζιστική οργάνωση που υμνεί τον ναζισμό και τον Χίτλερ. Ειδικά εσάς πολλές φορές σας έχουν αναφέρει ως υμνητή του ναζισμού. Είστε ναζιστής κ Κασιδιάρη;

Αποδοχή μόνο 14% έχει η κυβέρνηση κατά την Γκάλοπ

Του Γιώργου Δελαστικ*

Ταυτισμένη απολύτως με τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης είναι η αμερικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Γκάλοπ (Gall up) - σε τέτοιο βαθμό που παλιότερα αποκαλούσαμε «γκάλοπ» τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις ακόμη και στην Ελλάδα!


Την περασμένη Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου, το αμερικανικό ίδρυμα Μερίντιαν (Meridian International Center) διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την «Παγκόσμια Ηγεσία». Στο πλαίσιο της ημερίδας αυτής παρουσιάστηκε σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης σε όλες τις χώρες του κόσμου της προαναφερθείσης εταιρείας δημοσκοπήσεων Γκάλοπ, η οποία αποσκοπούσε στο να σχηματίσουν οι Αμερικανοί εικόνα για τη δημοφιλία των κυβερνήσεων του πλανήτη σήμερα. Τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά, καθώς αφενός φυσικά αντανακλούν τις διαθέσεις των ερωτηθέντων πολιτών απέναντι στις κυβερνήσεις τους και αφετέρου αντανακλούν με έμμεσο τρόπο και τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης της γνώμης τους κατά των ηγετών τους. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δυνατοτήτων οδηγεί πρώτα πρώτα σε ένα απροσδόκητο εύρημα. 

Οι ‘’Πρυτάνεις με τσαγανό’’ και ο σκοταδισμός του μηδενός

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

Άστραψε και βρόντηξε η ‘’σοβαρή’’ εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με κύριο πρωτοσέλιδο άρθρο της στις 21/10. Λιτό και ανατριχιαστικά σαφές:



‘’Τα ελληνικά πανεπιστήμια ανήκουν στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι τα έχουν πληρώσει ακριβά. Οι πρυτανικές αρχές τα διαχειρίζονται για λογαριασμό τους, με την υποχρέωση να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Οι συμμορίες και τα γκρουπούσκουλα, που έκαναν ό,τι ήθελαν λόγω της συναλλαγής τους με κόμματα και φαύλους πανεπιστημιακούς, δεν έχουν θέση στον χώρο του πανεπιστημίου. Επιτέλους, έχουμε πρυτάνεις με τσαγανό και απόλυτο σεβασμό στον θεσμό που εκπροσωπούν και τον νόμο. Μακάρι να είχαμε και πολιτικούς με το ίδιο σθένος’’. (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Πανεπιστήμιο "ανοιχτό" στους αγώνες του λαού – "κλειστό" στην αντι-εκπαιδευτική αναδιάρθρωση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μπροστά στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας συντελείται ένα έγκλημα εις βάρος του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η Αριστερή Συσπείρωση καταγγέλλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των μνημονιακών πρυτανικών αρχών του Ε.Κ.Π.Α. που έχουν διττό στόχο. Από τη μία επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τόσο τους αγωνιζόμενους φοιτητές, όσο και λοιπούς εργαζόμενους της πανεπιστημιακής κοινότητας περιορίζοντας τη δυνατότητα συνδικαλιστικών ελευθεριών των συλλόγων τους. Από την άλλη επιχειρούν να μετατρέψουν το Πανεπιστήμιο από ένα χώρο κοινωνικής δημόσιας εκπαίδευσης σε ένα πεδίο κερδοφορίας για τον κάθε λογής μεγαλοεργολάβο, κατεύθυνση που επιχειρείται να υλοποιηθεί ήδη στο πεδίο φύλαξης και καθαριότητας του Πανεπιστήμιου, αφού την απόλυση των εργαζομένων ακολούθησαν οι διαγωνισμοί κάλυψης αυτών των αναγκών από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ: Η απομυθοποίηση της δήθεν σκληρής αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής

Του Κώστα Παπαδάκη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ:Η ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΣΚΛΗΡΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ (ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ, «ΔΥΟ ΑΚΡΑ», ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ, ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ)




1. Η Χ.Α. ΕΧΘΡΟΣ Η ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ;


Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την ανάδειξη όλων των εγκληματικών ενεργειών των μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, από την πλευρά των τελευταίων καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να ηρωοποιηθούν, πείθοντας την κοινή γνώμη ότι διώκονται για τα φρονήματά τους εξαιτίας της αντιπαλότητάς τους προς το κατεστημένο. Στην πεποίθηση αυτή έχουν, όπως πάντα όλα τα τελευταία χρόνια, απεριόριστη συμβολή από τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε., τα οποία πράγματι με κάθε αφορμή δημιουργούν και διαχέουν την εντύπωση στο κοινό ότι τα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής, ακόμα και οι βουλευτές της, αντιμετωπίζονται με το σκληρότερο δυνατό τρόπο, προφυλακίζονται, πράγμα που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τους συντρίψει πολιτικά. 

Homo Πασόκους

Του Νίκου Μπογιόπουλου
 «Όλοι οι Έλληνες κρύβουν μέσα τους
έναν… μικρό Άκη Τσοχατζόπουλο»!


Πρόκειται για διαπίστωση της κυρίας Ελένης Κούρκουλα. Η κυρία Κούρκουλα, εκτός από μεγάλη ηθοποιός (έλαμψε μεταξύ άλλων στο ρόλο της «Σελήνης» στη «Λάμψη» του Φώσκολου), εκτός από μεγάλη πολιτικός (έλαμψε στο ρόλο της υφυπουργού Παιδείας επί Σημίτη), αναδεικνύεται και μεγάλη ψυχολόγα…

Τετάρτη 22/10, 6μμ, Χαυτεία: Διαδήλωση ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

ΟΥΤΕ 52, ΟΥΤΕ ΚΙ 7
ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ



συναδέλφισσες και συνάδελφοι από τον κλάδο του εμπορίου
εργαζόμενοι κι εργαζόμενες από κάθε χώρο δουλειάς,
άνεργοι κι άνεργες και όλος ο κόσμος του αγώνα

Να μη λείψει καμία και κανένας
από τη Δ Ι Α Δ Η Λ Ω Σ Η
ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και
την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ, 6μμ, Χαυτεία (Σταδίου & Αιόλου)

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ
ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ

Κυριακή 2/11 :: ΑΠΕΡΓΙΑ στον κλάδο του εμπορίου

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση
της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Διδάγματα από την αντίδραση των «αγορών»

Tου Παναγιώτη Κακαλή

Η ένταση της ιδεολογικής τρομοκρατίας με στόχο να πειθαναγκαστεί ο λαός να δεχτεί νέα μέτρα, που θα πλήξουν περαιτέρω το βιοτικό του επίπεδο και θα τον βουλιάξουν πιο βαθιά στη φτώχεια και την ανέχεια, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των εξελίξεων του επόμενου διαστήματος μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, που έντρομη μετά την «αντίδραση των αγορών» έσπευσε να εγκαταλείψει τα φιλόδοξα σχέδια της για «πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο», για «αποχώρηση του ΔΝΤ», για «τέλος λιτότητας» και άλλα παρόμοια.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Άμεση αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής από το χώρο του Πανεπιστημίου

- ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
- ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ


Ήδη από την αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς η Κυβέρνηση, ο Υπουργός αλλά και οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ φρόντισαν να μας δείξουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως αντιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος.

Ταξική Αντεπίθεση και Ανασυγκρότηση

Δημήτρης Γκόβας – Σύλβια Κοιλάκου*

Το Εργατικό Κίνημα ενάντια στην Βαρβαρότητα

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ


Παρά την ακατάσχετη προπαγανδιστική φλυαρία, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ψήφιση του σκληρού ταξικού προϋπολογισμού και σε μια σειρά αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και μέτρων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα για το πέρασμα στην τάχα «μεταμνημονιακή» εποχή.

Εβδομάδα μέγιστης αγωνίας και για τις ελληνικές τράπεζες

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Εχουν χάσει τον ύπνο τους αυτές τις μέρες οι Ελληνες τραπεζίτες, όπως άλλωστε και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους - τουλάχιστον εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης. 


Ο λόγος είναι κοινός: μεθαύριο, Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσει στο ανώτατο επίπεδο και απολύτως εχέμυθα τους διοικητές των τραπεζών αυτών για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που διενήργησε. Οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης θα έχουν στη διάθεσή τους 48 όλες κι όλες ώρες για την προβολή αντιρρήσεων αναφορικά με την τράπεζά τους. Οι αντιρρήσεις αυτές θα γίνουν δεκτές ή θα απορριφθούν από την ΕΚΤ μέσα σε αυτό το κολασμένο σαρανταοκτάωρο, καθώς την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει δημόσια τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για όλες τις «συστημικές» τράπεζες της Ευρωζώνης - και τις 130.

Μια χώρα, δυο έθνη

Του Νίκου Μπογιόπουλου
Στοιχείο πρώτο: Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας «Wealth-Χ» και της ελβετικής τράπεζας UBS, στην Ελλάδα το 2014 καταγράφηκαν 11 υπερδισεκατομμυριούχοι από 9 που είχαν καταμετρηθεί το 2013. Η περιουσία τους αυξήθηκε από τα 16 δισ. δολάρια στα 18 δισ. δολάρια (14,2 δισ. ευρώ). Με άλλα λόγια 11 ολιγάρχες που αντιστοιχούν στο 0,00011% του πληθυσμού της χώρας κατέχουν πλούτο που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. 

Φοιτητές – εργαζόμενοι ΕΚΠΑ: «Ενωμένοι και στους δρόμους του αγώνα μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας!»


«Θα μείνουμε ενωμένοι και στους δρόμους του αγώνα μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας», διαμηνύουν οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνοντας ότι «σήμερα ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο».


Σε κοινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν μετά τη χθεσινή κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, φοιτητές και εργαζόμενοι του ιδρύματος καταγγέλλουν την κατασταλτική επίθεση κυβέρνησης, υπουργείου και πρυτανικών αρχών, απαιτούν την παραίτηση του πρύτανη Φορτσάκη και ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους σε μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με κόμβο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Πέμπτης 23/10.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Αποκλεισμένη παραμένει η κεντρική είσοδος από τους εργαζόμενους

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Αποκλεισμένη παραμένει η κεντρική είσοδος από τους εργαζόμενους Διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους


Αποκλεισμένη παραμένει από το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Οκτώβρη η κεντρική είσοδος των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τους εργαζόμενους του ναυπηγείου οι οποίοι διεκδικούν την επίλυση στο χρόνιο πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων τους.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν, τον Αύγουστο δόθηκε στους εργαζόμενους έναντι 250 ευρώ και έκτοτε τίποτε απολύτως, με αποτέλεσμα να τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Κυβερνήσεις για φτύσιμο

Η ελληνική κυβέρνηση είναι προτελευταία σε δημοτικότητα παγκοσμίως!



Δε χρειαζόταν κάποια απόδειξη, ωστόσο η γενική αίσθηση ότι έχουμε μια αναξιόπιστη κυβέρνηση, αποδεικνύεται και από τις μετρήσεις. Μια από αυτές τις μετρήσεις πραγματοποίησε σε παγκόσμια κλίμακα η εταιρία της Gallup και δημοσίευσε η huffingtonpost. Στην έρευνα αυτή παρουσιάζονται οι δώδεκα κυβερνήσεις με τη μικρότερη δημοτικότητα στον πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις με την μικρότερη δημοφιλία, σύμφωνα με την έρευνα, βρίσκονται στην Ευρώπη, γεγονός που με απλά λόγια σημαίνει ότι το ευρωπαικό οικοδόμημα δεν στέκεται και πολύ καλά στα πόδια του…

Μήνυμα ελπίδας από το Κομπάνι

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Επιτείνεται το χάος στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας με τάγματα Σιιτών να σφάζουν αδιακρίτως Σουνίτες στις περιοχές που μέχρι πρότινος ελέγχονταν από τον ιρακινό στρατό, ο οποίος στη συνέχεια τράπηκε σε άτακτη φυγή υπό το φόβο του Ισλαμικού Κράτους.


Σε αιματοχυσία χωρίς τέλος και άμεση αποσταθεροποίηση μιας περιοχής που εκτείνεται από τον Λίβανο μέχρι τα ιρανικά σύνορα οδηγεί η αμερικανική παρέμβαση στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Καθώς η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης ήταν στραμμένη το τελευταίο διάστημα στις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και ιδιαίτερα στην ηρωική αντίσταση των κούρδων μαχητών στο Κομπάνι, ένα νέο φάντασμα έκανε την εμφάνισή του στο Ιράκ. Σιιτικές ομάδες ενόπλων, που δρουν υπό την απόλυτη κάλυψη της ιρακινής κυβέρνησης και των ΗΠΑ, σπέρνουν τον τρόμο σε γειτονιές της Βαγδάτης και άλλες ιρακινές πόλεις. 

"Αγορές ή θάνατος"!

Του Νίκου Μπογιόπουλου 
Ξεκίνησαν με το «Μνημόνιο ή χρεοκοπία». Kαι έφεραν τη χρεοκοπία, έφεραν την φτωχοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων του λαού.


Προχώρησαν με το «Μεσοπρόθεσμο ή τανκς». Kαι έφεραν δοτούς πρωθυπουργούς, τον αυταρχισμό του «μαύρου», τη δημοκρατία των Μπαλτάκων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Συνέχισαν με το δεύτερο Μνημόνιο, διακηρύσσοντας «Μνημόνιο ή χάος». Και έφεραν το χάος της αδιανόητης ανεργίας, των συσσιτίων, των ληγμένων τροφίμων, των παιδιών που λιποθυμούν από ασιτία στα σχολεία.