Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ο τρίτος πρόεδρος της Κομισιόν από το Λουξεμβούργο!

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Εσπασε κάθε ρεκόρ το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργο με την απόφαση των ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ να εκλέξουν ως πρόεδρο της Κομισιόν τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό επί... 18 (!) συνεχή χρόνια μέχρι πέρυσι, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. 


Εξι προέδρους είχε όλους κι όλους η Κομισιόν τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια και από αυτούς τους έξι οι... τρεις ήταν από το Λουξεμβούργο! Μόνο δώδεκα πρόεδροι της Κομισιόν έχουν υπάρξει από τότε που δημιουργήθηκε αυτή η θέση το 1958, εδώ και πάνω από μισόν αιώνα. Από καμία άλλη χώρα - μέλος της ΕΟΚ παλιά και της ΕΕ σήμερα δεν έχουν επιλεγεί τρεις πρόεδροι - μόνο από το Λουξεμβούργο. 

"Μολών λαβέ" ή "δούναι και λαβείν";

Του Νίκου Μπογιόπουλου 

Δεν έχουν ιερό! Δεν έχουν όσιο! Είναι ξεπουληματίες. Κανονικοί. Έχουν πέσει πάνω στο σώμα της χώρας και το εκποιούν. Έχουν κάνει κολεγιά με τα κοράκια και τα βγάζουν όλα στο σφυρί. Τη γη μας, την ιστορία μας, την ψυχή μας!


Ο «Ηρόδοτος» του μέλλοντος θα έχει σίγουρα κάποιες σελίδες του αφιερωμένες σ’ αυτούς. Τις πιο μαύρες. Αλήθεια από ποιο «μνημείο ντροπής» να ξεκινήσεις; Και μόνο η αγγελία (!) που τόλμησαν να βάλουν για να διαφημίσουν την πραμάτεια τους, αφήνει άφωνο όποιον διαθέτει έστω και ελάχιστο αίσθημα ντροπής: 

Κορυφαίο σκάνδαλο το ξεπούλημα της ΔΕΗ

Του Στέφανου Πράσσου

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες και τα χαμηλά εισοδηματικά λαϊκά στρώματα ως καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα ζημιωθούν από την ιδιωτικοποίηση. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, οι οποίοι θα μεταφερθούν στους ιδιώτες «επενδυτές» και θα κληθούν να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας


Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

«Δεν είμαστε ναζί!»

Γράφει ο ΙΟΣ

Νέες αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής


Για ποιο λόγο επιμένουν τόσο λυσσαλέα οι χρυσαυγίτες να κρύψουν τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσής τους; 


Προκάλεσαν αίσθηση οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες που δημοσίευσε την περασμένη Δευτέρα η «Εφ.Συν.» με τους ηγέτες της Χρυσής Αυγής να χαιρετούν ναζιστικά και να φέρουν ναζιστικά σύμβολα. 

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΚΚΕ του 1989

Του Γιώργου Δελαστικ*

Ήταν σαν μεθαύριο, πριν από ένα τέταρτο του αιώνα: 1 Ιουλίου 1989. Τότε, πριν πό 25 ακριβώς χρόνια, έπεφτε Σάββατο η 1η Ιουλίου. Γύρω στις 7 το απόγευμα ο Βουλευτής της ΝΔ Τζαννής Τζαννετάκης παίρνει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Λίγες ώρες νωρίτερα έχει πάρει μέρος σε σύσκεψη του αρχηγού της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τους δύο αρχηγούς του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη και τον αρχηγό της ΕΑΡ (όπως έχει μετονομαστεί το ΚΚΕ Εσωτερικού) Λεωνίδα Κύρκο. Αυτοί έχουν αποφασίσει όχι μόνο να σχηματίσουν κυβέρνηση Δεξιάς – Αριστεράς, αλλά στη συνάντησή τους… μοίρασαν και τα υπουργεία!

Μια εξαιρετικά ενοχλητική επέτειος

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου*

Η στρογγυλή επέτειος της αποφράδας 28ης Ιουνίου του 1914 από την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου πέρασε μάλλον στα ψιλά. Παρά το γεγονός ότι αφάνισε 14 εκατομμύρια ανθρώπους και γκρέμισε τέσσερις αυτοκρατορίες.

Τα εκατό χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου προκαλούν ανησυχητικούς συνειρμούς σε έναν επικίνδυνα ασταθή κόσμο.


Σαν χθες, πριν από έναν ακριβώς αιώνα, ο Σερβοβόσνιος εθνικιστής Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφόνησε στο Σεράγεβο τον διάδοχο της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, αρχιδούκα Φραγκίσκο-Φερδινάνδο, και τη σύζυγό του, γεγονός που στάθηκε αφορμή για την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΚΚΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ: ΔΕΗ, Λαύριο, λαβράκια και …μαϊντανοί!

Tου kentroaristerix

Νόμισε πως έπιασε λαβράκι το ΚΚΕ. Σε σχόλιό του ο Ριζοσπάστης κατηγορεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι «Δεν μπόρεσε να αντισταθεί στα θέλγητρα των ‘‘αντιμνημονιακών σειρήνων’’ και υπέκυψε… Ετσι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παραβρέθηκε και αυτή στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για μέτωπο κοινής δράσης με αφορμή τη ΔΕΗ».


Συνοδεύει μάλιστα την λάβρη πολιτική κριτική του με τον απαξιωτικό τίτλο: «Ο μαϊντανός!», αποφεύγοντας κάθε αναφορά στο περιεχόμενο της τοποθέτησης καθώς και στο ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αρνήθηκε κάθε συμμετοχή σε ένα «δημοκρατικό, προοδευτικό, πατριωτικό μέτωπο» εντός των ορίων της Ε.Ε. και της διαχείρισης.

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Το κυνήγι μαγισσών του αντισημιτισμού

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να «ενώσει» την Κου Κλουξ Κλαν με αριστερές οργανώσεις, τους φασίστες της Ουκρανίας ή της Ελλάδας με ένα αμερικανικό συνδικάτο και ορισμένους ορκισμένους ρατσιστές με ακαδημαϊκούς όπως ο Νόαμ Τσόμσκι; 



Οι μόνοι που φαίνεται να τα καταφέρνουν είναι μια σειρά οργανώσεων, με διασυνδέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, που υποτίθεται ότι μάχονται ενάντια στον αντισημιτισμό.

Υπερηφάνεια και Αριστερά. Γνώση ή προκατάληψη;

Του Κώστα Μάρκου

Τι έχει να χωρίσει η Αριστερά με το το κίνημα των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς; 


Το σχόλιο με τίτλο «ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ομοφυλοφιλία», στο ΠΡΙΝ της περασμένης Κυριακής, προκάλεσε αντιδράσεις από όλο το φάσμα της επιδοκιμασίας και της αποδοκιμασίας. Ορισμένες αντιδράσεις έδειξαν εμπάθεια και προκατάληψη που δεν αρμόζει σε αυτούς που μάχονται τις προκαταλήψεις. Εμείς θα επιμείνουμε στην ανάπτυξη της αντιπαράθεσης και του διαλόγου χωρίς ιδιοκτησιακά αντανακλαστικά.

Οικογένεια Κεφαλογιάννη: Σόι πάει το βασίλειο

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το παρελθόν της οικογένειας Κεφαλογιάννη ύστερα από τη χυδαία επίθεση που πραγματοποίησε ο Μ. Κεφαλογιάννης εναντίον του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγου, Γ.Κατρούγκαλου ο οποίος τον κατηγόρησε για διαπλοκή.

«Ενσωμάτωση ή ανατροπή» το δίλημμα Τσίπρα

Του Γιώργου Δελαστίκ

Απορρίφθηκε -με εμφανή δυσκολία, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα- από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για τις πολιτικές συνεργασίες που είχε υποβάλει η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Στόχος της τροπολογίας αυτής ήταν να προσανατολίσει την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες εξωκοινοβουλευτικές αριστερές δυνάμεις συν τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής, αντισυστημικής οικολογίας, αποκλείοντας συνεργασίες με κόμματα, οργανώσεις ή κινήσεις της μνημονιακής Κεντροαριστεράς.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

…RED ZEPPELIN: Ιστορίες με ή χωρίς μπάλα (Β΄)

Του Μάκη Γεωργιάδη

Με αφορμή το παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας ιστορίες, γεγονότα και απόψεις με αφορμή μια μπάλα ποδοσφαίρου….Το «χέρι του θεού», ο Σαμαράς και ένα story χωρίς success


Η πρόκριση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας στους 16 του παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, οι πανηγυρισμοί , οι θριαμβολογίες και κάποιες εξάρσεις πατριωτισμού με εθνικιστικές γαρνιτούρες συνοδεία των απαραίτητων κραυγών και αλαλαγμών εκφωνητών και σχολιαστών έχουν προκαλέσει ένα «διχασμό» και μια έντονη συζήτηση για τις αντιδράσεις του κόσμου έπειτα από ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Ν.Φιλαδέλφεια: Συγκέντρωση εναντια στα επιχειρηματικά συμφερόντα και το «πείραμα της Φιλαδέλφειας»

Κάλεσμα από το συντονιστικό κατοίκων Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδώνας για Συγκέντρωση-Πορεία την Πέμπτη 3 Ιουλίου, στις 19:00


Από τις 29 Μάη 2014 οι δημόσιες συναθροίσεις στην περιοχή της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με σκοπό τη συζήτηση για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ. 
Το εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 9 Μάη στη Βουλή και τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε ψηφοφορία για να γίνει νόμος του κράτους. Η οποιαδήποτε απόπειρα εκδήλωσης μέχρι σήμερα τιμωρείται με απειλές κατά της ζωής, στοχοποιήσεις προσώπων, προπηλακισμούς, τραμπούκικες επιθέσεις, διάλυση συγκεντρώσεων, αντισυγκεντρώσεις, δολοφονικά πογκρόμ.

Δραματική η μείωση επιβατών στις συγκοινωνίες

Του Γιώργου Δελαστίκ

Σαν φάντασμα πλανιέται πάνω από την Αθήνα η φήμη ότι «σήμερα ο κόσμος χρησιμοποιεί πολύ συχνότερα και πολύ περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς», το μετρό, τα λεωφορεία, τον ηλεκτρικό, τα τρόλεϊ, το τραμ. 


Συχνά, μάλιστα, το βλέπουμε κάπου κάπου και γραμμένο σε εφημερίδες ή περιοδικά. Δεν αμφιβάλλουμε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούσαν μέσα μαζικής μεταφοράς παρά σπάνια ή ποτέ, τώρα τα χρησιμοποιούν πολύ συχνότερα ή και σχεδόν αποκλειστικά λόγω της κρίσης. Περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Χρυσή Αυγή: Ο ναζισμός της δεν «παραγράφεται» (ούτε κρύβεται)…

Του Νίκου Μπογιόπουλου 

Μετά τις νέες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που δείχνουν το πασίγνωστο, ότι δηλαδή οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής είναι ναζί από κούνια, οι χρυσαυγίτες – με πρώτους τους εν διατεταγμένη υπηρεσία ανώνυμους «κουκουλοφόρους» του διαδικτύου – διατείνονται ότι οι φωτογραφίες αυτές δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη με το ατράνταχτο «επιχείρημα» ότι έχουν τραβηχτεί προς 30ετίας…

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Αμηχανία της γαλλικής «Αριστεράς της Αριστεράς»

Για την κατάσταση της γαλλικής Αριστεράς και τις εξελίξεις στο μαζικό κίνημα γράφει από το Παρίσι ο Γιάννης Καυκιάς.
....

Η δωδεκαήμερη, σκληρή απεργία των γάλλων σιδηροδρομικών, σε σύγκλιση με την πολύμηνη κινητοποίηση των εργαζόμενων του θεάματος, των ταχυδρομικών των βόρειων προαστίων του Παρισιού και άλλων κλάδων, μπορούμε να πούμε ότι είναι η πρώτη σκληρή σύγκρουση στο κοινωνικό μέτωπο δύο χρόνια μετά την εκλογή του Ολάντ στην προεδρία της δημοκρατίας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δημόσιοι ψεύτες

Του Νίκου Μπογιόπουλου

Από τη στιγμή της εκδήλωσης της κρίσης αυτό που παρακολουθούµε είναι ένα τσουνάμι προπαγάνδας με στόχο το πλήρες αναποδογύρισµα της λογικής και της πραγµατικότητας.


Αυτό που αναμφισβήτητα κατέρρευσε το 2009 στην Ελλάδα και στον κόσμο, είναι η ιδιωτική οικονοµία των τραπεζών, των πολυεθνικών, των κεφαλαιοκρατών. Μαζί της κατέρρευσε η «δηµόσια» οικονοµία του καπιταλιστικού κράτους, δηλαδή του κράτους των «ιδιωτών», των καπιταλιστών και των µονοπωλίων.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Πνέει τα λοίσθια η ΔΗΜΑΡ σε κλίμα «αλληλοεξόντωσης»

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Πένθιμη είναι πλέον η μουσική που ακούγεται στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ. Παίζονται οι τελευταίες πράξεις του πολιτικού κωμειδυλλίου της αποσύνθεσής της. 


Δεν διαλύεται η ΔΗΜΑΡ επειδή ο Φώτης Κουβέλης θέλει να την οδηγήσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Σπύρος Λυκούδης αντιθέτως επιμένει να συμπλεύσουν με το ΠΑΣΟΚ. Η ΔΗΜΑΡ καλπάζει προς την κοινοβουλευτική της εξαφάνιση, επειδή το ελληνικό εκλογικό σώμα έστειλε στις ευρωεκλογές το μήνυμα προς τη ΔΗΜΑΡ ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης. Δεν υπάρχει καμία διαφορετική ανάγνωση της καταβαράθρωσης ενός κόμματος από το 6,25% που είχε πάρει η ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο του 2012 στο 1,2% που πήρε στις ευρωεκλογές του Μαΐου. 

Νότια Αφρική: Νίκη των απεργών μεταλλωρύχων μετά από αγώνα πέντε μηνών

Ξαναγυρνούν σήμερα στις δουλειές τους έπειτα από ηρωικό απεργιακό αγώνα περίπου πέντε μηνών, χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί εργάτες και μεταλλωρύχοι που εργάζονται στα ορυχεία πλατίνας, έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ συνδικαλιστών και εργοδοτών από τα μονοπώλια των εταιρειών Anglo American Platinum, Impala Platinum και Lonmin.

Γκόοοολ!

Του Νίκου Μπογιόπουλου 

Από το διάβασμα και μόνο του τίτλου, είμαστε βέβαιοι ότι οι «δυσκοίλιοι» ξεκίνησαν ήδη να ψιθυρίζουν όλο… ευφυΐα: «Μα δεν βλέπετε στη Βραζιλία τις διαδηλώσεις;». 

Τις βλέπουμε άνθρωπέ μου. Αυτό που εσύ δεν βλέπεις είναι ότι στη Βραζιλία δεν διαδηλώνουν ενάντια στο ποδόσφαιρο. Δεν διαδηλώνουν ενάντια στο παιχνίδι. Διαδηλώνουν ενάντια στη ληστεία της FIFA και στην ενδοτικότητα της εκεί κυβέρνησης απέναντί της.

Ελλάδα: Μεταμοντέρνα αποικία της μεταλλαγμένης Ευρώπης

Του Σταύρου Λυγερού

Προσπαθώντας απεγνωσμένα να δημιουργήσει θετικές εντυ-πώσεις και να αγοράσει πολιτικό χρόνο, ο Σαμαράς σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε κορώνες αβάσιμης αισιοδοξίας.



Τα γεγονότα όμως είναι πεισματάρικα. Εάν συγκρίνει κανείς τις προβλέψεις όχι μόνο των μνημονιακών κυβερνήσεων, αλλά και της Κομισιόν και του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας από το 2010 και μετά, θα διαπιστώσει τεράστιες αποκλίσεις από την πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, πρόκειται για κραυγαλέες διαψεύσεις. Η ανάκαμψη παραμένει ακόμα ζητούμενο, ενώ τα οικονομικά και κοινωνικά ερείπια πολλαπλασιάζονται.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Δεν είναι αυτό που νομίζεις

Του Κώστα Βαξεβάνη

Η ιστορία είναι γνωστή. Ο απατημένος ή η απατημένη σύζυγος πιάνει στα πράσα το έτερον ήμισυ, το οποίο ορκίζεται «αγάπη μου δεν είναι αυτό που νομίζεις». Ζούμε ακριβώς την περίοδο «δεν είναι αυτό που νομίζεις».


Μια ομάδα αδίστακτων πολιτικών, μαφιόζοι του διπλανού βουλευτικού εδράνου που είναι έτοιμοι να τσιμεντάρουν την ίδια τη Δημοκρατία και να την πετάξουν στη θάλασσα, πόσο μάλλον τους ανθρώπους που την υπερασπίζονται, έχουν φορέσει πρόχειρα το ακριβό σακάκι, σκουπίζονται από τα σημάδια των αποδείξεων και προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν συμβαίνει τίποτα από όσα βλέπουμε. 

Σχόλιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάνω στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση ενός πλατιού δημοκρατικού προοδευτικού ριζοσπαστικού κινήματος ανατροπής


Η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτίμηση της τριπλής εκλογικής μάχης και την πορεία του το ερχόμενο χρονικό διάστημα είναι μακριά από τις ανάγκες του κινήματος και τις αγωνίες του αριστερού κόσμου, που θέλει την ανατροπή της βαρβαρότητας των μνημονίων, του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης. Επικυρώνει, βαθαίνει και δεν αναιρεί την πορεία ενσωμάτωσης στα πλαίσια της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ όλου του τελευταίου διαστήματος. Το κάλεσμα για συμπόρευση προς την Αριστερά και την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. δεν μπορεί να συγκαλύψει ούτε να εξισορροπήσει την κύρια επιδίωξη που είναι η αναζήτηση κυβερνητικών λύσεων με τη λεγόμενη «κεντροαριστερά» στα πλαίσια των όρων και των δεσμεύσεων ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου. Η πολιτική και κυβερνητική «πρόταση σωτηρίας» που διατυπώνεται αποτελεί ένα άλλο «μίγμα διαχείρισης» και εκλογίκευσης του μνημονιακού καθεστώτος και όχι μια ανατροπή του.

Ποια σωτηρία του λαού;

Του Παναγιώτη Κακαλή 

"...Μια κυβέρνηση της αριστεράς δίχως να βάλει καθαρά στο στόχαστρο την εξουσία της αστικής τάξης και των συμμάχων της και δίχως να αποφασίσει να πλήξει καίρια τους πυλώνες της μέσω της υλοποίησης ενός μεταβατικού προγράμματος σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική, δημοκρατική κατεύθυνση, δεν πρόκειται να εφαρμόσει κανένα πρόγραμμα σωτηρίας του λαού. Θα καταντήσει να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση και να γυρίσει το κίνημα πολλές δεκαετίες πίσω..."

Τσίπρας: Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια... «νέα Βάρκιζα»!

Του Γιώργου Δελαστικ*

Τεταμένη ήταν η κατάσταση κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το κρισιμότατο θέμα των συμμαχιών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 


Την ένταση, τόσο της συζήτησης όσο και κυρίως των όσων λέγονταν στα "πηγαδάκια" των διαδρόμων, συμπύκνωσε η οργισμένη φράση του Αλέξη Τσίπρα: "Δεν θα ανεχτώ να λένε κάποιοι εδώ ότι το σχέδιο είναι να οδηγήσουμε τον λαό σε μια διάψευση, σε νέες Βάρκιζες" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Η άρνηση και η άρνηση της άρνησης (θέση)

Γράφει ο Στωικός

Με αφορμή την τελευταία κινητοποίηση των συνταξιούχων


Θέλαμε πρώτα να τελειώσει η κινητοποίηση των συνταξιούχων την Πέμπτη 19/6, να διαδηλώσει η περήφανη γενιά της Εθνικής Αντίστασης και των πρώτων μετεμφυλιοπολεμικών χρόνων, να διατρανώσει την αντίθεση της, στις πολιτικές που λεηλατούν τη ζωή της και στη συνέχεια να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας.

Τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η οργάνωση της πανελλαδικής κινητοποίησης κατά της περικοπής των συντάξεων, θα ήταν άκομψο και αδόκιμο από την πλευρά μας να διατυπώσουμε τις όποιες ενστάσεις.

Κυβέρνηση: Σταθεροποίηση στον δρόμο με την τρόικα

Του Γιώργο Κρεασίδη

Όλα τα αντιδραστικά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα θα εφαρμοστούν λέει ο Χαρδούβελης


Προκλητική κυβερνητική προπαγάνδα για δήθεν μελλοντικά φιλολαϊκά μέτρα, μικρής εμβέλειας


Στη σταθεροποίηση που υπόσχεται η κυβέρνηση το μόνο σταθερό είναι η προσήλωση στην υλοποίηση του κοινού σχεδιασμού με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών και άνθρωπος των τραπεζών Γκίκας Χαρδούβελης, από το Γιούρογκρουπ του Λουξεμβούργου φυσικά επανέλαβε την προπαγάνδα για νέα εποχή που έρχεται. Όταν όμως έγινε πιο συγκεκριμένος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τα περίφημα 12 προαπαιτούμενα για να εξασφαλίσει τη δόση από την Τρόικα, τα έξι μάλιστα ως το τέλος του μήνα και τα υπόλοιπα μέσα στον Αύγουστο, ενώ άγνωστος παραμένει ο χρόνος της διαπραγμάτευσης της βιωσιμότητας του χρέους. Με δυο λόγια έρχονται αλλεπάλληλα και σκληρά μέτρα.

Ντόμινο ανατροπών φέρνει το Ιράκ

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου*

Ένα πράγμα είναι βέβαιο στο χαοτικό σκηνικό της Μεσοποταμίας: το Ιράκ θα καθορίσει την κληρονομιά του Μπαράκ Ομπάμα, αν και όχι ακριβώς με τον τρόπο που θα επιθυμούσε. 

Ο πολιτικός που έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ με σημαία την εναντίωσή του στον πόλεμο του Τζορτζ Μπους, πιέζεται αφόρητα να συρθεί και ο ίδιος σε νέες στρατιωτικές περιπέτειες στη χώρα-Νέμεση της Αμερικής, δυόμισι χρόνια μετά την επιστροφή και του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη στα πάτρια εδάφη. Ενδεικτική αυτών των πιέσεων ήταν η δήλωση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής, Τζο Μπέινερ: «Οι τζιχαντιστές έχουν φτάσει στα 100 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη. Και τι κάνει ο πρόεδρός μας; Κάνει... σιέστα»!

6+1 σημεία για το γήπεδο της ΑΕΚ και τη "νύχτα της ντροπής"

Γράφει: Ιάκωβος Μαύρος

Από τον Τίγρη στον Ευφράτη και από το Ρίο στη Ν. Φιλαδέλφεια: Love the game - Hate the business!



1. Η ευθύνη. Κατ' αρχήν τα γεγονότα πρέπει να καταγραφούν ως έχουν. Χωρίς υπερβολές, ωραιοποιήσεις και -κακήν κακώς- κρύψιμο κάτω από το χαλί. Την Παρασκευή 20 Ιουνίου, υπήρχε κάλεσμα για συγκέντρωση (αντισυγκέντρωση εκ του αποτελέσματος) από τον μεγαλύτερο σύνδεσμο οπαδών της ΑΕΚ, την Original 21, κόντρα στην κινητοποίηση (συζήτηση για την ακρίβεια) του συντονιστικού φορέων και συλλογικοτήτων κατοίκων η οποία αφορούσε την εναντίωση στον τρόπο που θα αλλάξει η περιοχή Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ώστε να ανεγερθεί το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. 

Απάντηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής στην συκοφαντική επίθεση του Κεφαλογιάννη στο ΣΚΑΪ

Aνακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας: Απάντηση για τα όσα ειπώθηκαν σε βάρος των ταξικών συνδικάτων της Ν/Ζώνης στον «ΣΚΑΪ»


«Την Κυριακή 22/6/2014 στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ», «Σαββατοκύριακο με δράση», ήταν καλεσμένοι, ο Μανόλης Κεφαλογιάννης από την ΝΔ και ο Πάνος Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Αυτοί δεν θα ήσαν λύκοι, αν εμείς δεν ήμασταν αρνιά”

Του Νίκου Μπογιόπουλου 

Με αφορμή την επίσκεψη των Κινέζων αξιωματούχων στην Ελλάδα πήραμε μια ισχυρή δόση προπαγάνδας περί «ανάπτυξης» και μια ακόμα ισχυρότερη περί «επενδύσεων»


Η κυβέρνηση με πρώτο τον πρωθυπουργό, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και φυσικά οι «παπαγάλοι» τους, έχουν αποφανθεί: Το παράδειγμα της «Cosco», λένε, είναι το υπόδειγμα επένδυσης στο πλαίσιο του κυβερνητικού «succes story» και η εγγύηση για την αίσια έκβαση της επιχείρησης «σωτηρία της χώρας».

Η Αλβανία υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, ο Σαμαράς συμφωνεί

Του Γιώργου Δελαστίκ

Μετά βαΐων και κλάδων, λοιπόν, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ και μάλιστα υπό ελληνική προεδρία θα ανακηρύξει στα τέλη της εβδομάδας την Αλβανία επισήμως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. 


"Η Ελλάδα θα επιδιώξει να επιτύχει συναίνεση των κρατών-μελών για την αποδοχή της υποψηφιότητας της Αλβανίας", δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Καλά, δεν χρειάστηκε να μοχθήσει καθόλου η κυβέρνηση της Αθήνας για το θέμα αυτό, αφού από τις αρχές Ιουνίου ο αρμόδιος για τη Διερεύνηση κομισάριος της ΕΕ Στέφαν Φούλε είχε ανακοινώσει την απόφαση της Κομισιόν. Ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα άλλωστε είχε γράψει τότε ότι "η Κομισιόν έχει δώσει ένα ισχυρό "Ναι" χωρίς επιφυλάξεις για την Αλβανία". Η Κομισιόν καλά έκανε.

Τα αδιέξοδα και ο άλλος δρόμος

Του Χρήστου Μπίστη*

Δύο είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που αναδείχτηκαν μέσα από τις πρόσφατες ευρωεκλογές: Πρώτο, η ήττα των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων των τελευταίων χρόνων (παραδοσιακή Δεξιά και Σοσιαλδημοκρατία) στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και η όλο και μεγαλύτερη απαξίωση και απονομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής ολοκλήρωσης της ΕΕ με τη σημερινή της μορφή, και δεύτερο τα μεγάλα κενά στην προβολή μιας συγκροτημένης και εναλλακτικής διεξόδου υπέρ του κόσμου της εργασίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της ισοτιμίας, της διεθνιστικής συνεργασίας και αλληλεγγύης των λαών.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τραμπούκικη και φασιστικού τύπου επίθεση που δέχτηκαν όσοι προσπάθησαν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση του Συντονιστικού Κατοίκων Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής, από ομάδα οπαδών της ΑΕΚ ελεγχόμενη από σκοτεινά επιχειρηματικά και πολιτικά κέντρα.


Η συγκεκριμένη ομάδα οπαδών η οποία καθοδηγείτο από ένα συνονθύλευμα υπαλλήλων επιχειρηματικών συμφερόντων, μπράβων αλλά και ατόμων που συνδέονται με την Χρυσή Αυγή έβρισαν, προπηλάκισαν, τραυμάτισαν και τελικά απαγόρευσαν την εκδήλωση, υπό την πλήρη κάλυψη των αστυνομικών δυνάμεων που απλά παρακολουθούσαν. Οι πραγματικοί στόχοι των σκοτεινών κέντρων που χρησιμοποίησαν τους οπαδούς της ΑΕΚ σαν προκάλυμμα επιβεβαιώθηκε και με την δολοφονική επίθεση 40 ατόμων στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο της Στρούγκας όπου κτυπήθηκαν βάναυσα απλοί πολίτες και επιχείρησαν να βάλουν φωτιά στον χώρο, αλλά απωθήθηκαν από τα μέλη της κατάληψης.

Ολη η εξουσία στις εταιρείες

Του Περικλή Κοροβέση

Aς υποθέσουμε πως στις επόμενες εκλογές βγει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Και όλοι φυσικά θα περιμένουμε οι μισθοί και οι συντάξεις να ξαναγυρίσουν στα ίδια επίπεδα που ήταν πριν από τα μνημόνια. Δηλαδή ένα ελάχιστο συντηρητικό και ανθρώπινο μέτρο που δεν έχει σχέση με καμιά επανάσταση.


Αν γίνει αυτό, τότε η χώρα μας μπορεί να καταδικαστεί να πληρώσει ένα τεράστιο ποσό σε κάποιες εταιρείες που επένδυσαν στην Ελλάδα και είδαν να μειώνονται τα κέρδη τους. Επιστημονική φαντασία; Στείρος αντικαπιταλισμάς; Εχθρότητα προς την ανάπτυξη της χώρας μας; Και τελικά τι σημαίνει η προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την ευημερία;

Τα παιδιά του Φλεβάρη....

Του Θανάση Σκαμνάκη 

Την Τετάρτη το βράδυ ξαναβρέθηκαν -ύστερα από πόσα χρόνια άραγε;- κάμποσοι άνθρωποι που είχαν κάποτε τις πιο στενές συντροφικές σχέσεις κι ύστερα σκόρπισαν, σχεδόν χάθηκαν.


Αφορμή για τη συνεύρεση έδωσε η παρουσίαση του βιβλίου του Λάμπρου Τόκα, Τα παιδιά του Φλεβάρη: Μαρτυρίες συλληφθέντων αγωνιστών 40 χρόνια μετά το χτύπημα στο κλιμάκιο του ΚΚΕ το 1974 (εκδ. Καστανιώτη).
Το βιβλίο σε μεγάλο του μέρος αναφέρεται στη γενιά που ονομάστηκε αργότερα Γενιά του Πολυτεχνείου και αφορά εκείνο το κομμάτι της που δεν συναλλάχθηκε με το σύστημα εξουσίας.

Ζητάνε από τους μαθητές να συνεισφέρουν στο κόστος των συσσιτίων της ντροπής

Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, σε πολλά σχολεία (π.χ του Δήμου Αχαρνών) εφαρμόστηκε το πρόγραμμα σίτισης των μαθητών με τον τίτλο: «Πρόγραμμα Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής-ΔΙΑΤΡΟΦΗ».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το «Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής» με δωρεά από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
Τις μέρες αυτές, στους γονείς των μαθητών που έτυχαν της «ευεργεσίας» και της «φιλευσπλαχνίας» των παραπάνω συντελεστών, μοιράστηκε ερωτηματολόγιο σχετικό με το συσσίτιο, με τις εξής τρεις ερωτήσεις:

Έχουν ρημάξει τα πάντα!

Του Γιώργου Δελαστίκ

Αποκαταστάθηκε η προ… τεσσαρακονταετίας τάξη πραγµάτων! 

Χάρη στα Μνηµόνια και τις άοκνες προσπάθειες των µνηµονιακών κυβερνήσεων της χώρας µας οι Έλληνες ξανάγιναν οι µπατίρηδες της ∆υτικής Ευρώπης! 


Από τις 15 χώρες της ξαναγίναµε ακόµη και στα τρόφιµα οι πιο φτηνοί, προτελευταίοι, µε τελευταίους τους Πορτογάλους. Όπως και τη δεκαετία του 1960, του 1970 και του 1980, πριν από µας οι Ισπανοί και πριν από τους Ισπανούς οι Ιταλοί. Οι µπατίρηδες του ευρωπαϊκού Νότου! Οι µόνιµοι µετανάστες. Κι αν τα λεφτά της ΕΕ είχαν αλλάξει προσωρινά κάτι, η παλιά Τάξη Πραγµάτων αποκαταστάθηκε. Φρόντισε γι’ αυτό η Γερµανία, η οποία φυσικά αποφασίζει για την κατάληξη που θα έχει η κάθε επαρχία του Τέταρτου Ράιχ και στον τοµέα της ευηµερίας.

Θα επιβληθεί ο νόμος της σιωπής;

Πρωτοφανή και άκρως ανησυχητικά τα όσα συνέβησαν προχθές στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

Οργανωμένοι οπαδοί της ΠΑΕ συμφερόντων Μελισσανίδη, με διακριτικά του ιστορικού σωματείου της ΑΕΚ, επιτέθηκαν βίαια σε κατοίκους της προσφυγικής και δημοκρατικής γειτονιάς της Νέας Φιλαδέλφειας, οι οποίοι σκόπευαν να συμμετέχουν σε συζήτηση για το νέο ρυθμιστικό, που βάζει άγριο χέρι στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και την οποία είχε καλέσει το Συντονιστικό Κατοίκων. 

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Το «καροτ-γκέιτ» και το Εφ Μπι Άι

Της Μαριάννας Τζιαντζή

Η υπόθεση «καροτ-γκέιτ» θυμίζει την ψυχροπολεμική εποχή. Οι μέθοδοι που είχε εισαγάγει και είχε τελειοποιήσει το Εφ Μπι Άι του Χούβερ για να διασύρει, να εκβιάζει, να τρομοκρατεί και να εξουδετερώνει τους ύποπτους για κομμουνιστικά φρονήματα Αμερικανούς χρησιμοποιούνται και στην ψηφιακή εποχή. 

Στις μεθόδους αυτές συγκαταλέγονταν οι παρακολουθήσεις της ιδιωτικής ζωής των «υπόπτων», η ανάγνωση της αλληλογραφίας τους, μέχρι και το φύτεμα ενοχοποιητικών στοιχείων (π.χ., όπλων ή ναρκωτικών στο σπίτι ή το αυτοκίνητό τους).

ΣΥΡΙΖΑ: Όσο πιο δεξιά, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη για κάλυψη των νώτων στα αριστερά

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

«...Η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά του, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα αδέξιος αντιπερισπασμός για το τολμηρό ψάξιμο προς τα δεξιά. Κοινωνικά, δεν απευθύνεται στα εργατικά στρώματα, παρά μόνο ως εκλογικό σώμα. Δεν διακρίνεται από την αντιπαράθεση προς τον κόσμο του κεφαλαίου και τους νόμους του. Πολιτικά, η πρόταση περιέχει το (υπόλειμμα) ΠΑΣΟΚ, χωρίς το ξεφτισμένο στελεχικό δυναμικό, φυσικά τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΟΤΑΜΙ και τους Οικολόγους, αλλά και την "αντιμνημονιακή" δεξιά, εκτός της Χρυσής Αυγής...» 

Η ΝΕΜΕΣΗ των Αμερικάνων στο Ιράκ

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου 

Η προέλαση των ισλαμιστών θέτει ενώπιον εφιαλτικών διλημμάτων τον Ομπάμα και καταδεικνύει την απόλυτη χρεοκοπία της αμερικανικής πολιτικήε στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.


Πριv από δυόμισι χρόνια, όταν οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες αποχωρούσαν από το Ιράκ, ο Μπαρόκ Ομπάμα ισχυριζόταν ότι άφηναν πίσω τους «ένα κυρίαρχο και σταθερό κράτος, που μπορεί να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις». Οι δραματικές εξελίξεις του τελευταίου δεκαημέρου χάρισαν στη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου περίοπτη θέση στα χρονικά της πολιτικής γελοιότητας.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Ο Βαν Γκογκ κι εμείς εδώ σήμερα

Του Θανάση Σκαμνάκη

Oι άνθρωποι όταν μιλούν για τον Βαν Γκογκ δεν μνημονεύουν μια αυτοκτονία, αλλά ένα συγκλονιστικό έργο, προϊόν μιας συγκλονιστικής ζωής. Παραγνωρίζουν και τη μελαγχολία ολόκληρης της εποχής. 

------------

Ο Βαν Γκογκ, γέννημα των επαναστάσεων του 1848 και του μεγάλου ρεύματος του ρεαλισμού στην τέχνη που ήρθε ως συνέχεια και συνέπειά τους, συνταραγμένος από τις ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης έθεσε ως σκοπό της ζωής του το ευαγγελικό κήρυγμα και το σοσιαλισμό στους μεταλλωρύχους του Βελγίου. «Το χέρι ενός εργάτη είναι καλύτερο από το χέρι του Απόλλωνα του Μπελβεντέρε», έγραφε. Και λίγο καιρό μετά: «Δεν γνωρίζω καλύτερο ορισμό της τέχνης από αυτόν: Η τέχνη είναι ο άνθρωπος που ενώθηκε με τη φύση· η φύση, η πραγματικότητα, η αλήθεια με ένα νόημα, με μιαν αντίληψη, με ένα χαρακτήρα που βγαίνει στην επιφάνεια και εκφράζεται από τον καλλιτέχνη».

Πρόγραμμα που απογειώνει την εκμετάλλευση της εργασίας στο αεροδρόμιο

Του Νίκου Γουρλά

«Εξάμηνη αμειβόμενη εμπειρία» γράφουν οι εφημερίδες διαφημίζοντας τη νέα πίστα απογείωσης της εκμετάλλευσης που στήνεται στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. 

Από το γραφείο Τύπου του ΔΑΑ διαψεύδουν ότι η αμοιβή θα είναι τα έξοδα μεταφοράς όπως φαινόταν στη σχετική ανακοίνωση. 

Μιλούν για τα προβλεπόμενα από την ΕΣΣΕ.

ISIL - Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε

Του Μ.Γ.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην περιοχή του Βορειοδυτικού Ιράκ, μετά την προέλαση των τζιχαντιστών που αυτοαποκαλούνται Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL, Islamic State of Iraq and Levante).

Τόσο η βιαιότητα όσο και η ταχύτητα της προέλασής τους, αιφνιδίασαν όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων της δύσης.
Αυτό γιατί ο στρατός του ISIL και γενικότερα μορφή κρατικής οντότητας για την οποία αγωνίζονται είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.

O ρόλος των σωμάτων ασφαλείας στην εποχή της κρίσης.

Του Σίμου Ανδρονίδη

Στην εποχή της βαθιάς και οξυμμένης οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης, ο ρόλος των σωμάτων ασφαλείας αποκτά καινούργια ποιοτικά χαρακτηριστικά. 

Η πρόσφατη επίθεση αστυνομικού σε καθαρίστρια που διαδήλωνε έξω από το υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύει τον «νέο» ρόλο που διαδραματίζουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους. 

Σε συνθήκες κρίσης και προσπάθειας παραγωγής και αναπαραγωγής του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής οι κατασταλτικοί μηχανισμοί διασφαλίζουν την προσίδια και απρόσκοπτη κεφαλαιοκρατική αναπαραγωγή. Ανατέμνουν το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι και επεμβαίνουν άμεσα στο κοινωνικό πεδίο, εκεί όπου διαμορφώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συνέχισης του κυρίαρχου τρόπου παραγωγής. 

«Η γειτονιά μας δε θα γίνει Παλέρμο!» Κάλεσμα σε συγκέντρωση στη Ν.Φιλαδέλφεια

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

Η γειτονιά μας δε θα γίνει Παλέρμο! 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΜΑΣ

Συγκέντρωση Παρασκευή 20/06, στις 19.00, στην πλατεία Πατριάρχου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο, στις 6.30 μ.μ

Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, θεωρούμε ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ δικαίωμά μας να έχουμε λόγο για θέματα που αφορούν άμεσα τις ζωές μας, να συζητάμε και να αντιστεκόμαστε στις καταστροφικές επιδιώξεις επιχειρηματικών συμφερόντων που επιχειρούν να απλώσουν τα χέρια τους πάνω από την πόλη της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Η ηλιθιότητα και το Μουντιάλ

Του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου

Επιβεβαιώνει τον Αϊνστάιν και την άποψη που διατύπωσε ο φυσικός για τα όρια της βλακείας του σύμπαντος


«Διαβάζω όμως ότι κάποιοι ηλίθιοι στη Βραζιλία (διόλου τυχαία οι εν λόγω ηλίθιοι είναι και αριστεριστές...), που διαφωνούν με την ανάληψη εκ μέρους της χώρας τους του Μουντιάλ, οργανώνουν σε αντιπερισπασμό ένα «Μουντιάλ των φτωχών». Περιμένουν, άραγε, ότι κάποιοι (εκτός των ιδίων, ασφαλώς...) θα ενδιαφερθούν για ένα τέτοιο Μουντιάλ; Προφανώς. Διαφορετικά, γιατί να το κάνουν και να χάνουν τον χρόνο τους; Τους διαφεύγει, όμως, κάτι βασικό για την ανθρώπινη φύση: ότι ο άνθρωπος, ως άτομο, προτιμά να είναι με τους πλούσιους, έστω και ως θεατής στο Μουντιάλ, παρά με τους φτωχούς. Γιατί; Διότι, απλούστατα, το Μουντιάλ των πλουσίων θα έχει απείρως περισσότερο ενδιαφέρον από το Μουντιάλ των φτωχών. "Καλύτερα πλούσιος και υγιής, παρά φτωχός και ασθενής", που λέει και το γνωμικό». 
Στέφανος Κασιμάτης. Αρθρογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Στοχοποίηση, βιαιοπραγίες από τα ΜΑΤ και δίωξη αντιφασιστών στη Θεσσαλονίκη

Ανακοίνωση της Αριστερής Συσπείρωσης 


ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΩΚΩΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ Ι.Ν.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ


Στις 15 Ιουνίου η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να σπείρει το φασιστικό της δηλητήριο στη πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσω της συγκέντρωσης της στη μνήμη του μεγαλέξανδρου. 

Τάξεις και ηθική

Αν θυμάμαι καλά κάποια στοιχεία της.. ανωτάτης βαζιουλινικής, η ηθική εξετάζεται ως μια από τις τρεις μορφές της συνείδησης, μαζί με τη διάνοια (λογική) και την αισθητική και αποτελεί συνεπώς κατεξοχήν ανθρώπινο γνώρισμα. 

Τα ζώα δεν αναπτύσσουν συνείδηση και δεν έχουν καμία αίσθηση περί ηθικής, γιατί κινούνται και αναπαράγονται βάση ενστίκτων, χωρίς να επιδρούν συνειδητά στο περιβάλλον τους. Και η ηθική δεν είναι κάτι που τρώγεται, για να έχει κάποια άμεση χρηστική αξία για ένα σαρκοφάγο πχ, που τρώει χωρίς τύψεις κι αναστολές μικρότερα φυτοφάγα, για να ζήσει.