Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Απεργία 1η Μάη : Ανεξάρτητη Ταξική Συγκέντρωση στο Μουσείο στις 10:30πμ

Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με τα τέσσερα χρόνια από την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονίων, που μας οδήγησαν στη νέα βαρβαρότητα του κεφαλαίου, του ΔΝΤ και της ΕΕ.


Τέσσερα χρόνια κόλασης για το λαό, με τεράστια κοινωνική καταστροφή. Στρατιές ανέργων, καταβύθιση των μισθών και σπρώξιμο του κόσμου της εργασίας στα όρια της εξαθλίωσης για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου, για να σωθεί η ευρωζώνη και η ΕΕ, το νέο σύγχρονο Νταχάου των λαών της Ευρώπης. Τέσσερα χρόνια διαρκών κινητοποιήσεων και συγκρούσεων με τις δυνάμεις καταστολής και το σύγχρονο ολοκληρωτισμό, που προκάλεσαν ρήγματα, οικοδόμησαν μορφές λαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης, όξυναν την πολιτική κρίση.

Και ένας και δύο Στρατηγοί, Χρυσαυγίτες Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με νέα επεισόδια του σήριαλ Μπαλτάκου, τώρα στον Στρατό!


Kαι δεύτερο απόστρατο αντιστράτηγο ανακοίνωσε στο ευρωψηφοδέλτιό της η Χρυσή Αυγή. 

Πρόκειται για τον Γεώργιο Επιτήδειο, “τ. Διευθυντής Τμήματος Χειρισμού Κρίσεων του Ευρωστρατού”!

Η αδύνατη επιστροφή στον κεϋνσιανισμό

Των: Γιάννη Κυριακάκη, Παναγιώτη Μαυροειδή*

"...Μετά την καταστροφή του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, υπήρχε έδαφος για μαζική εκτατική και κερδοφόρα ανάπτυξη. Ο καπιταλισμός μπορούσε να δώσει. Ταυτόχρονα ήταν υποχρεωμένος να δώσει. Με μια νικηφόρα κομμουνιστική επανάστασης στην Ρωσία, με τον κόκκινο στρατό μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, με το εργατικό κίνημα σε άνοδο, ο καπιταλισμός ήταν υπό απειλή. Σήμερα, λείπουν και οι δύο αυτοί παράγοντες..."

Όλοι στις 30/4 στο πλευρό των τριών της Εργατικής Αλληλεγγύης

Tην Τετάρτη 30 Απρίλη στο Ε΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στα Δικαστήρια Ευελπίδων δικάζεται η εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη μετά από μήνυση του έμμισθου συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, Ιωάννη Ανδριόπουλου.
Η Συγκέντρωση συμπαράστασης θα ξεκινήσει στις 9πμ έξω από το χώρο των Δικαστηρίων.

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η 1η Μάη είναι Απεργία - Όλοι στο Μουσείο (10:30)

Η 1η Μάη είναι Απεργία  

Όλοι στο Μουσείο (10:30)


ΖΗΤΩ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ - ΕΕ - ΔΝΤ

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Νόμος και… Τάξεις

Του Νίκου Μπογιόπουλου 
Πρώτο: Στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016» (ΜΠΔΣ), που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τέλη του 2012, περιλαμβάνονται αναλυτικοί πίνακες με τις κυβερνητικές «παρεμβάσεις» στα δημοσιονομικά. Μια από τις «παρεμβάσεις» είναι κι αυτή που καταγράφεται στη σελίδα 34 του «ΜΠΔΣ», η οποία αναφέρεται στην αύξηση της φορολόγησης των πλοίων. Τι προβλεπόταν: Μέσα στο 2013 θα εισπράττονταν από τους εφοπλιστές φόροι που θα ανέρχονταν στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Τέτοιο... ιλιγγιώδες ποσό.

Σουλεϊμάν, ένα ελληνικό σίριαλ

Γράφει ο ΙΟΣ

Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ


Για ποιους λόγους προκάλεσε τέτοιο ενδιαφέρον η απόσυρση μιας υποψηφιότητας από τη μειονότητα της Θράκης; Και ποιοι ακριβώς είναι εκείνοι που προκαλούν τον θόρυβο; Η αντιπαράθεση που πυροδότησε η παλινδρόμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την υποψηφιότητά θυμίζει θέατρο του παραλόγου.

Εργατικό κίνημα και Αριστερά: Έτσι είναι τα πράγματα, μα έτσι δεν θα πάνε…

Της Σύλβιας Κοιλάκου

Tο βασικό ζητούμενο είναι, το εργατικό κίνημα να ανασυγκροτηθεί σε μια γραμμή ταξικής σύγκρουσης και νικηφόρας αντεπίθεσης απέναντι στην κυριαρχία του κεφαλαίου.

Μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά και τις νέες μάχες που ωριμάζουν είναι αναγκαίο να δούμε τους όρους μιας συνολικής αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος.

Σύγκλιση Κουβέλη και Γ. Παπανδρέου με φόντο... ΣΥΡΙΖΑ!

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Εξαιρετικό εκνευρισμό έχει προκαλέσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο η σημερινή παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά για την κατάσταση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη της κρίσης. Η ανησυχία του ηγέτη του κάποτε κραταιού κόμματος δεν πηγάζει από το γεγονός ότι η μέχρι προ εβδομάδων ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συγγραφέας είναι τώρα υποψήφιαευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Το πρόβλημα του Ευ. Βενιζέλου είναι πολύ σοβαρότερο. Συνίσταται στο ότι την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν αφενός ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, πράγμα φυσιολογικό, και αφετέρου ο... τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου! 

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ρεφορμιστική η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λέει το ΚΚΕ

Του Γιάννη Ελαφρού 

"...Το πρόβλημα για το ΚΚΕ είναι ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν χρειάζονται κυρίως έναν οδηγό κατάταξης των κομμάτων αλλά μια μάχιμη ανατρεπτική πολιτική γραμμή. Το ΚΚΕ εξαντλεί τη δυναμική του στο να κτυπήσει τις άλλες αριστερές απόψεις, ενώ το τελευταίο διάστημα επιτίθεται με σφοδρότητα (και συχνά χωρίς αρχές) στην άντικαπιταλιστική Αριστερά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ..."


Α. Χάγιος: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν θα γίνει συνένοχη στο παραμύθι της αλλαγής εντός της ΕΕ

«...Με την πεπατημένη της Αριστεράς δεν πάμε μακριά Η ανατροπή έχει αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο έξω από τη φυλακή του ευρώ και της ΕΕ, της ανεργίας, της καταστολής, του ρατσισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων... 

...Απορρίπτουμε τους άθλιους αντι-αριστερούς εκβιασμούς περί "χαμένης ψήφου" και τα ψευτοδιλήμματα των καλπονοθευτικών εκλογικών νόμων, που δυστυχώς αναπαράγονται σήμερα από κόμματα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς...»

Συνέντευξη του Άγγελου Χάγιου, υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που παραχώρησε στο Γιάννη Φωτίου για την εφημερίδα ΠΡΙΝ (27/4/2014).

Βρικολάκιασαν τα νούμερα

Του Γιώργου Δελαστίκ

Κατακεφαλιά γερή έφαγε ο Σαμαράς από τους αριθμούς για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας που γνωστοποίησε την Τετάρτη η Γιούροστατ, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. 

Ούρλιαζαν υστερικά τα εξαγορασμένα «παπαγαλάκια» της Δεξιάς στα μέσα ενημέρωσης για το «πρωτογενές πλεόνασμα» της κυβέρνησης, αλλά δημοσιονομικό... έλλειμμα και μάλιστα ύψους 12,7% (!), το δεύτερο χειρότερο της Ελλάδας εδώ και μια εικοσαετία, ανακοίνωσε η Γιούροστατ! Δεύτερο χειρότερο για το 2013 το έλλειμμα αυτό σε πανευρωπαϊκή κλίμακα - όχι μόνο μεταξύ των 18 κρατών της ευρωζώνης αλλά και των 28 κρατών της EE!

Υποστράτηγος των ειδικών δυνάμεων υποφήφιος ευρωβουλευτής της ναζιστικής Χ.Α

Κουρελόχαρτο έγινε το Πόρισμα των Επιτελείων για τη μηδενική διείσδυση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κορυφαίο στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, που αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του υποστράτηγου και είχε διατελέσει διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Χρυσή Αυγή! Πρόκειται για τον απόστρατο αντιστράτηγο Ελευθέριο Συναδινό.

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

H EE και η Δημοκρατία: ένας έρωτας προικοθήρα

Του Γιώργου Βασσάλου

Εδώ και κάποιες δεκαετίες η ΕΕ προβάλλεται ως εγγυήτρια της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εγγυήτρια της πολιτικής εξουσίας της αστικής ολιγαρχίας.


Μόνο οι τέσσερις βασικές ελευθερίες του κεφαλαίου (ελεύθερης κυκλοφορίας χρηματικών προϊόντων, πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών κι εμετάλλευσης εργατικής δύναμης στην έκταση όλων των κρατών μελών της ΕΕ) προστατεύονται με συγκεκριμένα νομικά εργαλεία επιβολής από το δικαιϊκό σύστημα της ΕΕ που αποδέχονται τα κράτη – μέλη. 

Βενεζουέλα: Με Αμερικανικά εργαλεία το «πριόνισμα» του Μαδούρου

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Εχει χαρακτηριστεί ως «Μακιαβέλιλι της μη βίας» και «Κλαούζεβιτς του μη βίαιου πολέμου». Πολιτικός επιστήμονας, με διδακτορικό από την Οξφόρδη και πολύμηνη φυλάκιση λόγω της συμμετοχής του στο κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην υποχρεωτική στράτευση κατά τον Πόλεμο της Κορέας (1953-1954), φέρει εκείνες τις περγαμηνές που του επιτρέπουν να έχει λόγο ακόμη και για τα πιο σύγχρονα κινήματα. 

Ο “εμποράκος” των ψεύτικων ελπίδων και το ποτάμι που μας γυρίζει πίσω

Της Κατερίνας Μαμώλη

Στα πλαίσια του πρώτου καθαρά μιντιακού πολιτικού μορφώματος για τα ελληνικά δεδομένα, ονόματι “Ποτάμι”, η ηγετική του ομάδα αρχίζει να κάνει τις πρώτες εμφανίσεις της και τα στελέχη του μηχανισμού του να παίρνουν τη “θέση μάχης” που αναλογεί στον καθένα, ενόψει Ευρωεκλογών. 

Αρχικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και η βολεμένη ομάδα των κονδυλοφόρων του που υποστήριξαν με «δημοσιογραφικό πάθος» από το site protagon.gr, επί τέσσερα χρόνια την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ και τα μνημόνια -που συγκροτούν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής- και πλέον συναποτελούν το «Ποτάμι», προωθήθηκαν σε επικοινωνιακό επίπεδο, από όλα τα συστημικά ΜΜΕ που στηρίζουν το «μνημονιακό μπλοκ» των πολιτικών δυνάμεων. Το αρνητικό όμως, κλίμα που εισέπραξαν από τον προοδευτικό κόσμο, ως προϊόν του συστήματος, τους οδήγησε σε αναπροσαρμογή της επικοινωνιακής στρατηγικής τους.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Στην Πορτογαλία μαράθηκαν όλα τα «κοινωνικά γαρίφαλα»

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Μελαγχολική που είναι φέτος η 40ή επέτειος της «επανάστασης των γαριφάλων» της 25ης Απριλίου του 1974 στην Πορτογαλία! 


Σαράντα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε που το τραγούδι «Grandola, Vila morena» έδωσε το σύνθημα για να κινηθούν οι προοδευτικοί αξιωματικοί του στρατού και να ανατρέψουν μια δικτατορία που είχε διαρκέσει μισόν αιώνα. Το στρατιωτικό αυτό κίνημα εξελίχθηκε στην «επανάσταση των γαριφάλων» καθώς όχι μόνο αποκατέστησε τις δημοκρατικές ελευθερίες στη χώρα, αλλά έδωσε απλόχερα στον πορτογαλικό λαό δικαιώματα κοινωνικά που ουδέποτε είχε. 

Θράκη: Παιδιά, κομμένη η «πλάκα»!

Του Νίκου Μπογιόπουλου
Πρώτο: Στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Δεν υπάρχει καμία «τουρκική» μειονότητα. Τελεία. Και παύλα!

Δεύτερο: Είναι ακριβώς η τριχοτόμηση της εθνοτικής καταγωγής της μειονότητας (Τουρκογενείς, Πομάκοι, Τσιγγάνοι) που καθόρισε και το θρησκευτικό της προσδιορισμό ως μουσουλμανικής, με τη Συνθήκη της Λοζάνης. Η δε Συνθήκη της Λοζάνης αποτελεί αυτό που θα λέγαμε «ακρογωνιαίο λίθο» στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου για την απόκρουση από την Ελλάδα αιτιάσεων που εγείρονται από τρίτους. Όποιος επιχειρεί να ξηλώσει κάποιον «πόντο» από τη Συνθήκη της Λοζάνης επαπειλείται το ξήλωμα όλης της «κάλτσας». Συνεπώς με την Συνθήκη της Λοζάνης δεν «παίζουμε». Ούτε επιτρέπουμε σε άλλους να «παίζουν». Τελεία. Και παύλα!

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Στα χνάρια της… Ελλάδας, η Γαλλία του Ολάντ

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Ήρθε λοιπόν και ο καιρός της Γαλλίας για όσους είχαν αυταπάτες ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει την ευρωζώνη και την ΕΕ θα περιοριζόταν εντός των τειχών του «ανεπρόκοπου» νότου. Η Γαλλία του Ολάντ η οποία υποτίθεται θα έκανε τη… διαφορά και θα προωθούσε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη στην Ευρώπη, είναι η πρώτη χώρα του ευρωπαϊκού βορρά που ακολουθεί μέτρα τύπου… Ελλάδας. 

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Αντικαπιταλιστική Αριστερά – Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία

Δήλωση του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής  Ρηγόπουλου Φραγκίσκου

Ξημερώματα Πέμπτης και στην Ιερισσό αναβίωσε το γνωστό έθιμο της παράδοσης-παραλαβής δικαστικών εγγράφων. Άλλος ένας αγωνιστής Χαλκιδικιώτης στοχοποιείται από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Άλλο ένα «ένοχο» DNA θα προστεθεί στο κυνήγι μαγισσών που έχουν στήσει οι θεσμικοί φορείς για να τηρήσουν τις σχέσεις υποτέλειας που έχουν με ELDORADO και Μπόμπολα.

"Φασούλι το φασούλι, (δε) γεμίζει το σακούλι" (για το αλαλούμ υποψηφιοτήτων στο ΣΥΡΙΖΑ)

Του Παναγιώτη Μαυροειδή*

«...Τα ετερόκλητα ναυάγια υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν, έκδηλα, κάτι το κοινό. Την αντίληψη, "μαζεύω από εδώ, μαζεύω από εκεί, για να γεμίσει το σακούλι". 

Για να πάρουμε επί τέλους το κυβερνητικό τιμόνι. Και μετά βλέπουμε….Κάθε δεξιό τον εξαγνίζει ένας αριστερός. Η παρουσία κάθε αριστερού, καθησυχάζεται με την υπενθύμιση ενός πολύ δεξιού. Γεμίζει όμως; Και αν γεμίσει έτσι, τι χρειάζεται;...»

Με έλλειμα 12,7% και χρέος 175,1% τελευταίοι στην ΕΕ!

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Στην τελευταία και χειρότερη θέση όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ των 28 κρατών-μελών βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε χθες η Γιούροστατ, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, για το 2013. 


Το ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε τόσο σε απόλυτο μέγεθος, καθώς από τα 304 δισεκατομμύρια του 2012 εκτινάχθηκε στα 319 δισ. ευρώ (ακριβέστερα από 303,936 δισ. σε 318,703), όσο και πολύ περισσότερο σε ποσοστό επί του ΑΕΠ. Από 157,2% του ΑΕΠ που ήταν το 2012 απογειώθηκε στο 175,1% του ΑΕΠ το 2013! 

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Η κοινοτοπία του κακού

Του Κώστα Βαξεβάνη

Το 1959, η ισραηλινή Μοσάντ κατάφερε να εντοπίσει τον Άντολφ Άιχμαν, τον αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος, στην Αργεντινή όπου είχε καταφύγει. Με μια επιχείρηση που διήρκεσε μήνες, οι εβραίοι πράκτορες συνέλαβαν τον Άιχμαν, τον νάρκωσαν και τον μετέφεραν στο Ισραήλ όπου τον δίκασαν και τελικώς τον απαγχόνισαν. 


Τη δίκη του Άιχμαν στο Ισραήλ, κάλυψε για το “The New Yorker”, μια από τις μεγαλύτερες φιλοσόφους της εποχής, η εβραία Χάνα Άρεντ. Η Άρεντ παρακολούθησε το τέρας του ναζισμού να απολογείται μέσα από ένα γυάλινο αλεξίσφαιρο κλουβί υποστηρίζοντας πως δεν έκανε τίποτα άλλο από το καθήκον του και να ακολουθεί τους κανόνες. 

Για έναν αριστερό ευρωσκεπτικισμό

Του Παναγιώτη Σωτήρη*

Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο. Είναι μεγάλος, είναι χοντρός, αλλά κανένας δεν μιλάει γι’ αυτόν. Είναι η κρίση του «ευρωπαϊκού δρόμου». Από τη βάρβαρη λιτότητα και την κοινωνική καταστροφή στο όνομα της παραμονής μέσα στο ευρώ, στην Ευρώπη-φρούριο των δολοφονιών μεταναστών και από την ακύρωση της λαϊκής κυριαρχίας από την επιτροπεία των μνημονίων μέχρι την ένοχη ανοχή στην παρουσία των φασιστών στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, το «ευρωπαϊκό όνειρο» γίνεται καθημερινός εφιάλτης.

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ο καιροσκοπισμός του ΣΥΡΙΖΑ και η στρατηγική του τουρκικού προξενείου της Θράκης

Του Δημήτρη Μηλάκα

Η υπόθεση της ρομά Σαμπιχά Σουλεϊιμάνογλου που μπήκε-βγήκε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωβουλή περιγράφουν την προχειρότητα και τον καιροσκοπισμό με τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσεγγίζει τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του (και) στην Θράκη.

“Τα διδάγματα της κρίσης”

Του Νίκου Μπογιόπουλου 

«Αν ο Μαρξ και ο Λένιν ήταν σήµερα ζωντανοί, θα ήταν βασικοί διεκδικητές του βραβείου Νόµπελ για την οικονοµία. Ο Μαρξ προέβλεψε την προϊούσα εξαθλίωση των εργαζοµένων και ο Λένιν προείδε την υποταγή της υλικής παραγωγής στη συσσώρευση κερδών του χρηµατοπιστωτικού κεφαλαίου. Οι προβλέψεις τους είναι κατά πολύ ανώτερες από τα “οικονοµικά µοντέλα” που σήµερα βραβεύονται µε Νόµπελ και από τις προβλέψεις των κεντρικών τραπεζιτών, των υπουργών Οικονοµικών και των νοµπελιστών οικονοµολόγων...» (1).


Υπάρχουν κι ευτυχισμένοι άστεγοι

Της Μαριάννας Τζιαντζή

Μπορείτε να φανταστείτε τον Χίτλερ να χορηγεί υποτροφίες σε ορφανά παιδιά που ο πατέρας τους εκτελέστηκε στη σφαγή των Καλαβρύτων; Ή να τους στέλνει πασχαλινή λαμπάδα και σοκολατένια λαγουδάκια;

«Δεν είμαστε κτήνη, όπως λένε εκείνοι που δε θέλουν να δουν τη Γερμανία να προκόβει. Έχουμε κι εμείς αισθήματα. Κι εμείς πονάμε με τον πόνο του ελληνικού λαού. Η Κατοχή είναι πικρή, αλλά ήταν αναγκαία».

Σαμπιχά: «Δεν μετανιώνουμε, δεν μας απογοητεύουν»

Η ανακοίνωση της «κομμένης» 

Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. 


Η επίθεση και οι συκοφαντίες που δέχθηκα με αφορμή την υπόδειξή μου ως υποψηφίας ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, δεν με ξαφνιάζουν. Από τη στιγμή που οι γυναίκες Ρομά του Δροσερού αποφασίσαμε να αγωνιστούμε για τη μόρφωση και τη βελτίωση της ζωής των παιδιών μας, πριν από οκτώ περίπου χρόνια, δεχτήκαμε τις πιο εξωφρενικές επιθέσεις από πολλές πλευρές του τύπου, τουρκικού και ελληνικού, αλλά και των τοπικών αρχών της πόλης και του νομού.

Eπίθεση φασιστοειδών στα Γραφεία του υποψήφιου Δημάρχου Αθήνας Πέτρου Κωνσταντίνου


Φασιστοειδή διάλεξαν τις μέρες του Πάσχα αλλά και την επέτειο της 21ης Απρίλη για να επιτεθούν νύχτα στα Γραφεία της δημοτικής κίνησης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» σε κτίριο του Δήμου Αθηναίων τα οποία δόθηκαν μετά την εκλογή του Πέτρου Κωνσταντίνου ως δημοτικού συμβούλου το 2010.


Προηγήθηκε απειλητικό τηλεφώνημα στον Πέτρο Κωνσταντίνου από φασιστοειδές την Πέμπτη 17 Απρίλη στις 11.22μμ με υβριστικό περιεχόμενο αλλά και την απειλή «θα δείτε τι μπορεί να κάνει η Χρυσή Αυγή.»

Πέντε οικογένειες πλουσιότερς από... 12.000.000 Βρετανούς!

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνουν χρόνο με τον χρόνο οι κοινωνικές αντιθέσεις ακόμα και στις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη Βρετανία. 

Την περασμένη εβδομάδα οι θρησκευτικοί ηγέτες περίπου 600 εκκλησιών και οι επικεφαλής 20 ανθρωπιστικών οργανώσεων απευθύνθηκαν με κοινή επιστολή τους προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και του ζήτησαν να παρέμβει για να σταματήσει το φαινόμενο της πείνας στο κάποτε κραταιό Ηνωμένο Βασίλειο. "Η άποψή μας είναι ότι η Βρετανία καταπατά τους διεθνείς νόμους περί του δικαιώματος του ανθρώπου στην τροφή. Ζητούμε από την κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι κανένας άνθρωπος δεν θα στερείται αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος σε επαρκές φαγητό" τονίζουν στην επιστολή τους. Δεν έχουν άδικο.

Η χούντα, το… “οικονομικό θαύμα” και οι σύγχρονοι υμνητές της!

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής*

"...Τα δήθεν δημόσια έργα της χούντας έγιναν με απευθείας αναθέσεις-όπου βασιλεύει η μίζα-και κόστισαν εκατομμύρια δραχμές, πάνω από την πραγματική τους αξία, στο δημόσιο. Σκάνδαλα όπως το «τάμα του έθνους» με το οποίο μπήκε χέρι στα ταμεία, για να χτιστεί ο «ναός του Σωτήρος» (Γεωργίου Παπαδόπουλου) έμειναν στην ιστορία. Χωρίς να μπει ούτε μια πέτρα, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Ταμείου του «Τάματος» στην εφημερίδα «Εστία» στις 19/1/1974, ξοδεύτηκαν –άγνωστο που-496 εκατομμύρια δραχμές!..."

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Πως και γιατί παρεμβαίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές

Συνέντευξη του Παναγιώτη Μαυροειδή
στον Γιώργο Σαχίνη και στο Ράδιο 9.84



"...Πάμε να αλλάξουμε πρόσωπο, κόμμα και διαχειριστή σε επίπεδο δήμου, περιφέρειας ή κυβέρνησης ή πάμε να αλλάξουμε πολιτική; Ποιο προοδευτικό μέτρο άραγε χωράει μέσα στην ΕΕ; Αναγκαία η ενίσχυση της μεγάλης ανάγκης μιας εργατικής και λαϊκής αντιπολίτευσης..."

Γρηγόρης Λαμπράκης: Η «άλλη» 21η Απριλίου

Του Νίκου Μπογιόπουλου 

Σήμερα συμπληρώνονται 51 χρόνια από την «άλλη» 21η Απρίλη. Την 21ηΑπριλίου του 1963, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πορεία Ειρήνης, με τον Γρηγόρη Λαμπράκη να ξεδιπλώνει το λάβαρο από τον Τύμβο του Μαραθώνα.


Οι λύκοι της ΕΕ και οι στρουθοκάμηλοι της αριστεράς

Του Γιάννη Ελαφρού

"...Το κεφάλαιο και το αστικό πολιτικό προσωπικό που απαρτίζει την κυβερ­νητική συμμορία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εί­ναι αποφασισμένοι να παίξουν πολύ σκληρά τον εκβιασμό και το δίλημ­μα «ΕΕ και ευρώ ή χάος», «μέσα σε ευρωζώνη και ΕΕ ή καταστροφή»..." 


Αποκαλυπτική για την πορεία όχι μόνο της προεκλογικής αντι­παράθεσης αλλά συ­νολικά της πολιτι­κής και ταξικής διαπάλης αποτέλε­σαν όσα έγιναν μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Κυ­ριακή. 

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Τι εννοούν όταν μιλάνε για ανάπτυξη και επάνοδο στις αγορές;

Γράφει ο Στωικός

Χρηματιστικό κεφάλαιο, είναι η σύμφυση του βιομηχανικού με το τραπεζικό κεφάλαιο, όπου τον πρώτο ρόλο τον έχει ο χρηματιστής, επισήμανε ο Λένιν στον «Ιμπεριαλισμό».

Ίσως αυτόν τον ορισμό του χρηματιστικού κεφαλαίου και της χρηματιστικής ολιγαρχίας, θα έπρεπε να τον προσέξουμε καλύτερα την περίοδο της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, για να είμαστε σε θέση να ερμηνεύσουμε τα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα που την ακολουθούν.

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Λαϊκές εξεγέρσεις, ολιγαρχικά πραξικοπήματα

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου*

«Οι πρόσφατες εμπειρίες από την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και τις χώρες της λεγόμενης "αραβικής άνοιξης" μαρτυρούν πως ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός... 


Ακόμη κι αν δεν το γνωρίζαμε από την Ιστορία, η άνοδος των κινημάτων διαμαρτυρίας σε διεθνές επίπεδο κατά την τελευταία τριετία μάς δίδαξε ότι οι μαζικές διαδηλώσεις μπορεί να είναι φορείς εντελώς διαφορετικών κοινωνικών και πολιτικών μηνυμάτων. Από μόνο του το γεγονός ότι οι διαδηλωτές φορούν μάσκες, φτιάχνουν οδοφράγματα και υποφέρουν από πραγματικά προβλήματα δεν σημαίνει αυτόματα ότι αγωνίζονται για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Παγκόσμια συγκίνηση για τον μεγάλο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Σε ηλικία 87 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Με το έργο του συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη της αστείρευτης λογοτεχνίας της Λατινικής Αμερικής αλλά και στην χειραφέτηση ολόκληρης της Ηπείρου, που μετά από αιώνες αποικιοκρατίας βρέθηκε τον 20ο αιώνα κάτω από την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Φίλος του Φιντέλ Κάστρο και του Ούγκο Τσάβες, ο «Γκάμπο» βρέθηκε στο πλευρό των κινημάτων ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης της Λατινικής Αμερικής. 

Οταν τα φύκια γίνονται μεταξωτές κορδέλες

Του Χρήστου Κάτσικα

Αδίστακτοι! Πως οι σερβιτόροι των "ειδήσεων" μοντάρουν, μαντάρουν και εξαπατούν

Εχουμε επισημάνει και άλλη φορά ότι τα ΜΜΕ πολλές φορές παρουσιάζουν τα γεγονότα με τέτοιο τρόπο που δεν τα αναγνωρίζει ούτε η μάνα που τα γέννησε. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα τα χρόνια της μνημονιακής χολέρας, πολλά ΜΜΕ δίνουν τα ρέστα τους στη διαστρέβλωση, την παραπλάνηση και την εξαπάτηση.

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

«Μητσιτακικοί» και «Καραμανλικοί» εναντίον Σαμαρά

Του Γιώργου Δελαστικ*

Δεν έβαλε την Ντόρα Μπακογιάννη υποψήφια ευρωβουλευτή ο Αντώνης Σαμαράς και φυσικά εξερράγησαν εναντίον του τόσο ο πατέρας της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όσο και -πολύ πιο διακριτικά- η ίδια. 

«Δεν συγχώρησα ποτέ τον Αντώνη Σαμαρά για το έγκλημα το οποίο έκανε να ανακόψει την πορεία της Ελλάδας, διότι η Ελλάς θα ήταν αλλιώτικη, αν είχαμε μείνει να τερματίσουμε τη θητεία μας» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ1 ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Συνέχισε ακάθεκτος δηλώνοντας ότι ψήφισε τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ «προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε ακυβερνησία». 

Ολυμπιακός: Από το No Politica… στις κάλπες

 Της Μαρίας Λούκα

Ελλάδα. Ένα πείραμα μπερλουσκονισμού συντελείται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, καθώς ένας σημαντικός εγχώριος οικονομικός παράγοντας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, επιδιώκει την εμπλοκή του στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. 

"ΕΕ των λαών", όπως "ΝΑΤΟ της ειρήνης"; Αριστερή πολιτική και ΕΕ, δύο δρόμοι ασύμβατοι

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

"...Η ΕΕ είναι αντεργατικό, αντιδημοκρατικό οικοδόμημα από την ίδρυσή της. Δεν αλλάζει, δεν μεταρρυθμίζεται. Κατά τον ίδιο τρόπο που είναι ανοησία να μιλάς για "ΝΑΤΟ της ειρήνης", η ΕΕ δεν μετατρέπεται σε "Ευρώπη των λαών". Η μόνη προοδευτική εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει στην ΕΕ είναι να διαλυθεί. Αυτό είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για μια Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης και του σοσιαλισμού, στο πλαίσιο μιας επαναστατικής διεθνοποίησης. Το καθήκον της αριστεράς στην Ελλάδα σε σχέση με αυτό το στόχο, είναι να παλέψει για την αποδέσμευση από την ΕΕ και φυσικά από την Ευρωζώνη. Η αλυσίδα πρέπει να σπάσει..."

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Λογιστικές απάτες στο «πρωτογενές πλεόνασμα» Σαμαρά

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Ιδιότητες απερίγραπτου... «λάστιχου» φαίνεται ότι έχει αυτό το «πρωτογενές πλεόνασμα» της κυβέρνησης, καθώς εμφανίζεται άκρως προσαρμόσιμο σε κάθε είδους πολιτική σκοπιμότητα ή λογιστική απάτη, όπως διαπιστώνουμε.



Προχθές η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η χώρα μας εμφάνισε το 2013 βάσει των υπολογισμών της πλεόνασμα πρωτογενές ύψους 3,38 δισεκατομμυρίων. Χαράς ευαγγέλια! Τώρα, βέβαια, προκειμένου να έχουμε μια εικόνα της πραγματικότητας οφείλουμε να σας πούμε ότι... έλλειμμα 15,89 δισεκατομμυρίων ευρώ και όχι πλεόνασμα παρουσίασε το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2013!

∆ιαιώνιση της μνημονιακής κόλασης, συμβιβασμός ή ανατροπή της;

Του Γιάννη Ελαφρού

Μπροστά σε κρίσιμες εκλογές


Βρισκόμαστε µπροστά σε µια κρίσιµη τριπλή εκλογική µάχη: Συχνά µιλώντας για εκλογές κολλάµε το επίθετο «κρίσιµες» και τείνει να γίνει ρουτίνα. Αυτή τη φορά όµως δεν είναι. 

Κι αυτό για δύο λόγους: Ο ένας έχει να κάνει µε το σηµείο που βρίσκεται η ταξική πάλη και η πορεία των πραγµάτων στην Ελλάδα. Έπειτα από τέσσερα χρόνια ανελέητης επέλασης του κεφαλαίου και της συµµορίας κυβέρνησης – ΕΕ – ∆ΝΤ, η κοινωνική ταπείνωση του κόσµου της εργασίας έχει πιάσει «κόκκινο», ενώ η προοπτική (πέρα από την κυβερνητική παραµυθία για την έξοδο από τα Μνηµόνια) είναι παραπέρα κοινωνική καταβύθιση. 

Καταγγέλουν και καλούν σε μαύρισμα του Ζαγοράκη επτά σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ

Με μια σκληρή ανακοίνωση τους, επτά οργανωμένοι σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ (Πανελλήνιος, Αθήνας, Καβάλας, Τριανδρίας, Σερρών, Ιωαννίνων, Καστοριάς) καταγγέλλουν το Θοδωρή Ζαγοράκη και καταδικάζουν την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.


Καλούν τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ να  μαυρίσουν το Ζαγοράκη, ως «υπηρέτη του πιο καταστροφικού, αισχρού και αυταρχικού πολιτικού συνονθυλεύματος που κυβέρνησε την Ελλάδα μεταπολεμικά και την έχει φέρει στην απόλυτη παρακμή και στη διάλυση κάθε έννοιας κοινωνίας», που «έσφιξε τα χέρια με εκείνους που οδήγησαν 1.500 συναθρώπους μας στην αυτοκτονία και γύρισαν το βιοτικό επίπεδο του κόσμου 30 χρόνια πίσω». 
«Ο Π.Α.Ο.Κ.και οι οπαδοί του» τονίζουν «αποτάσσουν τους υπαλλήλους των τραπεζιτών που γονάτισαν τούτο τον τόπο, δεν τους ψηφίζουν, αλλά τους καταβαραθρώνουν και τους πολεμούνε μέχρι ενός. Είσαι το ίδιο ανεπιθύμητος σε μας, όσο είναι η λαίλαπα των μνημονίων και αυτών που διασπάθισαν τον ιδρώτα του κοσμάκη και τολμούνε ακόμα και σήμερα να μιλάνε για ευήμερη εξέλιξη, τη στιγμή που γύρισαν το βιοτικό επίπεδο του κόσμου 30 χρόνια πίσω».

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ώρα να ... χρεοκοπήσει η Ελλάδα (!), λένε οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν φανταζόταν τη χθεσινή πισώπλατη μαχαιριά που της έδωσαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Ευρώπης και η «Βίβλος» του επιχειρηματικού κόσμου της Γηραιάς Ηπείρου. Γροθιά στο στομάχι και μόνο ο τίτλος: «Αυτή θα μπορούσε να είναι η στιγμή για την Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών!». 

Ένοχοι και ισόβια κάθειρξη στους δύο χρυσαυγίτες δολοφόνους του Λουκμάν

Ένοχοι με ποινή ισόβιας κάθειρξης και χωρίς ελαφρυντικά, κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες, Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, για τον φόνο του 27χρονου Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013. Το δικαστήριο έκρινε ότι η δολοφονία είχε ρατσιστικό κίνητρο. 

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Οι άνθρωποι από τη Γαλλία

Γράφει ο ΙΟΣ

ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ «ΜΑΥΡΗ ΔΙΕΘΝΗ»


Σχέσεις με τον Λεπέν επιχείρησαν να αποκτήσουν στην Ελλάδα κατά καιρούς οι νοσταλγοί του Παπαδόπουλου, ο Βορίδης, ο Καρατζαφέρης και τώρα ο Κασιδιάρης. Αδικος κόπος.


Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να γαντζωθούν σε κάποια «έξωθεν βοήθεια», οι εγχώριοι κήρυκες του ναζισμού επιδίωξαν τις τελευταίες μέρες να κεφαλαιοποιήσουν για λογαριασμό τους τις επιδόσεις του Εθνικού Μετώπου στις δημοτικές εκλογές της Γαλλίας. 

Δέσποινα Κουτσούμπα: Σύγκρουση, όχι διαχείριση

Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή Δέσποινα Κουτσούμπα είναι γνωστή για την πρωτοπόρα συμμετοχή της στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα κι ευρύτερα στις κοινωνικές μάχες. 


Τονίζει, μιλώντας στο Πριν σε συνέντευξη στη Ντίνα Χαριτάτου, πως «αποτελεί στοίχημα να δείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας με πραγματική αυτοδιεύθυνση, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο».

Η ιδεολογία ως συγκολλητική αρχή της EE

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

"...Η αναβίωση του κράτους πρόνοιας συνολικά στην EE και η φαντασίωση της σύγκλισης είναι εντελώς εξωπραγματι­κά. Είναι αυταπάτη ότι ο σύγχρονος αδυ­σώπητος καπιταλισμός θα μεταμορφωθεί ως διά μαγείας σε καλοκάγαθο ιερέα. Σε μια καπιταλι­στικού τύπου ομοσπονδία οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με γνώ­μονα την ισοτιμία αλλά με γνώμο­να την οικονομική και πολιτική δύ­ναμη.."


Ανατριχιαστική η συνειδητοποίηση της λογοκρισίας

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Απολύτως αντιληπτό είναι το να προσπαθεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας να προφυλάξει τους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά από πρόσθετες αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις ορισμένων από αυτούς με βουλευτές της Χρυσής Αυγής, στέλνοντας τη γνωστή επιστολή στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

Ο υπουργός έχει άλλωστε ιδία πείρα για την πολιτική ζημιά που μπορεί να υποστεί κυβερνητικό στέλεχος από τη δημοσιοποίηση συνομιλιών νεοδημοκρατικών στελεχών με χρυσαυγίτες, όπως έγινε με το διαβόητο βίντεο του διαλόγου Μπαλτάκου - Κασιδιάρη. Λογικό είναι να θέλει ένας υπουργός να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να διασώσει την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει.