Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Προετοιμάζονται για πρωθυπουργία Τσίπρα πλέον στο Βερολίνο

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Παραμονή της επετείου του «Οχι» των Ελλήνων το 1940 διάλεξε η κορυφαία εφημερίδα της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ της Γερμανία, η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», να παρουσιάσει το ουσιαστικό «Ναι» του Βερολίνου προς μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. 


«Στο Βερολίνο ετοιμάζονται ήδη για την περίπτωση που μελλοντικά θα έχουν να κάνουν με τον Τσίπρα ως αρχηγό κυβέρνησης» γράφει ο δημοσιογράφος Μίκαελ Μάρτενς, βαθύτατα δεξιός και ταυτόχρονα ο κορυφαίος σε γνώσεις αναφορικά με την πραγματικότητα της χώρας μας Γερμανός δημοσιογράφος και συνεχίζει την ανάλυσή του: 

«Εσχάτως ήταν για ανάκριση μια αντιπροσωπεία πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ για συζητήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας στο Βερολίνο. Ενας σύνδεσμος της προσεκτικής προσέγγισης είναι ο Γεργκ Ασμουσεν, κάποτε το γερμανικό μέλος στο Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τώρα υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας. Ο Τσίπρας και ο Ασμουσεν έχουν ήδη συναντηθεί πολλές φορές στη Φρανκφούρτη, στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Μετά την ανάκριση φαίνονται ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του στην προσωπική συζήτηση πιο πραγματιστές από όσο στις δηλώσεις τους που έχουν κατά νου την κοινή γνώμη. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου σκεπτόταν μεγαλόφωνα για έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μετά την εκλογική νίκη του δεν ήθελε πλέον να ξέρει τίποτε από αυτά» γράφει σε περίοπτη θέση προβολής η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε»

Δύο τουλάχιστον πράγματα έχουν σημασία στα ελάχιστα σημεία της ανάλυσης που αναφέραμε μέχρι στιγμής. Πρώτον, η σκληρότητα της γλώσσας ? δύο φορές χρησιμοποιεί η εφημερίδα τη λέξη «ανάκριση» για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ! Δεύτερον, τους εμφανίζει διπρόσωπους τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού τους ? «πραγματιστές» στις συζητήσεις με τους Γερμανούς, όπου υποτίθεται ότι λένε πράγματα διαφορετικά από τις δηλώσεις τους που απευθύνονται στην ελληνική κοινή γνώμη.

Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Στην τρίτη κιόλας φράση της ανάλυσης αναφέρεται ότι «ήδη από μήνες, όλες οι δημοσκοπήσεις βλέπουν το αριστερό - λαϊκιστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ως την ισχυρότερη δύναμη της χώρας». Αφού ο αρθρογράφος αναλύει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και αφού εξηγεί ότι μόνο χάρη σε αυτές τις επιπλέον 50 έδρες κατόρθωσε τον Ιούνιο του 2012 ο Αντώνης Σαμαράς να σχηματίσει κυβέρνηση, υπογραμμίζει: «Στις επόμενες εκλογές όμως σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα πάει το μπόνους του νικητή στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα γίνει λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας ο επόμενος αρχηγός κυβέρνησης στην Αθήνα;» αναρωτιέται ρητορικά ο αρθρογράφος, αφού έχει ήδη ουσιαστικά δώσει ο ίδιος την απάντηση.

Είναι σαφέστατο το μήνυμα που θέλει να περάσει η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ. Ακόμη και σε αυτούς που δεν θέλουν να διαβάσουν το άρθρο, το μήνυμα περνάει με τη λεζάντα της φωτογραφίας που υπάρχει στο κείμενο, η οποία δείχνει τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα να ανταλλάσσουν χαμογελαστοί μια χειραψία και από κάτω γράφει: «Οι μονομάχοι. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, ονομαζόταν ο νικητής Αντώνης Σαμαράς, του χρόνου όμως μπορεί να είναι ο Αλέξης Τσίπρας»! Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός «τι θα γίνει με την πολιτική μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η οποία υλοποιήθηκε με πολλούς κόπους και θυσίες και αγοράστηκε ακριβά με βοήθεια δισεκατομμυρίων των Ευρωπαίων φορολογουμένων...;» αναρωτιέται αγωνιωδώς η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι «τέτοια ερωτήματα απασχόλησαν τους συμμετέχοντες σε μια διάσκεψη υπό τον τίτλο ?Νέες προοπτικές για την Ελλάδα;? που οργάνωσαν το Σαββατοκύριακο το ίδρυμα Χανς Ζάιντελ και η Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία προσκλήθηκαν Γερμανοί γνώστες της Ελλάδας και Ελληνες πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και δημόσιοι υπάλληλοι».

Με έκδηλη ειρωνική διάθεση, χαρακτηρίζοντας... «τενόρο (!)» τον τέως υπουργό και νυν απλό βουλευτή Κωστή Χατζηδάκη της ΝΔ, ο αρθρογράφος σημειώνει την εκτίμηση του Κ. Χατζηδάκη, όπως την ερμηνεύει ο Γερμανός, ότι η ελληνική κρίση δεν πέρασε, θα ξαναγίνει πάλι σοβαρή τους επόμενους μήνες. «Οι λαϊκιστές θέλουν να ακυρώσουν τις μεταρρυθμίσεις και υπόσχονται κατορθώματα που καμιά χώρα εν μέσω κρίσης δεν μπορεί να πετύχει. Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των άλλων Ευρωπαίων, δεν πρέπει να σπαταληθούν» είπε ο... «υψίφωνος» Κωστής Χατζηδάκης, αντανακλώντας και εκφράζοντας το πνεύμα «των καλεσμένων από την Αθήνα» που παραβρέθηκαν σε αυτή τη γερμανική διάσκεψη για να «φωτίσουν» τους διοικητές της πατρίδας μας με την εκθαμβωτική λάμψη της πολιτικής σκέψης τους.

Δημοσιεύθηκε στο "Εθνος", 30/102014

Δεν υπάρχουν σχόλια :