Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Γερμανοί ποτέ δεν δείχνουν έλεος σε κανέναν εταίρο

Του Γιώργου Δελαστίκ

Γεύμα εργασίας θα έχει σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 


Στόχος του ταξιδιού του πρωθυπουργού είναι να προσπαθήσει να πείσει την καγκελάριο να επιτρέψει κάποια χαλάρωση των στραγγαλιστικών μέτρων που έχει επιβάλει στην Ελλάδα μέσω της τρόικας, σε οποιονδήποτε τομέα (φοροελαφρύνσεις, χρέος, κ.λπ.). Επιπροσθέτως, σε δεκαπέντε μέρες, στις 6 Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός και ο πρωθυπουργός θέλει να μάθει από πρώτο χέρι αν μπορεί να εγγράψει σε αυτόν και κάποιο υποτυπωδώς φιλολαϊκό μέτρο. 

Από την τρόικα, η οποία τηρεί σκληρή στάση, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει απογοητευθεί εντελώς. Οι γραφειοκράτες υπάλληλοι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν επιτρέπουν κανενός είδους ελπίδα στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, κάνει μια ύστατη προσπάθεια μήπως και τον λυπηθεί η Μέρκελ και δώσει εντολή στους υπαλλήλους της ΕΕ και της ΕΚΤ να ξεσφίξουν λιγάκι το λουρί. Σιγά σιγά ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει βέβαια να μαθαίνει ότι το έλεος είναι κάτι που ποτέ δεν συνηθιζόταν στη Γερμανία. Και σήμερα φυσικά παραμένει είδος εν ανεπάρκειας. 

Η συνήθης απάντηση της Μέρκελ σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι θα περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας πρώτα και στη συνέχεια θα καθορίσει τη γερμανική πολιτική στο θέμα της Ελλάδας. Θα δούμε τι θα πει σήμερα. Η κυβέρνηση πάντως έχει καλλιεργήσει κλίμα μηδενικών προσδοκιών, ώστε αν κατορθώσει τελικά να αποσπάσει τίποτα, έστω και ελάχιστο, να το εμφανίσει στον ελληνικό λαό ως επιτυχία. Αν πάλι δεν καταφέρει απολύτως τίποτα, δεν θα έχει τουλάχιστον εμφανιστεί ως αιθεροβάμων ο πρωθυπουργός και άσχετος προς τη γερμανική πολιτική, έστω και αν μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα που τη συγκροτούν σε ακόμη χειρότερη θέση από αυτή που βρίσκονται σήμερα.

Υπάρχει και κάτι άλλο που θέλει να διερευνήσει ο πρωθυπουργός. Τον έχουν ζώσει τα φίδια για τη μυστική συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο οι δύο κατεξοχήν οικονομικοί υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ και βασίμως προαλειφόμενοι για υπουργοί, αν το κόμμα τους ποτέ σχηματίσει κυβέρνηση, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Σταθάκης, με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος μέχρι πέρυσι ήταν εκτελεστικός σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πει λέξη για τη συνάντηση αυτή. Οταν στην Ελλάδα δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη η συνάντηση αυτή από τα "Νέα", ο Γ. Δραγασάκης έκανε μια δήλωση για να μπαλώσει όπως όπως την κατάσταση, ελάχιστα πειστική. "Δεν είχαμε κάποια τυπική συνάντηση με την (σ.σ. γερμανική) κυβέρνηση, με υπουργούς της κυβέρνησης.
Υπήρξε ένα γεύμα με Γερμανούς οικονομολόγους, στο οποίο γεύμα παραβρέθηκε και ο κύριος Ασμουσεν" δήλωσε μισοκακόμοιρα ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης

Προσπάθησε να περάσει μάλιστα σε επίθεση κατά της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει την "ένοχη" στα μάτια των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συνάντηση των δύο εκπροσώπων του, προφανώς άτυπη, με τον Γερμανό υφυπουργό: "Επειδή δεν έχουμε τη χαρά ο πρωθυπουργός της χώρας να μας ενημερώνει στο κοινοβούλιο, αναπτύσσουμε τα δικά μας δίκτυα για να ξέρουμε τι γίνεται και να τα λάβουμε υπόψη μας. Από την άλλη μεριά, δεν σας κρύβω ότι υπάρχει και ένα ενδιαφέρον στην Ευρώπη για τον ΣΥΡΙΖΑ, για το πρόγραμμά μας, για τις αναλύσεις μας" υπογράμμισε. Αυτό που καταλάβαμε εμείς είναι ότι ο υφυπουργός Γεργκ Ασμουσεν έχει αναλάβει τις επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης.

Τον Ασμουσεν έχει συναντήσει δύο φορές, όχι φυσικά εν κρυπτώ, και ο Αλέξης Τσίπρας. Την πρώτη φορά στη Φρανκφούρτη, όταν ακόμα ήταν στην ΕΚΤ, και τη δεύτερη φορά στην Αθήνα, όταν είχε έρθει ως υφυπουργός Εργασίας για συνομιλίες με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και συναντήθηκε και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον πρωθυπουργό βεβαίως δεν τον προβλημάτισε η αποκάλυψη της συνάντησης αυτής και η δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε αντικειμενικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια των ψηφοφόρων του κόμματος. Ανησύχησε σοβαρότατα από την πραγματοποίηση αυτής καθαυτής της συνάντησης, η οποία για τον Αντώνη Σαμαρά σημαίνει ότι οι Γερμανοί ενδεχομένως να ετοιμάζονται για την... επόμενη κυβέρνηση! Ελπίζει από τις συνομιλίες του να αντιληφθεί, άμεσα ή έμμεσα, τις προθέσεις των Γερμανών και τις εκτιμήσεις τους για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης της Αθήνας.

Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ", 23/9/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :