Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν τιμούν τη μνήμη του Παύλου Φύσσα με αυτόν τον τρόπο…

Γράφει ο ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ

Με έκπληξη και απορία διαβάζουμε δηλώσεις μελών της «πρωτοβουλίας κοινωνικών δράσεων “Δεν ξεχνάμε”», στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν εν όψει του διημέρου (18 και 19 Σεπτέμβρη) που διοργανώνουν στη μνήμη του μουσικού καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα, του δολοφονημένου από το στέλεχος της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής Ρουπακιά.

Η «πρωτοβουλία» που ―σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας― εκφράζει την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, τους δικηγόρους της, φίλους του Παύλου κ.ά., καλεί «τον κόσμο στην πλατεία Συντάγματος να συμμετέχει χωρίς κομματικές και πολιτικές σημαίες, κρατώντας μόνο μπαλόνια, ελπίζοντας να απομονώσουν όσους ενδεχομένως αποπειραθούν να προσβάλουν τον ειρηνικό και απολιτικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων»...

...ενώ σε άλλο σημείο οι εκπρόσωποί της τονίζουν: «Ευχόμαστε οι εκδηλώσεις να περιοριστούν σε έναν ειρηνικό χαρακτήρα και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι απέχουμε από κάθε πολιτικό και κομματικό σχηματισμό».

Με τέτοιες δηλώσεις η «πρωτοβουλία» δεν τιμά τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, που η σύντομη διαδρομή του στη ζωή και την τέχνη μόνο απολίτικη δεν ήταν. Ο Παύλος Φύσσας ―αρέσει ή δεν αρέσει σε κάποιους― ήταν ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, τον καπιταλισμό, που γεννάει τον φασισμό και τον συντηρεί στις εφεδρείες του για να τον χρησιμοποιήσει ως εμπροσθοφυλακή μόλις τα θεμέλιά του αρχίζουν να τρίζουν. Αυτή του τη στάση την πλήρωσε με τη ζωή του. Μαντρόσκυλα αυτού του συστήματος και μιας χούφτας παρασίτων, που λυμαίνονται τον ιδρώτα των εργαζομένων και τον πλούτο που παράγουν, είναι τα μέλη της αγέλης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής που, μια νύχτα, κύκλωσαν τον αντιφασίστα καλλιτέχνη και τον δολοφόνησαν άνανδρα. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είτε «συμφωνούν» κάποιοι είτε όχι, ήταν ξεκάθαρα μια πολιτική δολοφονία.

Η επαναλαμβανόμενη επίκληση του «ειρηνικού χαρακτήρα» των εκδηλώσεων (γιατί άραγε; τι άλλο χαρακτήρα θα μπορούσαν να έχουν;) και ο εμφαντικός τρόπος που η «πρωτοβουλία» δηλώνει την απέχθειά της γενικά και αόριστα στα «κόμματα» και την «πολιτική» (θυμίζοντας έντονα το «κλίμα» που επικράτησε στις πλατείες των αγανακτισμένων), ανεξάρτητα από προθέσεις, αποπροσανατολίζουν το λαό και τα νέα παιδιά που θα παραβρεθούν στις εκδηλώσεις. Αποσιωπώντας την πραγματική αιτία της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, και «τσουβαλιάζοντας» κόμματα και πολιτικές, η «πρωτοβουλία» θολώνει τα νερά που κρύβουν τον πρώτο και κύριο ένοχο, που δεν είναι άλλος από το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με... «απολιτίκ» μπαλόνια... αλλά αναδεικνύοντας και καταπολεμώντας τις αιτίες που τον γεννούν: την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τη «θεοποίηση» του καπιταλιστικού κέρδους και τη χρησιμοποίηση κάθε μέσου από τη μεριά των καπιταλιστών για την πραγμάτωση των στόχων τους και τη διαιώνιση της κυριαρχίας τους. Με τον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα για τα μικρά και τα μεγάλα «θέλω», «αξίζω», «δικαιούμαι» μας, κόντρα στο σύστημα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Αυτή είναι και η ―οφειλόμενη― μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή πρέπει η εκδήλωση να καπηλευτεί από κόμματα και να πάρει φωτιά το σύμπαν ?
Κανείς δεν είπε οτι θα γ'ινει μνημόσυνο.