Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Διαδήλωση και πρωτοβουλίες για την αλληλεγγύη στην αντιφασιστική πάλη στην Ουκρανία

Συγκέντρωση Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ., σταθμός ΜΕΤΡΟ Πανόρμου και πορεία στην Ουκρανική Πρεσβεία


Σημαντική ήταν η συνέλευση της «Αντιφασιστικής καμπάνιας αλληλεγγύης στην Ουκρανία» που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες. Η καμπάνια αποφάσισε μια σειρά πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, όπως τη διοργάνωση μαζικής συγκέντρωσης και πορείας στις 10 Σεπτέμβρη προς την Ουκρανική πρεσβεία, την πραγματοποίηση εκδήλωσης-συζήτησης ενημέρωσης για τα γεγονότα και την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία με τη συμμετοχή στελέχους της αριστερής οργάνωσης «Μπορότμπα» στην Αθήνα, και τη συμμετοχή και στήριξη της καμπάνιας στο καραβάνι αλληλεγγύης που διοργανώνουν το αριστερό ιταλικό συγκρότημα Banda Bassotti και μια σειρά ιταλικές και ισπανικές οργανώσεις στο τέλος Σεπτέμβρη, με συναυλίες αλληλεγγύης στη Ρώμη, τη Μόσχα και τις περιοχές στα σύνορα και τους καταυλισμούς κοντά στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η συζήτηση της καμπάνιας και οι πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν έρχονται σε μια κρίσιμη φάση. Η σύγκρουση στην Ουκρανία ολοένα και οξύνεται. Τα πρόσφατα διπλωματικά και στρατιωτικά επεισόδια, οι οικονομικές κυρώσεις και το εμπάργκο ΗΠΑ-ΕΕ στη Ρωσία, η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, οι αποφάσεις και τα μέτρα της Ε.Ε. είναι καθρέφτες των έντονων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στον πόλεμο της ενέργειας, των σφαιρών επιρροής, της διείσδυσης κεφαλαίων, της γεωπολιτικής στρατηγικής αντιπαράθεσης που σηματοδοτούν την ένταση των ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι οποίοι θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης του καπιταλισμού.

Η εγκαθίδρυση ενός φασιστικού καθεστώτος στο Κίεβο σε συμμαχία και με στήριξη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ εκπέμπει σήμα προς τους λαούς όλης της Ευρώπης και ειδικά τον ελληνικό που αναζητά δρόμους ανατροπής της μνημονιακής λαίλαπας. Αυτή η διάσταση φαίνεται να αγνοείται από μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη, που πορεύεται με τη λογική των «ίσων αποστάσεων», τη στιγμή που στην νοτιοανατολική Ουκρανία η αριστερά, τα εργατικά συνδικάτα και οι δυνάμεις του κινήματος δίνουν μάχες, έχουν νεκρούς, δέχονται στρατιωτικές επιθέσεις (ακόμα και με βομβαρδισμούς πόλεων και αμάχων), ενώ στην υπόλοιπη Ουκρανία όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου η αριστερά βρίσκεται επί της ουσίας ήδη στην παρανομία, συλλαμβάνεται και δέχεται τις επιθέσεις του καθεστώτος. Η πολιτική γραμμή των «ίσων αποστάσεων» κυριαρχεί και σε μεγάλα τμήματα της εγχώριας Αριστερός, ρεφορμιστικής και αντικαπιταλιστικής, με αποκορύφωμα βέβαια τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος… «καλεί την Ε.Ε. να έχει φιλειρηνική πολιτική στην Ουκρανία», λες και δεν ξέρει και δεν καταλαβαίνει ότι η Ε.Ε. ως συνασπισμός των κυρίαρχων δυνάμεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου είναι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για την κατάσταση στην Ουκρανία και επιδιώκει την επιβολή των δυνάμεων που κυριαρχούν στο Κίεβο, δηλαδή ένα μείγμα ακραία νεοφιλελεύθερων μαζί με ναζιστές και φασίστες ως δύναμη πυρός ενάντια στο λαό της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, στα πλαίσια των ανταγωνισμών και της διείσδυσης στην περιοχή, για την κυριαρχία των φιλο-Ε.Ε. και φιλο-ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη χώρα αυτή.

Ταυτόχρονα, διεξάγεται στην Ουαλία η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, θυμίζοντας έντονα το κλίμα του ψυχρού πολέμου. Το ΝΑΤΟ ξαναβγαίνει επιθετικά στην επιφάνεια των αντιπαραθέσεων, δείχνοντας την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού ΗΠΑ-Ε.Ε. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, αναμένεται να αποφασιστεί η ενισχυμένη παρουσία ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Ρωσία. Τα στρατεύματα αυτά θα είναι από κάθε άποψη έτοιμα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή και αναμένεται να τοποθετηθούν αρχικά στην Εσθονία.

Από αυτή τη σκοπιά έχει μεγάλη σημασία, το αντιπολεμικό κίνημα, το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, να δυναμώσουν την αντιιμπεριαλιστική και αντιφασιστική πάλη και την διεθνιστική αλληλεγγύη τους, με πρώτο σταθμό την διαδήλωση στην Ουκρανική πρεσβεία την ερχόμενη Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη, με συγκέντρωση στις 18.30 στο σταθμό μετρό της Πανόρμου.


Πηγή:narnet

Δεν υπάρχουν σχόλια :