Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Νότια Αφρική: Νίκη των απεργών μεταλλωρύχων μετά από αγώνα πέντε μηνών

Ξαναγυρνούν σήμερα στις δουλειές τους έπειτα από ηρωικό απεργιακό αγώνα περίπου πέντε μηνών, χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί εργάτες και μεταλλωρύχοι που εργάζονται στα ορυχεία πλατίνας, έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ συνδικαλιστών και εργοδοτών από τα μονοπώλια των εταιρειών Anglo American Platinum, Impala Platinum και Lonmin.



Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι βάσει της συμφωνίας, προβλέπεται να δοθεί αύξηση στους μεταλλωρύχους με τη μικρότερη εξειδίκευση, 950 με 1.000 ραντ (περίπου 70 ευρώ) κάθε χρόνο για την επόμενη τριετία, ενώ οι άλλες κατηγορίες των μεταλλωρύχων θα λάβουν αύξηση 8% για τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια από 7,5% για την επόμενη διετία.


Η συμφωνία, την οποία χαιρέτισε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιούλη 2013 για τις εταιρείες Amplats και Implats, και από την 1η Οχτώβρη του ίδιου έτους για την Lonmin, και θα ισχύσει ως τις 30 Ιούνη 2016, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εταιρειών. Παρ' όλα αυτά, αν και οι μεταλλωρύχοι δεν θα λάβουν τα 12.500 ραντ μηνιαίως (880 ευρώ) που ζητούσαν από τις πρώτες απεργίες που είχαν κηρύξει το 2012, ωστόσο ο αγώνας τους θεωρείται «νίκη για όλους τους εργάτες της Νότιας Αφρικής», όπως εκτίμησε και ο πρόεδρος του συνδικάτου AMCU, Τζόζεφ Ματουντζούα.

Στις 23 Γενάρη του τρέχοντος έτους πάνω από 70.000 μεταλλωρύχοι και άλλοι εργαζόμενοι στα ορυχεία πλατίνας της Ν. Αφρικής, ξεκίνησαν απεργιακό αγώνα διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς, επιδόματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πηγή:902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :