Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Υπάρχουν κι ευτυχισμένοι άστεγοι

Της Μαριάννας Τζιαντζή

Μπορείτε να φανταστείτε τον Χίτλερ να χορηγεί υποτροφίες σε ορφανά παιδιά που ο πατέρας τους εκτελέστηκε στη σφαγή των Καλαβρύτων; Ή να τους στέλνει πασχαλινή λαμπάδα και σοκολατένια λαγουδάκια;

«Δεν είμαστε κτήνη, όπως λένε εκείνοι που δε θέλουν να δουν τη Γερμανία να προκόβει. Έχουμε κι εμείς αισθήματα. Κι εμείς πονάμε με τον πόνο του ελληνικού λαού. Η Κατοχή είναι πικρή, αλλά ήταν αναγκαία».

Πρότυπο Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Αστέγων θα λειτουργήσει, σε ενάμιση περίπου μήνα, στην πλατεία Βάθης. Έτσι ανακοίνωσε τη Μεγάλη Δευτέρα, μέσα σε μια χαρούμενη προεκλογική ατμόσφαιρα, ο Αντώνης Σαμαράς. Εδώ θα φιλοξενούνται 80 τυχεροί άστεγοι, σε βάρδιες των 20 ημερών. Ύστερα θα παίρνουν το δρόμο γι’ αλλού, για «χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενία» ή για «προστατευόμενα διαμερίσματα».

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια μνημονίου για να πιάσει ο πρωθυπουργός στο στόμα του τους άστεγους και για να ανακοινώσει μέτρα για την επιβίωσή τους. Όταν σπίτια βγαίνουν στον πλειστηριασμό για ένα χρέος λίγων εκατοντάδων ευρώ στην ΕΥΔΑΠ, όταν η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε οικογένειες, όταν οι άνεργοι φτάνουν τα δύο εκατομμύρια, όταν πάμπολλες προνοιακές δομές (άσυλα ανιάτων, γηροκομεία, κέντρα απεξάρτησης) δεν έχουν χρήματα ούτε γάλα να αγοράσουν για τους τροφίμους τους, όταν τα δημόσια νοσοκομεία κλείνουν ή ξεχαρβαλώνονται, χρειάζεται μεγάλη δόση υποκρισίας και αδιαντροπιάς για να μοστράρεις το «κοινωνικό» σου πρόσωπο.

Εργασία και αξιοπρέπεια θέλουν οι άνθρωποι, άστεγοι και στεγασμένοι. Και τα δύο τους τα στέρησαν, με τον πιο χυδαίο τρόπο, οι κυβερνήσεις των μνημονίων. Αυτά τα ψίχουλα φροντίδας, που τώρα διαφημίζει ο Σαμαράς, δεν είναι παρά λουλουδάτα κουρτινάκια σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο, με σάπια πατώματα και γεμάτο αρουραίους. Δεν είναι παρά οι αποστειρωμένες σύριγγες που διανέμονται δωρεάν στους ηρωινομανείς: δεν υπάρχουν δομές να σας θεραπεύσουμε, αλλά τουλάχιστον να πεθάνετε από υπερβολική ή νοθευμένη δόση, όχι από aids.

Λέει ο Σαμαράς: «Αντιμετωπίσαμε την κρίση, χωρίς να χάσουμε - Έλληνες είμαστε! – την ανθρωπιά μας». Όμως πολλοί, πάρα πολλοί έχουν χάσει την υγεία, την αξιοπρέπεια, την ίδια τη ζωή τους. ΄Οσο για την περίφημη ανθρωπιά, φυσικά και ο Σαμαράς δεν μπορεί να χάσει κάτι που ποτέ δεν είχε.

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ 19/4/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :