Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Συγκλονίζεται από διαδηλώσεις η Τουρκία

Του Σεϊτ Αλντογάν*

Κατέληξε νεκρός τελικά σήμερα το πρωί νεαρός Μπερκίν Ελβάν που τραυματίστηκε σοβαρά πέρσι το καλοκαίρι με δακρυγόνο.


Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ελβάν είχε βγει απ' το σπίτι για να πάρει ψωμί απ' το φούρνο την ώρα των διαδηλώσεων και δέχτηκε επίθεση απ' την αστυνομία.
Μόλις ακούστηκε ο θάνατος του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν οργανώθηκαν διαδηλώσεις σχεδόν σε όλες τις πόλεις.

Νωρίς το πρωί στην Κων/πολη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές μαζεύτηκαν μπροστά στο νοσοκομείο και οδήγησαν τη σωρό με μαχητική πορεία στο σπίτι του. Προς το μεσημέρι σε όλες τις συνοικίες της Κων/πολης ήταν σε εξέλιξη μαζικές συγκεντρώσεις στις οποίες οι διαδηλωτές συνεχώς ήρθαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πάρα πολλοί τραυματίες και συλλήψεις.

Σε όλες τις διαδηλώσεις ο κόσμος κουβαλούσε, συμβολικά, ένα ψωμί που δεν μπορούσε να πάει σπίτι του ο μικρός Μπερκίν.

Επίσης στην Κων/πολη και στην Άγκυρα τα πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά ενώ σε πολλά γυμνάσια και λύκεια οι μαθητές έκαναν αποχή απ' τα μαθήματά τους.

Τις απογευματινές ώρες δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές μαζεύτηκαν και πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ. Η αστυνομία σε πάρα πολλά σημεία είχε κόψει τους δρόμους για να εμποδίσει την προσέλευση. Ομως ο κόσμος συγκρούστηκε με την τις δυνάμεις καταστολής και έφτασε στην πλατεία Ταξίμ.

Η εργατική Συνομοσπονδία DISK ανακοίνωσε ότι αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ σε όλες τις πόλεις οι διαδηλωτές έδωσαν ραντεβού αύριο την ώρα της κηδείας. Αυτή τη στιγμή στην Κων/πολη, Άγκυρα, Σμύρνη και σε άλλες πόλεις οι διαδηλώσεις είναι σε εξέλιξη.ενώ η τηλεόραση hayat μεταδίδει ζωντανά τις διαδηλώσεις.

*O Σεϊτ Αλντογάν είναι ανταποκριτή στην Ελλάδα της εφημερίδας Evrensel

Δεν υπάρχουν σχόλια :