Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Μια συγκλονιστική νίκη στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου

Της Ντίνας Ιωακειμίδου

Χθες στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για πρώτη φορά στην Αθήνα επιτεύχθηκε η ακύρωση πλειστηριασμού κύριας κατοικίας. 

Η μαζική συγκέντρωση αλληλέγγυων πολιτών απέτρεψε την απώλεια του σπιτιού μιας άνεργης γυναίκας. Και ακριβώς αυτή η παρουσία, η τόσο κοντινή και απτή, ήταν μια συγκλονιστική νίκη.


Μια μεγάλη νίκη συντελέστηκε χθες στη διασταύρωση των οδών Βασ. Γεωργίου και Κάλβου. Εκεί όπου στεγάζεται το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου τετρακόσιοι και πλέον αλληλέγγυοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συλλογικοτήτων για την αποτροπή του πλειστηριασμού. Η παρουσία των αλληλέγγυων απέτρεψε την απώλεια του σπιτιού μιας άνεργης γυναίκας. Και ακριβώς αυτή η παρουσία, η τόσο κοντινή και απτή, ήταν μια συγκλονιστική νίκη. 

Η περιπέτεια του πλειστηριασμού του συγκεκριμένου σπιτιού αποτυπώνει με τρόπο περιεκτικό μια κοινή – συλλογική πραγματικότητα. Η ιστορία μιας εμπορικής οικογενειακής επιχείρησης που επέτρεπε αν όχι επέβαλλε την εκταμίευση επιχειρηματικών δανείων, η εμπιστοσύνη στο μέλλον, η αγωνία για το μέλλον, η οικονομική κατάρρευση, τα προβλήματα υγείας που εξανεμίζουν τις τελευταίες οικονομίες και τέλος η πλήρης οικονομική κατάρρευση. Και ένα σπίτι που η αγορά του πραγματοποιήθηκε με δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Ένα δάνειο που η άνεργη πλέον ιδιοκτήτριά του αδυνατεί εδώ και ένα χρόνο να αποπληρώσει. «Λόγω ακριβώς των επιχειρηματικών δανείων που η οικογένεια είχε λάβει, η υπαγωγή της γυναίκας στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών ήταν αδύνατη. Έτσι δεν μπορούσε να υπαχθεί σε ρύθμιση με αποτέλεσμα να μην προσφύγει για την προστασία της πρώτης κατοικίας της» διευκρινίζει στο UNFOLLOW η Τόνια Κατερίνη, μέλος της κίνησης «Αλληλεγγύη για όλους». Εξάλλου,όπως προσθέτει η κ. Κατερίνη, το λουκέτο στην επιχείρηση ανέδειξε σειρά οικονομικών υποχρεώσεων προς την εφορία. Κάπως έτσι έγινε η έναρξη της διαδικασίας των πλειστηριασμών του συγκεκριμένου σπιτιού που βρίσκεται στην περιοχή του Παπάγου.

«Η διαδικασία προβλέπει τρία στάδια. Στα δύο πρώτα οι τιμές κινούνται στο επίπεδο των αντικειμενικών αξιών που ως γνωστόν είναι πλέον πολύ ανώτερες των εμπορικών. Επομένως η διαδικασία είναι τυπική καθώς άπαντες προσβλέπουν στο τρίτο στάδιο κατά το οποίο οι επιτήδειοι μπορούν να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί ένα καλό οίκημα. Σε αυτό ακριβώς το στάδιο έγινε η δική μας παρέμβαση μετά την κοινοποίηση της ιστορίας από τη συλλογικότητα του Χολαργού» συμπληρώνει η Τόνια Κατερίνη.

Και ήταν εκεί. Χθες Τετάρτη, 400 και πλέον άνθρωποι έξω από το Ειρηνοδικείο,για να πουν «Κανένα σπίτι σε χέρι τραπεζίτη», επιτυγχάνοντας τη μη κατάθεση ληστρικών προσφορών που συνοψίζονται στο δίνω ένα κομμάτι ψωμί για το σπίτι σου. «Δεν εμφανίστηκαν» δηλώνει στο UNFOLLOW η δικηγόρος Μαρία Μπότση, μέλος της κίνησης «Αλληλεγγύη για όλους». Βέβαια «η παρουσία της αστυνομίας και δη της ομάδας ΔΕΛΤΑ με τις μηχανές ήταν εντονότατη. Κάποια στιγμή μάλιστα, λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα, ώρα καταληκτική για την υποβολή προσφορών, η ένταση μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αλληλέγγυων κορυφώθηκε» προσθέτει η κ. Μπότση.

Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι; ρωτάμε. «Όπως ενημερωθήκαμε, η Τράπεζα Πειραιώς θα προβεί σε επανεκκίνηση της διαδικασίας κατά πάσα πιθανότητα εντός είκοσι ημερών. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου σπιτιού για την έναρξη των πλειστηριασμών με βάση το νέο νόμο. Εν προκειμένω μιλάμε για οφειλή που υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εμείς θα υπερασπιστούμε την πρώτη κατοικία κάθε υπόχρεου προς τις τράπεζες» καταλήγει η κ. Μπότση.

Νομίζετε ότι δεν μας αφορά; Ας ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία που παρουσιάζει η «Αλληλεγγύη για όλους»: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Μάιος 2013) το 23% των στεγαστικών δανείων, δηλαδή 17 δισ. και πλέον, το 42,3% των καταναλωτικών (12,3 δισ.) και το 27,5% ( 33,2 δισ.) των επιχειρηματικών εντάσσονται στα «κόκκινα δάνεια». Συνολικά ο αριθμός των κόκκινων δανείων ανέρχεται στις 320.000 – ύψους 62,2 δισ. Εξ αυτών εκτιμάται ότι θα προκύψουν απαιτήσεις πλειστηριασμών για περισσότερα από 180.000 ακίνητα ενώ για χρέη προς το δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, ουδεμία προστασία υφίσταται.

Η «Αλληλεγγύη για όλους» έχει παρέμβει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε περιοχές όπως το Πέραμα,το Κερατσίνι, η Κηφισιά, το Ηράκλειο Κρήτης, η Μυτιλήνη, για την αποτροπή πλειστηριασμών έναντι ευτελών ποσών προς ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, εφορία και άλλους δημόσιους φορείς. Χθες λοιπόν ήταν μια ημέρα μικρής-μεγάλης νίκης. Μικρή γιατί ήταν μια πρώτη επιτυχία. Μεγάλη γιατί σημαδεύτηκε από την παρουσία και την «αγκαλιά» 400 αλληλέγγυων ανθρώπων… Ήταν μια συγκλονιστική μέρα.

Πηγή:unfollow

Δεν υπάρχουν σχόλια :