Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Επιστρέφει ο φασισμός στην Ευρώπη;

Του Αρη Χατζηστεφάνου

Ο φασισμός αναπτύσσεται όταν το κράτος φοβάται ότι η Αριστερά μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία. 
Ταρίκ Αλί.


Αποστολή, Λονδίνο Του Αρη Χατζηστεφάνου

Ο γνωστός συγγραφέας Ταρίκ Αλί και ο καθηγητής Τζιμ Γούλφρεϊς παρουσίασαν μια ακτινογραφία της Ακρας Δεξιάς και του «νέου φασισμού» στην εκδήλωση που οργάνωσε η Αντιφασιστική Δράση για την Ελλάδα για το ντοκιμαντέρ Fascism Inc


Ηταν ο Τσόρτσιλ λάτρης του Χίτλερ και του Μουσολίνι; 
Εχει ευθύνες το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. για την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα; 
Υπάρχει κάποιος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα νεοναζιστικά κινήματα της Ουκρανίας και τις δυνάμεις που επιχειρούν να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας; 

Μια συζήτηση που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα κινδυνεύει, θεωρητικά, να οδηγηθεί στο απόλυτο χάος. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της σχολής SOAS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου όμως ο Ταρίκ Αλί και ο Τζιμ Γούλφρεϊς, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του King’s, κατάφεραν να συνδυάσουν εικόνες από το παρελθόν και το μέλλον για να περιγράψουν την πορεία και τις προοπτικές ανόδου ενός νέου φασισμού στην Ευρώπη.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η πρωτοβουλία Αντιφασιστική Δράση για την Ελλάδα με αφορμή την επερχόμενη κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε., οι δυο κεντρικοί ομιλητές (μαζί με τον υπογράφοντα το κείμενο) έλαβαν ως αφετηρία τις εξελίξεις στην Ελλάδα για να μιλήσουν για την άνοδο της Ακρας Δεξιάς και των νεοναζιστικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη. Στο επίκεντρο της συζήτησης όμως βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι ευθύνες του κυρίαρχου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.

«Στην Ελλάδα βλέπουμε απλώς την πιο ακραία εκδοχή ενός πανευρωπαϊκού φαινομένου» σημείωσε ο Ταρίκ Αλί αναφερόμενος στον ρόλο που έπαιξε το συντηρητικό πολιτικό κατεστημένο, το οποίο ο ίδιος αποκαλεί «εξτρεμιστικό κέντρο», στην άνοδο νεοναζιστικών και νεοφασιστικών μορφωμάτων. «Ο (ρατσιστικός) λόγος του Σαμαρά μπορεί να μας προκαλεί αηδία αλλά δεν είναι ο μόνος» επισήμανε ο Ταρίκ Αλί, θυμίζοντας τις ρητορικές και όχι μόνο επιθέσεις που πραγματοποιούν εναντίον των μεταναστών κυβερνητικά στελέχη στη Μεγάλη Βρετανία ή τη Γαλλία. Για τον ηγέτη των βρετανικών κινητοποιήσεων του 1968 αυτή η η σύνδεση του φασισμού με τον κυρίαρχο συντηρητισμό ξεκινά ήδη από την εποχή του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

«Μέχρι και το 1939 ο Τσόρτσιλ θεωρούσε τον Μουσολίνι ως την καλύτερη επιλογή απέναντι στην επανάσταση των μπολσεβίκων και της αριστεράς» είπε χαρακτηριστικά ο Ταρίκ Αλί, θυμίζοντας παράλληλα στο ακροατήριο την ιδιαίτερα θετική κριτική που είχε κάνει ο Βρετανός πολιτικός και για το βιβλίο «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ.

Σύμφωνα με τον Τζιμ Γούλφρεϊς, τα σύγχρονα φασιστικά κόμματα οικοδομούν την ταυτότητά τους πάνω στην προσπάθεια να «πλειοδοτήσουν» σε ρατσισμό και μισαλλοδοξία απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο. «Στη δεκαετία του ’50 και του ’60», επισήμανε ο Βρετανός ακαδημαϊκός, «τα φασιστικά κινήματα αναγκάστηκαν να κρύψουν τις διασυνδέσεις τους με το φασιστικό παρελθόν και να αποστασιοποιηθούν από τα εγκλήματα πολέμου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου». Η τακτική τους, σημείωσε ο ίδιος, ήταν να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και να προσπαθήσουν να το μορφοποιήσουν κατ” εικόνα και ομοίωσή τους, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά σαν πολιορκητικό κριό το ζήτημα της μετανάστευσης.

Η συζήτηση με το κοινό πέρασε γρήγορα και στις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανοχή που έχει δείξει απέναντι σε νεοφασιστικά κόμματα και οργανώσεις, όπως το κόμμα Σβόμποντα στην Ουκρανία. «Αρκετά μεταφασιστικά κόμματα βρίσκονται για χρόνια στην εξουσία» τόνισε ο Ταρίκ Αλί θυμίζοντας ότι ο Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος αποτελεί όπως είπε πρότυπο και για το κόμμα της Λεπέν, συγκυβερνούσε για χρόνια με τον Μπερλουσκόνι, χωρίς κανένας από την Ε.Ε. να δείχνει να ενοχλείται.

Ακόμη και το Ισραήλ, επισήμανε ο ίδιος, αποδεχόταν έναν πολιτικό, το κόμμα του οποίου προέρχεται απευθείας από τους φασίστες του Μουσολίνι για όσο διάστημα ο Φίνι υποστήριζε το τείχος της ντροπής που έστηνε ο Αριελ Σαρόν για να αποκλείει του Παλαιστίνιους.

Οι δυο βασικοί ομιλητές συμφώνησαν ότι η λύση στο πρόβλημα μπορεί να προέλθει μόνο από τις ενωμένες δυνάμεις της Αριστεράς όχι μόνο σε εκλογικό αλλά και σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι σεχταρισμό στο εσωτερικό της Αριστεράς» σημείωσε ο Ταρίκ Αλί. «Εχουμε δει αυτή την «παράνοια» να επαναλαμβάνεται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης τη δεκαετία του ’20 και του ’30», είπε ο Ταρίκ Αλί, «και τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά».


Τα έσοδα της εκδήλωσης δόθηκαν για την ενίσχυση της παραγωγής του ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. (fascism-inc.com).
……………………………………………

Info 


Διαβάστε

«History and Revolution» (Ιστορία και επανάσταση)
Ο Τζιμ Γούλφρεϊς και ο Μάικ Χέινς επιμελούνται μια σειρά εξαιρετικών δοκιμίων που αντικρούουν τα επιχειρήματα των αναθεωρητών της ιστορίας του 20ού αιώνα.

«The Idea of Communism» (H ιδέα του κομμουνισμού)
Ο Ταρίκ Αλί αναμοχλεύει μαρξιστικές ιδέες με άμεση εφαρμογή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :