Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Μεγάλη κινητοποίηση σήμερα ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή (Προπύλαια 6μμ)

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή, σήμερα Τετάρτη 22/1/14, στις 6 μ.μ., με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις εργατικές και λαϊκές ελευθερίες», καλούν εκατοντάδες δημοκρατικές και αντιφασιστικές κινήσεις, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και λαϊκοί φορείς, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που συγκρότησαν Επιτροπή Πρωτοβουλίας.
Ταυτόχρονα, καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για την αθώωση του Παύλου Αντωνόπουλου στα δικαστήρια της Ευελπίδων, αύριο Πέμπτη 23/1/14, στις 10 π.μ.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν μεταξύ πολλών άλλων, οι Παν. Λαφαζάνης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άγγ. Χάγιος δημοτικός σύμβουλος περιφέρειας Αττικής και εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και οι συνταγματολόγοι καθηγητές ΑΕΙ Γ. Κατρούγκαλος και Δ. Καλτσώνης.

Ο Κώστας Μάρκου, εκπρόσωπος της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ), ανοίγοντας τη συνέντευξη, τόνισε ότι «το αυταρχικό μαστίγιο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και της πανεποπτών ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, που υψώνεται όλο και πιο στυγνά, αποτελεί μια σχεδιασμένη επίδειξη δύναμης που επιχειρεί να καλύψει την αδυναμία μιας αντιδραστικής πολιτικής και ενός συστήματος που βρίσκεται σε βαθιά κρίση και ιστορική παρακμή». Υιοθετώντας το σύνθημα των πορτογάλων διαδηλωτών «όταν κοιμάσαι στη δημοκρατία τους, ξυπνάς στη δικτατορία τους», κάλεσε σε ένα «μέτωπο πάλης και κοινής δράσης, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, για τις ιστορικές κατακτήσεις και για τις σύγχρονες ανάγκες των λαών για δημοκρατία και ελευθερία».

«Ο λαός –είπε- θα σωθεί με τον ίδιο το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα του και όχι από σωτήρες – θεσμούς, εγχώριους, ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς ή από σωτήρες – κυβερνήσεις, αλλά ούτε και από αυτόκλητους σωτήρες – Ζορό με την άδεια του σωφρονιστικού συστήματος για να παίξουν το ρόλο της Άκρας Αριστεράς στο κυβερνητικό και μιντιακό τρομοσίριαλ των δυο άκρων».

Ο Γρηγόρης Καλομοίρης, εκπρόσωπος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, κάλεσε σε «ανατροπή της πολιτικής της βίας και της καταστολής» εκτιμώντας ότι «η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την ψυχραιμία της, για αυτό καταφεύγει στο φόβο και τρόμο».«Η σύλληψη και δίκη του Παύλου Αντωνόπουλου –είπε- είναι μήνυμα τρομοκράτησης του λαού και των συνδικάτων, ‘’διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις’’, που δεν θα περάσει».

Ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ), κατήγγειλε «την επιστράτευση που στις 25 του μηνός κλείνει ένα χρόνο και που ήρθε να κάτσει πάνω στον καθημερινό βιασμό των εργαζόμενων». «Μας εκδικούνται –είπε- με επιστράτευση διαρκείας γιατί αντιδράσαμε με την απεργία διαρκείας», ενώ στηλίτευσε τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΕΚΑ «για την ανυπαρξία τους» και κάλεσε σε συμμετοχή σε συγκέντρωση για να αρθεί η επιστράτευση, την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, 1 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΛΜΑ (Αθηνάς 67).

Ο συνταγματολόγος Δημήτρης Μπελαντής είπε ότι «η αντιδημοκρατική λαίλαπα της μνημονιακής κυβέρνησης στοχοποιεί χρησιμοποιώντας σαν σάκο του μποξ όσους αντιστέκονται στο σύγχρονο μακαρθισμό και λένε τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη για το καθεστώς του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού που συγγενεύει όλο και περισσότερο με τον καθαρό φασισμό της Χρυσής Αυγής και που έχει καταντήσει κουρέλι ακόμη και το Σύνταγμα του 1975».

Ο καθηγητής Παύλος Αντωνόπουλος, είπε: «Είναι η δεύτερη φορά που συλλαμβάνομαι με την κατηγορία της συμμετοχής σε παράνομη συγκέντρωση. Η πρώτη ήταν επί χούντας, στις 21 Απριλίου 1974, στην πλατεία Κοτζιά, όταν συμμετείχα σε συγκέντρωση της αντι-ΕΦΕΕ. Η κήρυξη ως παράνομης μιας συγκέντρωσης επειδή στρεφόταν κατά της προεδρίας Σαμαρά και της ΕΕ αποτελεί νέα αντιδραστική σελίδα στην Ελληνική… Νέα Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου. Η σύλληψή μου ήταν αναίτια και στοχοποιημένη, εμείς δεν αντιστεκόμαστε με κλωτσιές και μπουνιές, όπως με κατηγορούν, αλλά με ιδέες και μαζικό αγώνα. Δεν δικάζομαι εγώ προσωπικά, αλλά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης συνάθροισης και το αγωνιστικό δημοκρατικό φρόνημα».

Τέλος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημ. σύμβουλος της «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» στο Δήμο Αθηναίων και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, στήριξε τις κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, «τη διαταγή σύλληψης του Παύλου Αντωνόπουλου έδωσε ο αξιωματικός των ΜΑΤ Δαρείος – Άγγελος Λυκιαρδόπουλος, μάρτυρας υπεράσπισης του επίδοξου δολοφόνου «Περίανδρου» Ανδρουτσόπουλου, τότε υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής και τώρα οργανωτή των φασιστικών ‘’Μαιάνδρων’’, αρχηγός διμοιριών που με σχέδιο και μανία επιτίθενται κατά φοιτητών και αντιφασιστών στις λαϊκές διαδηλώσεις». Και απαιτούν «την εκδίωξή του από τα Σώματα Ασφαλείας».

Τόνισαν επίσης ότι απαιτούν από την κυβέρνηση να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης κατά του Π. Αντωνόπουλου, η απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από την αυριανή συγκέντρωση καθώς και τωνμεταμφιεσμένων σε διαδηλωτές οργάνων της κρατικής ασφάλειας με σκοπό την πρόκληση τεχνητών επεισοδίων ως πρόσχημα για αστυνομική επέμβαση.

Οι οργανωτές έδωσαν στη δημοσιότητα το πλαίσιο διεκδικήσεων της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και κείμενο υπογραφών διανοουμένων, πανεπιστημιακών και καλλιτεχνών που ζητούν την αθώωση του Παύλου Αντωνόπουλου.

Τέλος, οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΧΕΔΙΟ Β’, ΟΚΔΕ, Σύλλογος «Γιάννης Κορδάτος» με ανακοινώσεις τους καλούν στις κινητοποιήσεις.

Για ενημέρωσή σας, το Δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ:

Αθήνα, 20.1.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 6:00 μμ για να καταγγείλει την απαγόρευση της συγκέντρωσης που είχε προκηρυχθεί για τις 8/1/2014 στα πλαίσια της αντίθεσης για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας, καθώς και την αναίτια σύλληψη και παραπομπή σε δίκη του συναδέλφου Παύλου Αντωνόπουλου, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., γιατί συμμετείχε στην απαγορευμένη από την αστυνομία συγκέντρωση και για αντίσταση κατά της αρχής(!) και να ζητήσουμε την αθώωση του συναδέλφου.

Ο αυταρχισμός της Κυβέρνησης συνεχίστηκε και στις 11 Ιανουαρίου με την απαγόρευση συγκέντρωσης των εκπαιδευτικών της ΟΛΜΕ και των υπό διαθεσιμότητα σχολικών φυλάκων και με αποκορύφωμα τον τραυματισμό του εκπαιδευτικού και μέλους της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Γρηγόρη Καλομοίρη.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μετά από την αναβολή της δίκης του συναδέλφου Παύλου Αντωνόπουλου για την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014, καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση συμπαράστασης την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 10:00πμ, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (κτήριο 7) για να απαιτήσουμε την αθώωση του.

Επίσης, καλούμε την ίδια μέρα τους συναδέλφους στη συγκέντρωση των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιείται στις 11:00 πμ.

Ταυτόχρονα, κηρύσσουμε και για τους δυο λόγους 4ωρη Παναττική Στάση Εργασίας από τις 10:00 πμ μέχρι τις 2:00 μμ προκειμένου να δοθεί δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Πηγή:ΚΕΔΔΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια :