Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Καπιταλισμός κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος

Του Γιάννη Μακριδάκη

Αυτές τις μέρες έχω ένα αίσθημα ίδιο μ’ εκείνο που είχα πέρσι, μετά τις πρώτες εκλογές και κατά την διάρκεια του μήνα που μεσολάβησε μέχρι τις δεύτερες και το οποίο κορυφώθηκε, επιβεβαιώθηκε και παγιώθηκε με την τελική επικράτηση του μεσαίωνα.


Η πρώτη ανακούφιση και ικανοποίηση που ήρθε με την εκπληκτική και ελπιδοφόρο άνοδο των ποσοστών της Αριστεράς, άρχισε μέρα με τη μέρα, για να μην πω ώρα με την ώρα, να υποχωρεί, να βάζει το μυαλό τα πράγματα στην κανονική τους διάσταση, να λέει, δεν είναι δυνατόν μέσα σε τόσο λίγο διάστημα να γίνανε Αριστεροί οι ψηφοφόροι, δεν είναι δυνατόν να είναι αληθινό το σκηνικό, κάτι τρέχει, κάτι θα γίνει και θα χαθεί το συναίσθημα αυτό, ίσως μας βγει και ξινό πολύ σύντομα.

Τρεις δεκαετίες με οδηγό τον Αδόλφο

Του Δημήτρη Ψαρρά*

Πώς δημιουργήθηκε η Χρυσή Αυγή – Πώς προέκυψε ένα καθαρά ναζιστικό μόρφωμα στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης


Ο στενός ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής και ο ίδιος ο «Führer» Μιχαλολιάκος προέρχεται από την προδικτατορική οργάνωση του Κώστα Πλεύρη Κόμμα Τετάρτης Αυγούστου.
Ο Πλεύρης ήταν και παραμένει εθνικοσοσιαλιστής, φανατικός οπαδός του Χίτλερ. Μόλις εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο Πλεύρης έθεσε την οργάνωσή του στην υπηρεσία της χούντας και ο ίδιος υπήρξε στενός συνεργάτης του πραξικοπηματία Λαδά και του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

Ωραίο μου πλυντήριο! “Κρατικός αντιφασισμός” και ακροδεξιά πολιτική

Του Κώστα Χαριτάκη

Η κυριότερη και στρατηγικής σημασίας επιδίωξη της θεαματικής επιχείρησης “εξάρθρωσης” της Χρυσής Αυγής είναι η αποκατάσταση και επανανομιμοποίηση του κρατικού μονοπωλίου της βίας. 

Η συμπλήρωση ή/και υποκατάσταση της θεσμισμένης κρατικής βίας από την ανεξέλεγκτη βία των ναζιστικών συμμοριών, όσο κι αν βόλευε την αστική κυριαρχία καθώς διέχεε το κλίμα φόβου και καταστολής στην κοινωνία, από ένα σημείο και μετά δημιουργούσε ισχυρό κίνδυνο απονομιμοποίησης της κρατικής ισχύος και υπερκέρασής της από τη γενικευμένη βία και αντι-βία των δρόμων.


Είναι νίκη του λαϊκού κινήματος οι συλλήψεις των χρυσαυγιτών

Από ΕΟΣ

Ο φετινός Σεπτέμβρης ήταν “θερμός” μήνας, όχι όμως όπως τον είχαν φανταστεί στα θερινά τους όνειρα τα επιτελεία της Αριστεράς: Σκληρούς εργατικούς αγώνες ανέμεναν και συλλήψεις αγωνιστών, όχι χρυσαυγιτών. 


Εύλογη λοιπόν η αμηχανία επικρατεί στους χώρους της Αριστεράς από τις πρόσφατες εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν από την κυβερνητική απόφαση να αντιμετωπίσει την χρυσή αυγή με τις διατάξεις του ποινικού κώδικα (τρομονόμος). Όμως, όταν ο φόβος γίνεται συνοδός αυτής της αμηχανίας της Αριστεράς, τότε οδηγεί στην πολιτική απραξία. Η Αριστερά σήμερα είναι απλός θεατής των εξελίξεων...


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Είναι νίκη η Χρυσή Αυγή στη μπουζού με την πρεζού;

Του Κώστα Βαξεβάνη

Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση, συμφωνώ. Δεν έγινε τώρα, ήταν όσα χρόνια δρα ρατσιστικά, αντιδημοκρατικά και φονικά. 


Αλλά η Χρυσή Αυγή δεν είναι μια εγκληματική οργάνωση με την έννοια που έχει κάποιος στο μυαλό του μια συμμορία η οποία αποκεφαλίζεται, περνά από τα δελτία ειδήσεων για να το χωνέψουν όλοι και στη συνέχεια εξαφανίζεται ώσπου να εμφανιστεί η επόμενη.


Το κράτος διαλύει το παρακράτος;

Του Φαίδωνα Ιγνατίου

Τι ακριβώς συμβαίνει αυτές τις ημέρες; Βλέπουμε ένα σουρεαλιστικό έργο σε εξέλιξη όπου το επίσημο κράτος συλλαμβάνει τους παρακρατικούς νεοναζί και επιχειρεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών; 


Γιατί άραγε τα αστικά ΜΜΕ έβγαλαν στην επιφάνεια μια πληθώρα στοιχείων για τη δράση της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) που αποκαλύπτουν την εγκληματική και φασιστική της δράση; 

Μήπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές ακόμη και αυτών των αστών πολιτικών και του αστικού κράτους; Ας δούμε αν είναι έτσι.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Επιχείρηση ''σοβαρέματος'' των νεοναζιστών ή ανατροπή;

από τις σημειώσεις στο αριστερό blog

Η ανακοίνωση των συλλήψεων των πρωτοκλασσάτων της ναζιστική Χρυσής Αυγής, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη μετάβαση σε μια νέα εντελώς νέα πολιτική κατάσταση. 


Και πρέπει να την δούμε καθαρά. Ούτε ο φόβος, ούτε οι αυταπάτες περί "αντιφασιστικής κάθαρσης", είναι καλοί οδηγοί της σκέψης.

Ο βασικός πυροδότης των εξελίξεων είναι το οικονομικό αδιέξοδο που χρεώνεται η κυβέρνηση του μνημονίου, ο υπηρέτης του κεφαλαίου και της τρόικας και η συνακόλουθη αδυναμία για ''κοινωνική συναίνεση'' και ''πολιτική σταθερότητα''. Το παραμύθι για τα θαύματα που θα γίνονταν μετά τις γερμανικές εκλογές μας τελείωσε...

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Όψιμοι αντιφασίστες, εργολάβοι, συνταγματικά τόξα και δημοκρατική ομαλότητα.

Του Γιάννη Χριστόπουλου

Η ιστορία γνωστή. Το έργο παιγμένο σε επανάληψη και η κόπια ξεθωριασμένη σαν παλιά κινηματογραφική ταινία του βωβού κινηματογράφου.

Όψιμοι αντιφασίστες, εργολάβοι της δημοκρατίας και της δήθεν δημοκρατικής ομαλότητας.

-Της δημοκρατίας και ομαλότητας των μνημονίων, της δημοκρατίας των τοκογλύφων, των "δανειστών", των τροϊκανών, του κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης. 
-Της αλυσοδεμένης δημοκρατίας και ομαλότητας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του κεφαλαίου
-Της δημοκρατίας και ομαλότητας των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, της δημοκρατίας των στρατιών ανέργων, της δημοκρατίας των σκλάβων με μισθούς επιβίωσης για να αντέχουν να παράγουν, όσο αντέξουν, το κέρδος του κεφαλαίου.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Τι κρύβει το καταστατικό της Χ.Α.

Γράφει ο ΙΟΣ
«Για μας τους Ελληνες εθνικοσοσιαλιστές δεν υπήρξε ποτέ κανένα δίλημμα, ο δημοκρατικός τρόπος διακυβερνήσεως, ο βασιζόμενος στην τυχάρπαστη πλειοψηφία των πολλών, δεν είχε θέση στο κίνημά μας…»

«Πλάι στα σκωληκόβρωτα ερείπια των δημοκρατικών κρατών βλέπαμε να φαντάζουν επιβλητικά τα οικοδομήματα των εθνών που είχαν την τύχη να οδηγούνται από μια ηγετική φυσιογνωμία. Η Γερμανία του Χίτλερ είναι φυσικά το λαμπρότερο απ” αυτά, αλλά όχι το μοναδικό…»



Το καταστατικό της ναζιστικής οργάνωσης Χ.Α.


  • Οργάνωση με στρατιωτική ιεραρχία και μυστική ξεχωριστή δομή για τα Τάγματα Εφόδου. Για όλα αποφασίζει ο Αρχηγός ο οποίος είναι ο Ανώτατος Ηγέτης.

Ο Μαρινάκης, η Χρυσή Αυγή και το περίφημο No Politica της Θύρα 7

Του Κ.Χ.

Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα βλέπουμε πολιτικά πανό από οπαδούς πολλών ομάδων της Α Εθνικής στα γήπεδα με διάφορες αφορμές που δίνει η επικαιρότητα (πχ Γρηγορόπουλος, μνημόνιο, Παλαιστίνη, απολύσεις, ΕΡΤ) αλλά ποτέ δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο από τους οπαδούς του Ολυμπιακού. 


Μετά τη δολοφονία του Φύσσα, ο οποίος ήταν και Ολυμπιακός, πολλοί φίλαθλοι του ΟΣΦΠ κυρίως από το fb "έκραξαν" τον βασικό σύνδεσμο του Ολυμπιακού Porto Leone με έδρα το Κερατσίνι, που δεν τοποθετήθηκε άμεσα για το συμβάν όπως έκανε η πλειοψηφία των "αλλόθρησκων" συνδέσμων που καταδίκασαν εξαρχής πλήρως τη ΧΑ είτε με ανακοινώσεις είτε με πανό. Το Porto Leone μετά από 2 μέρες έβγαλε μια (το λιγότερο υποκριτική) ανακοίνωση στην ουσία απαντώντας στους επικριτές της, με τη Θύρα 7 Εξαρχείων να απαντάει αιχμηρά. (και οι δύο ανακοινώσεις βρίσκονται εδώ).

H απαγόρευση της Χ.Α θα ολοκληρώσει την τραπεζική δικτατορία

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Η απαγόρευση της Χ.Α θα αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο προς το σύστημα που την εξέθρεψε.



Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο Ίντερνετ ένα κείμενο υπογραφών το οποίο ζητά από τον πρωθυπουργό να «σταματήσει» τη Χρυσή Αυγή.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για πρωτοβουλία καλών προσθέσεων και εκφράζει ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Ελληνικής Κοινωνίας.

Αλλά… Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να ανοίξουμε αυτή την πόρτα;

Συνωμοσιολογίες και πτώση απ΄ τα σύννεφα

Της Αντας Ψαρρά*

Οι θεωρίες που αποδίδουν αορίστως ευθύνες στους πολιτικούς, τους ξένους και τους «σιωνιστές» αποτελούν δεκανίκι της μνημονιακής κυβέρνησης και της Ακροδεξιάς


Από τότε που εμφανίστηκε ο όρος «πολιτική αξιοποίηση» στην πολιτική σκηνή έπαψαν να έχουν πολιτική σημασία τα ακραία περιστατικά. 
Η ανάποδη σκέψη αναλυτών (αριστερών και δεξιών) ότι μια δολοφονία από τη Χ.Α. ενός Έλληνα (μια και για τις δολοφονίες μεταναστών δεν γίνεται λόγος) βοηθάει πολιτικά μια αδύναμη κυβέρνηση και άρα… ίσως ακόμα και να προέρχεται από κυβερνητικούς θύλακες (διότι διαφορετικά σε τι χρησιμεύει μια τέτοια σκέψη;) ακυρώνει τελικά κάθε αντίδραση. 


Υπόθεση Μπογιόπουλου: Την αλήθεια ρε! Την αλήθεια!

Της Ελένης Καρασαββίδου

Από εχθές ο Ημεροδρόμος του Νίκου Μπογιόπουλου εξαφανίστηκε από τον «Ριζοσπάστη». 

Αναρωτιέμαι η ΕΣΗΕΑ, συνάδελφοι του τού «δημοκρατικού χώρου» κι όλοι (αν και κάποιοι θα το κάνουνε) όσοι αντέδρασαν (και πολύ σωστά!) όταν είχε παυθεί η Πρωινή Ενημέρωση από την ΕΡΤ, θα μιλήσουν δημόσια και θα μιλήσουν στην ένταση που πρέπει; Ή το έστησα εγώ το περιστατικό «γιατί είμαι αντικομουνίστρια»;

Το θέμα δεν είναι ο Μπογιόπουλος, γιατί έτσι θα το αναγνώσουν αφού συμφέρει η αποπολιτικοποίησή του περιστατικού. Το θέμα είναι να αναρωτηθούμε, όπως όσοι το διέπραξαν (ηγετική ομάδα του ΚΚΕ) δίνουν το δικαίωμα, πόσο ριζοσπάστης είσαι όταν ακολουθείς τις παλιές ολιγαρχικές πρακτικές κλειστών κύκλων που αποφασίζουνε για τη ζωή και την εργασία ανθρώπων;

Αντιφασιστική κραυγή με μεγαλειώδη διαδήλωση.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Αντιφασιστική κραυγή με μεγαλειώδη διαδήλωση. Καμιά δίωξη στους συλληφθέντες αγωνιστές.


Πλημμύρισαν οι δρόμοι όλης της χώρας από το μαχητικό αντιφασιστικό ποτάμι που ξεχύθηκε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου. Ειδικά στην Αθήνα, ήταν μια σημαντική αγωνιστική μέρα, με τη μαχητική πανεκπαιδευτική διαδήλωση να ακολουθείται από τη μαζικότατη αντιφασιστική συναυλία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Η κορύφωση έγινε με τη μεγαλειώδη πορεία ενάντια στο φασισμό και τον κρατικό αυταρχισμό που ξεκίνησε από το Σύνταγμα με προορισμό τα γραφεία της δολοφονικής ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Τo απαίσιο πρόσωπο του Ναζισμού.

Tου Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

Όταν την «Χρυσή Αυγή» την χαρακτήριζα «μαύρη νύκτα» δεν έψαχνα να βρω δύο λέξεις για να εντυπωσιάσω. Χρησιμοποίησα δύο λέξεις με στόχο να αποδώσω με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια αυτό που έβλεπα τότε με βάση την ιδεολογία, τις πρακτικές καθώς και την συνολική εμφάνιση του νεοναζιστικού μορφώματος, όσον αφορά την πραγματική ταυτότητα του και στάθηκα ιδιαίτερα απόλυτος και αυστηρός, όσον αφορά κάθε εναγκαλισμό της Χ.Α από χριστιανό η ιερωμένο. 

Τότε κάποιοι θεώρησαν υπερβολικούς τους χαρακτηρισμούς μου, νομίζω πλέον ότι κανείς δεν εμφιβάλλει για την ακρίβεια των λέξων. Πιθανώς όμως και αυτές ακόμη οι λέξεις σήμερα να υπολειπονται πλέον της αληθείας γιατί η δολοφονία, πρώτον εν ψυχρώ και δεύτερον κατόπιν εντολής, δεν παραπέμπει μόνο στην νύκτα, αλλά κυρίως στην κόλαση.

Συνταγματικά τόξα, ναζιστικά μαχαίρια και ιστορίες για αγρίους

Τελικά η Χ.Α. είναι εγκληματική οργάνωση. Aφού το είπε ο Δένδιας και τα κανάλια. Και τώρα, τι;


Η Κάρι Μπράντσω της θεωρίας των δύο άκρων

Στις 12 Σεπτέμβρη, μια αιματηρή επίθεση ομάδας 50 τραμπούκων της Χρυσής Αυγής ενάντια σε μέλη του ΚΚΕ που έκαναν αφισοκόλληση στο Πέραμα προκάλεσε κατακραυγή στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, με το αυτοαποκαλούμενο συνταγματικό τόξο να πετά σύντομα τη μπάλα στην εξέδρα. Οι λόγοι της επίθεσης και οι προθέσεις των νεοναζί ήταν προφανείς, μια και λίγο καιρό πριν, η οργάνωση είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Οι μισές αλήθειες για τη Χρυσή Αυγή «ξεπλένουν» το φασισμό

Γράφει ο Μάκης Γεωργιάδης

Ο καλύτερος τρόπος για να παραπλανήσει κανείς και να αφήσει άθικτη την πολιτική ουσία του φασιστικού φαινομένου είναι να εστιάσει μονομερώς σε επίπεδο δικαστικών διώξεων εναντίον μελών ή επιρροών της Χρυσής Αυγής όσο και στην επιχείρηση «καθαρά χέρια» του Ν. Δένδια η οποία συντελείται στη σφηκοφωλιά της ΕΛΑΣ.


Η κυβέρνηση και τα ποικιλόμορφα κέντρα της αστικής εξουσίας –από το παρακράτος ως τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης – αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να ακουμπήσουν τον πυρήνα του πολιτικού ζητήματος της φασιστικής απειλής, τις ρίζες και τις προέκτασης του. 
Η επιχείρηση που έχει στηθεί επί του παρόντος προσπαθεί να εστιάσει αποκλειστικά σε μια αόριστη εγκληματική δράση κάποιων «διαταραγμένων» προσωπικοτήτων των οποίων οι πράξεις ενδεχομένως να συνιστούν εγκληματική οργάνωση.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Δύο άκρα και δύο σταθμά

Η πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από νεοναζιστική ρατσιστική συμμορία, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο επιθέσεων θρασύδειλων σε μετανάστες, άστεγους, οροθετικούς, εξαρτημένους, διαδηλωτές, σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες αυτής της χώρας.


Η Κυβέρνηση θυμήθηκε ξαφνικά το πρόβλημα του νεοναζισμού και διαρρηγνύει τα ιμάτιά της καταδικάζοντας τη ρατσιστική βία και επαναφέροντας τη θεωρία των δύο άκρων. Στην επιχειρηματολογία της, στο ένα άκρο βρίσκονται οι νεοναζί και στο άλλο … οι Σκουριές. Οι Σκουριές ως παράδειγμα βίας, ισοδύναμο με τα μαχαιρώματα και τις δολοφονίες. 

Το εξπρές της Δικαιοσύνης.

Του Δημήτρη Ψαρρά

Δυο παρόμοιες καταγγελίες που η μία (της Χρυσής Αυγής) διερευνήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, ενώ η άλλη παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. 


Ποιος είπε ότι η Δικαιοσύνη είναι αργή;
 
Όταν θέλει, μέσα σε μια μέρα μπορεί να διεκπεραιώσει όποια υπόθεση θέλει, ενεργοποιώντας όλες τις υπηρεσίας ασφαλείας. Αρκεί φυσικά το αρχικό αίτημα να έχει υποβληθεί από έναν αξιόπιστο καταγγέλλοντα. 
Τις ταχύτατες επιδόσεις της Δικαιοσύνης διαπιστώσαμε στην υπόθεση της δίωξης του Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού σύμβουλου στον Δήμο της Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή). 

Επιστρέφουν τα «στρατόπεδα εργασίας»

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Το νέο κτίριο της ΕΚΤ κατασκευάζεται στη Γερμανία σε συνθήκες που παραπέμπουν σε στρατόπεδα εργασίας και μάλιστα με τις ίδιες εταιρείες που τα λειτουργούσαν και στο Β παγκόσμιο πόλεμο.



Ένας χρόνος απέμενε έως τον τερματισμό του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Για εκατοντάδες κορίτσια και γυναίκες, ηλικίας 13 έως 28 ετών, όμως αυτός ο χρόνος ήταν αρκετός για να μετατραπεί σε πραγματική κόλαση. Με εντολή του περίφημου οργανισμού Τοdt, που αναλάμβανε τα δημόσια έργα της ναζιστικής Γερμανίας, τουλάχιστον 1700 κρατούμενες από την Ουγγαρία μεταφέρθηκαν στην Φρανκφούρτη για να εργαστούν σαν σκλάβες στο αεροδρόμιο που κατασκεύαζε τότε η εταιρεία Zublin.

Τι υπάρχει στο μέσο των δύο άκρων;

Του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από την ναζιστική συμμορία της ΧΑ τροφοδοτεί πολιτικές εξελίξεις και θέτει εκ νέου διλήμματα. Οι κυβερνητικοί εταίροι (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), αλλά και όλοι οι άλλοι (ΔΗΜΑΡ) οπαδοί του κατά φαντασίαν μεσαίου χώρου, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να μετατοπίσουν τον πολιτικό άξονα και τα πολιτικά διλλήμματα. 

Είτε με τον κακό Λαζαρίδη και την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, είτε με τον καλό Βενιζέλο και υμνητή της δημοκρατικής ομαλότητας, είτε με τον άσχημο Σαμαρά και πολέμιο της στρατηγικής της έντασης, η επιδίωξη του μνημονιακού πολιτικού συστήματος είναι η ακόμα μεγαλύτερη θωράκισή του και νομιμοποίησή του σε μια νέα βάση.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

«Το μαχαίρι θα φεύγει από το αυτί δεξιά κάτω»

Γράφει ο Ιός

Δηλώσεις-σοκ από υποψήφιους βουλευτές και στελέχη της Χ.Α. στην κάμερα του Κ. Γεωργούση: «Θα πετσοκόψουμε όλες τις γαμιόλες που κυβέρνησαν την Ελλάδα» - «Θα γίνει εμφύλιος, να το θυμάσαι!» -«Θα βλέπουν Χρυσή Αυγή και θα τρέμουνε».


Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και το σοκ που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη, άρχισαν να ανοίγουν τα στόματα των μελών της Χρυσής Αυγής. Η δράση της ναζιστικής συμμορίας αρχίζει να ξετυλίγεται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, ακόμα κι εκείνα που μέχρι σήμερα αρκούνταν να προβάλλουν τα στελέχη της ως είδωλα του λαϊφστάιλ. Μόνο που τα περισσότερα ρεπορτάζ μέχρι σήμερα στηρίζονται σε ανώνυμους πληροφοριοδότες.

Η μέρα με τη νύχτα (ή ο θρίαμβος του Παύλου ενάντια στους δολοφόνους του)

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

Η δολοφονία του νεαρού αντιφασίστα μαχητή Παύλου Φύσσα, από ένα νέο-ναζιστικό κατακάθι, έφερε στην επιφάνεια, μαζί με τις πληροφορίες για τα Τάγματα Εφόδου των ναζιστών, όλη την βαθύτερη ουσία και τις αξίες δύο ολότελα διαφορετικών κόσμων.


Ορισμένοι θέλουν να μιλούν για τα ‘’δύο άκρα’’, θέλοντας είτε να κρύψουν την ταύτιση των συμφερόντων και των αξιών τους με το φασισμό, είτε να αποφύγουν να πάρουν θέση στα σκληρά κοινωνικά ερωτήματα, αναζητώντας μια ‘’μέση’’ λελογισμένη οδό. Έτσι, είναι της μόδας η καταδίκη των ‘’δύο άκρων’’.

Τα αδιέξοδα και η γύμνια της πολιτικής πρότασης του ΠΑΜΕ δεν κρύβονται με τραμπουκισμούς και λάσπη

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Δημοσίου



Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι έχει βρεθεί η συνδικαλιστική ηγεσία του ΠΑΜΕ, λόγω της επιμονής της κομματικής καθοδήγησης, ιδιαίτερα στο τελευταίο διάστημα, να παίζουν το ρόλο του κυματοθραύστη των απεργιακών αγώνων.


Η πρότασή τους για 48ωρες απεργίες, είχε οικτρή τύχη στις Γεν. Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ.
Στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 21/9, «οχυρωμένοι» πίσω από τη δικαιολογία για καλή προετοιμασία των αγώνων (αυτοί που λίγους μήνες πριν, το μεσημέρι της 13ης Μάη, πρότειναν στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και ψήφισαν μαζί με ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ 24ωρη απεργία για την επόμενη μέρα 14 Μάη για την επιστράτευση, αγνοώντας την κάθετη διαφωνία της ΟΛΜΕ, η οποία ζητούσε απεργία στις 17/5, την πρώτη μέρα των εξετάσεων), εξήγγειλαν περήφανα, την πρότασή τους για προειδοποιητική 24ωρη πανεργατική απεργία …στα μέσα Οκτώβρη!

Χρύσανθος Λαζαρίδης Ο «γατούλης» που έγινε γεράκι

Του Φώτη Παπούλια*

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ – Ο αριστερός συνδικαλιστής, που μέσα από τα κείμενα του Κλαούζεβιτς, του Λένιν και του Μάο Τσε Τουνγκ, προχώρησε στη Θεωρία των Παιγνίων, τη Θεωρία του Χάους, την Πολιτική Ανοιξη και τη Νέα Δημοκρατία.


Εκεί, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όσοι σύχναζαν στα μπαράκια των Εξαρχείων από τον κλασικό «Ιπποπόταμο» μέχρι το πρωτοποριακό για την εποχή του «Green Door», τύχαινε να συναντούν ένα νεαρό εξοδούχο φαντάρο, ενίοτε με στολή μαυροσκούφη. Σε αρκετούς «κάτι θύμιζε» και όσοι τον παρατηρούσαν με προσοχή αναγνώριζαν στο πρόσωπό του το άλλοτε μέλος της συντονιστικής του Πολυτεχνείου, τον εκ των ηγετών της Β′ Πανελλαδικής, τον «γατούλη», όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά.

Άγγελος Χάγιος: «Ο ναζισμός δεν αντιμετωπίζεται στο Κοινοβούλιο»

Συνέντευξη του Άγγελου Χάγιου, μέλους της ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Σπύρο Καραλή για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Το στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλάει για σχέδιο επιβολής «κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού», αποκαλεί τη Χρυσή Αυγή «επιχειρησιακό βραχίονα» του σάπιου αστικού συστήματος και καλεί σε κοινή δράση όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς

Επιχειρησιακό βραχίονα του κράτους και του παρακράτους χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή ο Αγγελος Χάγιος -μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής-, εξηγώντας ότι υπηρετεί σχεδιασμούς για επιβολή κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Ο κ. Χάγιος επισημαίνει ότι τη δράση της Χ.Α. τη στηρίζει ένας ολόκληρος μηχανισμός, που εκτείνεται από την αστυνομία, το στρατό και φθάνει στο δικαστικό σώμα, με διασυνδέσεις σε εφοπλιστές και βιομηχάνους. Εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία, θα υποχρεωθεί να συγκυβερνήσει με τμήματα της αντιμνημονιακής Δεξιάς, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει επιλέξει την πολιτική αυτοτέλεια και τον ανατρεπτικό, επαναστατικό δρόμο.
Διαβάστε στη συνέχεια ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Χάχιου.

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Καθηγητές: Μια μεγάλη απεργία σε έναν αγώνα που συνεχίζεται

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

Η απεργία συσπείρωσε τον κλάδο, πολεμήθηκε από κυβέρνηση, γραφειοκρατία και το ...ΠΑΜΕ


Δύο ήταν οι συγκλονιστικές εικόνες της βδομάδας που πέρασε. 

Από τη μια, τη Δευτέρα, η έναρξη με εκπληκτική συμμετοχή (σχεδόν 90% – δηλαδή περίπου 70.000 απεργοί) της πενθήμερης απεργίας των καθηγητών δημόσιας εκπαίδευσης, κόντρα σε θεούς και δαίμονες.

Μια απεργία που την ερχόμενη βδομάδα δεν θα συνεχιστεί με αυτή τη μορφή, παρά το γεγονός ότι η σχετική πρόταση συγκέντρωσε ένα υψηλότατο ποσοστό, 65,7% των ψήφων των αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση των προέδρων (284 ψήφους), έναντι 66,6% (287 ψήφους) που απαιτεί το καταστατικό της ΟΛΜΕ.

Χ.Α. με στολή ΜΑΤ

Του Περικλή Κοροβέση
Η στυγερή δολοφονία του γνωστού ράπερ KILLΑH P, του κατά κόσμον Παύλου Φύσσα, γόνου μιας αγωνιστικής οικογένειας με πολλούς διωγμούς, με πατέρα οργανωμένο στο ΚΚΕ, δεν φαίνεται να είναι τυχαία. Οι νεοναζί δράστες, καλά οργανωμένοι, του έστησαν στα σκοτεινά ενέδρα και τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου, παρουσία της κοπέλας του, που γλίτωσε από θαύμα. Ολες οι ενδείξεις δείχνουν πως οι νεοναζί, κατά τα πρότυπα των ταγμάτων εφόδου του Χίτλερ, έχουν προετοιμάσει «λίστες θανάτου» και όντας σίγουροι για την ατιμωρησία τους, έκαναν την πρώτη τους δοκιμή. Οπως δεν ήταν τυχαία η δίκη δύο κορυφαίων διανοουμένων της Αριστεράς, του Σάββα Μιχαήλ και του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη. 
Το δικαστήριο νομιμοποίησε την ενέργεια της Χρυσής Αυγής, αντί να απορρίψει τη μήνυση ως αβάσιμη.

Παρεμβάσεις ΔΕ: Ο μεγαλειώδης αγώνας όλων των καθηγητών θα συνεχιστεί!

"...Αυτή την ιστορία τη γράφουμε όλοι εμείς. Εμείς αποφασίσαμε λοιπόν να συνεχίσουμε!"


Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε.


Ο ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ!

ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Χθες, η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, απέρριψε τη συνέχιση της απεργίας διάρκειας. Η πρόταση των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών συγκέντρωσε το 65,7% των ψήφων (284 ψήφους) έναντι του απαραίτητου 66,7% (288 ψήφους)! Οι αγωνιστές των Παρεμβάσεων ήμασταν από την αρχή ο βασικός πυρήνας του μπλόκ των δυνάμεων που πρότειναν και πάλεψαν την πρόταση της απεργίας διάρκειας. 

ΟΛΜΕ: Νέα απεργία Δευτέρα - Τρίτη - ΑΔΕΔΥ: 48ωρη απεργία Τρίτη και την Τετάρτη

-ΟΛΜΕ: Συνεχίζουμε τον αγώνα - Νέα απεργία Δευτέρα 23/9 και την Τρίτη 24/9.
-Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρά την Τρίτη και την Τετάρτη (24 και 25 Σεπτεμβρίου) η ΑΔΕΔΥ, την εβδομάδα που στην Αθήνα θα βρίσκεται το κλιμάκιο της τρόικας.
-Σε Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο των Συνδικάτων καλούν ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 25/9, στις 6:00 μμ. στην πλατεία Συντάγματος.


Η Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας η οποία συνήλθε την Παρασκευή για να αποφασίσει την πορεία της απεργίας των Καθηγητών αποφάσισε τα παρακάτω: "Συνεχίζουμε τον απεργιακό αγώνα διαρκείας με απεργία Δευτέρα -Τρίτη, νέες Συνελεύσεις την Τρίτη και Γενική Συνέλευση Προέδρων ΕΛΜΕ την Τετάρτη".

Πρώτο θΑΙΜΑ

Του Κώστα Βαξεβάνη

Ας αφήσουμε κατά μέρος τα περί δεοντολογίας, αν μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό μπορεί να έχει πρωτοσέλιδο έναν νεκρό άνθρωπο. Άλλες φορές μπορεί και άλλες όχι.

Το ερώτημα είναι αν το Πρώτο Θέμα μπορεί να έχει πρωτοσέλιδο τον νεκρό της συμμορίας της Χρυσή Αυγής και από κάτω για ξεκάρφωμα τον τίτλο «Δεν ξεχνώ τον φασισμό». 
Ο λόγος είναι πως η συγκεκριμένη εφημερίδα στην πραγματικότητα δεν ξέχασε ποτέ τον φασισμό. Τον παρουσίασε πρώτο τραπέζι πίστα, τον απενοχοποίησε και τον πρόβαλε όσο μπορούσε.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Άκου φασιστάκο…

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Το εξώφυλλο του Πρώτου θέματος ήταν στημένο - εδώ και χρόνια


Οι παλιοί αποικιοκράτες συνήθιζαν να κρεμάνε τα κεφάλια των θηραμάτων τους στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Οι δωσίλογοι συνεργάτες των Γερμανών κυκλοφορούσαν με τα κομμένα κεφάλια των Ελλήνων αντιστασιακών από χωριό σε χωριό.

Ο Θέμος Αναστασιάδης «κρέμασε» το πτώμα του Παύλου Φύσσα στο εξώφυλλο του Πρώτου Θέματος.

Την περίμενε για καιρό αυτή την ημέρα.

Η φυλλάδα ας μείνει να χάσκει κρεμασμένη

Tης Άντας Ψαρρά

Η φυλλάδα που έχει αναδείξει με τον εκδότη της κάθε πτυχή του αγοραίου ρατσισμού, που έχει αναδείξει όλες τις πτυχές των «προσωπικών» στιγμών των στελεχών της Χρυσής Αυγής, που έχει κατασκευάσει το ρεπορτάζ με την φωτογραφία της μαμάς του χρυσαυγίτη Πλωμαρίτη (εκείνου με τα λαμπατέρ από δέρμα) που τάχα τη βοηθούσαν στο ΑΤΜ της τράπεζας, η φυλλάδα που δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να μιλήσει για το ελληνικό αίμα και τη βρώμα των αλλοδαπών, η «πλούσια» φυλλάδα με τα επιχειρηματικά αόρατα νταλαβέρια τολμάει να συγκρίνεται με τα ιστορικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

Εφημερίδων που στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι ο φόνος του Λαμπράκη δεν ήταν τροχαίο (ΑΥΓΗ) ή ότι ο θάνατος του Παναγούλη δεν ήταν τυχαίος (ΝΕΑ), έδειξαν η μεν πρώτη τον αγωνιστή χτυπημένο και διασωληνωμένο η δε δεύτερη το σώμα του Αλέξανδρου Παναγούλη.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη σύλληψη και δίωξη του Γιώργου Καλλινάκη

Απόσυρση των κατηγοριών του αγωνιστή Γ. Καλλινάκη. Στο δρόμο θα τσακίσουμε την τρομοκρατία και την καταστολή



Ακριβώς μετά την προκλητική επίδειξη ανοχής της ΕΛΑΣ στη δολοφονία του 34χρονου αγωνιστή Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη και της συμμορίας του, η αστυνομία και οι κρατικοί μηχανισμοί έδειξαν για άλλη μια φορά το χυδαίο τους πρόσωπο. Στη μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σημείο της δολοφονίας την Τετάρτη 18/9, όπου συμμετείχαν χιλιάδες λαού, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων που κόστισαν σε διαδηλωτή την όρασή του, χτύπησε για ακόμα μια φορά αναίτια εκατοντάδες διαδηλωτές, προέβη σε 130 προσαγωγές στο σωρό, από τις οποίες οι 33 μετατράπηκαν σε συλήψεις με κατασκευασμένα κατηγορητήρια. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο τεταρτοετής φοιτητής της ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ Γιώργος Καλλινάκης, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του σχήματος ΕΑΑΚ στη σχολή του, ο μοναδικός στον οποίο ασκήθηκε δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα με χρήση των κατάπτυστων επιβαρυντικών διατάξεων του κουκουλονόμου.


Φύσσας-Λαμπράκης. Δύο υποθέσεις με απίστευτες ομοιότητες

Ποιός οργάνωσε τη δολοφονία που έκανε η Χρυσή Αυγή;


Και τότε και τώρα υπάρχουν φασιστικές-παρακρατικές ομάδες που αντιπαρατίθενται στο "πεζοδρόμιο¨ με τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις και το κίνημα.

Και τότε και τώρα, οι ομάδες αυτές έχουν "αρχηγούς" που βγάζουν το παντεσπάνι τους με σκοτεινούς τρόπους. Αλλά και οπαδούς που συνιστούν μια αγέλη, η οποία συντηρείται με χαρτζιλίκια από θελήματα και συγκροτούνται στη βάση της ψυχολογικής αναφοράς τους σε μια στενή συλλογικότητα.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

'Aπραγοι στο φονικό, ΜΑΤωσαν τη διαδήλωση

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

Πρωτοφανής βία από την αστυνομία και τους παρακρατικούς συνεργάτες της στην αντιφασιστική πορεία στην Αμφιάλη. Σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση της ομάδας «Δίας» την ώρα του εγκλήματος στο Κερατσίνι


Πολλαπλώς εκτεθειμένη είναι η ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με τα γεγονότα της προχθεσινής μέρας: νωθρότητα έως απάθεια στην αντιμετώπιση των ναζιστών, ακραία καταστολή και όργιο αστυνομικής βίας στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Με βάση δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρτων στην «Εφ.Συν.», η εκδοχή της αστυνομίας, όπως περιγράφηκε από τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., περί προσέλευσης των αστυνομικών την τελευταία στιγμή και ενώ είχε ήδη συντελεστεί το έγκλημα, αποδομείται πλήρως. 

Η φτώχεια μας, προϋπόθεση επενδύσεων

Του Περικλή Κοροβέση

"...Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει εκλογές. Πόσο μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν με τις εκλογές;  Όσο μπορούν να τα αλλάξουν τα τελετουργικά συλλαλητήρια και οι πατροπαράδοτες συλλογές υπογραφών. 

Οι αλλαγές γίνονται με αγώνες, αλλά αυτό προϋποθέτει λαό που θέλει να αγωνιστεί. Προς το παρόν τού αρκεί η τηλεόραση."

Από την ανάγνωση της ετήσιας έκθεσης της ΓΣΕΕ-ΙΝΕ βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Και αν υποθέσουμε πως από σήμερα η οικονομία μας έμπαινε σε φάση ανάκαμψης, θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον μία εικοσαετία και πάλι δεν θα είχε απορροφηθεί ολόκληρο το 35% της σημερινής ανεργίας.


Υποδειγματικός καθαρισμός του αίματος σε ένα στυγνό φασιστικό έγκλημα;

Συγκλόνησε η είδηση. Δημόσια εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου αριστερού αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη (Κερατσίνι). Με παρούσα μια ομάδα ΔΙΑΣ, οι χρυσαυγίτες προχώρησαν ένα δολοφονικό βήμα παραπέρα, λίγες μόλις μέρες μετά την γκαγκστερική επίθεση εναντίον μελών του ΚΚΕ.


''Ακραία δράση μιας ακραίας ομάδας. Άλλωστε υπάρχουν και άλλες τέτοιες''. Αυτά θα ακούσουμε. Την αθλιότητα αυτή την είχε διατυπώσει πρώτος ο Βύρων Πολύδωρας το 1998. Όταν οι χρυσαυγίτες παρ' ολίγο να θανατώσουν τότε τα μέλη του ΝΑΡ Δ. Κουσουρή, Γ. Καραμπατσώλη και Η. Φωτιάδη, ο άνθρωπος που σήμερα προτείνει κυβερνητική συνεργασία ΝΔ και νεοναζιστών , μίλησε για ''ακροκινούμενες ομάδες''.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει εκτός συνταγματικού τόξου» κατά Σαμαρά!

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Kαλή του ώρα του Χρύσανθου Λαζαρίδη, του στενότατου συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά! Με τις προχθεσινές δημόσιες παρεμβάσεις του μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι το συμπέρασμα που έβγαλε ο Αντώνης Σαμαράς από τη στυγερή δολοφονία του 34χρονου αριστερού καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από έναν κτηνώδη εγκληματία της Χρυσής Αυγής, είναι ότι ο... ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει εκτός συνταγματικού τόξου»!!!

Αν φυσικά με το κωδικό ψευδώνυμο «συνταγματικό τόξο» αποκαλούνται οι συνεργάτες της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, τιμή και καμάρι για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες να μην τους συμπεριλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου στο «συνταγματικό τόξο» του. Θα αποτελούσε ανεξίτηλο στίγμα καταισχύνης για τα κόμματα αυτά να χαρακτηριστούν συνεργάτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα εντελώς αβάσιμα!

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η Χρυσή Αυγή σκοτώνει, γιατί Σαμαράς και Βενιζέλος σιχαίνονται τα αίματα

Του Κώστα Βαξεβάνη

Ο Παύλος Φύσσας, μέλος του αντιφασιστικού κινήματος δολοφονήθηκε από αγέλη φασιστών. Είναι μια πολιτική δολοφονία στην Ελλάδα του success story. 

Θα συνέβαινε κάποια στιγμή, όχι μόνο γιατί στο φασισμό μετά τους μετανάστες, τους ρομά, τους ομοφυλόφιλους, έρχεται η σειρά σου. Χτυπάει η πόρτα και είναι αυτοί στους οποίους δεν αρέσεις. Η πολιτική δολοφονία θα συνέβαινε γιατί ο φασισμός, δεν είναι ανατροπή, είναι καλογυαλισμένο γρανάζι στο μηχανισμό υποταγής. Δεν είναι αντίσταση, είναι τυφλή βία για να μην υπάρξει καμιά αντίσταση και κυρίως σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.


Το φίδι, ο σκορπιός και η τσαγιέρα

Του Διονύση Τσακνή

Επωάστηκε το αυγό του φιδιού. Έσκασε το τσόφλι του και γυρνάει στις πόλεις έρποντας, δαγκώνοντας, δολοφονώντας. Κάποιοι, χρόνια τώρα, ζέσταιναν τη φωλιά του και φρόντιζαν για τη γέννα του, πιστεύοντας οι άθλιοι πως -δε γίνεται- θα το ελέγξουν. 

Έλα όμως που το φίδι, δε γίνεται κατοι­κίδιο. Όσο και αν πάσχιζαν κάποιες αδρά πληρωμένες πένες και τηλεοπτικά μικρόφωνα να το εξη­μερώσουν τάχα και να το συμβουλέψουν ν' αφήσει κατά μέρος τη ζούγκλα που το γέννησε και κάποια στιγμή στο μέλλον, να φορέσει φράκο συνομιλητή και -γιατί όχι- κυβερνητικού εταίρου, δεν τα κατάφεραν.

Μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις ως απάντηση στην εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι.


Συγκεντρώσεις και μαχητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν  το απόγευμα της Τετάρτης σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, Μαζικές και δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις στο Κερατσίνι, στον τόπο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα,  στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Λάρισα, στην Κομοτηνή, στα Χανιά και αλλού. 

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον… Τσάκισέ τον!

Για την φασιστική δολοφονία στο Κερατσίνι

Η Αριστερή Συσπείρωση καταδικάζει απερίφραστα την δολοφονική επίθεση των φασιστών της Χρυσής Αυγής στον 34-χρονο Παύλο Φύσσα, μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου. Ο Παύλος Φύσσας, αγωνιστής του αντιφασιστικού κινήματος, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ τα ξημερώματα στο Κερατσίνι από χέρι φασίστα.

Οι θρασύδειλοι φασίστες της Χρυσής Αυγής, με την κάλυψη και την απλόχερη στήριξη του συστήματος, δεν διστάζουν να δολοφονούν εν ψυχρώ αγωνιστές. Πριν πέντε μέρες, η ίδια συμμορία με μαφιόζικο τρόπο επιτέθηκε σε συνεργεία μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα.

Δεν είναι μια αντισυστημική γκρούπα. Είναι μία δολοφονική συμμορία - το βρώμικο μακρύ χέρι του κράτους και του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία!

Ήταν θέμα χρόνου: Η ναζιστική συμμορία δολοφόνησε αγωνιστή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Συγκέντρωση στο Κερατσίνι, Παναγή Τσαλδάρη 60 και Ξάνθου στις 18.00.

Σήμερα ξημερώνει μια μαύρη μέρα για τον λαό που αγωνίζεται. Ο Παύλος Φύσσας, 34 χρονών, αγωνιστής του αντιφασιστικού κινήματος, άνθρωπος που έβαζε τη ζωή και την τέχνη του στην υπηρεσία του αγώνα ενάντια στον φασισμό, δολοφονήθηκε τα ξημερώματα από χέρι φασίστα στο Κερατσίνι! Μια στυγνή δολοφονία των χρυσαυγιτών φονιάδων! Οι παπαγάλοι που σε συγχορδία αποφαίνονται ότι «τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο» ή μιλάνε για «οπαδική βία», δε μπορούν να το κρύψουν: Οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής έχουν στόχο να σκοτώσουν!

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Οι συνέπειες της κρίσης σε χώρες εντός και εκτός ευρωζώνης. Μια συγκριτική μελέτη

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

Πρόσφατη μελέτη του καθηγητή John Weeks (Εconomist and Professor Emeritus at SOAS, University of London): '’Join The Euro? Yes, For Lower Growth'’ (Ένταξη στο ευρώ; Ναι, για μικρότερη ανάπτυξη), δίνει ερεθίσματα για συζήτηση σχετικά με τη ρόλο της ευρωζώνης και της γενικής καπιταλιστικής κρίσης στην περίπτωση της Ελλάδας (και όχι μόνο).


Στο πρώτο μέρος της συγκρίνεται η οικονομική πορεία 12 χωρών της ευρωζώνης (Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) για το διάστημα 2000-2007, πριν δηλαδή την εκδήλωση της μεγάλης κρίσης, με την αντίστοιχη πορεία 11 χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ (Τσεχία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία).


Όλα μέλι γάλα στο Μελιγαλά

Του Κώστα Βαξεβάνη

Σε ποιόν ανήκει ο Μελιγαλάς; Στην Χρυσή Αυγή, ή στη ΝΔ; Ποιός είναι ο πάτρωνας του νεοεμφυλιοπολεμικού μίσους; Στον Άδωνη Γεωργιάδη που θυμάται τον Μελιγαλά στις αναρτήσεις του στο twitter, ή στον Παναγιώταρο που αρπάζει τα μικρόφωνα για να βροντοφωνάξει πως δική τους είναι η γιορτή;


Τι έγινε και εκεί που όλα ήταν μέλι γάλα, τους τάραξε ο Μελιγαλάς; Μα το πολύ απλό. Η ΝΔ, επιλέγοντας μια ακροδεξιά ατζέντα, προσπαθεί να περιθωριοποιήσει τη Χρυσή Αυγή, σηκώνοντας τα λάβαρα της μάχης απέναντι στους ανθέλληνες. Όπου ανθέλληνες, οι άλλοι έλληνες.


Σαρωτικά κέρδισαν οι καθηγητές την πρώτη μέρα Απεργίας

Του Γ. Δελαστίκ*

Καθόλου δεν πρέπει να άρεσε στην κυβέρνηση η ανώτερη πάσης προσδοκίας συμμετοχή των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης στην πρώτη ημέρα της πενθήμερης απεργίας τους. 

Η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 90% και πλέον! 
Βέβαιο είναι ότι σε ελάχιστα γυμνάσια και λύκεια της χώρας κατόρθωσαν κάποιοι κυβερνητικοί καθηγητές να κάνουν μια – δυο ώρες μάθημα.
Τα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια δεν άνοιξαν καθόλου. Αυτό αντανακλά τις αγωνιστικές διαθέσεις, την οργή αλλά και τους φόβους των καθηγητών για το μέλλον τους λόγω των σχεδίων καρατόμησης δεκάδων χιλιάδων λειτουργών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει δημοσίως ανακοινώσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Το εντυπωσιακό ποσοστό συμμετοχής συνιστά όντως έκπληξη δεδομένου ότι όχι μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την πενθήμερη απεργία των καθηγητών, προτείνοντας αντ' αυτής μια 48ωρη απεργία «επετειακού» χαρακτήρα για την τιμή των όπλων.

Για ένα εργατικό ρήγμα στη διαρκή αντεπανάσταση

Του Κώστα Μάρκου

Η εκκολαπτόμενη, επικίνδυνα αντιδραστική συμμαχία ΝΔ – “Χρυσής Αυγής” δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ



Τη θέση του αμερικανόπνευστου «Σακσές Στόρι» παίρνει σε ριμέικ το χουντοελληνικό σίριαλ της παλιάς ΥΕΝΕΔ, «Ο Άγνωστος Εμφύλιος Πόλεμος», με τους υποχθόνιους συνωμότες αριστερούς «υποκινητές» στην παιδεία και τους «δολιοφθορείς» του συνταγματάρχη Σαμαρά στη βουλή, όπου, πλέον, σε ρόλο δεύτερου πρωταγωνιστή προετοιμάζεται ο λοχαγός Μιχαλολιάκος.

Απεργία των καθηγητών: Τρείς μύθοι και ένα ερώτημα

σημειώσεις


"...Δεν είναι απαραίτητο να σχεδιάσουν, να σφραγίσουν και να οπισθογραφήσουν ένα απεργιακό αγώνα οι κροκόδειλοι των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ και οι δεινόσαυροι των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ. Αντίθετα, θα προσφέρουν μόνο αν δεν ανακατευτούν βρώμικα σε αυτόν. Αν θέλουν, μέσα στη σήψη τους, να κάνουν κάποια στιγμή κάτι χρήσιμο, ας αφήσουν ένα αγώνα να εξελιχτεί στα χέρια αυτών που τον κάνουν, που τον πονάνε, που προσφέρουν ψυχή και μεροκάματα..,"


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕ:ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ!

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε.

ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ!
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 90% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!


Τα μεγαλειώδη ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία, που σε πολλές περιοχές ξεπέρασαν και αυτό το 90%, είναι ντυμένα με την οργή, τις προσδοκίες, την ανάσα και την ελπίδα όλων των εκπαιδευτικών.