Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αυτοδιαχείριση:Εργατική απελευθέρωση ή τυρί στη φάκα του καπιταλισμού;

Από:ΚΟΝΤΡΑ

Το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της μεγαλύτερης στην μεταπολεμική ιστορία του παγκόσμιου καπιταλισμού, έθεσε και εξακολουθεί να θέτει ένα καίριο ερώτημα: Αν ο καπιταλισμός «τρώει τις σάρκες» των παραγωγών του πλούτου και γυρίζει την ανθρωπότητα σε εποχές ανείπωτης βαρβαρότητας, ενώ αυτό που εμφανιζόταν σαν σοσιαλισμός έχει καταρρεύσει προ πολλού, ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της εργαζόμενης ανθρωπότητας;  


Το παραπάνω ερώτημα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να βγουν ακόμα περισσότερα στην επιφάνεια: Ποιο το σύγχρονο όραμα που θα δώσει επιτέλους τέλος στην εποχή που η ανθρώπινη πρόοδος εμφανίζεται να περνά μονάχα μέσα από τη δυστυχία αυτών που την δημιουργούν; Μπορούμε τελικά να δουλέψουμε χωρίς αφεντικά που να καρπώνονται την υπεραξία μας; Κι αν ναι, πώς θα γίνει αυτό;

Μαρξισμός, αιτιοκρατία και ελευθερία

Του Παναγιώτη Μαυροειδή
Συζητώντας το βιβλίο του Terry Eagleton ‘’Γιατί ο Μαρξ είχε δίκιο’’, (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ) (Μέρος 3)

‘’Ο μαρξισμός αποτελεί μια μορφή αιτιοκρατίας. Βλέπει τους ανθρώπους απλώς ως εργαλεία της ιστορίας, κι έτσι τους αφαιρεί την ελευθερία και την ατομικότητα τους. Ο Μαρξ πίστευε σε μια ανυπέρβλητη ιστορική νομοτέλεια, που επιβάλλε­ται αδυσώπητα και την οποία δεν μπορεί ν' ανα­τρέφει καμία ανθρώπινη ενέργεια. Η φεουδαρχία ήταν προορισμένη να γεννήσει τον καπιταλισμό, και ο καπιταλισμός θα δώσει αναπόφευκτα τη θέση του στον σοσιαλισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, η θεωρία του Μαρξ για την ιστορία αποτελεί απλώς μια κοσμική εκδοχή της Θείας Πρόνοιας ή της Μοίρας. Όπως και τα μαρξιστικά κράτη, προσβάλλει την ανθρώπινη ελευθερία και αξιο­πρέπεια’’.

Ο Terry Eagleton στο Τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου του, ξεδιπλώνει ουσιώδεις προβληματισμούς πάνω σε αυτόν τον ισχυρισμό.

Κάθε άλλο παρά βιάζεται να ‘’ελαφρύνει’’ τη θέση του Μαρξ, να την ‘’αποκαταστήσει’’ αγχωδώς ή να την αποποιηθεί βολικά.

Διεθνής συμπαράσταση στη δίκη της ντροπής του Σάββα Μιχαήλ και του Κώστα Μουτζούρη - ΒΙΝΤΕΟ από τη συνέντευξη τύπου.

Παρακολουθείστε στο τέλος του άρθρου ΒΙΝΤΕΟ με τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Πέμπτη 29 Aυγούστου 2013 στην EΣHEA για την δίωξη στον Σάββα Μιχαήλ


Παραπέμπονται σε δίκη έπειτα από καταγγελία της Χρυσής Αυγής


Τρεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι διανοούμενοι τάσσονται στο πλευρό του γραμματέα του ΕΕΚ Σάββα Μιχαήλ και του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Κώστα Μουτζούρη, που παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελία της Χρυσής Αυγής

Οτι θα φτάσει να εκδικάσει η Ελληνική Δικαιοσύνη υπόθεση έπειτα από καταγγελία ναζιστών δεν το περίμενε όχι μόνο ολόκληρη η Ευρώπη αλλά και κάθε πολιτισμένος άνθρωπος σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα της Αντίστασης στη χιτλερική εισβολή ντροπιάζεται στα μάτια όλων των πολιτών της 72 χρόνια μετά, καλώντας στο εδώλιο ακαδημαϊκούς και αντιφασίστες ύστερα από καταγγελίες υπόδικων ρατσιστών και βουλευτών του μορφώματος της Χ.Α.

Στέλιος Καζαντζίδης: "Τ' αχνάρια ενός μύθου" (Βίντεο)

Του Γ. Γ. από Βαθύ Κόκκινο
Προσωπικά θα μου λείψουν κάποιες εκπομπές που υπήρχαν στην τηλεόραση του «902». Μια απ’ αυτές είναι «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα».
Είναι, αναμφισβήτητα, η καλύτερη εκπομπή στο τηλεοπτικό τοπίο όσο αφορά το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Ο παρουσιαστής της έχει βαθιά κατάρτιση για την ιστορία των μεγάλων δημιουργών, ειδικά του ρεμπέτικου ρεπερτορίου.

Είναι πραγματικό «διαμάντι» το χθεσινό αφιέρωμα που έκανε στον μεγάλο λαϊκό βάρδο μας Στέλιο Καζαντζίδη, ο οποίος γεννήθηκε σαν χτες στις 29 Αυγούστου 1931 στην Νέα Ιωνία. 

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Syria (l) killers

Του Κώστα Βαξεβάνη

Κάθε Παρασκευή, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, (φαντάζομαι οι περισσότεροι από αυτούς Αμερικανοί), μπορούν να παρακολουθήσουν ακρωτηριασμούς και, αν είναι «τυχεροί», και εκτελέσεις. 


Με μια ιεροτελεστία που περιλαμβάνει φρικιαστικές λειτουργίες για το ευαίσθητο και δημοκρατικό στομάχι κάποιου Δυτικού, ο δήμιος σηκώνει το τσεκούρι του και το αφήνει να πέσει με δύναμη στο άκρο αυτού που κατηγορείται ότι έκλεψε. Μια σπαρακτική κραυγή ακούγεται πριν το αίμα αρχίσει να ρέει παντού, φτάνοντας μερικές φορές ως το πλήθος που παρακολουθεί την παραδειγματική μεσαιωνική τιμωρία.

Καθηγητές: Η σκυτάλη τώρα στις Γενικές Συνελεύσεις και στον κλάδο!

Συνεδρίασε σήμερα, δεύτερη φορά, το ΔΣ της ΟΛΜΕ με θέμα τη συγκεκριμενοποίηση και πρακτική δρομολόγηση της απόφασης του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας το Σεπτέμβρη.


Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων και των προσδοκιών των συναδέλφων, και δεν κατέληξε σε πρόταση μάχης προς τις ΓΣ.
Απέδειξε ότι δεν κατανοεί την αναγκαιότητα των στιγμών, αυτό που αντιλαμβάνονται και ζουν οι συνάδελφοι μας και το απέδειξαν με τη δράση τους όλο το καλοκαίρι. Ότι η λογική ενός πραγματικού αγώνα σύγκρουσης με την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, είναι μονόδρομος.

Διασύρεται η Ελλάδα στη Γερμανία πριν από τις εκλογές.

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Αυτό πραγματικά δεν έχει προηγούμενο: έγινε κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν εκεί ύστερα από έναν μήνα... ποιο γερμανικό πολιτικό κόμμα θα φανεί πιο σκληρό εναντίον της Ελλάδας!


Δεν αναφερόμαστε μόνο στην απαξίωση και τον εξευτελισμό που υφίσταται η χώρα μας στα μάτια δεκάδων εκατομμυρίων Γερμανών πολιτών, οι οποίοι δικαιολογημένα έχουν στραμμένη την προσοχή τους αυτή την περίοδο στο τι λένε τα κόμματα. Μας ανησυχεί πολύ περισσότερο το βαθύ μίσος που ενσταλάσσεται στις συνειδήσεις των Γερμανών εναντίον των Ελλήνων, καθώς καλούνται ουσιαστικά από τους πολιτικούς ηγέτες τους να διαλέξουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν χρησιμοποιώντας ως ένα βασικό κριτήριο και το αν θέλουν ή όχι να συνεχίσουν μετεκλογικά να πληρώνουν οι Γερμανοί για τους «τεμπέληδες» και «απατεώνες» Έλληνες!

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Το επίσημο τέλος του “success story”

Του Γιώργου Πίττα

"Tο ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story" είπε στον Ομπάμα στις 9 Αυγούστου ο Σαμαράς. Δεν πρόλαβαν να κλείσουν ούτε δύο βδομάδες και όλα τα φιλαράκια του στην Ευρώπη έσπευσαν να τον διαψεύσουν.



Tην προηγούμενη Τρίτη, την αρχή έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, που σε προεκλογική ομιλία του στη βόρεια Γερμανία είπε ορθά κοφτά ότι «θα υπάρξει και άλλο πρόγραμμα στην Ελλάδα το 2014». Ακολούθησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ που δήλωσε ότι “Η Ευρώπη θα κληθεί να στηρίξει την Ελλάδα για μία ακόμα φορά”.

«Τα σκυλιά του πολέμου» (ξανά)

Του ΣΤΑΘΗ*

Δεν καταβάλλουν κανέναν κόπο για να μας δουλέψουν, για να μας παραμυθιάσουν. Με την ίδια προπαγάνδα, την ίδια επιχειρηματολογία, είκοσι χρόνια τώρα επιτίθενται.


«Χρήση χημικών όπλων» έκανε ο Σαντάμ Χουσεΐν -έλεγαν- ουδέποτε απεδείχθη, μάλιστα απεδείχθη το αντίθετο. Εισβολή. Αποτέλεσμα: διαμελισμός του Ιράκ. Εκατόμβες νεκρών. Διαρκές αιματοκύλισμα του λαού. Διάσπαση, πόλεμος των πάντων εναντίον των πάντων, Σουνίτες, Σιίτες, Κούρδοι, Χριστιανοί, μουσουλμάνοι φονταμενταλιστές, Αλ Κάιντα, μπααθιστές, όλοι μαλλιά κουβάρια αιματοβαμμένα. Ούτε κατά τη ναζιστική κατοχή της Ευρώπης υπήρξε χώρα πλην της ΕΣΣΔ που να αιμορράγησε τόσον πολύ επί τόσον καιρό, όσον αιμορραγεί χρόνια τώρα το Ιράκ.

Η υποχώρηση του ΔΣΕ και το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Του Γιώργου Πετρόπουλου 

«Οφείλουμε να δηλώσουμε στις κυβερνήσεις: ξέρουμε ότι είστε ένοπλη δύναμη, στραμμένη κατά του προλεταριάτου. Εμείς θα δράσουμε εναντίον σας ειρηνικά, εκεί όπου αυτό θα είναι για μας δυνατό, και ένοπλα, όταν αυτό γίνει αναπόφευκτο».

Καρλ Μαρξ [1]

Στις 30 Αυγούστου του 1949 οι αθηναϊκές εφημερίδες κυκλοφορούσαν φιλοξενώντας στην πρώτη τους σελίδα την είδηση πως ο Γράμμος, το τελευταίο προπύργιο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, έπεσε στα χέρια του κυβερνητικού στρατού.
«Κατά δημοσιογραφικάς πληροφορίας εκ του μετώπου του Γράμμου άπαντα τα κατεχόμενα υπό των συμμοριτών υψώματα περιήλθον εις τας χείρας των ημετέρων. Από της στιγμής ταύτης ουδεμία αντίστασις υφίσταται εις τον Γράμμον», έγραφε η Καθημερινή. Και πρόσθετε: «Η απώλεια το Γράμμου αποτελεί σκληρότατον πλήγμα δια τον συμμοριτισμόν»[2].

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Διαρκής επιδείνωση του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Όχι, καθόλου καλά δεν πάει το δημόσιο χρέος της χώρας μας, παρά τα ανείπωτα οικονομικά και κοινωνικά δεινά που υφίστανται οι Έλληνες στο όνομα της δήθεν τιθάσευσής του. 

Σαν να μην έφτανε η διαρκής καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία από μόνη της θα ήταν αρκετή για να εκτοξεύσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, τα πράγματα γίνονται χειρότερα από την εκ νέου αύξηση του απόλυτου ποσού του δημόσιου χρέους και μετά την καταλήστευση όσων δυστυχών κατείχαν ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά το«κούρεμα» και την «επαναγορά» που υπέστησαν.
Τα στατιστικά στοιχεία διαψεύδουν παταγωδώς την κυβερνητική προπαγάνδα. Ας τα δούμε όμως καλύτερα. Πρώτα πρώτα πρέπει να επισημάνουμε ότι η εισαγωγή ως νομίσματος του ευρώ απογείωσε κυριολεκτικά το δημόσιο χρέος. 

Συρία: Ιμπεριαλισμός, δισταγμός και σχετικοποίηση της ισχύος.

Του Θ. Τζήμα

Όλα δείχνουν ότι εντός των επομένων ημερών θα ξεκινήσουν αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον της Συρίας από κάποιο συνασπισμό “προθύμων” υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. 

Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται ότι θα προσπαθήσουν να περιοριστούν σε αεροπορικά και πυραυλικά χτυπήματα εναντίον των υποδομών- στρατιωτικών και άλλων- της Συρίας ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη συνδρομή προς τους αντικαθεστωτικούς προκειμένου οι τελευταίοι να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ. Θα επιδιώξουν δηλαδή μια επανάληψη αυτού που συνέβη στη Λιβύη- χωρίς εδώ να υπάρχει εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- όπου η πορεία της εσωτερικής σύγκρουσης αντεστράφη εις βάρος του Καντάφι χάρη στην ξένη επέμβαση.

Παρεμβάσεις καθηγητών: Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε!

Σταμάτης Νικολάου, Σταύρος Τζιορτζιώτης

Δήλωση των εκπροσώπων των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων Δ.Ε., στο ΔΣ της ΟΛΜΕ



Συνεδρίασε σήμερα το ΔΣ της ΟΛΜΕ με αποκλειστικό θέμα την συγκεκριμενοποίηση και πρακτική δρομολόγηση της απόφασης του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας. Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται «απεργία διαρκείας από την έναρξη των μαθημάτων το Σεπτέμβρη. Τη συγκεκριμένη μορφή του απεργιακού αγώνα θα την αποφασίσουν οι Γενικές Συνελεύσεις το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου» (ανακοίνωση προεδρείου 16ου Συνεδρίου).

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Συρία: Ο οίκος των λιονταριών

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Δυο γενιές της οικογένειας Ασάντ φέρνουν τη Συρία από τον Νασερικό Εθνικισμό στον εμφύλιο πόλεμο στιγματίζοντας την ιστορία του Αραβικού κόσμου.


Το πιλοτήριο έβραζε από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο Χαφέζ Αλ Άσαντ, όμως, ο πατέρας του σημερινού προέδρου της Συρίας ήξερε να περιμένει υπομονετικά το πράσινο φως του πύργου ελέγχου. Μέσα από το κόκπιτ ενός μαχητικού αεροσκάφους έμαθε να ελίσσεται στην ιεραρχία της συριακής πολεμικής αεροπορίας και, από ύψος αρκετών χιλιάδων ποδιών, είδε να γράφεται η ιστορία της Μέσης Ανατολής. Με το κράνος του πιλότου ταξίδεψε από την Αίγυπτο του αραβικού εθνικισμού μέχρι τη Σοβιετική Ένωση του Ψυχρού Πολέμου και γνώρισε την άνοδο και την πτώση των μεγάλων «αυτοκρατοριών» του 20ου αιώνα.

Κόλαση η Μεσόγειος, οι ΗΠΑ υποκινούν νέο μεγάλο πόλεμο.

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Φλέγεται κυριολεκτικά ολόκληρη η Μεσόγειος απ' άκρη σ' άκρη, αλλά η οικονομική λαίλαπα που σαρώνει και καταστρέφει για δεκαετίες την Ελλάδα θολώνει δικαιολογημένα το μυαλό των Ελλήνων και δεν τους επιτρέπει να συνειδητοποιήσουν σε όλη της την έκταση και το βάθος την τραγικότητα της κατάστασης και τις νέες συμφορές που κυοφορούνται στην περιοχή μας. 

Στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, όλες οι χώρες περιδινίζονται στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχουν γνωρίσει στα σχεδόν εβδομήντα χρόνια που κύλησαν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου....


Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, βαλκανικές χώρες, Πορτογαλία στις δυτικές εσχατιές της ευρωπαϊκής ηπείρου, έξω από την πύλη της Μεσογείου στο Γιβραλτάρ βυθίζονται όλο και βαθύτερα στη φτώχεια και τη μιζέρια με πρωτοφανείς ρυθμούς. Απέναντι, στις αραβικές νότιες ακτές της Μεσογείου, οι εμφύλιες συγκρούσεις που είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη είτε στα πρώτα τους στάδια ή προετοιμάζονται, βάφουν ήδη με ποταμούς αίματος τα γαλάζια νερά της κοινής μας θάλασσας που γέννησε τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους πολιτισμούς.

Συγκέντρωση-Πορεία την Τρίτη 27 Αυγούστου, 6μμ στην πλατ. Δημαρχείου στο Περιστέρι.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 
Τα κέρδη τους κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Να τσακίσουμε την αστυνομοκρατία στο Περιστέρι και σ' όλες τις γειτονιές της Αθήνας

ΟΛΟΙ στη Συγκέντρωση-Πορεία, στην Πλατεία Δημαρχείου,Περιστέρι, Τρίτη, 27 Αυγούστου, 6 μμ


Από τη μέρα που δολοφονήθηκε ο Θανάσης Καναούτης για ένα εισιτήριο στο τρόλεϊ, το κέντρο του Περιστερίου αστυνομοκρατείται συνεχώς και αδιαλείπτως. Διμοιρίες ΜΑΤ και διερχόμενα περιπολικά και δελτάδες στην πλατεία Δημαρχείου και σ' όλα τα γύρω στενά. Ενσταλάζουν το δηλητήριο με "κοκτέιλ φόβου και καταστολής".

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Μνήμη Δημήτρη Γιαννακούρα (''Πέρδικας'') και Αφιέρωμα στο Δημοκρατικό Στρατό Πελοποννήσου

Μνήμη Δημήτρη Γιαννακούρα (''Πέρδικας'')


Γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Βάγγου Αρκαδίας. Το ψευδώνυμο «Πέρδικας» το «κληρονόμησε» από τον πατέρα του στον οποίο οι συγχωριανοί του είχαν «κολλήσει» αυτό το παρατσούκλι, από τα παιδικά του χρόνια, επειδή αρεσκόταν να κυνηγάει πέρδικες.

Ο Πέρδικας τελείωσε δυο τάξεις του «Σχολαρχείου» (αντιστοιχεί στη ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου) και ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες (αγρότης, κτηνοτροφή καρβουνιάρης, κ. ά).

Όταν οι Ιταλοί κήρυξαν τον πόλεμο στη χώρα μας υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και πολέμησε τους Γερμανοφασίστες, όταν κι αυτοί εισέβαλαν στη χώρα μας, τον Απρίλη του 1941.

Τον Αύγουστο του 1941 οργανώθηκε στην Αντιστασιακή Οργάνωση «Νέα Φιλική Eταιρία» και το Νοέμβρη του 1941, μετά τη συγχώνευση της οργάνωσης αυτής με το ΕΑΜ έγινε μέλος του. Στις αρχές του 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ, του οποίου στέλεχος καθοδηγητικό, στην Επαρχία Μεγαλόπολης, ήταν ο αδελφός του Κώστας.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ….»

ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

Τι καλοί οι τραπεζίτες! Και πόσο παρεξηγημένοι! Όχι, δε θέλουν να γίνουν κατασχέσεις σπιτιών. Θέλουν το καλό μας. Θέλουν τόσο πολύ το δικό μας καλό που προειδοποιούν πως αν δεν γίνει κάτι θα πλακώσουν οι «ξένοι γύπες των distress funds, που καραδοκούν για να κερδοσκοπήσουν, με υποτιμημένα δάνεια ακινήτων».


Αυτό που δε μας εξηγούν είναι γιατί «φοβούνται» τα distress funds; Δε μπορούν να έρθουν μόνα τους. Κάποιος πρέπει να τα καλέσει, να διαπραγματευτεί μαζί τους, να πουλήσει τα δάνεια στο 30% της αξίας τους κι ύστερα να αρχίσουν τα distress funds το ξεκλήρισμα των δανειοληπτών.
Αυτός ο «κάποιος» που θα καλέσει τα distress funds είναι οι τραπεζίτες και μόνο αυτοί. Άρα, πώς μας απειλούν ότι θα πλακώσουν τα ξένα κοράκια για ν’ αρπάξουν το φαγητό από το στόμα των ελληνικών κορακιών; Αν δεν θέλουν οι τράπεζες να ξεπουλήσουν τα κόκκινα δάνεια, δεν τα ξεπουλάνε. Τόσο απλό.

Πρωτογενές πλεόνασμα, νέο πακέτο και πλειστηριασμοί

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

Πλησιάζοντας πλέον στο Σεπτέμβρη, μαζί με τη συνήθη και όλο και πιο εφιαλτική συλλογή των προς πληρωμή λογαριασμών, πρέπει να συνθέσουμε και τις εικόνες των πολιτικών μηνυμάτων που μας βομβαρδίζουν οι εσωτερικοί και εξωτερικοί ‘’επιβήτορες’’. 

Να ανακαλύψουμε το συνδετικό τους ιστό, αναζητώντας παράλληλα να βρούμε τα δικά μας βήματα.



Αν τα σπίτια ήταν Τράπεζες

Του Κώστα Βαξεβάνη

Αν τα σπίτια ήταν Τράπεζες, προφανώς θα τα είχαν σώσει. Δεν θα έμπαινε κανένα θέμα πλειστηριασμού. Πόσο ηθικό είναι,αναρωτιούνται μερικοί, να επιβραβεύεται ένας μπατακτσής ή τζαμπατζής (για να ικανοποιήσουμε και την διανοητική αναζήτηση της κυρίας Διβάνη) ο οποίος δεν πλήρωνε το δάνειό του; Όσο ηθικό είναι να διασώζονται οι Τράπεζες είναι η απάντηση.


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι ελληνικές Τράπεζες, ανακεφαλαιοποιήθηκαν, δηλαδή επιδοτήθηκαν με τα χρήματά μας τα οποία μπαίνουν στο ελληνικό χρέος για να διασωθούν. Να μην καταρρεύσουν ήταν η επίσημη απάντηση. Και η απάντηση συνέχιζε,πως αν κατέρρεαν, θα κατέρρεε και η Οικονομία στο σύνολό της.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ισχύς και εξουσία. Επανεπινοώντας την επανάσταση

Του Amador Fernández-Savater

Πώς είναι δυνατόν πενήντα άνθρωποι να μπορούν να σταματήσουν μια βίαιη έξωση; Όχι μόνο μία φορά, αλλά ξανά και ξανά (μέχρι και εξακόσιες φορές)

Αυτή την ερώτηση έχω στο μυαλό μου για ένα διάστημα. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων 25-S στη Μαδρίτη*1, είδαμε ότι η αστυνομία μπορεί να εκδιώξει οποιοδήποτε αριθμό διαδηλωτών από οπουδήποτε. Έτσι, τι είδους ισχύς επιτρέπει σε αυτά τα πενήντα άτομα να σταματήσουν μια έξωση κατάσχεσης; Τι σημαίνει να έχουν ισχύ, αν δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να έχουν εξουσία (σωματική, ποσοτική, οικονομική, θεσμική, κλπ.); Το κείμενο αυτό είναι η δική μου απόπειρα απάντησης, που, σε καμία περίπτωση, δεν εξαντλεί πλήρως το ζήτημα. Υπάρχει χώρος για περισσότερες απαντήσεις και, πάνω απ 'όλα, για να συνεχίσουμε να θέτουμε την ερώτηση - αυτό, πιστεύω, είναι το πιο σημαντικό.

Αίγυπτος: Τα δυο πρόσωπα του εμφυλίου

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου - "Επίκαιρα" 

Το μαθητευόμενο μάγο του παραμυθιού που δεν μπορεί να ελέγξει τα πνεύματα τα οποία ο ίδιος απελευθέρωσε θυμίζει η στάση της Δύσης και του Ισραήλ απέναντι στις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Αρχικά στήριξαν, αν δεν υποκίνησαν κιόλας, το στρατιωτικό πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου που ανέτρεψε τον ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι -το μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη στη μακραίωνη ιστορία της χώρας-, προσδοκώντας ότι θα επικρατήσει γρήγορα και σχετικά αναίμακτα. Μετά την τρομακτική σφαγή των τελευταίων ημερών -με την οποία οι Αιγύπτιοι στρατοκράτες ξεπέρασαν κατά πολύ τις χειρότερες στιγμές του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία- οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης έχουν αποδυθεί σε πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες, πασχίζοντας να ξεπλύνουν τα χέρια τους από το αίμα των αθώων, ενώ η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα του αραβικού κόσμου διολισθαίνει προς έναν εμφύλιο πόλεμο που απειλεί να αποσταθεροποιήσει για δεκαετίες την ευρύτερη περιοχή.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Πού κρυβόταν τόση σκατοψυχιά;

Του Γαλαξιάρχη

Ποιος πολιτισμικός και κοινωνικός βόθρος άνοιξε το 2010;

Πόσο φαρμάκι έκρυβε μέσα της η ελίτ του ελληνικού πολιτισμού της δεκαετίας του ’90; 

Πόσες εμμονές και πόση αυταρέσκεια χωρά σε ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων;

Πόσο παραγωγικός είναι επιτέλους αυτός ο κοινωνικός δαρβινισμός που έχει επιβληθεί.

Ξεφτίλισαν το συνταξιούχο που αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος.Χλεύασαν τα παιδιά που λιποθύμησαν από κακή διατροφή. Αφόδευσαν σε πιτσιρικάδες που σαπίζουν στα κρατητήρια. Αγνόησαν χιλιάδες ψυχές που στιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Χειροκρότησαν κάθε κυβερνητική απόφαση που έκριναν ότι είναι αρκούντως σκληρή και διαμαρτυρήθηκαν μόνο για τις καθυστερήσεις στην επιβολή της πιο απάνθρωπης πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών. 
Όχι, δεν είναι ούτε εργοστασιάρχες, ούτε μεγαλοτραπεζίτες, ούτε εθνικοί εργολάβοι, ούτε καναλάρχες. 
Είναι άνθρωποι του πολιτισμού. Είναι η πεφωτισμένη πρωτοπορία των 90s. Είναι το πνευματικό ισοδύναμο της σκωληκοειδούς απόφυσης του Κλικ.

O Σαμαράς θέλει να ... πάρει τα σπίτια των Ελλήνων

Του Γιώργου Δελαστίκ - "Επίκαιρα"

Μοιάζει σίγουρα με την «εκδίκηση της γυφτιάς». Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 το κύριο σύνθημα της μετεμφυλιακής Δεξιάς ήταν ότι «αν έρθουν οι αριστεροί στην εξουσία, θα αρπάξουν τα σπίτια του κοσμάκη»!
Με τον τρόπο αυτό προσπαθούσαν οι δεξιές κυβερνήσεις να τρομοκρατήσουν τα πολιτικά καθυστερημένα λαϊκά στρώματα που έφτυναν αίμα για να επιβιώσουν και να καλύψουν τις θεμελιωδέστερες των βιοτικών αναγκών τους.

Η απειλή ότι «οι αριστεροί θα μας πάρουν τα σπίτια» πέρασε έτσι βαθιά στην ιδεολογία και στο πολιτικό υποσυνείδητο των ψηφοφόρων της Δεξιάς. Δεν περιγράφεται, λοιπόν, η σημερινή σύγχυση τους καθώς εμβρόντητοι παρατηρούν με πόση λύσσα η δεξιά κυβέρνηση του Σαμαρά και του Βενιζέλου προσπαθεί μαινόμενη να τους πάρει αυτή τα σπίτια «γδέρνοντας» τους κατόχους ακινήτων με την επιβολή αλλεπάλληλων νέων χαρατσιών! Φόροι και πάλι φόροι που τελειωμό δεν έχουν.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Πρακτική άσκηση στην εκμετάλλευση

Της Γιάννας ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Η είδηση που μεταδόθηκε προχτές στα διεθνή πρακτορεία είναι σοκαριστική: Ενας μεταπτυχιακός φοιτητής 21 χρόνων, που έκανε την πρακτική του σε τράπεζα στο Λονδίνο, πέθανε μετά από 72 ώρες συνεχόμενης δουλειάς!


Οπως αναγκάζονται να παραδεχτούν και οι υπάλληλοι του τραπεζικού συστήματος στο Λονδίνο, που μιλάνε ανώνυμα σε εφημερίδες, οι νέοι άνθρωποι που αποδέχονται μια πρακτική στο συγκεκριμένο τομέα και δουλεύουν με ιδιαίτερο ζήλο, νομίζοντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει να βρουν τη «δουλειά των ονείρων τους», συνειδητοποιούν ότι η λεγόμενη καλοκαιρινή πρακτική άσκηση είναι στην πραγματικότητα «οι χειρότεροι 3 μήνες της ζωής τους». 

Για την Αριστερά των άκρων

Του Παναγιώτη Σωτήρη

Σύμφωνα με μια διαδεδομένη στην Αριστερά άποψη, εφόσον το κυβερνητικό επιτελείο επενδύει στην εικόνα μιας χώρας που κινδυνεύει από την αντιπαράθεση των άκρων, η Αριστερά δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε μια τέτοια σύγκρουση, να αποφύγει ακραίες τοποθετήσεις και να επικεντρωθεί στην προσέλκυση ανθρώπων από το «μεσαίο χώρο». 

Για παράδειγμα, μεμονωμένοι βουλευτές θα αναλαμβάνουν το έργο της υπόσχεσης προς αδικημένους κλάδους ότι θα επαναπροσληφθούν, αλλά η ηγεσία θα δίνει «υπεύθυνες απαντήσεις», για να μην αποξενωθεί από τους ενδιάμεσους ψηφοφόρους.

Αυτοί οι ενδιάμεσοι ψηφοφόροι υποτίθεται ότι δεν θέλουν τη λιτότητα, αλλά δεν πολυσυμπαθούν τους δημοσίους υπαλλήλους, εξεγείρονται για την ΕΡΤ αλλά διαφωνούν για τις απεργίες, βλέπουν τα πράγματα να πηγαίνουν προς τα χειρότερο αλλά δεν τους εμπνέει κανένας πολιτικός.

Ανακοίνωση της Αριστερής Συσπείρωσης για την εισβολή της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο: Στο ίδιο έργο θεατές!

Αριστερή Συσπείρωση

Ανακοίνωση για την εισβολή της αστυνομίας στον ιστορικό χώρο του κάτω Πολυτεχνείου στις 21/8/13

Στο ίδιο έργο θεατές!


Δεν αποτελεί έκπληξη η μεθοδευμένη και προμελετημένη επιχείρηση «σκούπα» των δυνάμεων καταστολής στον ιστορικό χώρο του κάτω Πολυτεχνείου. Με πρόσχημα τις γνωστές πλέον ανώνυμες καταγγελίες για την ύπαρξη παράνομων αντικειμένων, καθώς και την διαμονή μεταναστών, που διεκδικούν πολιτικό άσυλο, η ΕΛ.ΑΣ. έκανε την είσοδό της και στο χώρο του ΕΜΠ, εισβάλλοντας σε όλους τους χώρους του Πολυτεχνείου, ακόμα και σε στέκια φοιτητικών παρατάξεων και στο κυλικείο του φοιτητικού συλλόγου αρχιτεκτονικής, συλλέγοντας μάλιστα και δακτυλικά αποτυπώματα από αυτούς τους χώρους, προχωρώντας παράλληλα και σε 6 προσαγωγές.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Άθλιοι και Ιαβέρηδες του 21ου αιώνα

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Το πνεύμα του Ιαβέρη αναβιώνει στις κοινωνίες της Δύσης, που εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους Αγιάννηδες των γκέτο και των προαστίων



''Μη φοβάστε τους ληστές και τους δολοφόνους. Οι προ­καταλήψεις είναι ο αληθινός ληστής. Η κακία είναι ο πραγματικός δολοφόνος»
Οι Αθλιοι – Βικτόρ Ουγκό

Πριν από περίπου μία δεκαετία οι μαθητές των γαλλικών σχολείων επέστρεψαν στις αίθουσες, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, με μια δυσάρεστη έκπληξη: στα θερινά τμήματα της γαλλικής εθνοσυνέλευσης είχε ψηφιστεί νομοθεσία που όριζε ότι παιδιά από 13 ετών θα φυλακίζονταν έως και για έξι μήνες εάν «προσέβαλλαν» τους δασκάλους τους ή τους ελεγκτές στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ποινή συνοδευόταν από πρόστιμο 7.500 ευρώ και προφανώς ένα «λερωμένο» ποινικό μητρώο που θα τους συνόδευε για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Οσο για τους γονείς των ανήλικων παραβατών, κινδύνευαν να χάσουν σειρά κρατικών επιδομάτων, γεγονός που θα μπορούσε να ρίξει αρκετές οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας χωρίς κανένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης.

Ανακοίνωση Ε.Α.Α.Κ. για την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο Κάτω Πολυτεχνείο

Το έργο της κυβέρνησης για δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας για τον αγωνιζόμενο λαό συνεχίζεται ακόμα και καταμεσής του Αυγούστου, προσπαθώντας να σπείρουν το φόβο σε όποιων αντιστέκεται στην μνημονιακή πολιτική. 

Άλλη μια κίνηση επίδειξης αυταρχισμού έρχεται να προστεθεί σε αυτές του προηγούμενου διαστήματος. Αποδεικνύεται έτσι και πάλι, ότι απουσία οποιασδήποτε λαϊκής συναίνεσης για τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, είναι απαραίτητο συστατικό η επιστράτευση πρακτικών χουντικής εμπνεύσεως για την καταστολή του λαϊκού κινήματος.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Όμορφος κόσμος αστικός, ακροδεξιά πλασμένος

σημειώσεις


“Ο Μελισσανίδης, που ταξίδευε για τη Γαλλία, προσφέρθηκε να με πάρει μαζί του για να με εξυπηρετήσει. Έτσι και αλλιώς θα σταματούσε στην Κεφαλλονιά για ανεφοδιασμό, οπότε θα άφηνε και εμένα”.


Αυτή ήταν η δήλωση του πολύφερνου Σ. Σταυρίδη ως προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την ανακοίνωση ‘’παραίτησης’’. Είχε πάει εκτάκτως στην Αθήνα, έβαλε την υπογραφή του στην πώληση του ΟΠΑΠ ΑΕ (ύψους 652 εκατ. ευρώ) στον Μελισσανίδη και αμέσως μετά επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος του (γνωστού λαθρέμπορου) Μελισσανίδη για να μεταβεί στο εξοχικό του στην Κεφαλλονιά. Τι ‘’εισιτήριο’’ πλήρωσε (ή μήπως πληρώθηκε;) δεν μάθαμε...

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Παλιός και νέος "μεγάλος αδελφός"

σημειώσεις


Ο θάνατος ενός 19χρονου δια του εξοβελισμού επειδή δεν είχε ένα εισιτήριο των 1.40 λεπτών, αποτελεί ασφαλώς εφαλτήριο προβληματισμών.

Το περιστατικό, χαρακτηρηστικό της βαρβαρότητας και της κυνικότητας της εποχής μας, έφερε στο νου τους συλλογισμούς του Zygmunt Bauman σε ότι αφορά τη σύγχρονη διάσταση του ζητήματος της δημοκρατίας. 

Του ζητήματος που η αριστερά συνήθως υποτιμά, βλέποντάς το συχνά απλά ως ‘’παράγωγο’’ της οικονομικής και κοινωνικής εκμετάλλευσης.

Ας πεθαίνουν οι φτωχοί…

Του Θάνου Ανδρίτσου

Στις 13 Αυγούστου το βράδυ, ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης έχασε τη ζωή του καθώς πήδηξε από το εν κινήσει τρόλεϊ στο οποίο επέβαινε, για να γλιτώσει από τον έλεγχο εισιτηρίων.



Κάποιος μπορεί να σκεφτεί: Μα καλά κι αυτός πήδηξε από λεωφορείο; Χαζός είναι; Για μαγκιά το έκανε; Και στην τελική, γιατί δεν έκοψε το εισιτήριο; Τι σόι τζαμπατζής είναι; Όχι κανένας αδίστακτος δολοφόνος με τρία χέρια, αλλά η –υποτίθεται- προοδευτική συγγραφέας, Λένα Διβάνη, αναφώνησε πρώτη, χωρίς καμία ενοχή ή δεύτερη σκέψη, την άποψή αυτή. Δεν έχει πολιτική, κοινωνική σημασία το γεγονός, είναι ένα ατυχές περιστατικό, που βασίζεται στην προσωπική απερισκεψία.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Οι αδερφοφάδες του Καΐρου

Της Ελλης Πάνου

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Οι «συγκεντρώσεις οργής», που διοργάνωσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα στη σκιά της μεγάλης σφαγής της Τετάρτης, εξελίχθηκαν σε νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Με τη χώρα να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, κομμένη στα δύο -στους ισλαμιστές και τους «άλλους»- οι οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και οι δυνάμεις ασφαλείας βρέθηκαν πάλι αντιμέτωποι στη σκιά της σφαγής της Τετάρτης.


Στο Κάιρο οι «συγκεντρώσεις οργής», που είχαν προαναγγείλει η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η λεγόμενη «Συμμαχία κατά της Δικτατορίας», ξεκίνησαν σε κλοιό στρατιωτικών δυνάμεων, μετά τις προσευχές της Παρασκευής, από περίπου 30 τεμένη, με σημείο σύγκλισης την πλατεία Ραμσή. Με τα τεθωρακισμένα να έχουν σφραγίσει με οδοφράγματα κάθε είσοδο της πλατείας Ταχρίρ, την ένταση να έχει φτάσει πλέον στο κατακόρυφο και τον κόσμο να καταφέρεται με οργή εναντίον του ισχυρού άνδρα της χώρας, αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, με συνθήματα όπως «Φύγε προδότη», νωρίς το απόγευμα άρχισαν τα επεισόδια.

Πώς να βουτάμε στον Καιάδα με τρόπο πολιτικώς ορθόν

Του Κίμωνα Ρηγόπουλου

Με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου «τζαμπατζή» από τους κεφαλοκυνηγούς των ΜΜΜ, το κτηνώδες σχόλιο της Λένας Αντουανέτας Διβάνη και την συνηγορία που παρείχε στη σχολιάστρια από τη θέση του πολιτικώς ορθού ο ομόσταυλός της και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τατσόπουλος, έχω να επισημάνω τα εξής:

1. Το ψυχρό αίμα των προαναφερομένων δεν έχει σχέση με την έννοια ψυχραιμία αλλά αποτελεί τον ευφημισμό της χοντροπετσιάς.

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Αίγυπτος: Το φάντασμα του εμφυλίου πολέμου

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Η εκατόμβη της περασμένης Τετάρτης στην Αίγυπτο αφαίρεσε το τελευταίο φύλλο συκής από το στρατιωτικό πραξικήπημα της 3ης Ιουλίου, που ανέτρεψε τον μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη στη χώρα των Φαραώ. 

Απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την πολιτική αφέλεια ή ηλιθιότητα (αν δεν πρόκειται για κάτι ακόμη χειρότερο) εκείνων των φιλελεύθερων, ακτιβιστών ή και αριστερών, οι οποίοι είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν την εκτροπή του στρατηγού Σίσι ως "δεύτερη επανάσταση", μετά από εκείνη του 2011, που οδήγησε στην ανατροπή τουΧόσνι Μουμπάρακ.

Κεφαλοκυνηγοί» και… εθελοντισμός στις αστικές συγκοινωνίες

Της Χαράς Τζαναβάρα

«Δεν είναι συνάδελφός μου. Ντρέπομαι που πληρωνόμαστε από την ίδια εταιρεία». 

Είναι το ανθρώπινο, αυθόρμητο ξέσπασμα του Σταύρου Μανίκα, εν ενεργεία οδηγού λεωφορείου, για το συνταρακτικό γεγονός της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής για παράβαση μόλις 1,20 ευρώ! 
Μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ώς πρόσφατα εκλεγμένο μέλος του συνδικάτου των εργαζομένων στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), είχε ανησυχήσει από καιρό για την απαράδεκτη συμπεριφορά των «κεφαλοκυνηγών», όπως αποκαλεί τους ελεγκτές.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Στο ντιβάνι της Διβάνη και της διανόησης

Του Κώστα Βαξεβάνη

Το πρόβλημα με την ελληνική διανόηση δεν είναι ότι σιωπά και κοιμάται. Είναι ότι χωνεύει ακόμη. Χορτάτη, φουσκωμένη, κάνει όπως ακριβώς αυτός που ανάμεσα στα απομεινάρια των όσων καταβρόχθισε, υπόσχεται ενοχικά πως δεν θα το ξανακάνει. Ρεύεται τα πλούσια εδέσματα, νιώθει, χορτάτος πια, την άσχημη γεύση στο στόμα και μετατρέπεται για λίγο σε νομιμόφρονα της καλής διατροφής. Όσο κρατά η χώνεψη.


Ποια είναι η διανόηση στη χώρα, θα ρωτήσει κάποιος. Ποια είναι πρέπει να απαντήσω κι εγώ γιατί υπάρχει κίνδυνος να αδικήσω πολλούς. Αναφέρομαι λοιπόν, στους ανθρώπους αυτούς, που είτε το άξιζαν είτε όχι, κυριάρχησαν σε αυτό που λέμε “γράμματα και τέχνες”. Το όνομά τους μπαίνει δίπλα στα τραγούδια, στα βιβλία, σε έργα δημιουργίας και βέβαια πανεπιστημιακές μελέτες. Σε αυτούς αναφέρομαι και εξαιρώ (δυστυχώς χωρίς την καταγραφή των ονομάτων) το κομμάτι από αυτούς που στάθηκε ουσιαστικά πνευματικό και είναι ίσως και άγνωστο.

Η κυβέρνηση εκβιάζει με εκλογές τους ... δικούς της βουλευτές!

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Από τη μια, μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Από την άλλη, αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματική. Αναφερόμαστε στην απειλή άμεσης προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών που εκτοξεύουν κάθε τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, αν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τολμήσουν να μην ψηφίσουν κάποιο από τα κατάπτυστα νομοσχέδια που η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου φέρνει κάθε τόσο στη Βουλή κατ' εντολήν των Γερμανών.


«Ο λαός δεν θέλει εκλογές», διακηρύσσουν περισπούδαστα οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές. Ανοησίες. Πρώτα πρώτα, καμία κυβέρνηση ποτέ και πουθενά δεν προκηρύσσει πρόωρες εκλογές επειδή τις θέλει ο λαός. Όλες οι κυβερνήσεις επιλέγουν τον κατά τη δική τους άποψη ευνοϊκότερο χρόνο για το κόμμα τους όταν κάνουν εκλογές πριν συμπληρωθεί η τετραετία.

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ποντικοί μες στο βαρέλι

Του Γιάννη Μακριδάκη

"...Ο κανιβαλισμός μέσω του ανταγωνισμού έδωσε τη θέση του στον κυριολεκτικό κανιβαλισμό, ο θάνατός σου η ζωή μου και θα σε φάω ζωντανό, φαινόμενο που ολοένα θα εντείνεται όσο η χρηματοοικονομική κρίση προχωρεί και στερεύει το χρήμα από τις τσέπες των ποντικών..."


Ένας τρόπος εξολόθρευσης των ποντικών στα χτήματα παλιότερα ήταν ο κανιβαλισμός. 
Πιάνανε οι περιβολάρηδες καμπόσους ποντίκαλους ζωντανούς, τους βάζαν σ’ ένα βαρέλι δίχως τροφή, το καπακώνανε κιόλας από πάνω και τους αφήνανε εκεί επί μέρες. Αυτοί για επιβιώσουν αρχίζανε να τρώνε ο ένας τον άλλον, ώσπου ο τελευταίος που απέμενε ήταν ο δυνατότερος κανίβαλος. Τον ξεκαπάκωνε τότε ο περιβολάρης και τον απελευθέρωνε να ζήσει το υπόλοιπο του βίου του μες στο χτήμα. Κι εκείνος, που είχε εθιστεί στο κρέας των ομοίων του, γινόταν πια κυνηγός κεφαλών και εξολόθρευε τις αποικίες ποντικιών που τύχαιναν στο δρόμο του. 

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Οι «τζαμπατζήδες» πηδάνε από τα τρόλει και οι χρεωμένοι από τα μπαλκόνια...

Του Πέτρου Κατσάκου
Ένας «τζαμπατζής» λιγότερος... για ένα γαμοεισιτήριο
ή
Μια «τζάμπα» απάντηση στο «τζάμπα» σχόλιο της κυρίας

«Ο νόμος, στην μεγαλοπρεπή του ισότητα, απαγορεύει και στους πλούσιους όπως και στους φτωχούς να κοιμούνται κάτω από τα γεφύρια ή στις παραλίες, να ζητιανεύουν στους δρόμους και να κλέβουν ψωμί» καθώς και να μην πληρώνουν εισιτήριο στο τρόλεϊ θα μπορούσε να προσθέσει κανείς στην ρήση του Ανατόλ Φράνς.

Η πώληση του «902» είναι μια από τις συνέπειες της πορείας του ΚΚΕ των τελευταίων χρόνων

Η πώληση του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού «902» που ολοκληρώθηκε πριν μέρες έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ένα τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου, όπως αυτό εκφράζεται μέσω των συγκροτημάτων των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ελέγχουν και σε ένα τμήμα του πολιτικού κόσμου κυρίως αναφερόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ. 
Στον κόσμο του κόμματος φουντώνει η δυσαρέσκεια, η απογοήτευση και η αγωνία για το μέλλον. Με την κίνηση αυτή ο σταθμός και το ΚΚΕ έχουν εμπλακεί σε ένα τεράστιο πόλεμο, σε μια δίνη επιθέσεων κάθε είδους.

Τι τροφοδοτεί αυτή την αντιπαράθεση;

Ο δεκάλογος αγάπης του καλού χρυσαυγίτη

Του Θανάση Καρτερού - "Hot Doc"

Αν κάνει κάποιος τον κόπο να διαβάσει πέντε πράγματα από το site της Χρυσής Αυγής, να παρακολουθήσει το σώου που δίνουν οι βουλευτές της κάθε τόσο στη Βουλή και στις διάφορες συγκεντρώσεις τους και να ρίξει μια ματιά στα σχόλια του λόχου Κασιδιάρη στο διαδίκτυο, θα καταλήξει χωρίς πολύ κόπο σε ένα συμπέρασμα: Αυτό που συνεπαίρνει, που κινεί, που διεγείρει σχεδόν σεξουαλικά τον καλό χρυσαυγίτη είναι ένα και μόνο πράγμα, το μίσος.


Συμβαίνει μάλιστα το εξής παράδοξο, με μια πρώτη ματιά, αλλά άκρως χρυσαυγίτικο. Ο καλός χρυσαυγίτης εκδηλώνει την αγάπη του για κάτι μισώντας αυτούς που υποτίθεται ότι απειλούν αυτό το κάτι. Ακόμη και η υποτιθέμενη αγάπη του, δηλαδή, εκδηλώνεται μέσω του μίσους:

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Από τη πράσινη ανάπτυξη του ΓΑΠ στην αειφορία του Δραγασάκη

Από τον ΑΡΧΙΛΟΧΟ για τη συνέντευξη 
Δραγασάκη στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ.(4.8.2013)
Εν αρχή ην το στίγμα, για να μην υπάρχει σύγχυση: 
Μπορεί η αριστερή πλατφόρμα να αμφισβητεί την ορθόδοξη γραμμή του Σύριζα για τη σωτηρία του ευρώ μέσα στην Ελλάδα, αλλά ο Δραγασάκης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. 
«Βεβαίως και μετά το Συνέδριο ο καθένας μπορεί να έχει τις ιδιαίτερες προσωπικές απόψεις του και ο διάλογος μπορεί να συνεχίζεται. Όμως οι θέσεις που δεσμεύουν όλους μας και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αποφάσεις που το Συνέδριο συλλογικά έλαβε». Επομένως μπορεί να λέει ότι θέλει η αριστερή πλατφόρμα, αλλά ο Σύριζα εγγυάται τη σωτηρία του ευρώ.

Εικονικός αντιαμερικανισμός

Γράφει ο ΙΟΣ

Σύμφωνα με τους κονδυλοφόρους της Δεξιάς, τον εθνάρχη τζούνιορ «τον έριξαν οι Αμερικανοί για τα πετρέλαια». Είναι όμως έτσι;


Οταν γράφονταν τούτες οι γραμμές, η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. Αγνοούμε ως εκ τούτου σε ποιο βαθμό τα σενάρια που ήθελαν να σηματοδοτεί ένα ριζικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με προνομιακή πλέον στήριξη στις ΗΠΑ αντί της γερμανοκρατούμενης Ε.Ε., επιβεβαιώθηκαν ή παρέμειναν στη σφαίρα της επικοινωνιακής φαντασίας. Δεν μπορούμε ωστόσο παρά να επισημάνουμε μια ενδιαφέρουσα αντίφαση: οι δημοσιογραφικοί κύκλοι που σήμερα εναποθέτουν τις ελπίδες της χώρας στην πατρωνία της Ουάσινγκτον, είναι οι ίδιοι ακριβώς που τα τελευταία χρόνια συνήθιζαν ν’ αποδίδουν σε σκοτεινό αμερικανικό δάκτυλο όλες τις εξελίξεις που οδήγησαν στη σταδιακή κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ.

Η Αμυγδαλέζα είναι το ελληνικό Γκουαντάναμο.

Νέα Ομιλία



Ξεκινάμε απ’ τα βασικά: η Αμυγδαλέζα δεν είναι «κέντρο κλειστής φιλοξενίας», μεταναστών, δεν είναι σταθμός συγκέντρωσης, δεν είναι κέντρο προσωρινής κράτησης, είναι το ελληνικό Γκουαντάναμο. Οι άνθρωποι που μένουν εκεί (από φήμες μόνο υπολογίζονται ανάμεσα σε 1.380 και 1.600, αφού το ελληνικό κράτος αρνείται να δώσει το παραμικρό στοιχείο, προφανώς για να είναι ευκολότερη η “εξαφάνιση” τους αν χρειαστεί), στοιβαγμένοι σε κοντέινερ κάτω από τον καυτό ήλιο του Αυγούστου τόλμησαν να άναψαν κλιματιστικό για να δροσιστούν. Οι ανθρωποφύλακες τους έκοψαν τελείως το ρεύμα για τρεις μέρες. 

Οι άνθρωποι εξεγέρθηκαν ρισκάροντας τη ζωή και την υγεία τους, αφού στο κολαστήριο που τους πέταξαν δεν είχαν πλέον τίποτα να χάσουν. Είχαν προηγηθεί ξυλοδαρμοίβασανιστήρια, εν ψυχρώ δολοφονίες. Πολλοί παρατηρούν ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια τα στελέχη της κυβέρνησης, ψεύτικη, αφαιρετική, κατακρεουργημένη από κάθε ίχνος ηθικής υπόστασης και εμπειρικών δεδομένων, θυμίζει τη Νέα Ομιλία του Όργουελ. Εμένα περισσότερο μου θυμίζει τη γλώσσα του ιδεολογικού τους προγόνου Γιόζεφ Γκαίμπελς και των υφισταμένων του.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Θα μας σώσει ο Ομπάμα;

Του Γιάννη Ελαφρού

Από τον Θείο Σαμ στον μπάρμπα Θωμά



Οι πανηγυρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης και όλου του αστικού συνασπισμού εξουσίας και των ΜΜΕ για την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα ήταν αναμενόμενοι και προεξοφλημένοι. 
Αλλά από και πέρα, η προσπάθεια να διαμορφώσουν μια εικόνα μεγάλης επιτυχίας και να εμφανίσουν εικόνα διεξόδου, ένα φως στο τούνελ, μια ελπίδα στον απελπισμένο ελληνικό λαό, καταντά ιδιαιτέρως προκλητική.

Τα Μνημόνια υπονομεύουν τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Του Γιώργου Δελαστίκ - "Επίκαιρα"

Ενα ρίγος αισθάνθηκε να διαπερνά τη σπονδυλική του στήλη όποιος έτυχε να διαβάσει στην Εφημερίδα των Συντακτών προ δύο περίπου εβδομάδων (20/7/2013) μια συνέντευξη του 84χρονου Γερμανού σοσιαλδημοκράτη φιλοσόφου και κοινωνιολόγου Γίργκεν Χάμπερμας.

Αναφερόμενος στις συνθήκες που έχουν προκαλέσει στη χώρα μας τα αλλεπάλληλα Μνημόνια που της επιβάλλει η Γερμανία μέσω της ΕΕ, ο Χάμπερμας ήταν κατηγορηματικά ανατριχιαστικός:

«Οι όροι αυτοί μου θυμίζουν τις συνθήκες της όψιμης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που οδήγησαν στην κατάληψη της εξουσίας από το φασισμό», δήλωσε χωρίς περιστροφές. «Μια Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν το σύνολο του πληθυσμού έχει την αίσθηση ότι κηδεμονεύεται από μια τρόικα, η οποία δεν κάνει τίποτε άλλο από το να "μεταφράζει" τις προσταγές των τραπεζών και των χρηματαγορών σε μέτρα λιτότητας και σε πακέτα διάσωσης», πρόσθεσε.

Η Αμυγδαλέζα και οι εκφωνητές

Η Άποψη*

Στην Αμυγδαλέζα μέσα στο στρατόπεδο με τα πλαστικά κοντέινερ, τους στοιβαγμένους ανθρώπους το άθλιο φαγητό και τους δόκιμους να σιχτιρίζουν την ώρα και τη στιγμή που αποφασίστηκε να κάνουν εκεί τα πρώτα βήματα για «να ψηθούν», παίχτηκε πάλι άλλο ένα απάνθρωπο έργο.


Ένα από τα έργα που δεν εντυπωσιάζουν πια σχεδόν κανέναν. Η εμπνευσμένη απόφαση να παραμείνουν αιχμάλωτοι ακόμα ένα εξάμηνο εκεί οι 1700 ή και 2000 (κανείς δεν ξέρει πια ακριβώς) μαζί με την εφιαλτική ζέστη στα κλουβιά και με τα λίγα κλιματιστικά εκτός λειτουργίας έφερε την απελπισία στο κόκκινο.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Η παρέμβαση Ομπάμα, η μνημονιακή Ελλάδα και η γερμανική Ευρώπη.

Του Αλέξανδρου Λέντζου

Η παρέμβαση του Μπ. Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον Α. Σαμαρά στο Λευκό Οίκο, με την οποία λάβανε κάποιες αποστάσεις από τις πιο ακραίες και στυγνές πολιτικές λιτότητας, προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον και έδωσε αφορμή για συζητήσεις και ερμηνείες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.



Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μάλιστα, στο μεγαλύτερο τμήμα τους, αν δεν εμφάνισαν τον Μ. Ομπάμα ως ακροαριστερό επαναστάτη, οπωσδήποτε τον κατέγραψαν ως Αμερικανό ακτιβιστή κατά της λιτότητας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη!!!
Η εικόνα αυτή έχει, φυσικά, τόση σχέση με την πραγματικότητα όσο "ο φάντης με το ρετσινόλαδο".

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ανακατατάξεις στη σκιά της παγκόσμιας κρίσης

Παρά την προσπάθεια να φτιαχτεί κλίμα ευφορίας για 

ξεπέρασμα της κρίσης, υπάρχουν αναλύσεις που 
επιμένουν στο ενδεχόμενο να διαλυθεί η Ευρωζώνη

Επιβράδυνση στις λεγόμενες «αναπτυσσόμενες οικονομίες», βλέπει τώρα ο ΟΟΣΑ


Το σενάριο της διάλυσης της Ευρωζώνης «αργά ή γρήγορα» αναπαράγουν οι Financial Times,θεωρώντας αναπόφευκτη μια τέτοια εξέλιξη. 


Σημειώνουν ακόμα ότι από την ίδρυση της Ευρωζώνης το 1999, το λεγόμενο «κόστος εργασίας» στη Γερμανία αυξήθηκε αθροιστικά λιγότερο από 13%, ενώ το μοναδιαίο κόστος εργασίας σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία ενισχύθηκε κατά 20% με 30%. Στην Ιταλία, η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη.