Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Αριστερή Συσπείρωση: ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

«Αν πιστεύετε ότι με το να μας κρεμάσετε θα εξουδετερώσετε το κίνημα των εργαζομένων, το κίνημα από το οποίο εκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα που σέρνονται στην φτώχεια και στην μιζέρια, περιμένουν την λύτρωσή τους – αν αυτή είναι η γνώμη σας – τότε κρεμάστε μας! Εδώ θα ποδοπατήσετε μία μικρή σπίθα εκεί όμως και πιο πέρα και απέναντι και γύρω μας παντού θα ξεπεταχθούν οι φλόγες. Η φωτιά είναι υπόγεια και δεν θα μπορέσετε να την σβήσετε». 

Αύγουστος Σπάις στο δικαστή Γκάρυ στη δίκη για την εξέγερση των εργατών του Σικάγο την 1η Μάη 1886


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, άνεργοi



Από εκείνη την αιματοβαμμένη απεργία των εργατών του Σικάγο την Πρωτομαγιά του 1886 που άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση του οκτάωρου και έδειξε το δρόμο του οργανωμένου αγώνα, οι εργαζόμενοι μέσα από τους συνεχείς και ανυποχώρητους αγώνες τους, με ποτάμια αίμα και θυσίες στο βωμό της ταξικής πάλης, συνεχίζουν τους αγώνες τους για δικαιώματα και κατακτήσεις, για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους χωρίς πολέμους, φτώχεια, πείνα και δυστυχία. Αγωνίζονται και περιφρουρούν τις με αίμα κερδισμένες κατακτήσεις τους, διεκδικούν καλύτερη θέση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, αγωνίζονται για την άλλη κοινωνία της ισότητας, όπου οι άνθρωποι που θα παράγουν θα απολαμβάνουν τα αγαθά του κόπου τους χωρίς αφεντικά που τους κλέβουν τον ιδρώτα τους.

Όλοι στην Απεργία της Τετάρτης 1η Μάη! Συγκέντρωση 11.00 π.μ. στο Μουσείο

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ


Όλοι στην Απεργία της Τετάρτης 

1η Μάη! Δεν είναι αργία!


Απεργιακή Συγκέντρωση Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ώρα 11.00 π.μ. στο Μουσείο (Πατησίων) και πορεία στη Βουλή.


Η εργατική πρωτομαγιά δεν "μετατίθεται" για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών. Την Τετάρτη Απεργούμε μαζικά!


  • Για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε.
  • Για Συλλογικές Συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, ενάντια στην ατομική σφαγή από την εργοδοσία.
  • Ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, γιατί δεν πάει άλλο.
  • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι εργασιακή ζούγκλα και ζωή λάστιχο.
  • Για να μην ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος, ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά.
  • Για να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιστών, των συνδικαλιστών, να σταματήσει το αίσχος της ποινικοποίησης των εργατικών και λαϊκών αγώνων.
  • Για να δώσουμε τη δική μας απάντηση, με αγώνες ανατροπής του "μαύρου μετώπου" κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου, με κίνημα στα χέρια των εργαζόμενων!

Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ταξικές δυνάμεις και τους αγωνιστές στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση, στις 11.00 π.μ. στο Μουσείο (Πατησίων)

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

«Επιδρώντας» στο ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά: το αδιέξοδο μιας αυταπάτης

Των Θωμά Σουνάπογλου και Γιώργου Κρεασίδη

Η συζήτηση για την αριστερή κυβέρνηση, από πολλές αριστερές δυνάμεις και φωνές, γίνεται συχνά με προβληματική μεθοδολογία. Αποσυνδέονται τα γενικά κριτήρια για το ζήτημα των μετώπων και της εξουσίας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.Έτσι, γίνονται ορισμένα λογικά άλματα, ακόμα και πολιτικές λαθροχειρίες.


Πρώτα πρώτα, παρουσιάζεται ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ και ένα άλλο πρόγραμμα από αυτό που έχει.
Συνήθως εμφανίζεται μια ψευδής εικόνα, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται με θετικό τρόπο σαν να έχει: 
  • ένα κατά βάση αριστερό φιλολαϊκό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με κάποιες έστω αυταπάτες και λάθη για την ΕΕ, αλλά «αυτό θα το ξεπεράσει η ζωή», μέσα από μια αλυσιδωτή διαδικασία που θα μοιάζει με ντόμινο,
  • μια σωστή στόχευση πολιτικής αλλαγής μέσω της πρότασης για αριστερή κυβέρνηση (με κάποια λάθη τακτικής, όταν απευθύνεται στον Καμένο ή την ΔΗΜΑΡ) και
  • με κοινωνική βάση τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις (με κάποια αδυναμία ή/και υποτίμηση στην οργάνωσή τους).

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Δεν πέφτουν μόνοι τους!

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Θα πέσει σύντομα συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη; Το ερώτημα αυτό έρχεται και επανέρχεται διαρκώς. Στις συζητήσεις μάλιστα, το θέμα αυτό τίθεται με διαρκώς οξύτερο τρόπο, όσο πιο αναιμική γίνεται η δράση του μαζικού κινήματος και όσο μεγαλώνει η απόγνωση του λαού από την ασκούμενη πολιτική. 

Στο πλαίσιο αυτό υπερδιογκώνεται κάθε εσωτερική διαφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης και επιχειρείται να αναχθεί σε παράγοντα καταλυτικών δήθεν εξελίξεων, παρόλο που έχει ήδη αποδειχθεί πάμπολλες φορές ότι κανένας από τους τρείς «Τσολάκογλου» πολιτικούς αρχηγούς δεν αντιστέκεται στην παραμικρή εντολή της Τρόικας των επικυρίαρχων της ΕΕ και του ΔΝΤ.  
Η απάντηση είναι κατηγορηματική: Όχι, η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ αποκλείεται να πέσει από μόνη της! Αν δεν αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο λαϊκό κίνημα για να δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής της, η κυβέρνηση αυτή θα βγάλει …τετραετία! 

Με όπλο την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Του Αντώνη Δραγανίγου

Παρά την σχετική κινηματική υποχώρηση -εν μέρει και εξαιτίας της- μια πολύ πλατιά πολιτική διεργασία βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα στον μαχόμενο κόσμο και την βάση της Αριστεράς. Πολύς κόσμος προβληματίζεται και αρχίζει να συνειδητοποιεί τα όρια της Αριστεράς και στις δύο κυρίαρχες εκδοχές της.

Απογοητεύεται από τη συστημική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται όλο και πιο καθαρά μέσα στα όρια της αστικής πολιτικής, ρίχνοντας διαρκώς γέφυρες με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Αλλά και από τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το οποίο δεν έχει γραμμή και λογική ανατροπής, εξακολουθεί να παραπέμπει τα πιο κρίσιμα ζητήματα του πολιτικού αγώνα στην λαϊκή εξουσία, αναπαράγει και οξύνει τον πόλεμο σε ό,τι κινείται στα αριστερά του ή απλά αμφισβητεί την απόλυτη αλήθεια της γραμμής του.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Υπάρχουν μερίδες του κεφαλαίου που έχουν συμφέρον στην έξοδο από το Ευρώ?

Του Σπ. Κοντομάρη* 

Το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται μια δημόσια επιχειρηματολογία που αναγνωρίζει ότι το αίτημα εξόδου της Ελλάδας από το € αποτελεί ανάγκη και προϋπόθεση για να μπορέσει η Αριστερά να συγκροτήσει μια μαζική ενωτική γραμμή ανατροπής της πολιτικής των μνημονίων, με όρους εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων και ρήξης με τον καπιταλισμό. Θεμέλιο αυτής της τοποθέτησης αποτελεί η εκτίμηση ότι η έξοδος από το € δεν βρίσκεται στα σχέδια μερίδων του κεφαλαίου. 


Είναι όμως έτσι ? Το κεφάλαιο δεν αναζητά εναλλακτικές διεξόδους απάντησης της κρίσης εντός ή εκτός €, με κοινό παρονομαστή την ένταση της εκμετάλλευσης της εργασίας ? Η ανάγνωση μιας σειράς ισότιμων πολιτικών αιτημάτων, μαζί με την έξοδο από το €, για την αποτίναξη των πολιτικών του μνημονίου αποτελεί αγκύλωση, πρόσχημα άρνησης για συσπείρωση, υπεκφυγή ?

Για το αναγκαίο μέτωπο της αντικαπιταλιστικής και ανατρεπτικής αριστεράς

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

"...Κανένα μέτωπο δεν είναι εφικτό με υποταγή πολιτικών ρευμάτων και αγωνιστών σε δήθεν "μέγιστους" ή "ελάχιστους" στόχους. Μέτωπο σημαίνει ότι κοιτάμε στα ίσα τον εχθρό και σημαδεύουμε με στόχο την ανατροπή του. Φέρνοντας ο καθένας το όπλο του. Μη απαιτώντας από τον άλλο να προσαρμοστεί στα δικά του όπλα. Πειθαρχώντας ωστόσο σε ένα ενιαίο σχεδιασμό, συλλογική κουλτούρα και ξεκάθαρη στόχευση. Μέτωπο ανατροπής και νίκης, σημαίνει ευρύτερη συγκέντρωση δυνάμεων, αλλά και συγκέντρωση πυκνών πυρών, με όξυνση του πολιτικού προγράμματος και ανέβασμα της μαχητικότητας...."


Ξεκινάμε κατ’ ευθείαν με τη θέση: Το ταχύτερο δυνατό πρέπει να συγκροτηθεί ένα μέτωπο ανατροπής της κανιβαλικής επίθεσης του κεφαλαίου και της ΕΕ. Βάση του δεν μπορεί παρά να είναι οι αναγκαίοι και ζωτικοί στόχοι της κατάργησης των μνημονίων, της διαγραφής του χρέους, της διπλής εξόδου από ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση, της εθνικοποίησης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, της αύξησης των μισθών, της κατάργησης του αντεργατικού οπλοστασίου, της ανάπτυξης νέων θεσμών δημοκρατίας και άλλοι. 

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

3 χρόνια στην κόλαση του Μνημονίου

Του Γ. Δελαστίκ - "Επίκαιρα"

Σαν προχτές ήταν, τρία χρόνια πριν: 23 Απριλίου 2010. Τρία χρόνια που έχουν φανεί στους Έλληνες σαν τρεις αιώνες.


Από το ακριτικό Καστελόριζο, που είχε πάει βόλτα για να έχει όμορφο ντεκόρ, ο κατάπτυστος Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός τότε της χώρας, αναγγέλλει περιχαρής την ολοκλήρωση του πολιτικού του έργου - την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς υποτέλειας προς τη Γερμανία, την ΕΕ και το ΔΝΤ μέσω Μνημονίου.

Σύντομα η ζωή θα αποδείξει ότι το Μνημόνιο που υπογράφει ο Γ. Παπανδρέου ανήμερα της ονομαστικής του εορτής είναι το σύγχρονο ισοδύναμο των συνθηκών παράδοσης των χωρών στα νικηφόρα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ξυπνούν οι πιο απαίσιες αναμνήσεις. Στην πολιτική ζωή της χώρας εισβάλλει ένας άλλος προδότης από το παρελθόν, ο στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου, ο οποίος και αυτός την ημέρα της γιορτής του, στις 23 Απριλίου του 1941, υπέγραφε στη Θεσσαλονίκη την παράδοση της Ελλάδας στους Γερμανούς ναζί.

ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΔΙΑΤΑΓΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!

ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΩΝ ΚΑΤΑ ΜΑΝΙΤΑΚΗ!


Η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προωθήσει ρύθμιση, με την οποία καταργούνται οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, βάσει των οποίων επέστρεψαν στην εργασία τους χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όπως και συμβασιούχοι. Πάντως, η ρύθμιση πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος,φέρεται σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ότι δεν προτίθεται να την συνυπογράψει. Μένει να φανεί αν αυτή τη φοράθα μείνει σταθερός στην θέση του αυτή.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η Πρώτη του Μάη είναι Απεργία !

Η τρικομματική κυβέρνηση έβαλε, για μια ακόμα φορά τα συμφέροντα των εργοδοτών και των μεγαλεμπόρων πάνω από την μνήμη και την ιστορία, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων…


Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΑΛΛΑ ΜΑΧΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΡΟΙΚΑ!


Η φετινή Πρωτομαγιά δεν είναι μνημόσυνο χαμένων δικαιωμάτων, αλλά προσκλητήριο μάχης. Ενάντια στον αποτυχημένο και καταστροφικό δρόμο των μνημονίων. Για να σταματήσουμε τις βάρβαρες περικοπές, τις απολύσεις και τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για πλήρη προστασία των 1.5 εκατομμυρίων ανέργων. Για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών ενάντια στο ξεπούλημα των νερών, της ενέργειας, των λιμανιών, των δρόμων, κάθε σπιθαμής γης που προωθεί η κυβέρνηση. Για κατάργηση των φορολογικών χαρατσιών για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και φορολόγηση του προκλητικού πλούτου του κεφαλαίου. Για δημοκρατία στους τόπους δουλειάς ενάντια στο κύμα διώξεων δεκάδων αγωνιστών.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Τρία χρόνια μετά από εκείνη την καταραμένη μέρα...

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Ήταν Παρασκευή, 23 Απριλίου του 2010. Γιορτή του Αγίου Γεωργίου, μέρα που γιόρταζε και ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στο Καστελόριζο με ειδικό σκοπό. Όχι φυσικά για να υπογραμμίσει με την παρουσία του την ελληνικότητα του ακριτικού νησιού, που είναι καρφί στα συμφέροντα της Τουρκίας.

Κάθε άλλο. Ο Γ. Παπανδρέου είχε διαλέξει συμβολικά το Καστελόριζο για να οδηγήσει από εκεί την Ελλάδα στη μεγαλύτερη εθνική ταπείνωση της σύγχρονης ιστορίας της: να την υπαγάγει σε καθεστώς υποτέλειας προς την ΕΕ και το ΔΝΤ μέσω της υπογραφής του διαβόητου πλέον ανά την υφήλιο Μνημονίου. «Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που από κοινού δημιουργήσαμε στην ΕΕ.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Το τέλος της εποχής Αλέκας

Του Γ. Δελαστίκ - "Πριν"

Αυλαία έπεσε, λοιπόν, στην εποχή της Αλέκας Παπαρήγα στο ΚΚΕ. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που αναδείχτηκε γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και ταυτόχρονα αποδείχθηκε η μακροβιότερη γραμματέας του ΚΚΕ, καθώς παρέμεινε στη θέση αυτή είκοσι δύο (!) ολόκληρα χρόνια - από τον Φεβρουάριο του 1991 ως τον Απρίλιο του 2013.

Εξελέγη γραμματέας σε μία εξαιρετικά δύσκολη για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα στιγμή. Μόλις δύο μήνες νωρίτερα, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχε ανακοινώσει επισήμως και την τυπική διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, στις 25 Δεκεμβρίου του 1990, ενώ είχε προηγηθεί ήδη η ολοκληρωτική κατάρρευση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, βυθίζοντας όλα τα κομμουνιστικά κόμματα σε υπαρξιακή κρίση.

Κινητοποίηση 21 Απρίλη: Συγκέντρωση και πορεία - δείτε Video


Συγκέντρωση και συναυλία στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) και πορεία στη Βουλή, ενάντια στην κρατική καταστολή, το φασιμσό και τις διώξεις, διοργάνωσε ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων η ΚΕΔΔΕ και αντιφασιστικές κινήσεις, με αφορμή τα 46 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών.


Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 5.30 μ.μ. με την ομιλία του Νίκου Αδαμόπουλου, διωκόμενου συνδικαλιστή εργαζόμενο στους ΟΤΑ, από τον Συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων. Όπως ανέφερε, "οι διώξεις συνδικαλιστών, η ποινικοποίηση και καταστολή των εργατικών αγώνων, είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα μιας πολιτικής βάρβαρης και ταξικής. Δείχνει ότι το σύστημά τους είναι σε κρίση και παρακμή, κάνει τα πάντα για να υπερασπίσει την εξουσία και τα κέρδη του." 

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΚΚΕ: Νέα ηγεσία και τέλος εποχής για ένα «κόμμα παντός καιρού»

Του Δ. Τζιαντζή – «Πριν»

Με μια υποσημείωση μιας αράδας σε μια πολύ λιτή ανακοίνωση τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής πληροφορηθήκαμε ότι «ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα».



Αφοπλιστική απλότητα ή προσποιητή σεμνότητα; Το γεγονός ότι η προηγούμενη αρχηγός κρατά το ρεκόρ της μακροβιότερης αρχηγού κόμματος στη μεταπολίτευση (και κρίθηκε αναντικατάστατη επί 22 έτη) φανερώνει μια χτυπητή αντίφαση και έρχεται να ενισχύσει τη δεύτερη εκδοχή. Η διαπίστωση του αστικού Τύπου ότι η Αλέκα Παπαρήγα προσωποποίησε το κόμμα της στον απόλυτο σχεδόν βαθμό, αν και υπερβολική, περιέχει κάποια σπέρματα αλήθειας.

ΜΑΤ εναντίον δικηγόρων στην Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

Ένταση προκλήθηκε το Σάββατο (20-4) έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη βίαιη προσαγωγή των δύο συλληφθέντων, και το εξωφρενικό κατηγορητήριο που τους αποδόθηκε, για τον εμπρησμό στις Σκουριές.

Στη εκδήλωση επρόκειτο να παραστεί ο υπουργός δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, όμως τελικά ο υπουργός δεν ήρθε στη Θεσσαλονίκη και τον εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου. Όταν οι δικηγόροι που βρίσκονταν έξω από τα γραφεία του Συλλόγου, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Παύλου Μελά, προσπάθησαν να μπουν μέσα στο χώρο με τις προσκλήσεις τους, για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, δεν τους επετράπη και προκλήθηκε ένταση μεταξύ συγκεντρωθέντων και ΜΑΤ
Ο δικηγόρος Ζήσης Κλεισιάρης, από το άγριο ξύλο που έφαγε από τα ΜΑΤ, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, με τραύματα στα πόδια και στα πλευρά. 
Δείτε στη συνέχεια το Video 

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Η Μανωλάδα, η Ιερισσός και η ''παραγωγική ανασυγκρότηση’’

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

"...Η εξαχρείωση και εκ-βαρβαρισμός των εργασιακών σχέσεων, δεν αφορά μόνο τους μετανάστες, ούτε μόνο την αγροτική παραγωγή, αλλά προοδευτικά αγκαλιάζει ολόκληρη την παραγωγική σφαίρα και το σύνολο της εργατικής τάξης. Αυτό που συντελείται στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες, μέσω της ολοκληρωτικής αντιδραστικής αναδόμησης ενός συστήματος σε κρίση και σε σήψη, είναι η επιστροφή στις εργασιακές συνθήκες του 1900 του Μπερτολούτσι.


Λένε ότι αυτά που γίνονται στην Μανωλάδα, είναι πρωτοφανή και ανήκουστα. Καθόλου δεν είναι έτσι. Να τι μας λέει ο Τζον Στάινμπεκ στα " Τα σταφύλια της οργής ", γραμμένο το 1939:

"....Έφεραν σκλάβους μόλο που δεν τους αποκαλούσαν σκλάβους: Κινέζους, Γιαπωνέζους, Μεξικανούς, Φιλιππινέζους. Αυτοί ζουν με ρύζι και φασόλια, έλεγαν οι επιχειρηματίες. Δεν έχουν ανάγκες .. Να κοίτα τους πως ζουν. Κοίτα τί τρώνε. Κι αν τύχει και κάνουν το ζόρικο: πίσω στην πατρίδα τους ...Τους δουλοπάροικους που έφεραν από το εξωτερικό τους έδερναν, τους τρομοκρατούσαν, τους πέθαιναν της πείνας, τόσο, που, άλλοι ξαναγύριζαν στον τόπο τους και άλλοι εξαγριώθηκαν απ΄ την απόγνωση και ή τους σκότωσαν ή τους εξόρισαν. Και ολοένα τα κτήματα μεγάλωναν σε έκταση .."

Φοιτητικές εκλογές 2013: Αποτελέσματα


●Πρώτες και δεύτερες θέσεις σε σχολές σχημάτων των ΕΑΑΚ
●Συγκεντρωτικά και αναλυτικά αποτελέσματα ανά Ίδρυμα.


Πρωτιές σχημάτων των ΕΑΑΚ σε σχολές


- Στους Μεταλλειολόγους Μηχανικούς στο ΕΜΠ με 49.34%  το ιστορικό σχήμα των ΕΑΑΚ, Α.Χ.Μ.ΜΕΤ. να καταγράφεται για μια ακόμα χρονιά πρώτη δύναμη εξασφαλίζοντας και την αυτοδυναμία στις έδρες.

- Στην Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο με 44% και αύξηση 12,45%.
- Στο Γεωλογικό Θεσσαλονίκης με 43,26% και θεαματική αύξηση κατά 19,45%.
- Στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ  με 43,23%
- Στη σχολή Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών  με 42,03% και αύξηση κατά 10,78%
- Στους Τοπογράφους Θεσσαλονίκης με 40,85%
- Στο Χημικό Θεσσαλονίκης με 38,19%, αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές και εκτόπιση της ΔΑΠ από την κορυφή.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΚΕΔΔΕ: Κάλεσμα στη διαδήλωση της Κυριακής 21 Απρίλη

Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (Κ.Δ.Δ.Ε)

όταν κοιμάσαι στη δημοκρατία τους... 
...ξυπνάς στη δικτατορία τους! 

Μπροστά στην επέτειο της 21ης Απριλίου, 46 χρόνια μετά, και ενώ έχει λήξει το διάλειμμα της Μεταπολίτευσης, το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», ταυτισμένο με την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73, είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Βιαστήκαμε να μιλήσουμε για άνοιξη των λαών πριν από δύο χρόνια. Η άνοιξη, όμως, σήμερα δεν έχει επικρατήσει. Εναλλάσσεται με το βαρύ χειμώνα. Σε αυτό τον άστατο καιρό, δεν φτάνει να λες «Η χούντα δεν τελείωσε το ’73», δεν φτάνει να βγεις στο δρόμο. Τώρα που η επίθεση στο ψωμί, στην παιδεία, την ελευθερία παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, τώρα που δεν έχουμε ανοιχτή δικτατορία αλλά ανάπηρη δημοκρατία, πρέπει να βρούμε τρόπο να μιλήσουμε για τα πάντα χωρίς να γίνουμε φλύαροι. Να αμυνθούμε χωρίς να γίνουμε αμυντικοί. Να επιτεθούμε χωρίς να χάσουμε την ψυχή μας. Να φωνάξουμε χωρίς να χάσουμε τη φωνή μας.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Στο 4,5% παρέλαβε το ΚΚΕ η Αλέκα και 4,5% το παρέδωσε!

Tου Γιώργου Δελαστίκ
Είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια πέρασαν από το 13ο συνέδριο του ΚΚΕ που άρχισε στις 19 Φεβρουαρίου του 1991, με την ολοκλήρωση των εργασιών του οποίου η Αλέκα Παπαρήγα αναδείχθηκε οριακά γενική γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος μετά από λυσσαλέα φραξιονιστική διαπάλη ανάμεσα στη γραφειοκρατική και τη δεξιά πτέρυγά του, έχοντας ήδη από το 1989 από κοινού πετάξει εκτός ΚΚΕ την αριστερή πτέρυγα. 

Ενδεικτικό της οξύτητας της εσωκομματικής σύγκρουσης είναι ότι η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ήταν ήδη μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και επί χρόνια γραμματέας τής κατά πολύ ισχυρότερης οργάνωσης του κόμματος, της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ), δεν είχε καν εκλεγεί... αντιπρόσωπος (!) στο συνέδριο εκείνο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 1.200 σύνεδροι.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη δολοφονική επίθεση στη Ν. Μανωλάδα Ηλείας

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει τη χτεσινή μαφιόζικη δολοφονική επίθεση μπράβων της εργοδοσίας στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, που με καραμπίνες πυροβόλησαν «εν ψυχρώ» και στο ψαχνό 200 Μπαγκλαντέζους εργάτες γης στη φράουλα επειδή απαιτούσαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών «μεροκάματα του τρόμου» σε άθλιες συνθήκες.

Η τρομοκρατική εργοδοτική επίθεση σε βάρος των Μπαγκλαντέζων εργατών γης είναι το αποκορύφωμα προηγούμενων συχνών, ωμών και ατιμώρητων ρατσιστικών επιθέσεων που έγιναν στη Νέα Μανωλάδα από μπράβους του ίδιου μεγαλοεργοδότη – μεγαλέμπορου φράουλας. Είναι εφιαλτική εκδήλωση της εργοδοτικής ασυδοσίας και της κυβερνητικής ανοχής και συνενοχής(πρόσφατη κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας στην Ηλεία). 

Φράουλες γεμάτες αίμα

Tης Άντας Ψαρρά

Στα φραουλοχώραφα του αίματος τα εγκλήματα συνεχίζονται. Αυτή τη φορά η δολοφονική μανία τριών Ελλήνων επιστατών απέναντι σε άοπλους εργάτες που ζητούσαν τα μεροκάματα έξι μηνών (!) ξέσπασε κατά 200 μεταναστών, στέλνοντας 29 στο νοσοκομείο. 

Όπως έγινε γνωστό, οι 200 απλήρωτοι εργάτες μαζεύτηκαν για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν τα δεδουλευμένα. Τους «υποδέχτηκαν» τρεις επιστάτες του αφεντικού με καραμπίνες, δύο εκ των οποίων -όπως προκύπτει από την εξέλιξη των ερευνών- πυροβόλησαν προς το πλήθος. Συνελήφθη ο εργοδότης ως «ηθικός αυτουργός», ενώ ασύλληπτοι παραμένουν οι τρεις πιστολέρος. 

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Όταν κάνει “σερβίς” …ο κομαντάντε Μπίστης Pos

Του Διονύση Ελευθεράτου
Η «δικαιολόγηση» της βαρβαρότητας με «αριστερόστροφα» σοφίσματα – από τον Γ. Φίσερ μέχρι σήμερα

Στα νιάτα του ο Νίκος Μπίστης έπαιζε εξαιρετικό βόλεϊ. Σήμερα, ως πολιτικός βολεϊμπολίστας (έστω και απείρως μικρότερης αποτελεσματικότητας) κάνει τα μνημονιακά του «σερβίς» σημαδεύοντας συχνότατα την αριστερή πλευρά του αντίπαλου τερέν: Φαίνεται να πιστεύει (;) ότι εκεί θα καταστήσουν την «υποδοχή» της μπάλας άτσαλη, σπασμωδική, κάποιες περίεργες «ευαισθησίες». Γίνεται να «δικαιολογείς» μνημονιακά τερατουργήματα επικαλούμενος σκόρπιες αξίες και πολιτικούς στόχους της … Αριστεράς; Ασφαλώς!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για φοιτητικές εκλογές: Μη χαθεί η ευκαιρία

Μη χαθεί η ευκαιρία να μαυριστούν οι παρατάξεις των μνημονίων και της ανεργίας. 

Δίνουμε δύναμη και προοπτική σε ένα διαφορετικό δρόμο. Ψηφίζουμε ΕΑΑΚ


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει τη συμπαράσταση και εύχεται καλή επιτυχία στους αγωνιστές και αγωνίστριες της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ)στη μεγάλη μάχη των φοιτητικών εκλογών της 17ης Απρίλη. 
Οι φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές της 17ης Απρίλη αποκτούν ειδικό βάρος στο φόντο της συνεχόμενης λεηλασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας από το κεφαλαίο και τους εκφραστές του -συγκυβέρνηση–ΕΕ-ΔΝΤ. Ειδικά όταν η σπουδάζουσα νεολαία τόσο σε ΑΕΙ όσο και σε ΤΕΙ βρίσκεται στον πυρήνα της επίθεσης σε εκπαίδευση και εργασία.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ανθρωποι που δεν υπάρχουν

Του Περικλή Κοροβέση

Ας ξεκινήσουμε από μια δυσάρεστη διαπίστωση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλούς μετανάστες. Και όντως, στις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της Ελλάδας, τους βλέπουμε στοιβαγμένους στις πλατείες, να μιλούν ακατανόητες γλώσσες και να ανήκουν σε όλες τις φυλές του Ισραήλ. 

Οι περίοικοι δυσανασχετούν και θέλουν να φύγει αυτό το κακό από τη γειτονιά τους. Και η διορατικότητά τους φτάνει μέχρι τη μύτη τους. Θέλουν να φύγουν από την περιοχή τους. Και παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους. Και βιαιοπραγούν εναντίον ανθρώπων που δεν γνωρίζουν και που δεν τους έβλαψαν σε τίποτα. Όταν τα καταφέρουν και τους διώξουν και το πρόβλημα μετατεθεί στη διπλανή γειτονιά, τότε πιστεύουν πως το έλυσαν.

21 Απρίλη 2013: ΔΟΥΛΕΙΑ-ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ στις 5.00 μ.μ. ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 


46 χρόνια μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών, ο αγώνας για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό είναι επίκαιρος και επιτακτικός. Είναι μάλιστα πιο αναγκαίος παρά ποτέ αφού μπροστά στα μάτια μας ξετυλίγεται μια άγρια εργατική γενοκτονία με 1,5 εκατ. ανέργους και με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς περίθαλψη, συχνά απλήρωτους και με μισθούς πείνας.


Σήμερα στην περίοδο που άνοιξε το πρώτο μνημόνιο, ζούμε μια πρωτοφανή επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες. Ο κοινωνικός Αρμαγεδώνας που έχουν εξαπολύσει κυβερνήσεις, ΕΕ, ΔΝΤ, κεφάλαιο, σέρνει μαζί του έναν πρωτοφανή αυταρχικό ολοκληρωτισμό. Η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία τείνει να μετατραπεί σε μόνιμο καθεστώς. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει ένα μόνιμο καθεστώς επιτροπείας για την Ελλάδα και όλες τις χώρες. Έτσι υποβαθμίζονται ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού αντιμετωπίζονται με τυφλή καταστολή και όταν δεν φτάνει αυτό, με ποινικές διώξεις.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Όχι στην ανθρωποφαγία και τον κοινωνικό κανιβαλισμό κυβέρνησης και κεφαλαίου

Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ο καλύτερος εκπρόσωπος των συμφερόντων του κεφαλαίου και των δανειστών, ο πιο αφοσιωμένος και πιστός συνεργάτης της τρόικα.

Μόνο που στο βωμό των συμφερόντων που με συνέπεια εξυπηρετεί, αυτή τη φορά θυσιάζει στυγνά και απροκάλυπτα, ζωές, όνειρα, ελπίδες και φιλοδοξίες ανθρώπων.

Δεκαπέντε χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πεταχτούν στον καιάδα της ανεργίας με τη ρετσινιά του επίορκου και με πρόσχημα την εξυγίανση τάχα του δημόσιου τομέα που οι ίδιοι οι θύτες δημιούργησαν, εξέθρεψαν και συντήρησαν.
Δε διστάζουν να σπείρουν το διχασμό ανάμεσα σε μισθωτούς και να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους βάζοντας εργαζόμενους να “τρώγονται” μεταξύ τους αφού σχεδιάζουν κάθε ένας που θα φεύγει να αντικαθίσταται από έναν νέο.

Μαραθώνιος πανικού στη Βοστόνη-Εκρήξεις με νεκρούς και τραυματίες

Δύο ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν τον τελικό του Μαραθωνίου κοντά στη γραμμή τερματισμού προκαλώντας πανικό στον κόσμο και χάος στην πόλη. Μία άλλη έκρηξη σημειώθηκε στη JFK βιβλιοθήκη αλλά οι αρχές δεν είναι σίγουρες αν τα δύο αυτά γεγονότα συνδέονται.


Τουλάχιστον 3 νεκροί και περισσότεροι από 140 τραυματίες.
Πληροφορίες  κάνουν λόγο για 12 νεκρούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών εκ των οποίων 50 σοβαρά.
Πανικός στη Βοστόνη και τις ΗΠΑ. Ξύπνησαν μνήμες "δίδυμων πύργων".
Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες της Βοστόνη να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να παραμείνουν στα σπίτια τους. 

Διαβάστε τη συνέχεια και δείτε φωτογραφίες από τον τόπο των εκρήξεων

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Γιατί το ΚΚΕ προτίμησε τον Δ. Κουτσούμπα

Του Παναγιώτη Φραντζή

Το ΚΚΕ οδεύοντας προς το 19ο συνέδριό του, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, είχε δύο επιλογές: α) μια πιο ευέλικτη πολιτική τακτική που θα συσπείρωνε άμεσα δυνάμεις, χαμηλώνοντας το επίπεδο πολιτικής συμφωνίας και ανεβάζοντας την κίνηση των λαϊκών μαζών και β) μια πιο συντηρητική πολιτική τακτική, με έμφαση στην κομματική πειθαρχία και τη συγκέντρωση δυνάμεων για αργότερα.

Αν ακολουθούσε την πρώτη επιλογή, σήμερα γενικός γραμματέας της ΚΕ θα ήταν κάποιος σαν το Θανάση Παφίλη ή το Νίκο Μπογιόπουλο. Κάποιο στέλεχος δηλαδή αναγνωρίσιμο και αγαπητό από το λαό, που θα μπορούσε να διευρύνει καταλυτικά την επιρροή του κόμματος – τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται καθημερινά όλο και πιο λίγος. Προτίμησε όμως να αγνοήσει την πίεση της βάσης, και να πάει με τη δεύτερη επιλογή, του δοκιμασμένου, έμπειρου επιτελικού κομματικού στελέχους.

Με αφορμή ένα ειδησάριο: Να ανοίξει ο δρόμος για αποδέσμευση από την ΕΕ

Του Σταύρου Μαυρουδέα*
Στις 10/4/2013 το Open Europe (ένα κριτικά φιλο-ευρωπαϊκό κέντρο μελετών) δημοσίευσε τη είδηση – που αγνοήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ – ότι ο πολύς πρώην επίτροπος κ. Μπόλσκενστεϊν (γνωστός από την περιώνυμη οδηγία του περί κινητικότητας (sic!) των εργαζομένων) ζητά την έξοδο της Ολλανδίας από το ευρώ και τη δημιουργία μίας νέας νομισματικής ένωσης των οικονομικά ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών 
/2013/04/you-know-its-bad-when-even-former-eu.html). Σε συνέντευξη του στην ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad υποστήριξε ότι η ΟΝΕ έχει αποτύχει και εμποδίζει την Ευρώπη να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της. Αυτό που θα έπρεπε κατά τη γνώμη του να γίνει είναι να ενισχυθεί η Κοινή Αγορά. Η άποψη αυτή δεν είναι πρωτοφανής αλλά αυτό που κάνει την είδηση σημαίνουσα είναι ότι ο Φ.Μπόλκενστεϊν είναι ο πρώτος πρώην επίτροπος της Κομισιόν που προτείνει δημόσια την διάλυση του ευρώ.

ΚΚΕ: Ο νέος γραμματέας και η επόμενη μέρα, του Μάκη Κοψίδη

Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΚΚΕ έγινε σε μία περίοδο σοβαρής κρίσης του κόμματος. Όχι τόσο εσωκομματικής όσο απέναντι στην κοινωνία. Κρίσης που πιστοποιείται από δύο παράγοντες. 

Ο πρώτος αφορά τις εκλογικές επιδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρόσφατες εκλογές πήρε 37.000 λιγότερους ψήφους σε σχέση με αυτές του 1993 τις πρώτες μετά τη διάσπαση του 1991. Ο δεύτερος αφορά το γεγονός ότι αυτή η εκλογική συρρίκνωση συνοδεύτηκε από την εκλογική εκτίναξη του κύριου εχθρού, του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγετική ομάδα αντί της εξόντωσης του που επεδίωκε, είδε τον «φορέα του οπορτουνισμού» να γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση.

Ευρωληστές και Αριστερά

Του Γιώργου Δελαστίκ

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν γύρω μας. Αποκαλύπτονται γεγονότα και προετοιμάζονται εξελίξεις που σηματοδοτούν το πέρασμα τόσο του γερμανικού όσο και γενικότερα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού σε μια φάση ακραίας επιθετικότητας και αρπακτικότητας που δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν από τους εργαζόμενους με απλές διαδηλώσεις και απεργίες. 

Κόβοντας τους μισθούς και τις συντάξεις, γδέρνοντας φορολογικά το λαό, απολύοντας κατά εκατομμύρια μισθωτούς και καταστρέφοντας επίσης εκατομμύρια μικρομεσαίων, φτάνοντας στο έσχατο σημείο να αρπάζουν και τα λεφτά που καταθέτει κάποιος στις τράπεζες, είναι φανερό ότι ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός έχει εγκαταλείψει την πολιτική της ενσωμάτωσης στο σύστημά του των μαζών.

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Προφυλακιστέοι οι δύο συλληφθέντες της Ιερισσού

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι δύο κάτοικοι της Ιερισσού, 33 και 40 ετών, που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις σκουριές Χαλκιδικής.


Έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης κάτοικοι της Ιερισσού και αλληλέγγυοι από άλλες περιοχές πραγματοποιούν συγκέντρωση συμπαράστασης στους δύο συλληφθέντες. Στη συγκέντρωση συμμετέχουν και εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Σημειώνεται πως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο.

Γιώργος Ρούσης: Περί δήθεν τεχνοκρατικής αμεροληψίας

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της κρίσης, πέρα από τους αναφανδόν υποστηριχτές της ακολουθούμενης πολιτικής, υπάρχουν και ορισμένοι τεχνοκράτες οι οποίοι παριστάνουν τους αμερόληπτους και τους υπεράνω της όποιας ταξικής αντίθεσης. 


Αυτοί κατ’ αναλογία των «ουδέτερων» οικονομολόγων, τεχνοκρατών τύπου Μάριο Μόντι, ή Λουκά Παπαδήμου προτείνουν διαφορετικές μεν, εντός συστήματος δε, λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.  
Οι τεχνοκράτες αυτοί οι οποίοι το πιο συχνά έχουν σπουδάσει κάποιο παρακλάδι της οικονομίας, παρουσιάζονται ως οι καλύτεροι επιστήμονες στον τομέα τους.
Στην πραγματικότητα συμπίπτοντας απόλυτα με το πνεύμα όλων των τελευταίων ανά τον καπιταλιστικό κόσμο εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την ίδια την έννοια της επιστήμης, στο βαθμό που την αντιμετωπίζουν σαν μια εξειδικευμένη τεχνοκρατική γνώση, αποκομμένη τόσο από την ίδια την επιστήμη στην οποία αυτή εντάσσεται, όσο και πολύ περισσότερο από το σύνολο των κοινωνικών επιστημών και την ίδια την κοινωνική πραγματικότητα.

«ΣΧΕΔΙΟ Β΄»: Πρόταση εναλλακτικής διαχείρισης ή ανατροπής;

Tου Παναγιώτη Φραντζή

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Αλέκο Αλαβάνο ότι δεν διαθέτει καλή αίσθηση του πολιτικού timing. Στον απόηχο των συμφωνιών για την Κύπρο, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν ραγδαία άνοδο της λαϊκής αποδοκιμασίας προς την ΕΕ, με έντονο αντιγερμανισμό παράλληλα με δυσπιστία προς την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αυτός που σήκωσε το γάντι ανακοινώνοντας το πέρασμα σε μια νέα πολιτική εκστρατεία. «Έξοδο από το ευρώ, με Σχέδιο Β΄» δήλωσε ευθαρσώς, αποσπώντας την προσοχή εχθρών και φίλων.

Στις δέκα θέσεις που συνόδευσαν την ανακοίνωση του νέου πολιτικού σχηματισμού αναφέρεται ότι η έξοδος από το ευρώ «είναι κρίκος σε μια σειρά μετασχηματισμών, αριστερού προσανατολισμού, που απευθύνονται όμως σε όλους τους πολίτες». Η γλώσσα του κειμένου είναι καθησυχαστική, έχοντας σκοπό να προσελκύσει στρώματα που δείχνουν δυσπιστία απέναντι στην Αριστερά. Είναι μία γλώσσα επικοινωνίας που επιχειρεί να κατευνάσει την επίγνωση ότι στην οριακή καμπή προς την οποία οδεύουμε δεν υπάρχουν συναινετικές, ομαλές λύσεις.

Κλίμα αυταρέσκειας από την ηγεσία του ΚΚΕ στο Συνέδριο

 Νέος Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα».

Γραφείο Τύπου της Κ.Ε του ΚΚΕ

 

 

 

 

Επίκαιρο άρθρο του Γιώργου Λαουτάρη στην εφημερίδα "ΠΡΙΝ" 

Κλίμα αυταρέσκειας από την ηγεσία του ΚΚΕ στο Συνέδριο 


Του Γιώργου Λαουτάρη
Οι λέξεις «συνέχεια» και «δικαίωση» ταιριάζουν περισσότερο στο κλίμα έναρξης του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, όπως προκύπτει από την εισήγηση που παρουσίασε η Αλέκα Παπαρήγα το πρωί της Πέμπτης στον Περισσό.

Με ένα εκτενές βίντεο, πριν ανέβει η απερχόμενη γ.γ. στο βήμα, οι δεκάδες καλεσμένοι του κόμματος, που κινήθηκαν σε ένα εύρος από τον Δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο, ως τον Σήφη Ζαχαριάδη, γιο του θρυλικού αρχηγού του ΚΚΕ, παρακολούθησαν ένα αφιέρωμα στην πορεία του κόμματος από την ίδρυσή του, με μοτίβο και έμφαση στη φράση «κάτω από τις ίδιες σημαίες».

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η ευγένεια που σκοτώνει

Από τον kartesios

Προσέξτε πόσο ευγενικοί είναι όλοι τους. Και περιποιημένοι. Ο Στουρνάρας, πάντα καθησυχαστικός και ευγενής. Τον φαντάζεσαι να φορά τα βράδια μία μεταξωτή ρόμπα, να κάθεται δίπλα στο τζάκι και να πίνει ακριβό κονιάκ, διαβάζοντας Κοέλιο. Ήσυχος…


Ο Σαμαράς, ο Βορίδης, οι τραπεζίτες, οι εκπρόσωποι της Τρόικας, φρεσκοξυρισμένοι πάντα, φρεσκοσιδερωμένοι. Μπορείς να μυρίσεις το after shave τους μέσα από την οθόνη της τηλεόρασης.
Τα παπαγαλάκια, επαναλαμβάνουν μόνο λέξεις «αποδεκτές» από τους κανόνες της ευγενούς συνομιλίας. Δε βρίζουν, δε γράφουν «γαμώτο», δεν εκνευρίζονται στα πάνελ, κάνουν επίδειξη λεπτού χιούμορ και πάντα εξηγούν με ορθά «επιχειρήματα» κάθε διαστρέβλωση, ψέμα, προβοκάτσια που αναπαράγουν.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Οι αποικίες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να έχουν δικές τους τράπεζες

Του Γ. Δελαστίκ - "Επίκαιρα'

Σοκ προκάλεσε στους Έλληνες η άρνηση της τρόικας να επιτρέψει τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank αλλά και η ταπεινωτική συμμόρφωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και της θλιβερής γερμανόδουλης κυβέρνησης του στις εντολές των υπαλλήλων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.


Συνιστά πλήρη γελοιοποίηση του κύρους του πρωθυπουργού το γεγονός ότι την Κυριακή το πρωί συναντήθηκε με τους υπαλλήλους της τρόικας και δήθεν τους ξεκαθάρισε ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα γίνει οπωσδήποτε, όμως το βράδυ της ίδιας μέρας υποχρεώθηκε να κάνει για μια ακόμη φορά πολιτική «κωλοτούμπα» και να υπακούσει στις εντολές των τροϊκανών υπαλλήλων, αποδεχόμενος την απαγόρευση της συγχώνευσης.

Μπράβοι του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ χτύπησαν άγρια φοιτητές στο ΤΕΙ Πάτρας

Σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη 11-4) στο ΤΕΙ Πάτρας συνεδρίαζε το συμβούλιο Ιδρύματος υπό την παρουσία των φοιτητών της σχολής. Η ατμόσφαιρα τεταμένη καθώς οι φοιτητές ζητούν να παραιτηθούν για το σχέδιο "Αθηνά" τα μέλη της Διοίκησης του ΤΕΙ Πάτρας 
Εκείνη την ώρα όπου φαινόταν δεδομένο κάτω από την πίεση των φοιτητών ότι το Συμβούλιο θα δρομολογούσε τις απαιτήσεις των φοιτητών, μπήκαν στο χώρο της συνεδρίασης ο Υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ ΑΧΑΙΑΣ με μια ντουζίνα μπράβων όπως είπαν οι φοιτητές που ήταν εκεί. 
Διαβάστε τη συνέχεια και παρακολουθείστε ΒΙΝΤΕΟ 

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Οι ναζιστές ως τηλεαστέρες

Γράφει ο Ιός

Μια εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη, το 1995, άνοιξε τον δρόμο στη Χρυσή Αυγή


Δεν είναι ο Γιώργος Τράγκας ο πρώτος δημοσιογράφος που προσέφερε τόσο απλόχερα τον τηλεοπτικό του χώρο για την προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής, καλώντας τέσσερα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης στο στούντιο του ΣΚΑΪ. 

Τα πρωτεία στην πρόκληση ανήκουν στον Γιάννη Πρετεντέρη, τον ίδιο που φρόντισε από τη δική του στήλη στο «Βήμα» να εξισώσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, μέσω της άθλιας ειρωνείας περί «Ζωής Κασιδιάρη». Ο κ. Πρετεντέρης είχε προλάβει πριν από 18 χρόνια να παρουσιάσει τον Μιχαλολιάκο και τους υποτακτικούς του σε μια επεισοδιακή εκπομπή που σφράγισε τη νεότευκτη τότε ιδιωτική τηλεόραση.

Ο Τράγκας προωθεί ανερυθρίαστα τη Χρυσή Αυγή!

Του Οδυσσέα Πραξιάδη

Από την ημέρα εφαρμογής των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, εντύπωση έχει προκαλέσει το αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό μένος του γνωστού δημοσιογράφου Τράγκα. 

Εντύπωση γιατί ο Τράγκας ήταν γνωστός για τη σύμπλευσή του με τη ΝΔ και τις διασυνδέσεις του με τα πρωτοκλασάτα στελέχη του εν λόγω κόμματος. Ήταν γνωστός για τις συχνά συντηρητικές του τοποθετήσεις. Ξαφνικά ο Τράγκας σήκωσε τη σημαία του αγώνα, κατακεραύνωνε το ΔΝΤ και την ΕΕ κι έφτασε να μιλάει για την ανάγκη συγκρότησης ενός νέου ΕΑΜ!
Ο Τράγκας δεν εκφράζει απλώς την προσωπική του άποψη. Μαζί με τους Κουρήδες, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή, έχουν συγκροτήσει ένα ιδεολογικό και πολιτικό μπλοκ. Αυτό το μπλοκ εκφράζει τα συμφέροντα εκείνης της μερίδας της αστικής τάξης που είτε χάνει θέσεις στον παγκόσμιο καταμερισμό κάτω από την πίεση της κρίσης και της επέμβασης του ιμπεριαλισμού, είτε επιθυμούν να ικανοποιήσουν με ένα στρεβλό τρόπο την αγανάκτηση του κόσμου προκειμένου να μη διοχετευτεί αυτή σε δρόμους ριζοσπαστικοποίησης.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Καταγγελία για την αστυνομική τρομοκρατία και τις νέες συλλήψεις στην Ιερισσό

Ξεπέρασε κάθε όριο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τις δυο νέες συλλήψεις τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 10 Απριλίου. Μέσα στη νύχτα, στις 3.00 κουκουλοφόροι της αστυνομίας έσπασαν πόρτες και εισέβαλαν σε σπίτια συλλαμβάνοντας κατοίκους της Ιερισσού μπροστά στα έντρομα μάτια των μελών της οικογένειάς τους. 


Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια τρομοκράτησης ξεσήκωσε τη δίκαιη οργή των κατοίκων, με αποτέλεσμα τη μερική καταστροφή του αστυνομικού τμήματος της Ιερισσού.Η κυβέρνηση προκαλεί καθώς λειτουργεί σαν μπράβος της Eldorado και των συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα που στοχεύει σε κέρδη μέσα από τη λεηλασία του περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτή είναι η ανάπτυξη του Σαμαρά και των στηριγμάτων του: καταστροφή παντού για να γεμίζουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του κεφαλαίου. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που απλώνει δίχτυ προστασίας στη Λίστα Λαγκάρντ, στη Ζήμενς και στην εργοδοσία, ενώ εξαθλιώνει καθημερινά των εργαζόμενους.

Ο Τρίτος Πόλος της Αριστεράς και το Κόμμα “Σχέδιο Β’”

Του Δημήτρη Μπλάνα*

Η κοινωνική καταστροφή του 3ου μνημονίου, οι ωμοί εκβιασμοί της τρόικας, οι ανταγωνισμοί των κυρίαρχων μερίδων του κεφαλαίου στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα, γύρω από το χρέος του Νότου της ΕΕ και η νέα Κυπριακή τραγωδία αποτελούν το πεδίο στο οποίο καλούνται να δοκιμαστούν οι στρατηγικές και τακτικές των δυνάμεων και πόλων της Αριστεράς.

Με αφορμή και την εξαγγελία για συγκρότηση πολιτικού φορέα στο περιεχόμενο του «Σχεδίου Β’», επιχειρείται μία πρώτη τοποθέτηση πάνω σε 5 ζητήματα:

1. Η πρόταση για έξοδο από το ευρώ, ξεκομμένη από την ανάγκη για εδώ και τώρα αποδέσμευση από την ΕΕ, δεν συμβάλλει στην αντικαπιταλιστική έξοδο από την κρίση και αποτελεί όταν συνοδεύεται από αναπτυξιακές πολιτικές με "δημόσιες επενδύσεις" και εθνικοποίηση τραπεζών, πολιτική υποχώρηση σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Και είναι ιστορικά λάθος να αντιμετωπίζεται ως στάδιο προς τη διαδικασία ρήξης αρχικά και αποδέσμευσης τελικά από τα δεινά της ΕΕ, ως στοιχείο ωρίμανσης του επαναστατικού υποκειμένου.

Καφκικός εφιάλτης «Η Αμυγδαλέζα»

Του Δημήτρη Αγγελίδη

Τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας έχουν καταγραφεί τις πρώτες τρεις μέρες της απεργίας πείνας των 800 μεταναστών που διαμαρτύρονται ότι η κράτησή τους είναι παράλογη, καταχρηστική και παράνομη



Τουλάχιστον άλλες δύο απόπειρες αυτοκτονίας έγιναν στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών της Αμυγδαλέζας χτες, τρίτη μέρα της απεργίας πείνας που έχουν ξεκινήσει περισσότεροι από 800 κρατούμενοι, μετανάστες και πρόσφυγες, από το Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για την καταχρηστική, παράλογη και παράνομη παράταση του χρόνου κράτησής τους.

Επιδρομή της αστυνομίας τα ξημερώματα στην Ιερισσό και βίαιες συλλήψεις

Ένταση επικρατεί στην Ιερισσό Χαλκιδικής από τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άτομα ως ύποπτα για την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, τον Φεβρουάριο. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η αστυνομία εισήλθε βίαια στα σπίτια των υπόπτων, σπάζοντας τις πόρτες, και τους συνέλαβε μπροστά στα μάτια των συζύγων και των παιδιών τους.

Στη συνέχεια κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του χωριού και κινήθηκαν προς το Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού, στο οποίο την ώρα εκείνη δεν υπήρχε προσωπικό, και προκάλεσαν ζημιές. Πέταξαν έξω ότι βρήκαν στα γραφεία και τους έβαλαν φωτιά

Οι κάτοικοι καλούν σε νέα συγκέντρωση στις 08:00 το πρωί και στη συνέχεια σε πορεία προς τον Πολύγυρο, όπου μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ στην περιοχή εξακολουθεί να επικρατεί ένταση.

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Το ένα άκρο του Σχολιαστή

Της Άντας Ψαρρά

Η θεωρία των δύο άκρων, που πολύ συστηματικά εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το στενό περιβάλλον του, ζει τις στιγμές της απόλυτης κορύφωσης.

Στο άρθρο του Πρετεντέρη συμπυκνώθηκε όλη η πνευματική υπόσταση της θεωρίας, που αρχίζει και τελειώνει σε λιγότερες από δύο λέξεις.


Μια «θεωρία» που υποτιμάει ακόμα και την ερμηνεία της λέξης θεωρία, που υποβιβάζει τη λογική, την παιδεία και ακουμπάει στα αγοραία στερεότυπα της τρέχουσας αντίληψης για την πολιτική σκέψη και ανάλυση.

Η «Ζωή Κασιδιάρη» του Πρετεντέρη είναι η επιτομή μιας αυθαίρετης και απόλυτα κατασκευασμένης θεωρίας που επιμένει να αγνοεί την υπόσταση της πολιτικής, της ιδεολογίας και φυσικά της λειτουργίας ενός αναλυτή. 

Αρπαγή καταθέσεων είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ

Του Γιώργου Δελαστίκ

Νόμος της ΕΕ θα γίνει η... καταλήστευση των τραπεζικών καταθέσεων των πολιτών της! Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, αυτό ακριβώς ανήγγειλε προς τους Ευρωπαίους ο τυπικά πιο αρμόδιος άνθρωπος στη γηραιά ήπειρο, ο επί των Οικονομικών επίτροπος της Κομισιόν, Ολι Ρεν.


Μιλώντας στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE, ο Ολι Ρεν ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν προτίθεται να εκδώσει σχετική οδηγία, την οποία τα κράτη - μέλη όχι απλώς της Ευρωζώνης, αλλά ολόκληρης της ΕΕ υποχρεούνται να ενσωματώσουν ως τάχιστα στις εθνικές νομοθεσίες τους! «Η επερχόμενη ευρωπαϊκή οδηγία θα υποθέτει ότι και οι επενδυτές και οι καταθέτες θα αναλάβουν υποχρεώσεις σε περίπτωση εξυγίανσης ή αναδιάρθρωσης μιας τράπεζας» ανήγγειλε ο Φινλανδός επίτροπος, προκαλώντας πανευρωπαϊκό σοκ.

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Σχέδιο "Αθηνά" και φοιτητικό κίνημα: Η αυλαία κλείνει… Θα ξανανοίξει;

Πρώτες εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις, τη στρατηγική και το σχεδιασμό των ΕΑΑΚ και την επόμενη ημέρα του φοιτητικού κινήματος


Η ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» από το υπουργείο παιδείας, ως σχέδιο εξορθολογισμού του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ως σχέδιο εξυγίανσης - μείωσης των κρατικών δαπανών για τα πανεπιστήμια, σηματοδότησε την έναρξη διεργασιών μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Η άμεση και επιθετική αναίρεση της ύπαρξης ενός κομματιού της νεολαίας μέσα στο πανεπιστήμιο, καθώς και η αβεβαιότητα που ακολούθησε, πυροδότησαν τις πρώτες έντονες αντιδράσεις από μεριάς φοιτητών, κυρίαρχα στα ιδρύματα που πλήττονταν με άμεσο - υλικό τρόπο, δηλαδή σε αυτά που προορίζονταν για κλείσιμο ή συγχώνευση. 

Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ

Του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Η Κυπριακή μισο-χρεοκοπία, εντός ευρω, ήρθε να θυμίσει μια πικρή αλήθεια σε όσους κάνουν την επιθυμία πραγματικότητα και την δημοσκόπηση πολιτική. 

Το πρόβλημα της ευρωζώνης, το πρόβλημα ευρώ, δεν είναι ένα απλό νομισματικό θέμα, δεν είναι απλά ένα «εργαλείο» που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως μαχαίρι, είτε για να κόψεις ψωμί είτε για να σκοτώσεις.


Είναι και τέτοιο. Και το κλείσιμο της κάνουλας της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ προς την Κύπρο έδειξε ότι είναι και κρίσιμο, αφού ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας που οδήγησε το ΟΧΙ της Κυπριακής βουλής στο άτακτο ΝΑΙ. Κάποιοι θέλουν να εξακολουθούν να παραμυθιάζονται ή να παραμυθιάζουν και να ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα ήταν ο Αναστασιάδης, παραβλέποντας ότι η βουλή ήταν αυτή που είπε το αρχικό ΟΧΙ και η βουλή ήταν που είπε το τελικό άτακτο ΝΑΙ κάτω από τον εκβιασμό της διακοπής ρευστότητας. Αλλά ας είναι...

Κεντρική εκδήλωση 'Κύπρος - Ελλάδα: κοινός αγώνας ενάντια σε ΕΕ και ΔΝΤ', Δευτέρα 8 Απρίλη ΕΜΠ



Κύπρος - Ελλάδα: κοινός αγώνας ενάντια σε ΕΕ και ΔΝΤ
 

Μεγάλη πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Δευτέρα 8 Απρίλη, Πολυτεχνείο 

αίθουσα ΜΑΧ, 6.30 μ.μ.


 

 

Θα παρέμβουν σύντροφοι από την Κύπρο


Έχουν προσκληθεί για να τοποθετηθούν οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς