Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Γιώργος Ρούσης: Εξοδος από τα πορνεία ευρώ και Ε.Ε.

Εξοδος από τα πορνεία ευρώ και Ε.Ε.
   
Από τα τραγικά για τον κυπριακό λαό τελευταία συμβάντα, εκτιμώ ότι μπορούμε αβίαστα να βγάλουμε τα ακόλουθα πέντε σταράτα συμπεράσματα: 

1.  Οπως με την τουρκική εισβολή το 1974 αποδείχτηκε ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν διασφαλίζει καμία κυριαρχία, σήμερα αποδεικνύεται με τον πλέον ηχηρό τρόπο ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. ούτε την ευημερία ούτε βεβαίως την κυριαρχία των λαών διασφαλίζει.

2. Οταν μια αριστερή κυβέρνηση διαμορφώνει μια οικονομία όπως η κυπριακή, της οποίας η αναλογία του ΑΕΠ της με τις καταθέσεις των τραπεζών της είναι εντόνως δυσανάλογη υπέρ των δεύτερων, όταν αφήνει ασύδοτους τους τραπεζίτες να τζογάρουν επικίνδυνα και όταν θεωρεί επίτευγμα την εισροή μαύρου χρήματος, φουσκώνει μια φούσκα, η οποία αργά ή γρήγορα θα σκάσει.

Ν. Μπογιόπουλος στον προσυνεδριακό διάλογο του ΚΚΕ: Λάθος πορεία

ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟ

 

Λάθος πορεία

1) Αντιγράφω (Ντοκουμέντα 16ου Συνεδρίου, σελ. 71, σ. Παπαρήγα):
«Στο 15ο Συνέδριο ξεκαθαρίσαμε το εξής πράγμα: Οτι η συγκέντρωση δυνάμεων, η πολιτική συμμαχιών του Κόμματος χτίζεται πάνω στην αντίθεση μονοπώλια - ιμπεριαλισμός. (...). Τι είναι ο ιμπεριαλισμός; Το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού. Ομως, δεν μπορούμε να χτίσουμε συμμαχία στην αντίθεση καπιταλισμός - σοσιαλισμός, γιατί σημαίνει συμμαχία για τη σοσιαλιστική επανάσταση και συμμαχία για τη δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτό δεν μπορούμε να το βάλουμε. Και δεν μπορούμε να το βάλουμε, γιατί είναι και λυμένο θεωρητικά, αλλά και η πείρα αυτό δείχνει». 

Κανένα νέο δεδομένο δεν επιτρέπει αναθεώρηση όσων θεωρητικά και εμπειρικά, κατά το 16ο Συνέδριο, είναι λυμένα. Εντούτοις στις Θέσεις γίνεται ακριβώς αυτό το λάθος: Προτείνεται οικοδόμηση πολιτικής συμμαχιών στην αντίθεση καπιταλισμός - σοσιαλισμός. Αλλά πάνω σε αυτή την αντίθεση, όπως σωστά διαπιστώναμε στο 16ο Συνέδριο, δεν χτίζεται η - στρατηγικής σημασίας για την Επανάσταση - πολιτική συμμαχιών.

KKE και ΣΥΡΙΖΑ: επιτέλους ενότητα αλλά σε λάθος βάση.

Του Δημήτρη Μητρόπουλου. 

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εξυπνάδες του τύπου «ευρώ ή δραχμή; πατάτες γιαχνί» ή «το ευρώ είναι ένα απλό νόμισμα σαν όλα». Εξυπνάδες που μπορεί να τις πληρώσει ακριβά ο λαός, αν ο ΣΥΡΙΖΑ στη ρότα ότι θα βγούμε από την επιτήρηση της Τρόικας, αλλά θα μείνουμε στο ευρώ. Η Κυπριακή τραγωδία διδάσκει.

Σε σχόλιο του ΚΚΕ για το δίλημμα εντός-εκτός ευρωζώνης διαβάζουμε με έκπληξη ότι είναι ένα εκβιαστικό δίλημμα και παγίδα για το λαό.
Είναι σπάνιο σε ένα μικρό σχόλιο να βρίσκει κανείς τόσα μαργαριτάρια.

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΚΕΔΔE: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ


Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας  (ΚΕΔΔE)

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν συνεχείς διώξεις (με συλλήψεις, έρευνες στα σπίτια, προσαγωγές όταν διαμαρτύρονται μπροστά στην τούρκικη πρεσβεία).

Η Τουρκία ενεργοποιεί πλήθος σημάτων έκδοσης, ακόμα και για πρόσφυγες που βρίσκονται πάνω από μια δεκαετία στη χώρα μας και που, χάρη στο πλήρως αναποτελεσματικό σύστημα χορήγησης ασύλου, οι αιτήσεις τους ακόμα εκκρεμούν!
Πρόσφατα στην Πάτρα το Συμβούλιο Εφετών, ομόφωνα και με θετική πρόταση της Εισαγγελέως Εφετών, έκρινε ότι δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία οι Ζ.Κορμπούζ και Μπ. Κομέρτ, διέταξε να αρθεί η κράτηση του πρώτου και οι περιοριστικοί όροι του δεύτερου.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές

Η τρικομματική χούντα μέσω των εκδικητικών δικαστών της, συνεχίζει τη διατεταγμένη υπηρεσία της και καταδικάζει αγωνιστές. 


Οι τρεις συνδικαλιστές, ο Νίκος Αδαμόπουλος μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και πρόεδρος του σωματείου στη Ν. Ιωνία, η Κική Καραγιώργου πρόεδρος του σωματείου στο Νέο Ηράκλειο και πρώην μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Νίκος Μαυρουδής καταδικάστηκαν μόνο και μόνο επειδή υπερασπίστηκαν τους εργαζόμενους του Δήμου Ηρακλείου στον αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων τους απο τη δημοτική αρχή.

H Κύπρος, η έξοδος από ευρωζώνη-ΕΕ και οι παραδοξότητες στην αριστερά

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

"Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο, θέτουν σε πολιτική δοκιμασία τόσο το "μεγάλο" εγχείρημα της "αριστερής διακυβέρνησης" μέσα στην ευρωζώνη των μνημονίων, όσο και αυτό της "αριστερής μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οξυνθεί η αντιπαράθεση". Από την άλλη, το ΚΚΕ με την αντιπαράθεση που κάνει στο στόχο για αποχώρηση από την ευρωζώνη, αντί να βαθύνει το αίτημα της αποδέσμευσης, έρχεται να το πολεμήσει, να το απαξιώσει, να το διαστρέψει, να το ακυρώσει."


Στην Κύπρο, η ευρωζώνη, με το δικό της "Σχέδιο Β’’, έναντι της πρώτης εναλλακτικής που απέρριψε η Κυπριακή Βουλή, εκτέλεσε όχι μόνο καταθέσεις, αλλά και τις προοπτικές μιας αξιοβίωτης ζωής για τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειονότητα του νησιού. Κάτι σαν μια καταστροφική πυρκαγιά, σχολίασε ένας αναλυτής: "ένα δάσος που έχει κατακαεί, θέλει είκοσι χρόνια να ανασυσταθεί".
Οι δραματικές αυτές εξελίξεις, είναι πολύ λογικό να προκαλέσουν ένα μάλε-βράσε στο ΣΥΡΙΖΑ, που δε λέει να καταλαγιάσει.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ στη ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ τις ΕΥΡΩ-ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΥΡΩ-ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ

Πόσες φορές δηλαδή πρέπει να επαναληφθούν οι ΙΔΙΕΣ και ΜΟΝΟΤΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ εκ μέρους της Ε.Ε και των εκφραστών της, είτε αυτές λέγονται ΤΡΟΪΚΑ, είτε λέγονται σε διεθνές επίπεδο Δ.Ν.Τ., είτε λέγονται EUROGROUP, είτε λέγονται ΜΕΡΚΕΛ, είτε ...οτιδήποτε άλλο, για να αντιληφθούμε ότι η όποια ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ του οτιδήποτε ΜΕΣΑ στην Ε.Ε., είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΔΥΝΑΤΗ ;...


Σε πόσες γλώσσες να το ερμηνεύσουμε για να κατανοήσουν οι δυνάμεις εκείνες που μιλάνε για "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ μέσα στα όργανα της Ε.Ε.", που μιλάνε για "ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ", που δηλώνουν ΠΙΣΤΗ και ΑΦΟΣΙΩΣΗ στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ και σε ότι αυτή συνεπάγεται, για να δουν ότι κάθε μέρα που περνάει, τα επιχειρήματά τους καθίστανται πασιφανώς ΓΕΛΟΙΑ ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Το μέλλον του αντικαπιταλισμού

Του Λέανδρου Μπόλαρη

Ο κόσμος που αντιστέκεται αναζητάει στήριξη για τις μάχες του.


Το 1897 ο Μαρκ Τουέιν, ο φημισμένος Αμερικάνος συγγραφέας, έδωσε την εξής πνευματώδη απάντηση στο ρεπορτάζ μιας εφημερίδας που τον παρουσίαζε πεθαμένο: «Πολύ φοβούμαι ότι η είδηση του θανάτου μου είναι υπερβολική». Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν διαθέτει το συγγραφικό ταλέντο ενός Τουέιν όμως αποδεικνύει ότι όχι μόνο «πεθαμένη» δεν είναι, αλλά αντίθετα τα πανιά της φουσκώνουν απ’ τον αέρα της ανταρσίας που φυσάει στην εργατική τάξη, στην νεολαία, στην ίδια την Αριστερά. Αυτό το γεγονός θα αναδειχτεί ακόμα πιο έντονα καθώς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα προχωράει στη Δεύτερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της.

Η «συμφωνία» βίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ*

Η «συμφωνία» της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους ηγέτες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ έδειξε και πάλι στο λαό της Κύπρου το ειδεχθές πρόσωπο του υπερεθνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος του σύγχρονου καπιταλισμού και της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη.


Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του πειράματος υποδούλωσης των λαών στον ευρωπαϊκό χώρο, του οποίου η εφαρμογή άρχισε με τις συμβάσεις δανεισμού (τα Μνημόνια) της Ελλάδας με τους ίδιους πολιτικούς εκπροσώπους του κερδοσκοπικού νεοφιλελευθερισμού και του γερμανικού ηγεμονισμού στην Ευρώπη.

Ο Ν. Αναστασιάδης τίναξε στον αέρα τη σχέση με τη Ρωσία

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Οι εν Ελλάδι απολογητές του μνημονίου έχουν αποδυθεί τις τελευταίες ημέρες σε μια προπαγανδιστική εκστρατεία με επίκεντρο τις ρωσοκυπριακές σχέσεις.

 «Είδατε που σας λέγαμε ότι η υποταγή στις αποφάσεις της Γερμανίας και της Ευρωζώνης είναι μονόδρομος; Βλέπετε ότι η Ρωσία αρνήθηκε να βοηθήσει την Κύπρο παρά τις καλές σχέσεις που είχαν οι δύο χώρες;» είναι η ουσία της επιχειρηματολογίας τους.

Στόχος τους είναι φυσικά να αποκαρδιώσουν όσους αναζητούν εναλλακτικές πολιτικές και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν απήχηση ακόμη και σε καλοπροαίρετους ακροατές που όντως είχαν την ελπίδα ότι η Ρωσία «θα έσωζε την Κύπρο», αλλά ταυτόχρονα είχαν άγνοια των πολιτικών συνθηκών που επικρατούν στις σχέσεις Λευκωσίας - Μόσχας. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Δεν υπάρχει happy end στην ευρωζώνη.

Του Νίκου Γαλάνη.

Δεν υπάρχει happy end στην ευρωζώνη. Μετωπική οργάνωση και αγώνας για την έξοδο.



Μέσα σε μία εβδομάδα τα συναισθήματα αλλά και το φρόνημα του ελληνικού και του κυπριακού λαού ανατράπηκαν δραματικά. Από την ανάκτηση της περηφάνειας και της αξιοπρέπειας, από την αναζωπύρωση της ελπίδας με το όχι της κυπριακής βουλής, οδηγήθηκε στην αμηχανία και στον παραλυτικό δρόμο της αποδοχής της μοίρας που την καθορίζουν οι ισχυροί. Μέσα σε λίγες μέρες και στην Κύπρο το ευρωπαϊκό όνειρο έγινε εφιάλτης, η «ευρωπαϊκή οικογένεια» έδειξε ότι αποτελείται από λύκους και πρόβατα. Το καταλαβαίνουν σιγά σιγά αλλά επώδυνα οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Ελλάδας, της Ισπανίας (κούρεμα των καταθέσεων και εκεί), της Ιταλίας, της Πορτογαλίας κτλ. Αυτό ακριβώς είναι και το ελπιδοφόρο και αισιόδοξο σημείο. Η αφύπνιση των λαών για τη θηλιά που λέγεται ευρωζώνη, αποτελεί τεράστια υλική δύναμη, αφετηρία και δυνατότητα ανατροπής.

Σε κοινωνικό χάος οδηγεί την ήπειρο η ευρωζώνη

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Σοκ και δέος έχει προκαλέσει όχι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ η πραγματική ληστεία των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. 


Η απότομη συνειδητοποίηση από τους Ευρωπαίους πολίτες ότι κατ' εντολήν της Γερμανίας οι κυβερνήσεις τους ανά πάσα στιγμή θα κατάσχουν όποιο τμήμα των καταθέσεών τους επιθυμούν έχει προκαλέσει εντονότατα αισθήματα ανησυχίας που αγγίζουν τα όρια του πανικού σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και σφοδρότατα συναισθήματα εναντίον της Γερμανίας, της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
«Τα αντιγερμανικά συναισθήματα έχουν πάρει φωτιά στη νότια Ευρώπη» ήταν την Κυριακή π.χ. ο χαρακτηριστικός κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ». Εύγλωττοι και οι υπότιτλοι - πάντα στην πρώτη σελίδα: «Αγκυλωτοί σταυροί και μουστάκια του Χίτλερ ανθούν στους δρόμους της Αθήνας και της Λευκωσίας. Το Βερολίνο ανησυχεί γι' αυτά. Υπό κατηγορία η απούσα διακυβέρνηση της ΕΕ και η εξαφάνιση της Γαλλίας». 

Ο οπορτουνιστικός κίνδυνος

Του Γιώργου Ρούση*
Ο όρος οπορτουνισμός εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1860. Υπό τη σοσιαλιστική εκδοχή του ο Ένγκελς τον ορίζει το 1891 στην «Κριτική του Προγράμματος της Ερφούρτης».
Να τι γράφει: 
«Αυτή η αδιαφορία για τα θεμελιακά μεγάλα δεδομένα μπροστά στα πρόσκαιρα συμφέροντα, αυτό το κυνήγι των εφήμερων συμφερόντων και ο αγώνας που διεξάγεται γύρω από αυτά, δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι απώτερες συνέπειες, αυτή η εγκατάλειψη του μέλλοντος του κινήματος που θυσιάζεται στο παρών, όλα αυτά μπορεί να έχουν τίμια κίνητρα. Oμως αυτό είναι και παραμένει οπορτουνισμός. Και ο “τίμιος” οπορτουνισμός είναι ίσως ο πλέον επικίνδυνος όλων».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι θέσεις για τη Β' Συνδιάσκεψη

ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ : Θέσεις για τη Β' Συνδιάσκεψη
Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή
ΘΕΣΕΙΣ για τη Β’ Συνδιάσκεψη

Α. Η καπιταλιστική κρίση και οι προοπτικές της ταξικής πάλης


Α1) Οι βασικές εξελίξεις και η κρίση

1. Η καπιταλιστική κρίση καλά κρατεί. Σύμφωνα με όλα τα νέα στοιχεία τα ανεπτυγμένα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπαίνουν ξανά σε ύφεση, και μας οδηγούν στη βασική εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία τείνει προς ένα νέο κύκλο κρίσης, το καπιταλιστικό σύστημα σε βαθύτερη αποσταθεροποίηση και η ταξική πάλη σε μια ποιοτικά νέα και ανώτερη ιστορική περίοδο.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ευρώ και Αριστερά: Αν παραμείνει «ταμπού» θα γίνει χαρακίρι!

Του Διονύση Ελευθεράτου
Να λοιπόν που στην ευρωζώνη γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι - και πενόμενοι! Εκεί που «φοβόμασταν» πως οι καταθέσεις μας θα απειληθούν από το νεοκομμουνιστικό δρεπάνι του Στρατούλη, τα της Κύπρου πιστοποίησαν ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει στην ίδια την ευρωπαϊκή, τραπεζοκεντρική ...στράτα - στρατούλα της «οικονομικής ορθοδοξίας».

Επειδή πλάι στο σαπισμένο φρούτο του «ευρωπαϊσμού» ανθεί και η κολοκυθιά, μερικά ημέτερα «παπαγαλάκια» επιδόθηκαν προ ήμερων στην αναζήτηση του μνημονιακού «μικρότερου κακού» - παλιά μου τέχνη, δηλαδή...
«Γιατί να μην κουρευτούν οι καταθέσεις; Είναι καλύτερο να την πληρώσουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία;». Περίεργο (τρόπος του λέγειν) το δίλημμα, αλλά και η όψιμη ευαισθησία των «παπαγάλων»: Μέχρι τώρα από αυτά τα ...ράμφη δεν βγήκε «κιχ» για την αρπαγή του 75% των αποθεματικών των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων (PSI), αλλά ούτε και για την ταυτόχρονη ιδιότυπη, συντελούμενη μέσω εξωφρενικών «χαρατσιών» και φόρων, αποψίλωση των καταθέσεων μας. Βλέπετε, τα κακά -«ισοδύναμα» ή ετεροβαρή-τελικά είθισται να καταφθάνουν μαζί! Στα λόγια τα χωρίζει το διαζευκτικό «ή», στην πράξη τα ενώνει το «και».

Αρπάζουν 15 δισ οι ευρω-λήσταρχοι από την Κύπρο

Του Γ. Δελαστίκ

Απίστευτης έκτασης ληστεία των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο θα γίνει μετά τη συμφωνία του δεξιού προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τους Γερμανούς λήσταρχους στο πλαίσιο του Eurogroup.


Αγνωστη, αλλά οπωσδήποτε υψηλότερη του... 30% (!) θα είναι η κατάσχεση εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης και των ευρωληστών σε κάθε κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ που υπάρχει στο νησί. Με δεδομένο ότι τον περασμένο μήνα οι άνω των 100.000 ευρώ καταθέσεις, συμποσούντο σε 38 δισ. ευρώ (τμήμα των οποίων όμως βρισκόταν σε υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό, άρα μη υποκείμενο σε κατάσχεση, αν και δεν ήταν διευκρινισμένο αν θα χάσουν τα λεφτά τους όσοι καταθέτες είχαν πάνω από 100.000 ευρώ σε υποκαταστήματα σε ξένες χώρες της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου που διαλύεται), τα λεφτά που χάνουν οι καταθέτες εκτοξεύονται σε αστρονομικά ύψη: μπορεί να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν τα... 15 δισ. ευρώ, καθώς γίνεται λόγος από κύκλους του ΔΝΤ για κατάσχεση καταθέσεων ακόμη και σε ποσοστό 40%!

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ήρθε η ώρα να ακουστεί μαζικά το έξω από το ευρώ και την ΕΕ

Του Γιάννη Ελαφρού

Επιτακτικά αναγκαίο το Σχέδιο Α της ανατροπής για το εργατικό κίνημα. Αυτό που λείπει είναι μια μαζική και ισχυρή αντικαπιταλιστική και αντιΕΕ Αριστερά.

Συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις. «Κι όμως κινείται» αναφωνούν όλοι, πιστοί ή άπιστοι της ευρωπαϊκής ορθοδοξίας.
Εκεί που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι όλα ήταν υπό έλεγχο, ότι όλα τα βαγόνια είναι στο σιδερένιο μονόδρομο της Γερμανίας και των ηγεμονικών πλευρών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ήρθε η προκλητική απόφαση του Γιούρογκρουπ και το αποφασιστικό «όχι» του κυπριακού λαού (που αποτυπώθηκε και στο αναγκαστικό «όχι» της κυπριακής βουλής και στους ελιγμούς της θλιβερής κι επαίσχυντης δεξιάς κυβέρνησης της Κύπρου) για να δείξουν ότι όλα είναι δυνατά! Συνεχή είναι τα μηνύματα ότι η Ευρώπη βράζει: οι τεράστιες κινητοποιήσεις σε Πορτογαλία και Ισπανία, ο ξεσηκωμός στην Βουλγαρία, η εκλογική αντίδραση στην Ιταλία και τώρα το «Όχι» της Κύπρου, δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Ευρω-κρατίας.

Αδίστακτη η λυκοσυμμαχία της ΕΕ προχωρά σε καταστροφή του κυπριακού λαού

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η χτεσινή συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο σηματοδοτεί μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή για τον Κυπριακό λαό. Η διάλυση του τραπεζικού συστήματος, οι μαζικές απολύσεις, η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, οι γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις και η ριζική επιδείνωση των όρων διαβίωσης του κυπριακού λαού, θα είναι το αποτέλεσμα της επιτροπείας από την Τρόικα.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ δείχνουν και πάλι το αποκρουστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, που δεν διστάζουν, μέσα σε μερικές μόνο μέρες, να καταστρέψουν έναν ολόκληρο λαό, εκβιάζοντας με κάθε δυνατό τρόπο. Οι δηλώσεις του Σόιμπλε ότι «η συμφωνία δεν είναι ανάγκη να εγκριθεί από την κυπριακή βουλή» δείχνει τον ολοκληρωτισμό στον οποίο κατρακυλάει η σημερινή ΕΕ και οι ηγεσίες της.

Με συγκρούσεις πολιτών και αστυνομίας οι παρελάσεις (VIDEO)

Με εντάσεις, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις πολιτών και φοιτητών με τις κατασταλτικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκαν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.



Παρακολουθείστε Βίντεο.


“Το θέμα είναι τώρα τι λες”: Ας υπάρξει επιτέλους η έξοδος...

Του Χρίστου Κατσούλα.
Τέτοιες ώρες δεν χρειάζονται κοινότοπες διαπιστώσεις. Για τη σκληρότητα των Γερμανών, για την αδικία της Ευρωζώνης, για τον ανύπαρκτο τρίτο δρόμο χωρίς τρόικα αλλά με ευρώ. Τα πολιτικά διλήμματα είναι ισχυρά και από αυτή την άποψη χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις. Η τελευταία εβδομάδα έδειξε ότι διαπραγμάτευση δεν υφίσταται. Εκτός κι αν ως διαπραγμάτευση εννοείται η επιλογή ανάμεσα σε ελαφρώς διαφοροποιημένες συνθήκες σφαγής.


Οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης των νενέκων της τρόικας είναι μεγάλες, και μέρες επετείου που είναι, συνιστούν διαχρονικό όνειδος. Η τρικομματική κυβέρνηση είναι και θα είναι υπόλογη για τη χείρα βοηθείας που έδωσε στους εκτελεστές της Κύπρου. Για δεύτερη φορά σε σαράντα χρόνια το καθεστώς της Αθήνας ανοίγει το δρόμο ή και διευκολύνει την τραγωδία της Λευκωσίας. Ο Σόιμπλε δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο βοηθό δημίου για την Κύπρο από τον Σαμαρά.

Ζήτω η Τρόικα της Κύπρου!

Γράφει ο Πιτσιρίκος
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο. Η συνεδρίαση αναβλήθηκε αρκετές φορές, ώστε να γίνει μετά τα μεσάνυχτα και να πέσει ανήμερα της εθνικής μας εορτής -που είναι και εθνική εορτή για την Κύπρο- για να υπάρξει πανηγυρικό κλίμα.

Η συμφωνία είχε γίνει πριν από 10 ημέρες αλλά έπρεπε να την καθυστερήσουν, ώστε να ψηφίσουν «όχι» οι Κύπριοι βουλευτές, να πιστέψουν οι Κύπριοι πολίτες πως οι πολιτικοί τους δίνουν μάχη για τη χώρα τους, να γίνει ένα επικοινωνιακό σόου για να νομίζουν οι Κύπριοι πως η κυβέρνησή τους αναζητεί εναλλακτικές λύσεις, να ψηφίσει μετά η κυπριακή Βουλή τα κατάλληλα νομοσχέδια, να πάει ο Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες και να υπογραφεί η συμφωνία χωρίς να ακουστεί κιχ, αφού η συμφωνία δεν χρειάζεται να περάσει για ψήφιση από την Κυπριακή Βουλή.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Αλ.Αλαβάνος:Τι άλλη καταστροφή θέλουμε να γίνει για να πάρουμε τον δικό μας δρόμο

Συνέντευξη στη Μαρία Μητσοπούλου
Εφημερίδα 6 μέρες 22-3-13

1.Υποστηρίζετε την έξοδο από την Ευρωζώνη και την παύση πληρωμών προς τους δανειστές ως πρωταρχικό όρο διεξόδου της χώρας από την κρίση.
Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μια τέτοια επιλογή μπορεί να αποβεί υπέρ των συμφερόντων της κοινωνίας και της χώρας; Σε τι ποσοστό πιστεύετε ότι αυτή η επιλογή αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις της ελληνικής κοινωνίας;

Μαζί με αυτά τα δύο είναι κι άλλα: η εθνικοποίηση των τραπεζών - έτσι κι αλλιώς οι τράπεζες επιβιώνουν χάρη στο κρατικό χρήμα και τα κρατικά δάνεια* ο παραγωγικός σχεδιασμός και η ανασυγκρότηση - καμία χώρα δεν μπορεί να ζήσει μόνο με υπηρεσίες, όπως δείχνει σήμερα η Κύπρος* το κοινωνικό κράτος - και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και για να έχουμε μια αναζωπύρωση της ζήτησης που συνεχώς εκμηδενίζεται. Οι προϋποθέσεις προϋπάρχουν εδώ και πολύ καιρό: Είναι η ολική καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που έχει φέρει η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη, το πρόγραμμα της τρόικας και η δουλική στάση των κυβερνήσεων. Η εμπειρία από το 1929 μέχρι σήμερα είναι ότι καμία χώρα σε ακραία υφεσιακή κατάσταση δεν μπορεί να βγει από την κρίση με σκληρό νόμισμα, όπως το ευρώ, και χωρίς τον κεντρικό ρόλο του κράτους.

Μολών λαβέ, Ιμπραήμ, μακαρονά…

Του Χρήστου Κάτσικα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ


Μολών λαβέ, Ιμπραήμ, μακαρονά…


Τα τελευταία χρόνια η ιστορική παιδεία της νέας γενιάς, βρίσκεται στο «στόχαστρο» της δημοσιότητας με διάφορες αφορμές. 
Άλλοτε εξαιτίας της τεράστιας αποτυχίας στις πανελλήνιες εξετάσεις όπου στην Ιστορία της Γ΄ Λυκείου βαθμολογούνται κάτω από τη βάση το 50% των μαθητών. 
Άλλοτε εξαιτίας των…μαργαριταριών που αλιεύονται κάθε χρόνο από τα γραπτά των μαθητών στο μάθημα της ιστορίας από διάφορους ερανιστές και παρουσιάζοναι προς τέρψιν -ή, κατ' ελπίδα, προς προβληματισμό- του αναγνωστικού κοινού.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές

Δελτίο τύπου των κινητοποιούμενων Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας



Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα μας ενάντια στο σχέδιο Αθηνά. Οι φοιτητικοί σύλλογοι που βρέθηκαν και σήμερα 21/3 στο δρόμο στη βάση του συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, εκφράζουμε την διάθεσή μας για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας. 

Το Υπουργείο προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των φοιτητών και της νεολαίας που αγωνίζονται, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζει ακάθεκτο στην προώθηση του σχεδίου Αθηνά, όπως το είχε παρουσιάσει, ανακοινώνοντας ήδη τα τροποποιημένα μηχανογραφικά για τη νέα χρονιά.

Θα συνεχίσουμε γιατί με το σχέδιο Αθηνά επιχειρείται ένα μεγάλο χτύπημα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση καθώς και η διαμόρφωσή της με βάση τις ανάγκες της αγοράς και όχι της νεολαίας. Θα συνεχίσουμε γιατί σαν κοινοί απατεώνες προσπαθούν να περάσουν «νύχτα» με προεδρικό διάταγμα το σχέδιο Αθηνά, χωρίς ούτε καν να το ψηφίσει η Βουλή.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξ. Ελλήνων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξ. Ελλήνων:
Τις συνεργασίες με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και της Δεξιάς τις πληρώνει ακριβά ο λαός

Σημαντικό βήμα προς μια πρόταση κυβερνητικής διαχείρισης της κρίσης στα όρια που επιβάλλουν το κεφάλαιο, οι τράπεζες και η ΕΕ αποτελεί η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων για μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου.
Τέτοιες πρωτοβουλίες πολιτικής συνάντησης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και της εργοδοσίας είναι το αποτέλεσμα των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μια υποβαθμίζει το λαϊκό και εργατικό κίνημα σε ρόλο θεατή των εξελίξεων και στρέφεται σε κοινοβουλευτικού τύπου λύσεις που αθροίζουν ποσοστά χωρίς αρχές και από την άλλη επιμένει δογματικά σε λύσεις εντός της ευρωζώνης και της ΕΕ που αποτελούν όμως μέρος του προβλήματος της κρίσης, των Μνημονίων και της χρεοκοπίας.

Φωτογραφίζοντας την κυβέρνηση...Σύριζα απο την Κύπρο

Tου Τάσου Σταυρόπουλου *
Το ποτάμι μας έχει δρόμο
Κουβαλώντας τον πόθο 
Ατελεύτητων αύριο 
[Πωλ Ελυάρ] 

1. Στην Κύπρο για 3 μέρες κυβέρνησε ο Σύριζα. Ναι καλά το καταλάβατε. Είχαμε μια πρόγευση της πολιτικής του Σύριζα στο μαρτυρικό νησί. Επιχειρήθηκε να εφαρμοσθεί η πολιτική κόντρα στα μνημόνια μέσα στην Ευρωζώνη, χωρίς να θιχθεί το €. 
Χωρίς πολλά –πολλά λόγια η προσγείωση ήταν γρήγορη και αναμενόμενη. Η Κύπρος δεν μπορούσε να δανεισθεί έξω από την ευρωπαϊκή τράπεζα -η μόνη που χειρίζεται τη στρόφιγγα ρευστότητας. Η κεντρική τράπεζα Κύπρου μέσα στη ζώνη του € λειτουργεί σαν μια επιχείρηση που πνίγεται, όταν η τράπεζά της κόβει οποιαδήποτε διευκόλυνση. Και σαν άσωτος υιός που επιστρέφει στην οικογένειά του, η κυβέρνηση της Κύπρου επέστρεψε στο βιαστή της.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Λύσσαξαν οι δοσίλογοι

Του Γ. Δελαστίκ *

Απύθμενο είναι το μίσος όλων των φερέφωνων της κυβέρνησης «Τσολάκογλου» των κατάπτυστων Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη εναντίον της Κύπρου, από τη στιγμή που η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές την καταλήστευση μέρους όλων των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου, την οποία αποφάσισε να επιβάλει η Γερμανία μέσω του Γιούρογκρουπ.


Αφού απέτυχε η προσπάθεια εξαγοράς δύο - τριών βουλευτών για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 29 ψήφων στο 56μελές κυπριακό κοινοβούλιο, τα απεχθή κόμματα του ακροδεξιού ΔΗΣΥ του προέδρου Αναοτασιάδη και του απίστευτα καιροσκοπικού κεντροδεξιού ΔΗΚΟ προχώρησαν σε θεαματική «πολιτική κωλοτούμπα».

Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

Πολλές φορές ο λαός μας λέει: αν το 1821 υπήρχαν τα δελτία ειδήσεων δεν θα είχε γίνει η επανάσταση!! 


Αλλά η επανάσταση που τώρα δοξάζουμε σε παρελάσεις και λόγους της πεντάρας από τους αστούς πολιτικούς και τους κάθε λογής επίσημους έγινε ακριβώς γιατί ο λαός δεν άκουσε του «προγόνους τους» επίσημους και πολιτικούς, ανώτερο κλήρο και κοτζαμπάσηδες.. Έγινε όχι μαζί τους, αλλά εναντίον τους

Όπως και τώρα έτσι και τότε όλοι αυτοί καλούσαν στην υποταγή. «Που πάμε να τα βάλουμε με μια αυτοκρατορία, θα έχουμε συνέπειες, θα καταστραφούμε, είναι άκαιρη η επανάσταση»… Γιατί πάντα πίσω από την συναλλαγή και την υποταγή στην κάθε αυτοκρατορία δεν κρύβονται παρά τα ταξικά συμφέροντα αυτών που κερδίζουν γη, χρήμα και εξουσία πάνω στην εκμετάλλευση και την καταπίεση των λαών.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

Γράφει ο kokkiniotis
Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε χτες (22/3) στην Αθήνα σε ένδειξη αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό.

Στη συγκέντρωση καλούσαν οργανώσεις και κινήσεις της αριστεράς: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής (ΜΑΑ), ΟΚΔΕ και ΚΚΕ (μ-λ).
Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια γύρω στις 7.30’ και ακολουθώντας τη διαδρομή Σταδίου-Σύνταγμα –Όθωνος – Αμαλίας –Βασ. Σοφίας κατευθύνθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι διαδηλωτές παρέμειναν αρκετή ώρα εκεί φωνάζοντας συνθήματα μπροστά στα ΜΑΤ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα Προπύλαια όπου και διαλύθηκαν.
Μερικά πλάνα από την πορεία και μια γεύση από τα συνθήματα μπορείτε να δείτε στα βίντεο που παραθέτουμε. Το πρώτο δίνει μια εικόνα της πορείας ενώ το δεύτερο παρουσιάζει μερικά συνθήματα που ακούστηκαν έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Τι πανηγυρίζουμε από το κυπριακό όχι;

Του Χρίστου Κατσούλα.

Το εντυπωσιακό όχι της Κυπριακής Βουλής και η ακόμη εντυπωσιακότερη απουσία έστω και ενός ναι, είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση, ένα κοινοβούλιο απορρίπτει τις αποφάσεις του Eurogroup. Και φυσικά έχει πολύπλευρες συνέπειες. 



Γελοιοποιείται η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Κατέθεσε μια πρόταση που δεν την ψήφισαν ούτε οι βουλευτές της. Εξευτελίζεται και το ελληνικό πολιτικό προσωπικό που έχει εξορίσει τη λέξη όχι από το λεξικό και ψήφισε την απόφαση στο Eurogroup ενάντια στην Κύπρο. Δίνει ελπίδες για το μπλοκάρισμα της επέλασης της τρόικας. Απελευθερώνει δυνατότητες καταστροφικών τριγμών στην Ευρωζώνη. Και φυσικά γέλασε το πικραμένο χείλι μας. Μετά από μια τριετία μνημονίων και δουλικής συναίνεσης στην τρόικα είδαμε -έστω και σε άλλη χώρα- μια διαφορετική στάση.

Ο πανωλεθρίαμβος του ευρωπαϊσμού

Του antapoΚΡΙΤΗ
Από ότι φαίνεται και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, διαπραγμάτευση στην Ευρωζώνη δεν υφίσταται. Ή δέχεσαι ότι λέει η Γερμανία, ή αποχωρείς. Δεν είναι ότι δεν τα λέγανε διάφοροι από την πρώτη μέρα που ήρθε και ρίζωσε το μνημόνιο. Υπήρχαν όμως πάντα όσοι ήθελαν και αντιμνημονιακή διέξοδο και παραμονή στο ευρώ και χτυπιούνταν στα πατώματα ότι αυτό γίνεται.

Τελικά δεν γίνεται.
Κρίμα να το επιβεβαιώνουμε παρακολουθώντας την τραγωδία του κυπριακού λαού. Θα μπορούσαμε φυσικά να είχαμε αποσαφηνίσει τα προβλήματα αν δεν φοράγαν ορισμένοι τους παραμορφωτικούς φακούς του ευρωπαϊσμού. Η Ευρωζώνη τελικά είναι το μνημόνιο. Αλλά όπως δείχνει η Κύπρος όχι μόνο το μνημόνιο. Η Ευρωζώνη είναι και η δήμευση των καταθέσεων. Είναι και η εξαφάνιση ενός ολόκληρου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι παλιότεροι θα λέγαν ότι η Ευρωζώνη είναι ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση, αλλά τι να θυμόμαστε τώρα...

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Το βρώμικο σχέδιο των Γερμανών

Του Λεωνίδα Βατικιώτη*

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΡΑ 

Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



Η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών του Δ' Ράιχ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προς την κυπριακή ηγεσία κατά τη διάρκεια του -ιστορικής πλέον σημασίας- συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, «αν δεν σας αρέσει, να φύγετε από το ευρώ», αποτελούσε κορυφαία επίδειξη αλαζονείας, θράσους και πολύ περισσότερο δύναμης εξόφθαλμα απειλητικής πια για την Ευρώπη!

Τα λόγια του έφεραν στην επιφάνεια αφτιασίδωτη επίσης τη γερμανική υποκρισία, καθώς ο Σόιμπλε εκτιμούσε ότι μιλούσε εκ του ασφαλούς, έχοντας απέναντι του μια ηγεσία που έδειχνε ότι συμφωνεί με το τερατώδες γερμανικό σχέδιο κατάσχεσης μέρους των τραπεζικών καταθέσεων.


Η Κύπρος, το ευρώ, το ψωμί και το παντεσπάνι

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

...''Μα δεν καταλαβαίνουν ότι παίζουν με τη φωτιά; Μήπως ήταν λάθος τους που μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για την ευρωζώνη;''. Λογικά τα ερωτήματα. Φανερώνουν όμως και την άγνοιά μας για το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης και ειδικότερα της κρίσης της ευρωζώνης...


Το 1978, ήμουν μαθητής, άρον άρον μεταφερμένος στην Αθήνα, σε απόλυτη φτώχεια, αλλά και μέλος της ΚΝΕ, με αλαζονική σιγουριά για το μέλλον. Δούλευα εκείνο το καλοκαίρι σε μια από τις πρώτες εταιρείες πληροφορικής, όταν διαπίστωσα με μεγάλη μου έκπληξη πως ένα από τα αφεντικά της εταιρείας διάβαζε το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και ήταν οπαδός ή μέλος του ΚΚΕ. Όταν ξεθάρρεψα και τον ρώτησα "μα πως συμβιβάζονται αυτά;", πήρα μια απάντηση έτοιμη από καιρό. Ίσως επειδή η ερώτηση ήταν συχνή... "Γιατί όχι αγαπητέ; Είναι θέμα αρχών. Γιατί άλλοι να τρώνε ψωμί και άλλοι παντεσπάνι; Παρότι εγώ προσωπικά μάλλον έχω συνηθίσει στο παντεσπάνι, θα ήθελα αυτό να μοιράζεται. Φυσικά, τότε πια, δε θα είναι ακριβώς παντεσπάνι, αλλά σίγουρα θα είναι ένα γλυκό ψωμί για όλους".


Συγκέντρωση στα Προπύλαια & διαδήλωση σε Βουλή - γραφεία ΕΕ, Παρασκευή 22/3


ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ – ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για τη λεηλασία των καταθέσεων του κυπριακού λαού αναδεικνύει το πόσο αδίστακτοι είναι η ΕΕ και το ΔΝΤ. Για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου που εκπροσωπούν δεν διστάζουν να ισοπεδώσουν μέσα σε μια νύχτα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων.

Ταυτόχρονα καταδείχνουν το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και του οικοδομήματος της ΕΕ που αδυνατεί να ξεπεράσει τα οξυμένα προβλήματά της και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και συνδέεται με τον ενεργειακό και ευρύτερο γεωπολιτικό ανταγωνισμό που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Το ευρώ γίνεται θηλιά που πνίγει τα κράτη της ΕΕ

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Σαρώθηκε τελικά στην κυπριακή Βουλή η επονείδιστη συμφωνία του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τους Γερμανούς στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ για την πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης κατάσχεση από την κυβέρνησημέρους των καταθέσεων στην Κύπρο.


Η οργισμένη αντίδραση του κυπριακού λαού που έκανε περήφανους τους Έλληνες και η αδυναμία εξαγοράς δύο - τριών από τους 56 Κύπριους βουλευτές, η οποία πρέπει να κάνει τους Έλληνες βουλευτές να ντρέπονται ακόμη πιο πολύ για τη δική τους δουλόφρονα στάση έναντι των μνημονίων, κατέστησαν αδύνατον τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της επαίσχυντης ληστείας εις βάρος των καταθετών.

Ως γνήσιοι καιροσκόποι, οι ηγέτες του δεξιού - ακροδεξιού ΔΗΣΥ και του κεντροδεξιού ΔΗΚΟ υποχρεώθηκαν σε «πολιτική κωλοτούμπα» μετά την αποτυχία των προσπαθειών τους να περάσουν από τη Βουλή τη συμφωνία. Έστω και έτσι όμως, αυτή η στροφή τους οδήγησε το κυπριακό Κοινοβούλιο σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του. Παράλληλα, φαίνεται ότι θα κυλήσει από πολιτική σκοπιά στο χώμα το κεφάλι του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή, πράγμα αναμφισβήτητα θετικό, έστω και ασήμαντο.

Ένα όχι ...δεν φέρνει την άνοιξη

Του Κώστα Χαριτάκη

Το κυπριακό όχι στο κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί την πρώτη απόρριψη από ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης μιας πλευράς της πολιτικής της ΕΕ, κι από αυτή την άποψη εξέφρασε τα αισθήματα πλατιών λαϊκών τμημάτων πέρα από σύνορα.


Ιδιαίτερα για την Ελλάδα των διαρκών ταπεινωτικών “ναί”, το κυπριακό όχι τροφοδοτεί μια έντονη συγκινησιακή φόρτιση και ταύτιση καθώς καταρρίπτει την τρομοκρατία του μονοδρόμου και δείχνει ότι πάντοτε υπάρχουν εναλλακτικές.
Από κει και πέρα όμως, το όχι αυτό δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση κάποια κοινωνική, λαϊκή, εργατική ανατροπή αλλά μια καθαρά αστική επιλογή (όπως αποδεικνύει άλλωστε και η ψηφοφορία στη Βουλή). Δεν έγινε, εξάλλου, και καμιά ιδιαίτερης έντασης και έκτασης λαϊκή κινητοποίηση. Η επιλογή του όχι από το κυρίαρχο πολιτικό προσωπικό της Κύπρου έγινε για την υπεράσπιση της θέσης της αστικής τάξης απέναντι σε μια σχεδόν θανατηφόρα για αυτήν επιλογή της ΕΕ.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τι (ξανα)μάθαμε από τη νέα Κυπριακή τραγωδία;

Του Χρίστου Κατσούλα.

Στη ζωή των ανθρώπων και των λαών, δυστυχώς εμφανίζονται γρήγορες και τραγικές επιβεβαιώσεις δυσάρεστων εκτιμήσεων. Το χτύπημα στην Κύπρο είναι μια τέτοια περίπτωση. Είναι ήδη αργά για δάκρυα από τους συνεργούς στο έγκλημα. Είναι κατεπείγουσα όμως ανάγκη η πολιτική και κοινωνική συμμαχία του σχεδίου Β, από χθες, για να αποφευχθεί το γκρεμοτσάκισμα.



1. Η εξέλιξη συνιστά γερμανική σφαίρα στον κρόταφο του ευρωπαϊκού Νότου. Πρόκειται για εκβιασμό ολκής στην ευρωπαϊκή περιφέρεια: Ή θα αποδεχθείτε αγόγγυστα τα πάντα, ή θα ζήσετε την εκδικητική μας μανία αλά Κυπριακά. Τα 7 δισ που θέλησε να γλυτώσει το Eurogroup και τα αναζήτησε βουτώντας τις καταθέσεις, είναι αστείο ποσόν. Σημασία έχει το μήνυμα, ο συμβολισμός, οι αποδέκτες. Ειδικά ενόψει ιταλικών εκλογών. Οι Γερμανοί τραβούν το σκοινί ξέροντας ότι μπορεί να σπάσει, έχοντας όλα τα προηγούμενα χρόνια θωρακιστεί απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο. Το δίλημμα είναι όλο και καθαρότερο. Ή πλήρης γερμανική αποικία ή ανατίναξη της Ευρωζώνης. Όσο δεν αποδέχεστε το πρώτο (και αυτό προφανώς δεν αφορά ούτε την Κύπρο, ούτε την Ελλάδα), θα ερχόμαστε πιο κοντά στο δεύτερο.

H Πρωτοβουλία κατά ευρώ-ΕΕ με αφορμή την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο


Ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της ΕΕ» με αφορμή την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο


Η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για κατάσχεση μέρους των καταθέσεων των πολιτών στην Κύπρο, από το πρώτο ευρώ και χωρίς την εξαίρεση ούτε καν των λαϊκών μικροκαταθέσεων, έρχεται να καταδείξει ακόμα πιο έντονα τον χαρακτήρα της ΕΕ ως ληστρικής συμμαχίας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, φανερώνει και την ύπαρξη σχέσεων ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και επιβολής στο εσωτερικό της ίδιας της ΕΕ από τις χώρες ανώτερων βαθμίδων σε βάρος των υπολοίπων, που θεωρούνται ‘’υποδεέστερες’’, όπως συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση με την Κύπρο.

Ο επόμενος κρίκος της καπιταλιστικής κρίσης του € – Η σειρά της Κύπρου


Από το πρωί του Σαββάτου 16/3/2013 εξελίσσεται η καπιταλιστική κρίση εντός της ζώνης του € ως προς την Κύπρο. Οι ειδήσεις σχετικά με την απόφαση του Eurogroup για κατάσχεση μέρους των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου από το πρώτο ευρώ και ποσοστιαία με δύο κλίμακες έχει προκαλέσει σοκ και δέος στην κυπριακή κοινωνία. 

Πλέον ο κυπριακός λαός αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η “ευημερία” της φούσκας των τραπεζικών ιδρυμάτων και οι ευνοϊκές προοπτικές που διασφάλιζε η ανεύρεση πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου για εκμετάλλευση από τις παγκόσμιες οικονομικές ελίτ δεν αποτελούν εμπόδιο στην εφαρμογή ακραίων πολιτικών καπιταλιστικής κοινωνικής επέλασης εις βάρος της περιουσίας και των εισοδημάτων του κυπριακού λαού.


Αναστασιάδης και ευρωληστές τρώνε λεφτά στην Κύπρο

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Αδίστακτος πολιτικός «ληστής», μπροστά στον οποίον ωχριούν ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο καταδικασθείς Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αποδεικνύεται ο δεξιός Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ομοϊδεάτης του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υποστηριζόμενος από αυτόν.


Δύο μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προχώρησε ανενδοίαστα στην κατάσχεση σχεδόν του 10% των χρημάτων που είχαν καταθέσει στις κυπριακές τράπεζες όλοι οι Κύπριοι και οι ξένοι που ήταν τόσο ανόητοι ώστε να διατηρούν ακόμη και τώρα καταθέσεις έστω και ενός ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου! Από τη στιγμή που οι Γερμανοί επικυρίαρχοι της Ευρώπης με διαρκείς δημόσιες δηλώσεις τους μιλούσαν για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο -δηλαδή για επικείμενη αρπαγή τμήματος των χρημάτων των καταθετών- μόνο ένας τρελός ή ένας απατεώνας θα συνέχιζε να κρατά τα λεφτά του σε τράπεζα του νησιού.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Με «διόρθωση» των σχέσεών της με την Κύπρο απειλεί η Ρωσία

Έντονες είναι η αντιδράσεις που έρχονται από τη Μόσχα για την επιβολή δασμού στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο. «Άδικο, αντιεπαγγελματικό και επικίνδυνο» χαρακτήρισε το μέτρο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ προειδοποίησε πως η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε «διορθώσεις» στις σχέσεις της με την Κύπρο σε περίπτωση που γίνει το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ενημέρωσε πως ο Πούτιν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη σήμερα το πρωί, στην οποία εξετάσθηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη δανειακή σύμβαση που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της Κύπρου.
«Αξιολογώντας την πιθανή απόφαση να επιβληθεί επιπλέον δασμολόγηση στις καταθέσεις στην Κύπτρο, ο Πούτιν δήλωσε πως εάν εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή θα ήταν άδικη, αντιεπαγγελματική κι επικίνδυνη», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Το αλφαβητάρι με τη σβάστικα

Γράφει ο ΙΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ

Ποιος κακόπιστος είπε ότι το μόνο που διδάσκει στα μέλη της η Χρυσή Αυγή είναι να δέρνουν και να μαχαιρώνουν; Οι άνθρωποι έχουν μεταβάλει τα γραφεία τους σε φροντιστήρια «ελληνισμού». Μόνο που ο «ελληνισμός» αυτός είναι απολύτως εισαγόμενος.


Σοκάρισε τις προάλλες η ανάρτηση στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής φωτογραφιών από τα «μαθήματα» για μικρά παιδιά που οργανώνει το ναζιστικό μόρφωμα στα κατά τόπους γραφεία του. Η ίδια η οργάνωση έσπευσε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι φροντίζει να μαθαίνουν τα παιδάκια την ελληνική μυθολογία, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την εθνοπρεπή διαπαιδαγώγησή τους εξ απαλών ονύχων. Αλλά τι ακριβώς εννοεί λέγοντας «ελληνική μυθολογία» η Χρυσή Αυγή; Και γενικότερα: Ποια είναι η άποψη του Μιχαλολιάκου και των θεωρητικών του για αυτά που αποτελούν τη διδακτέα ύλη ενός οποιουδήποτε σχολείου;

Οσα ακολουθούν βασίζονται σε επίσημα κείμενα, ντοκουμέντα και δημοσιεύσεις στον ιστότοπο της οργάνωσης. Τα περισσότερα απ’ αυτά είναι εντελώς πρόσφατα, «παραγωγές» του 2013. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι αυτές είναι οι «παλιές θέσεις», τις οποίες έχουν αντικαταστήσει «άλλες», «νεότερες».

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Γιώργος Ρούσης: Περί παραγωγικής ανασυγκρότησης


Για όλους εκείνους, όπως η αφεντιά μου, που υποστηρίζουν ότι η βασική αιτία της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης είναι η πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους, η οποία οφείλεται στην αποπομπή ζωντανής εργασίας από την παραγωγή, λόγω της ανάπτυξης των υλικών παραγωγικών δυνάμεων, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συλλογιστική που ανέπτυξε σχετικά με αυτήν την ανάπτυξη ο Walter Benjamin.

Αυτός λοιπόν ο μεγάλος μαρξιστής, αλλά ταυτόχρονα ρομαντικός και μεσσιανικός στοχαστής, σε αντίθεση με το μηχανιστικό ντετερμινισμό της Δεύτερης Διεθνούς, αλλά και με το λεγόμενο «ορθόδοξο» μαρξισμό, σε συνέχεια μιας συλλογιστικής που είχε ήδη αναπτύξει ο Rousseau, υποστήριζε ότι η τεχνολογική πρόοδος δεν εμπεριέχει μόνο θετικά στοιχεία αλλά και πολλά αρνητικά.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Μόνη απάντηση στη ληστεία των καταθέσεων στην Κύπρο το λαϊκό κίνημα για έξοδο από ΕΕ και ευρωζώνη


Η γκανγκστερική κλοπή των καταθέσεων των Κύπριων πολιτών δείχνει ότι οι ληστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ντόπιες αστικές τάξεις δεν έχουν κανένα απολύτως όριο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζιτών.


Αφού λεηλάτησαν
την καταστροφή της Ελλάδας, Ισπανίας, της Πορτογαλίας μέσω Μνημονίων, προχωρούν το «δολοφονικό τους δρομολόγιο» στην Κύπρο, κλέβοντας τις καταθέσεις, πριν προχωρήσουν στη λεηλασία του φυσικού πλούτου και των ενεργειακών κοιτασμάτων, αφού πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις.

Η ΕΕ και γενικότερα οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί δεν θα είχαν πετύχει τέτοια πλήγματα στο λαό της Κύπρου και την ανεξαρτησία του νησιού, αν δεν στηρίζονται από τη συμμαχία, στη βάση κοινών συμφερόντων, με το κυπριακό κεφάλαιο.
Εγκληματικές ευθύνες έχει ο δεξιός πρόεδρος Αναστασιάδης, που δέχτηκε άνευ όρων τη ληστεία και τα βάρβαρα μέτρα, μαζί με τα στηρίγματά του, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, αλλά και όσους στήριξαν το δρόμο που οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις (ΕΔΕΚ, ακροδεξιά).

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Το μέλλον μας δεν βρίσκεται στην ευρωζώνη. Να οργανώσουμε την έξοδο τώρα!

Οι δραματικές εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για σκέψη και για δράση, πρέπει να ωθήσουν σε ενεργοποίηση και σε κίνηση λαού και αριστεράς. 


Το σοκ και δέος, η αμηχανία και το πάγωμα δεν πρέπει να επιτρέψουν να περάσει αυτή η εξέλιξη παγιώνοντας ένα νέο πιο αρνητικό τοπίο. 
Στην ουσία έχουμε την κήρυξη μιας μισο-χρεοκοπίας στην πιο μικρή, ευάλωτη χώρα της ευρωζώνης! Είναι άμεσα αναγκαίο να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα και να τροφοδοτηθεί η πολιτική συνθηματολογία και δράση:

Original: Στην ΑΕΚ δεν χωράνε φασισταριά ναζιστές

Η ανακοίνωση της Original για τον Κατίδη: Στην ΑΕΚ δεν χωράνε φασισταριά ναζιστές


Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ, κατά του Γιώργου Κατίδη, για τον ναζιστικό χαιρετισμό του στον αγώνα με τη Βέροια.

"Το ότι ήσουν απλά ένας γελοίος επιδειξίας με φράτζα, ζωγραφιές στο σώμα και ανωριμότητα κατώτερης και των πιστεύω του, το παραβλέπαμε... και σε καλή μας θέληση το συγχωρούσαμε...Το να χαιρετάς φασιστικά... ΡΕ ΤΙΠΟΤΕΝΙΕ ΞΕΥΤΙΛΑ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

«Η Ιταλία είναι ήδη εκτός ευρώ»

Του Γιώργου Δελαστίκ
Μεγάλη κουβέντα είπε ο Μπέπε Γκρίλο: « Η Ιταλία είναι ντε φάκτο ήδη εκτός ευρώ!», δήλωσε σε συνέντευξη του στη μεγαλύτερη ημερησία οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, την Χάντελσμπλατ. 

Τα βορειοευρωπαϊκά κράτη θα κρατήσουν την Ιταλία μέσα στην ευρωζώνη μόνο «έως ότου πάρουν πίσω τις επενδύσεις των τραπεζών τους σε ιταλικά ομόλογα και έπειτα θα μας αφήσουν να πέσουμε κάτω σαν καυτή πατάτα» εξήγησε. Έβαλε κι άλλα καίρια ερωτήματα: «Τι απέγινε η Ευρώπη; Γιατί μόνο η Γερμανία πλούτισε (από το ευρώ);».

Εκεί όμως που σίγουρα πάγωσε το αίμα των Γερμανών ήταν όταν άκουσαν τον Γκρίλο να λέει για τι κίνημα του που πήρε 25% στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές: «Εμείς είμαστε η γαλλική επανάσταση χωρίς την Γκιλοτίνα!». Όσο και αν το στοιχείο της υπερβολής είναι πολλαπλά εξόφθαλμο σε αυτόν τον ισχυρισμό και μόνο το γεγονός ότι ο ηγέτης του μεγαλύτερου ιταλικού πολιτικού κόμματος ξεστομίζει τη λέξη επανάσταση, τους κάνει να συνειδητοποιούν το βάθος των ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται στις συνειδήσεις των λαών της Ευρώπης. Πόσο μάλλον που η «επανάσταση» στην οποία αναφέρεται ο Μπέπε Γκρίλο έχει σαφή αντιγερμανική κατεύθυνση. 

Υποσιτισμός μαθητών; Ρε άει στο διάολο!

Του Δημήτρη Μητρόπουλου.
Προχθές η επιστολή από την διευθύντρια στα Τρίκαλα όπου κάνει λόγο για υποσιτισμό.

Χθες ο μαθητής δημοτικού στην Πάτρα που λιποθύμησε καθώς, όπως βεβαίωσαν οι γιατροί, είχε να φάει δύο μέρες.

Όσοι είναι μέσα στα σχολεία θα έχουν προσέξει κάποιους μαθητές που δεν επισκέπτονται ποτέ το κυλικείο. Άλλοι κουβαλάνε κάτι από το σπίτι, άλλοι κάνουν υπομονή μέχρι το σχόλασμα.


Σε μια χώρα με 30% ανεργία, σε μια χώρα που έχει υποστεί το μνημονιακό σοκ, η είδηση δεν είναι υπερβολή. Σε μια χώρα όπου οικογένειες που πριν 3-4 χρόνια είχαν κάποιο εισόδημα, αλλά σήμερα έχουν πτωχεύσει κυριολεκτικά, είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε φαινόμενα υποσιτισμού στα σχολεία. Σύμφωνα όμως με την διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας "δεν της έχει έρθει ποτέ γραπτή αναφορά" και σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας κάνει ότι μπορεί αφού έχει υιοθετήσει ένα πρόγραμμα σίτισης από το 2012 για 18 σχολεία (!) στην Αττική. Άλλοι πάλι κρύβονται από τις αγαθοεργίες του Λάτση, του Αλαφούζου και του Νιάρχου οι οποίοι κάνουν "δωρεές" μικρογεύματα σε περίπου 100 σχολεία. Οι συνυπεύθυνοι της φτώχειας και της εξαθλίωσης του λαού, προσφέρουν ασπιρίνες για το καρκίνωμα της πείνας! Η υποκρισία από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο περισσεύει!

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Αλληλέγγυα οικονομία και ταξική πάλη

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

 "Κριτήριο της προοδευτικότητας της αλλη­λέγγυας οικονομίας είναι ο σχεδιασμός και η λειτουργία της, ώστε να μην είναι συμβατή με το σύστημα.

Αυτό προϋποθέτει οι δομές λειτουργούν ανταγωνιστικά προς το κράτος - αγορά και όχι συμπληρωματικά προς αυτά, λειαίνοντας τις αιχμές τους.

Αυτό προϋποθέτει ότι οι δομές λειτουργούν ανταγωνιστικά προς το κράτος - αγορά και όχι συμπληρωματικά προς αυτά, λειαίνοντας τις αιχμές τους."


Στις μυλόπετρες της οικονομικής κρίσης που προσλαμβάνει και χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης, η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής να ικανοποιήσει τις στοιχειώδεις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα η εγκατάλειψη της προνοιακής πολιτικής, ενεργοποιεί ένα ευρύτατο, αλλά και ετερόκλητο, δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης, εγκαταλελειμμένων μαζών. Κορυφαία θέση (ή τουλάχιστον πιο προβεβλημένη) τείνει να καταλάβει η παραδοσιακή αστική φιλανθρωπία, ανανεωμένη με νεοφιλελεύθερες συνταγές. Κύριο ρόλο επωμίζονται σούπερ μάρκετ, συγκεντρώνοντας είδη που ο εργαζόμενος αγοράζει από κάποιο κατάστημα τους. Με ιδιωτικές προσφορές, συχνά απλών εργαζομένων, αλλά και εθελοντική εργασία (μαγείρισσες) επιτελεί η Εκκλησία το καθημερινό συσσίτιο για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ευρώ και ΕΕ καταρρέουν στη συνείδηση των Ευρωπαίων

Του Γιώργου Δελαστίκ

Μεγάλες αλλαγές κυοφορούνται στην Ευρώπη, όπως όλα δείχνουν. 

Η αποκάλυψη του αποκρουστικού προσώπου της Γερμανίας και της ΕΕ με την πολιτική που επέβαλαν για τη διάσωση του ευρώ και η οποία οδηγεί σε πρωτοφανή για καιρό ειρήνης οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των λαών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, απειλώντας να κάνει το ίδιο στην Ιταλία και την Κύπρο, έχει επιφέρει ριζικές ανατροπές στις συνειδήσεις των λαών της Γηραιάς Ηπείρου. Η εμπιστοσύνη τους προς την ΕΕ και το ευρώ έχει καταρρεύσει παντού. Οι ενθουσιώδεις και θετικές διαθέσεις έχουν πλέον μεταστραφεί σε αρνητικές ή και εχθρικές.

Ο Γερμανός πρώην επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γκίντερ Φερχόιγκεν, αποτυπώνει το νέο κλίμα: «Η ΕΕ δεν εκλαμβάνεται από μεγάλο αριθμό πολιτών ως χρήσιμος και καλοπροαίρετος εταίρος, αλλά ως άπληστο τέρας ανάληψης όλο και περισσότερων αρμοδιοτήτων... Οποιος επιθυμεί με μια εν μέρει επιθετική ρητορική "περισσότερη Ευρώπη" πρέπει να γνωρίζει ότι από ένα ευρύ τμήμα της κοινής γνώμης αυτή η επιθυμία για "περισσότερη Ευρώπη" δεν εκλαμβάνεται ως υπόσχεση, αλλά ως απειλή!» υπογράμμισε προειδοποιώντας πρωτίστως τους πολιτικούς της χώρας του.