Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Το τιμόνι τέρμα δεξιά, τα δικαιώματα στον Καιάδα

Του Δημήτρη Αγγελίδη

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κυβέρνηση ανακοινώνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Πάντως, η χρονιά κύλησε με πάμπολλες καταδίκες της χώρας μας από το ΕΔΔΑ, περιφρόνησή τους από τη διοίκηση και στροφή σε ξενοφοβική και αντιδραστική πολιτική


«Και σας θυμίζω ότι μέχρι πριν από λίγο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν τολμούσαν καν να πουν τη λέξη λαθρομετανάστευση! Τώρα, μαζί με άλλες χώρες του μεσογειακού Νότου, τη βάλαμε ως προτεραιότητα στην ατζέντα. Και με τακτικές “αποτροπής” επιπλέον, που μέχρι σήμερα επίσης απαγορεύονταν. Και με πολιτική μαζικών επαναπατρισμών». Αντώνης Σαμαράς, ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, 7 Δεκεμβρίου 2013.


Με τη δήλωσή του στη Βουλή το Σάββατο, ο πρωθυπουργός τίμησε τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περιγράφοντας με αυτοπεποίθηση άλλο ένα success story της κυβέρνησής του, την πλήρη απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσο και αν σήμερα ανακοινώνεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή είναι το πιο κατάλληλο κλείσιμο μιας χρονιάς που ξεκίνησε με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, τον γνωστό Παναγιώτη Μπαλτάκο, να αδειάζει την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δηλώνοντας πως «δεν τον ενδιαφέρει» το έργο της Επιτροπής, τα δικαιώματα του ανθρώπου και οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

«Προάγγελο δυσμενών εξελίξεων» είχε θεωρήσει τη δήλωση η Επιτροπή και η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να βγάλει αληθινούς τους φόβους της. Δεν είναι μόνο οι υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ούτε οι καταδίκες του Δικαστηρίου σε βάρος της Ελλάδας για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών, των Ρομά, των οροθετικών, των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, των κρατουμένων, των ανθρώπων διαφορετικής θρησκευτικής συνείδησης. Κάποιες καταδίκες αφορούν προσφυγές που έγιναν πριν ο κύριος Σαμαράς στρίψει το τιμόνι της χώρας τέρμα δεξιά.

Άλλωστε, όσο και αν προσπαθεί να μας πείσει για τον ρόλο του στην εξαγωγή της ξενοφοβικής και αντιδραστικής πολιτικής του στην Ευρώπη, επικαλούμενος μάλιστα τον… Νέλσον Μαντέλα, μάλλον υπερεκτιμά τις ικανότητές του ο πρωθυπουργός. Και σ” αυτή την περίπτωση, ο κύριος Σαμαράς εμφανίζεται ουραγός των πιο σκοταδιστικών ευρωπαϊκών πολιτικών, του ιδεολογήματος της Ευρώπης-φρούριο που έχει οδηγήσει σε μαζικούς θανάτους μεταναστών στα καράβια που περνούν τη Μεσόγειο. Ούτε άλλωστε είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα που έχει καταδίκες από το ΕΔΔΑ.

Αυτό για το οποίο δικαιούται να υπερηφανεύεται ο πρωθυπουργός είναι η επιτυχία της κυβέρνησής του να καλλιεργήσει την πλήρη απαξίωση προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους θεσμούς που είναι εξουσιοδοτημένοι να επιτηρούν την τήρησή τους, και ιδίως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το αρμόδιο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που αποφασίζει τελεσίδικα αν μια χώρα παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και υπερτερεί της εθνικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα.

Μόλις πρόσφατα εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης να απαξιώνει την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης, βάζοντας προϋποθέσεις για την εναρμόνιση της χώρας με την απόφαση και παραπέμποντάς την στις καλένδες. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, που όταν ήταν υφυπουργός Εσωτερικών έσπευσε να καταργήσει τον νόμο για την ελληνική ιθαγένεια, είπε ούτε λίγο-ούτε πολύ ότι περιμένει την «καθαρογραμμένη» απόφαση του Δικαστηρίου για να τη… μελετήσει, αγνοώντας ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου δεν καθαρογράφονται αλλά είναι τελεσίδικες τη στιγμή που ανακοινώνονται, αρκετές εβδομάδες δηλαδή πριν εκτεθεί με τις δηλώσεις του ο υπουργός. Την ίδια επιχειρηματολογία ανέπτυξαν στα ΜΜΕ και κυβερνητικοί βουλευτές.

Σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων έχει βγάλει το ΕΔΔΑ για διακρίσεις κατά των Ρομά, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει, με μαζικά πογκρόμ να προστίθενται στην περιθωριοποίηση και τις διακρίσεις. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί δύο φορές για την ίδια υπόθεση, το 12ο Δημοτικό Σχολείο του Ασπρόπυργου, σχολείο-γκέτο Ρομά (και άλλες για εκπαιδευτικό αποκλεισμό Ρομά σε άλλες περιοχές), και ο δήμαρχος της πόλης στέλνει εξώδικα ώστε να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Δικαστηρίου, κατηγορώντας το ότι… παραπλανήθηκε.

Λίγους μήνες πριν, ο νεοφερμένος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είχε δείξει στη Βουλή πώς αντιλαμβάνεται τον έλεγχο της διοίκησης από τις αρμόδιες αρχές («Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν κυβερνά αυτή τη χώρα») και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, εκτός φυσικά από κείνες που εξυπηρετούν τη μνημονιακή πολιτική που επιχείρησε να εξισώσει με την ΕΣΔΑ: «Θα σας έφερνα διακόσιους διεθνείς φορείς, το IMF, την Παγκόσμια Τράπεζα, την ΕΚΤ, που μας λένε “εφαρμόστε το Μνημόνιο”. Θα λέμε ποιος διεθνής οργανισμός μας αρέσει και ποιος όχι;». Ο υπουργός απαντούσε στις επείγουσες εκκλήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αποσύρει τη ρατσιστική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία υγειονομική διάταξη Λοβέρδου, που στοχοποίησε δεκάδες οροθετικές τοξικοεξαρτημένες.

Όσο για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, οι καθημερινές, συστηματικές και μαζικές παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία (επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς», πογκρόμ κατά των τοξικοεξαρτημένων και των άστεγων, καταχρηστική κράτηση ανθρώπων, βασανισμός, απάνθρωπες συνθήκες κράτησης) έχουν καταγραφεί αναλυτικά σε εκθέσεις των πιο έγκυρων διεθνών και ελληνικών οργανώσεων και οργανισμών. Υπάρχουν άλλωστε και εδώ καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη στην πράξη. Ο υπουργός όχι μόνο δεν προλαβαίνει να συναντηθεί με τη Διεθνή Αμνηστία και τη Human Rights Watch, αλλά δεν προσέρχεται καν στη Βουλή να απαντήσει σε καταγγελίες για παράνομες, βίαιες και δολοφονικές επαναπροωθήσεις που γίνονται από ένστολους κουκουλοφόρους μες στο σκοτάδι, την άλλη όψη του νομίσματος των «μαζικών επαναπατρισμών» που καυχιέται ότι εξήγαγε στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών 10/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :