Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Η Χρυσή Αυγή και ο ρατσισμός κατά των Ρομά

Από το 2012 μέχρι σήμερα οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Ελλήνων Τσιγγάνων από μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν αυξηθεί δραματικά. 


Με όχημα τις ομάδες δήθεν αγανακτισμένων πολιτών -συγκαλυμμένων οπαδών της οργάνωσης- οι οποίοι καλούν τη Χρυσή Αυγή «να δώσει λύση», η ναζιστική συμμορία πάτησε πόδι σε γειτονιές και χωριά εκμεταλλευόμενη την παραβατικότητα τμήματος των Ρομά. Κατά καιρούς προαναγγέλλει δημοσίως δράσεις κατά των Τσιγγάνων, ενίοτε μιλά για «εγκληματική φύση», ενώ τους έχει χαρακτηρίσει «παράσιτα που βυσσοδομούν στο σώμα και στην ψυχή του έθνους».


Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Κατερίνα Ροββά στο Έθνος,τον Ιούνιο του 2012, σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο Μενίδι και αφού είχαν ακουστεί ρατσιστικά συνθήματα κατά των Ρομά, προπηλακίστηκε διερχόμενος Τσιγγάνος με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ολονύκτιες μάχες στα Ανω Λιόσια. Είχαν προηγηθεί τραμπουκισμοί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Παρόμοιο σκηνικό στήθηκε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί, σύμφωνα με καταγγελίες, τον Ιανουάριο του 2013 ομάδα 80 ατόμων με επικεφαλής τοπικά στελέχη της Χρυσής Αυγής έκαψαν σπίτια Ρομά, ενώ τον περασμένο Μάιο αφισοκολλήθηκε κείμενο που μεταξύ άλλων έγραφε: «Εξω οι γύφτοι, τελευταία ημέρα παραμονής τους σήμερα 31 Μαΐου 2013». Τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Μεσολόγγι είχε συλληφθεί πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής για εμπρησμό σε φορτηγό Ρομά.
Είναι τέτοιο το μένος κατά των Τσιγγάνων, που τα μέλη της οργάνωσης δεν διστάζουν να συμπεριλάβουν στην προπαγάνδα τους ακόμη και τρυφερές ηλικίες ζητώντας τον διωγμό παιδιών... Τον Ιούνιο του 2012 στην Κεφαλονιά «ομάδα συναγωνιστών με επικεφαλής τον πυρηνάρχη Χρ. Χουρμούζη» απομάκρυναν διά της βίας τσιγγανάκια από την Παιδική Χαρά του ΚΤΕΛ.

Τρόμος


Εντονα επεισόδια είχαν προκληθεί τον περασμένο Μάρτιο στην Κομοτηνή και τον Απρίλιο στη Μεσσηνία, όταν ο βουλευτής Δ. Κουκούτσης και άλλοι χρυσαυγίτες φώναξαν σε Τσιγγάνους που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας «Εξω οι γύφτοι από τη Μεσσηνία» αποκαλώντας τους «πανώλη». Οι Ρομά απομακρύνθηκαν τρομοκρατημένοι.

Με κινητήρια δύναμη το ρατσιστικό μίσος, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν επιζητούν την πάταξη της εγκληματικότητας και την ομαλή ένταξη των Τσιγγάνων στην ελληνική κοινωνία. Επιδιώκουν τον βίαιο αποκλεισμό τους. Είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις τους απέναντι σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στον εξανθρωπισμό των συνθηκών ζωής των Ρομά: «Γυφτοδήμαρχο» αποκαλούσε τον Ιούλιο του 2013 η Χρυσή Αυγή Σπάρτης τον δήμαρχο Ευρώτα Λακωνίας Γιάννη Γρυπιώτη επειδή δεν συμμεριζόταν τις μεθοδεύσεις τους.

Επιβεβαιώνει τις διώξεις


Τις διώξεις κατά των Τσιγγάνων επιβεβαιώνει και ο Κώστας Παϊτέρης, δημοτικός σύμβουλος Αγίας Βαρβάρας. «Πριν από περίπου έναν χρόνο στην Ανθήλη της Λαμίας σημειώθηκαν διαμάχες ντόπιων και Τσιγγάνων γιατί κάποιοι μαζί με τη Χρυσή Αυγή δεν άφηναν 20 τσιγγανόπουλα, δημότες της Ανθήλης, Ελληνες πολίτες, να γραφτούν στο σχολείο. Τραυματίστηκαν γέροντες, χτυπήθηκαν παιδιά. Τελικά με παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας μπήκαν στο σχολείο, όμως προκλήθηκε φόβος στα παιδιά...», λέει.

ΠΡΟΤΡΟΠΗ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ


Διώξτε τα «ανθρώπινα σκουπίδια»!
Αποτροπιασμό προκαλεί η ομιλία του Ηλία Κασιδιάρη το 2012 σε κατοίκους του Ασπροπύργου, στην οποία αποκαλεί τους Ρομά «ανθρώπινα σκουπίδια». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής είχε επιδοθεί σε ρεσιτάλ μίσους και ρατσισμού εναντίον των Ρομά. Μάλιστα, χωρίς κανέναν δισταγμό και δημοσίως, προτρέπει τους πολίτες να «δώσουν αγώνα», αν θέλουν να «ξεβρωμίσει η περιοχή και να πετύχουν τον σκοπό τους».
Στην ίδια ομιλία ο Ηλ. Κασιδιάρης υποστηρίζει ότι «στην Κερατέα έγινε πόλεμος κυριολεκτικός. Στον Αγ. Παντελεήμονα ήμασταν παρόντες όταν τα ΜΑΤ κατέλαβαν την πλατεία και έριχναν δακρυγόνα. Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα; Στην Κερατέα ξεφορτώθηκαν τα σκουπίδια, εσείς εδώ θα ξεφορτωθείτε τα ανθρώπινα σκουπίδια που σας έχουν φορτώσει και σας κλέβουν, σας δολοφονούν.
«Δεν υπάρχει κράτος»
Πριν από τρεις μέρες που σας πυροβολούσαν με αυτόματα όπλα από τον καταυλισμό δεν υπήρχε είδηση για τα κανάλια. Πάρτε το είδηση, δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει Αστυνομία, δεν υπάρχει δικαιοσύνη, βγείτε στους δρόμους και διεκδικήστε τα δικαιώματά σας και θα νικήσετε. Κι εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας». 

Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική φορά που η Χρυσή Αυγή εξαπολύει πόλεμο εναντίον των Ρομά. Οταν είχε βρεθεί δολοφονημένος ένας 12χρονος στα Μέγαρα, η οργάνωση είχε πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην περιοχή, προαναγγέλλοντας δράσεις κατά των Τσιγγάνων.
Η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής ήταν εμποτισμένη με μίσος και ρατσιστικό ντελίριο, χαρακτηρίζοντας τους Ρομά δολοφόνους και εγκληματίες, που έχουν κάνει «κατάληψη της ιστορικής πόλης» και όπως σημειωνόταν «οι λεηλασίες, οι τραμπουκισμοί και οι δολοφονίες από τους καταυλισμούς των Ρομά δεν μπορούν να γίνονται πλέον ανεκτοί». Ομιλητές της συγκέντρωσης ήταν οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός.Αλλά και στην Κάτω Αχαΐα, τον Ιούλιο του 2012, η ΤΟ της ΧΑ εξαπέλυε ρατσιστικά βέλη κατά των Ρομά, δηλώνοντας «ότι ο καιρός της ανοχής έχει περάσει ανεπιστρεπτί και θα είμαστε πλέον παρόντες και απέναντι σε κάθε τέτοια εξέλιξη», όπου εξέλιξη εννοούνταν η ένταξη των Ρομά στην τοπική κοινωνία...



Δεν υπάρχουν σχόλια :