Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ο Βενιζέλος γέρνει στην αγκαλιά του Σαμαρά για να σωθεί

Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου

Σήμερα συζητείται στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναζήτηση των πολιτικών ευθυνών του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και το ρόλο που έπαιξαν όλοι οι υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην υπόθεση, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις.

Έχοντας εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά –που επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή τους– ο Ε. Βενιζέλος αναμένεται να εμφανίσει τον αποικιοκρατικό νόμο 3885/2010, που κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή επί των ημερών του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας, ως «σανίδα σωτηρίας» για τα ναυπηγεία και για την προμήθεια των υποβρυχίων από το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο νόμος διασφαλίζει τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων που έδωσε το ελληνικό δημόσιο – κι ας τα έδωσε χωρίς κανένα αντίκρισμα.


Πίσω από τις βαρύγδουπες αναφορές του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα επιδιώξει να συγκαλύψει ότι ο συγκεκριμένος νόμος ήρθε να κουκουλώσει το σκάνδαλο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που –με την ανοχή της ΝΔ– οδήγησε, όπως αποκαλύπτουμε στο ρεπορτάζ «Τα υποβρύχια γέρνουν επικίνδυνα… στην αγκαλιά του Βενιζέλου», στο UNFOLLOW 24 που κυκλοφορεί στα περίπτερα, στα εξής:

  • Το ελληνικό δημόσιο να έχει πληρώσει περίπου 2,3 δις. ευρώ για να παραλάβει μέχρι σήμερα ένα μόνο υποβρύχιο, το «Παπανικολής», που γέρνει.
  • Την ελληνική κυβέρνηση να χαρίσει στα γερμανικά μονοπώλια ποινικές ρήτρες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (υπολογίζονται σε 500 εκ. ευρώ) για τη μη παράδοση των υποβρυχίων.
  • Στο κλείσιμο ουσιαστικά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά τη συμφωνία με τον επιχειρηματία Ι. Σάφα (Αbu Dhabi Mar) που αγόρασε τα ναυπηγεία από τους Γερμανούς (ThyssenKrupp), καθώς ο Γαλλοαλγερινός επιχειρηματίας δεν έχει παραδώσει ούτε δείγμα από τα νέα υποβρύχια, παρότι έχει πάρει προκαταβολικά χρήματα από το ελληνικό δημόσιο.
  • Στην αποδοχή της απόφασης της ΕΕ που προβλέπει ότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν μπορούν πλέον να επισκευάσουν ή να κατασκευάσουν εμπορικά πλοία, αλλά είναι υποχρεωμένα να περιορίσουν την δραστηριότητά τους αποκλειστικά στα στρατιωτικά πλοία, απόφαση που ουσιαστικά βάζει λουκέτο στα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Μεσογείου.
  • Στην τραγική πραγματικότητα που βιώνουν εδώ και 19 μήνες οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι και ουσιαστικά χωρίς δουλειά.
  • Στο να σαπίζουν σήμερα άλλα τρία υποβρύχια «Τ 214» στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αφού ο νέος ιδιοκτήτης ζητάει νέα κεφάλαια από το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να τα παραδώσει.
  • Στον παραλογισμό να αποκτά τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας και να παίρνει προίκα κρατικές παραγγελίες δισεκατομμυρίων ευρώ, μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 26.000 ευρώ.
  • Στο πρωτοφανές να δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει μηδενικές ρήτρες η εταιρεία σε περίπτωση νέων καθυστερήσεων στην παράδοση υποβρυχίων.
  • Στο επιλήψιμο να προβλέπονται ρήτρες πληρωμής, που έδωσαν το δικαίωμα στον επιχειρηματία Ι. Σάφα, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του και εκτελεστικού πρόεδρου της MARFIN Ανδρέα Βγενόπουλου, να προσφύγει στο Διεθνές Εμπορικό Δικαστήριο, εγκαλώντας την ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν πληρώνει τις προβλεπόμενες δόσεις.

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα φανερώσει όμως και τις προθέσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς και το αν και κατά πόσο είναι αποφασισμένος να εμπλακεί στην αντιπαράθεση Βενιζέλου – Τσίπρα. Στελέχη της ΝΔ, μέχρι αργά χτες το βράδυ, δεν γνώριζαν αν ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη συζήτηση, ούτε αν θα λάβει το λόγο. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να συνδεθεί η υπόθεση με τους χειρισμούς των μετέπειτα υπουργών της ΝΔ και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οδηγίες που δίνονται στους βουλευτές είναι απλώς να παρίστανται και να στηρίξουν με την ψήφο τους τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, απορρίπτοντας το αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν αναμένονται εκπλήξεις από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, οι οποίοι παρότι διαρρέουν τη «δυσαρέσκειά» τους, για άλλη μια φορά θα ψηφίσουν κατά την εισήγηση, δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά και για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ανακινήσει το θέμα σε αυτή τη συγκυρία, αφού μοιάζει να σύρθηκε από τον κ. Βενιζέλο.

Οι λεονταρισμοί του Ε. Βενιζέλου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, καθώς και οι προκλήσεις προς το ΣΥΡΙΖΑ να φέρει γρήγορα το θέμα στη Βουλή, πέρα από το «φωνάζει ο κλέφτης», στην πραγματικότητα έκρυβαν και αυτή την πτυχή: αν η Βουλή καταψηφίσει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, ο Ε. Βενιζέλος, με την στρεψόδικη επιμονή που τον χαρακτηρίζει, θα ισχυρίζεται σε όλους τους τόνους ότι η ελληνική Βουλή τον αθώωσε! Όπως ακριβώς ο ίδιος αθώωνε στη Βουλή τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που σήμερα κάνει ότι δεν τον γνωρίζει. Μερικά τραύματα, όμως, δεν κλείνουν ποτέ, μόνο κακοφορμίζουν

Πηγή:unfollow

Δεν υπάρχουν σχόλια :