Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Δεν μπορεί να είναι Αρχηγός της Αστυνομίας ένας ρατσιστής

Του Κώστα Βαξεβάνη

Μου είναι πολύ δύσκολο να γράψω την λέξη Αρχηγός, δίπλα στο όνομα του αντιστράτηγου Νίκου Παπαγιαννόπουλου. Είναι διαφορετικό να μιλάς με στατιστικά θανάτου για τους μετανάστες, από το να ακούς κάποιον στρατηγό της Αστυνομίας να εκστομίζει αυτό το «κάντε τους το βίο αβίωτο».

Ως σήμερα υπήρχαν δεκάδες καταγγελίες για βασανισμούς μεταναστών, για βιασμούς, για συμπεριφορές που οδηγούσαν στο θάνατο και όλες εμφανίζονταν ως ψευδείς. Γιατί όπως έχει πει και ο κύριος Δένδιας που θα μήνυε τον Guardian για την αποκάλυψη για τα βασανιστήρια, η Ελληνική Αστυνομία δεν κάνει τέτοια πράγματα.

Δεν σκοπεύω να γράψω ένα δακρύβρεχτο κείμενο για τους νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά, στα χερσαία και θαλάσσια ελληνικά σύνορα. Δεν θα ζητήσω καν από τον κύριο Δένδια και τον Αρχηγό του να σκεφτούν τι θα γίνει με τους χιλιάδες νέους έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αν εκεί που πήγαν τύχει να πέσουν σε έναν Αρχηγό όπως ο κύριος Παπαγιαννόπουλος και σε έναν υπουργό όπως ο κύριος Δένδιας. Που δεν σέβονται δηλαδή την νομιμότητα.

Θα μιλήσω γι αυτό που αποδεικνύεται. Πρώτα νομικά. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, παρανομεί απέναντι στο Ελληνικό και το Διεθνές Δίκαιο. Κάνει παράβαση καθήκοντος προτρέπει κατώτερούς του σε άνομες πράξεις, είναι ηθικός αυτουργός σε όσες παράνομες πράξεις έχουν γίνει. Ως σήμερα τα θύματα αυτής της συμπεριφοράς ήταν ή νεκρά ή είχαν απελαθεί. Τώρα υπάρχει η παραδοχή του ίδιου του κυρίου Παπαγιαννόπουλου. Είναι τραγικό επίσης που στο ηχητικό ο κύριος Παπαγιαννόπουλος θεωρεί αυτονόητο πως αν οι μετανάστες δεν είναι σε στρατόπεδα τότε θα κλέβουν και θα ληστεύουν.με αυτή και μόνο την φράση έπρεπε να διώκεται με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο. Αν ο ίδιος έλαβε εντολές να βγει και να το πει, αν και δεν τον απαλλάσσει από την εγκληματική πράξη.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο αντιστράτηγος Παπαγιαννόπουλος είναι ευθυγραμμισμένος με πολιτικές αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο που το Λιμενικό Σώμα, το οποίο δεν διοικείται από τον ίδιο, έχει ακριβώς τις ίδιες συμπεριφορές. Τα σκάφη του Λιμενικού, ανάβουν τους προβολείς για να φωτίσουν μάλιστα το έγκλημα: ανθρώπους να πνίγονται για να μάθουν αυτοί να μην περνούν τα σύνορα. Άρα υπάρχει κοινός εγκέφαλος και εντολέας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, έχει δηλώσει προεκλογικά πως πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις από τους μετανάστες. Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Μάλτας δήλωσε πως «η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, όσους και μετανάστες», κλέβοντας τη δόξα και τα συνθήματα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Στην συζήτηση του προυπολογισμού ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ευτυχισμένος γιατί η Ευρώπη αποδέχεται πια διαδικασίες επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα που ως τώρα δεν ήταν και τόσο αποδεκτές. Μην αναζητάτε ποιός είναι ο εγκέφαλος. Είναι κρυμμένος στο κρανίο του πρωθυπουργού.

Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, η αποδοχή του ρατσισμού «με όρους», οδηγεί αργά ή γρήγορα σε ρατσισμό χωρίς όρους. Η Αστυνομία που παίρνει την άδεια από την πολιτική ηγεσία να βιαιοπραγεί με τη δικαιολογία κάποιου εθνικού συμφέροντος ή κάποιας ανάγκης, θα κάνει το ίδιο απέναντι στους πολίτες της, εφευρίσκοντας απλώς μια άλλη αναγκαιότητα για να είναι βίαιη και να επικρατεί. Το γκλόμπ που βιάζει μετανάστη, θα βιάσει την κόρη σου αν ο κάθε Αρχηγός της Αστυνομίας την κρίνει επιζήμια για την αντίληψή του ή επικίνδυνη για την κυριαρχία του.

Αυτή τη στιγμή μπαίνει ένα πολιτικό θέμα, παράλληλα με το ανθρωπιστικό. Και είναι το γεγονός πως ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, παρουσιάζει ρατσιστική συμπεριφορά και πλήρη αναντιστοιχία με όσα προβλέπουν οι ελληνικοί νόμοι και οι Διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα. Θα θυμάστε πως η Χρυσή Αυγή πριν γίνει εγκληματική οργάνωση για την κοινή γνώμη, ήταν απλώς ο εκφραστής αυτών των απόψεων.

Ο αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος δεν μπορεί να είναι Αρχηγός της ΕΛΑΣ. Αυτή θα έπρεπε να είναι και η δικιά του αντίληψη. Ακόμη και στην Αρχαία Σπάρτη επιτρεπόταν να κλέβεις, αρκεί να μην σε έπιαναν να το κάνεις. Δεν ζητώ από τον κύριο Παπαγιαννόπουλο να παραιτηθεί από ευθιξία, αλλά γιατί πιάστηκε.

ΥΓ 1: Ο Υπουργός οφείλει να απαντήσει. Το κόλπο ότι παραπέμπουμε το θέμα στον Άρειο Πάγο, όπως είχε γίνει με το Βατοπέδι, ώστε να διαταχθεί μια νομική διαδικασία που θα καταλήξει πως το ηχητικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομικά, είναι ξεπερασμένο και το πιθανότερο είναι να ζήσουν μια δεύτερη λίστα Λαγκάρντ.

ΥΓ 2: Περιμένω όσους καταδικάζουν με αγωνία την βία από όπου κι αν προέρχεται να την καταδικάσουν και τώρα που ξέρουν από πού προέρχεται.

ΥΓ 3: Τα κόμματα πρέπει να πάρουν σαφή θέση. Δεν αρκούν φιλανθρωπικές δηλώσεις και ερωτήσεις στη Βουλή. Το θέμα είναι πολιτικό και αφορά στο αν μπορεί ένας αξιωματικός με τέτοιες απόψεις να είναι Αρχηγός της ΕΛΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :