Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Σε διάλυση οδηγούν τα ΑΕΙ οι απολύσεις των υπαλλήλων τους

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Ανατριχιαστικό ήταν το συναίσθημα που προκάλεσε η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. 


Στόχος της κυβερνητικής απόφασης είναι η ντε φάκτο καθαίρεση του εκλεγμένου και ενοχλητικού πρύτανη μέχρι την εκδίκαση της παραπομπής του, ώστε στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση με τα όργανά της στα ΑΕΙ να περάσει την πολιτική της που αποσκοπεί εμφανώς στην υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. Φρίκη προκαλεί η απαράδεκτη αιτιολόγηση εκ μέρους του υπουργού Παιδείας της παραπομπής για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους (!) του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πειθαρχικό.

Με έμμεσο τρόπο, ο υπουργός ομολογεί ουσιαστικά ότι καθαιρεί τον πρύτανη επειδή δεν εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική! «Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίων Αθηνών, σε αντίθεση με τους άλλους επτά πρυτάνεις των ΑΕΙ που επηρεάζονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, κρατά το ίδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της συγκλήτου. Γι' αυτό παραπέμπεται στο πειθαρχικό για παράβαση καθήκοντος, γιατί οι πράξεις και οι παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του πανεπιστημίου» γράφει στην ομολογουμένως εντυπωσιακά σαθρή από πλευράς αιτιολόγησης γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Αρβανιτόπουλος.

Επειδή «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» παραπέμπεται για... «παράβαση καθήκοντος»! Ειλικρινής ομολογία του πώς αντιλαμβάνεται η Δεξιά το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και την ακαδημαϊκή ελευθερία. «Ευχαριστώ πολύ τον συνάδελφο καθηγητή και υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο για την υψηλή τιμή που μου έκανε να παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο εν ενεργεία εκλεγμένο πρύτανη για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Αλλωστε την παραπομπή μου αυτή απεργάζονται καιρό τώρα κύκλοι που επιδιώκουν τη διάλυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» απάντησε δικαίως ο υπό καθαίρεση εκ μέρους του υπουργού, πρύτανης Θ. Πελεγρίνης. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ομόφωνα η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών τάχθηκε εναντίον του υπουργού Αρβανιτόπουλου, αρνούμενη να συναινέσει στην καθαίρεση του πρύτανή της, του επικεφαλής της. Φυσικά, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου της Αθήνας συνεχίζουν τις επαναλαμβανόμενες απεργίες τους, αρνούμενοι και αυτοί να απολυθούν προκειμένου να εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι ικανοποιεί με επιτυχία τις εντολές της τρόικας των ξένων επικυρίαρχων που ακολουθούν σκοταδιστική πολιτική απέναντι στα ελληνικά πανεπιστήμια - προφανώς θεωρώντας ότι οι Έλληνες δεν χρειάζονται ανώτερη μόρφωση! Η ουσία πάντως είναι ότι η μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου διαλύει τα ΑΕΙ, αποσυνθέτει τη λειτουργία τους και έτσι οι Ευρωπαίοι δανειστές πετυχαίνουν τον στόχο τους αντικειμενικά, από τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου εκτελεί με προθυμία τις εντολές τους.

Επιτείνεται έτσι η κατάπτωση της ελληνικής κοινωνίας σε όλους τους τομείς, αυτά τα δίσεκτα χρόνια. Με θλίψη οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αυτή η γενική καταβαράθρωση επεκτείνεται και στον ηθικό τομέα, όπως αποδεικνύεται από μια πτυχή των επιθέσεων πολλών μέσων ενημέρωσης και κυβερνητικών στελεχών εναντίον του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη.

Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ ότι θα υπήρχαν στην Ελλάδα άνθρωποι που θα επιχειρούσαν να στιγματίσουν τον πρύτανη εξαιτίας της αγάπης του για το θέατρο! Έχουμε πλήρη επίγνωση της πολιτιστικής βαρβαρότητας των σύγχρονων πολιτικών ανδρών και γυναικών των κομμάτων εξουσίας στη χώρα μας. Παρ' όλα αυτά μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον «Σκάι» ότι «δεν είναι δυνατόν ο πρύτανης να είναι στο Παρίσι και να παίζει θέατρο» την Κυριακή! Ουδέποτε το πολιτιστικό ή το μορφωτικό επίπεδο του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας υπήρξε αξιοζήλευτο, σύμφωνοι, αλλά δεν είναι ανάγκη να επιδεικνύουν ενώπιον όλων την πολιτιστική τους χυδαιότητα - πόσω μάλλον να τη χρησιμοποιούν και ως... πολιτικό επιχείρημα για να μειώσουν κάποιον που δεν ικανοποιεί τις εντολές τους! 
Εκάς οι βέβηλοι!

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :