Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Οι Πυθίες της ανάπτυξης

Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου

Και το χαλασμένο ρολόι δυο φορές τη μέρα τη σωστή ώρα λέει… Έτσι και οι μάντεις της ανάπτυξης. Σου είπαν ότι έρχεται, αλλά δεν σου είπαν πόσο θα σου κοστίσει. Κι εσύ το πίστεψες. Έσκυψες το κεφάλι, γιατί όλες οι άλλες λύσεις θα ήταν επικίνδυνες, θα μας πετούσαν έξω από το ευρώ και με τη δραχμή δεν θα ’χαμε να φάμε. Ενώ με την ανάπτυξη, ε; Άσε που μάταια την περιμένεις, και την ανάπτυξη και τη χαμένη ευημερία σου. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει μόνο αυτά που δεν σου είχαν πει: ότι δεν θα είχες ευρώ στην τσέπη, ότι παιδιά στα σχολεία θα λιποθυμούσαν και ότι δεν θα μπορούσες καν να ζεσταθείς. Όμως συνέχισαν να σου πουλάνε φούμαρα για το πότε θα δεις την πολυπόθητη ανάπτυξη. Ή απλώς δεν ήξεραν τι έλεγαν, το οποίο δεν τους καθιστά λιγότερο ανίκανους και επικίνδυνους…


Ίσως το πιο φοβερό στοιχείο της κρίσης είναι η ανάγκη μας να «ψηθούμε». Διότι κάθε φορά που ακούω τις δηλώσεις για την «ανάπτυξη που θα έρθει το 2014» δεν μπορώ να μη θυμηθώ πόσα άλλα ραντεβού μαζί της μας έχει κλείσει το γνωστό παρεάκι που παίζει με τις ζωές μας. Όμως, συγνώμη, δεν φταίνε αποκλειστικά αυτοί. Φταίμε κι εμείς, που προτιμάμε να παραμυθιαζόμαστε διατηρώντας μια επίπλαστη αισιοδοξία, παρά να βλέπουμε τα πράγματα κατάματα και να προετοιμαζόμαστε βάσει πραγματικών και όχι φανταστικών δεδομένων. Αυτοί τη δουλειά τους κάνουνε: σαν άλλες σύγχρονες Πυθίες μασάνε, προβλέπουν σε ετήσια βάση πως η ανάπτυξη, να ’τη στρίβει τη στροφή και καταφθάνει. Αμ δε.

ΔΝΤ: Παρότι είναι –συγκριτικά– το πιο συγκρατημένο, προέβλεψε ανάπτυξη στα τέλη του 2010, στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012. Το 2013 εννοείται πως προέβλεψε και πάλι ανάπτυξη, αλλά αυτή τη φορά με υψηλή ανεργία (σώπα!). Επιβεβαιώθηκε, βέβαια, αλλά μόνο ως προς την ανεργία. Όσο για το 2014; Δεν θα το πιστέψετε, αλλά η πρόβλεψη μιλάει και πάλι για ανάπτυξη.

ΟΑΣΑ: Αφού απέτυχε παταγωδώς στις προβλέψεις ότι το 2012 και το 2013 θα ερχόταν η περιβόητη ανάπτυξη, φέτος η πρόβλεψη ήταν πιο μαζεμένη, αφού το 2014 έρχεται μεν η ανάπτυξη, αλλά υπό προϋποθέσεις. Κοινώς: ξεχάστε το.

Κομισιόν: Μια από τα ίδια. Πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2011, το 2012, από το τέλος του 2013 και τώρα από την αρχή του 2014. Μη μας μπει και στραβά το νέο έτος! Τα ίδια ακριβώς και ο Όλι Ρεν. Από το 2011 την προβλέπει, κάπου θα του κάτσει η άτιμη…

Υπουργοί Οικονομικών: Ως παλαιότερος του Γιάννη Στουρνάρα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέβλεψε ανάπτυξη από το 2010, αλλά δεν του ΄κατσε. 2011, δεν φάνηκε. 2012 κι ακόμη την περιμένουμε. Ο διάδοχός του νυν υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι θα ερχόταν το 2013 και πλέον είναι σίγουρος ότι έρχεται με το νέο έτος (μαζί με τον Άη Βασίλη).

Γιώργος Προβόπουλος: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει πραγματοποιήσει κρεσέντο επιτυχημένων προβλέψεων, σε σημείο που θα πρέπει να του ζητήσουμε τους αριθμούς του τζόκερ. Η ανάπτυξη, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ερχόταν στο τέλος του 2011 ή στην αρχή του 2012. Τελικά κατέληξε ότι μπορεί (δεν ήταν τόσο βέβαιος) να τη βλέπαμε το 2013. Για το 2014 βάζει το χέρι του στη φωτιά: έρχεται!

Έλληνες πρωθυπουργοί: Καταρχάς δεν μιλάμε απλώς για πρωθυπουργούς. Αν κριθούν από την ακρίβεια των προβλέψεών τους, πρέπει να λογίζονται παράλληλα και ως προφήτες. Ο Γιώργος Παπανδρέου είδε την ανάπτυξη να… πετιέται από το 2012, αφού το 2011 θα ήταν η τελευταία χρονιά ύφεσης. Ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν βέβαιος ότι θα ερχόταν από το 2011, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ρελάνς με πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013. Δεν του βγήκε, αλλά εντάξει, δεν χάλασε κι ο κόσμος και τη μετέθεσε για το 2014. Αν δεν του βγει, θα δούμε. Θα μας βάλει δωρεάν ίντερνετ για να παρακολουθήσουμε την έλευσή της με live streaming.

Άντε, και του χρόνου.

Πηγή:unfollow



Δεν υπάρχουν σχόλια :