Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ο πόλεμος κατά των φτωχών και η μάχη για την ανατροπή

Του Γιάννη Ελαφρού

ΑΚΡΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ
Ο πόλεμος κατά των φτωχών και η μάχη για την ανατροπή

Με μια νέα ελπίδα ότι το 2014 μπορεί να είναι η χρονιά που θα σπάσει η επίθεση, θα ηττηθεί η κυρίαρχη πολιτική και θα πέσει η κυβέρνηση.


Ακόμα δύο άνθρωποι πέθαναν από πυρκαγιά μέσα στο σπίτι τους αυτή την εβδομάδα, θύματα του οικονομικού πολέμου που έχει κηρύξει η Ιερή Συμμαχία κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ κατά του λαού. Ένας 58χρονος στα Πατήσια και μία 80χρονη στο Νέο Κόσμο προστέθηκαν στην λίστα των νεκρών από ακραία οικονομική βία κατά των φτωχών. Συνάντησαν την 13χρονη Σάρα, τους σπουδαστές των ΤΕΙ στην Λάρισα και τους τόσους άλλους. Θα πάψουν να αποτελούν ειδήσεις οι καμένοι; Θα «συνηθίσουμε» τον χαμό εκείνων που σβήνουν δίπλα στο μαγκάλι ή στην ξυλόσομπα; Όπως πάνε να μας κάνουν να συνηθίσουμε τις αυτοκτονίες;

Μέσα στην ίδια εβδομάδα, 460 εργαζόμενοι στην HOL υποχρεώθηκαν μέσα σε μία νύκτα, με το πιστόλι της απόλυσης στον κρόταφο, να υπογράψουν το πέρασμά τους σε άλλη εταιρεία, με μεγάλη μείωση αποδοχών. Η κύρια πλευρά του κηρυγμένου κοινωνικού πολέμου κατά της εργατικής τάξης και του λαού. Και την Παρασκευή, ο πορτοκαλοπόλεμος και οι μαγκουριές των αγροτών στα ΜΑΤ έδειξε πως το θερμόμετρο της κοινωνικής έντασης έχει ανέβει…

Είναι φανερό πως η κοινωνική σύγκρουση οδηγείται σε παροξυσμό. Από την μια η κυβέρνηση και το κεφάλαιο μετατρέπονται σε αρπαχτικό, επιδιώκοντας να αρπάξουν από τα σπίτια και τις αναιμικές καταθέσεις των λαϊκών οικογενειών, μέχρι τα δίκτυα της ΔΕΗ, τις υπηρεσίες ύδρευσης και τα φιλέτα γης. Πρόκειται για πρωτοφανή οικονομική λεηλασία. Δεν τους έφτανε το άνοιγμα του δρόμου για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας υπέρ τραπεζών, σκέφτηκαν να βάλουν πρόστιμο (επιπλέον του υψηλού επιτοκίου) και σε όσους καθυστερούν την πληρωμή οφειλών προς το κράτος: 10% για το πρώτο δίμηνο(!), 20% για τον πρώτο χρόνο και 30% για τον δεύτερο (ενώ τρέχει και επιτόκιο 8-10%). Μα τι νομίζουν, ότι ο κόσμος έχει και δεν πληρώνει; Βλέπουν τα μούτρα τους στον καθρέφτη και νομίζουν ότι γέμισε ο κόσμος Λιάπηδες, που κυκλοφορεί με πλαστές πινακίδες την ίδια ώρα που κάνει Χριστούγεννα στην Κουάλα Λουμπούρ;

Ληστεία και αρπαγή για τον λαό, την ίδια ώρα που η ολιγαρχία (οικονομική και πολιτική) απολαμβάνει φοροαπαλλαγές: καναλάρχες και διαφημιστές απαλλάσσονται από το 20% φόρο, που έχει ψηφιστεί αλλά δεν εφαρμόζεται, ενώ από τις χιλιάδες οφ σορ έχουν ελεγχθεί μετά από τρία χρόνια περίπου 60, ενώ η λίστα Λαγκάρντ έγινε λίστα του Σίντλερ για μεγαλοφοροφυγάδες, που κανείς δεν αγγίζει.

Δεν χωρά καμιά αυταπάτη. Παρότι τον Μάη υπάρχουν εκλογές η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν πρόκειται να σταματήσει την επιδρομή. Υλοποιεί σχέδιο συνολικής επίθεσης για να προχωρήσουν κρίσιμες υπεραντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς (βλέπε Υγεία, ενέργεια), ειδικά μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει και την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα που θα πουλά μεγαλεία και ελπίδα για «έξοδο από το μνημόνιο» θα περνά τα μέτρα ενός νέου μνημονίου, ενώ η ΕΕ έχει ήδη φροντίσει να κατασκευάσει μηχανισμούς μνημονιακής επιτήρησης για πάντα – και η πορεία τραπεζικής ενοποίησης για την οποία πανηγύριζαν οι 28 προχθές στις Βρυξέλες είναι ένας απ’ αυτούς.

Για να μην οδηγηθεί η Ελλάδα σε κοινωνική έκρηξη, το σύστημα επιδιώκει να στηριχθούν –πέρα από την προπαγάνδα και την καταστολή- στην αποχή του κόσμου από τα κοινά, στην απογοήτευση, στον κατακερματισμό των αντιδράσεων και τελικά στην αναμονή μιας εκλογικής λύσης από τα πάνω.

Αντίθετα η διέξοδος σήμερα βρίσκεται στον αγώνα, στη συσπείρωση στην βάση και στη συμπαράταξη των αγωνιζόμενων, στην αποφασιστική πάλη για την ανατροπή, με έμπνευση από τη δυνατότητα ενός άλλου δρόμου απελευθέρωσης από τα δεσμά του χρέους, της ΕΕ και τους κεφαλαίου. Σε μια νέα ελπίδα ότι το 2014 μπορεί να είναι η χρονιά που θα σπάσει η επίθεση, θα ηττηθεί η κυρίαρχη πολιτική και θα πέσει η κυβέρνηση, θα ανοίξει ο δρόμος για την αντικαπιταλιστική ανατροπή.

Υπάρχουν σημάδια νέων δυνατοτήτων: η επιμονή ορισμένων αγώνων που οδηγούνται στα άκρα (π.χ. διοικητικοί πανεπιστημίων). Το άπλωμα και σε άλλα κοινωνικά στρώματα (π.χ. αγρότες). Η διεύρυνση της αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και των ορίων της, η απόρριψη του χρέους, η αμφισβήτηση του ευρώ και της ΕΕ (με ανερχόμενη τάση τη συνολική απόρριψή τους.

Πολύ περισσότερο, που είναι τέτοια η ένταση της οικονομικής βίας και αρπαγής, που η αντίσταση δεν μπορεί να περιμένει. Πόσες ζωές θα θρηνήσουμε ακόμα; Πόσες κατεστραμμένες ζωές θα μετρήσουμε;

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Έχει έρθει η ώρα για την αντεπίθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος. Θα χρειασθεί δουλειά στη βάση, έμπνευση, αυτοθυσία, δυναμισμός, αλλά οι πραγματικά πρωτοπόρες δυνάμεις της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος εκεί θα κριθούν πρώτα απ’ όλα. Εξάλλου είναι επιτακτική ανάγκη να βουτήξει κυριολεκτικά η μαχόμενη Αριστερά μέσα στο παλλόμενο και βασανισμένο σώμα του κόσμου της δουλειάς, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, αλλά και της περηφάνιας, των απαιτήσεων και των μεγάλων δυνατοτήτων της εποχής μας. Για μια Αριστερά που θα αποτελέσει όχι μόνο έκφραση αλλά και σπίτι της εργατικής τάξης, των «κολασμένων» αυτού του κόσμου. Χαράκωμα όσων δεν έχουν να χάσουν παρά τις αλυσίδες τους. Δύναμη αντικαπιταλιστικής ανατροπής, εξέγερσης κι επανάστασης και όχι βιτρίνα για αριστερά γκόλντεν μπόις και γραφειοκράτες.

Χρειάζεται συντονισμός και ενιαίο σχέδιο με προοπτική. Η παρέμβαση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής (Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε), που συνενώνει με δημοκρατικό τρόπο ολοένα περισσότερες συνελεύσεις και επιτροπές και διοργάνωσε προχθές και διαδήλωση κατά των πλειστηριασμών, δείχνει ένα δρόμο. Η δημιουργία μιας μαζικής κοινωνικο-πολιτικής πρωτοβουλίας αγώνα κατά της ελληνικής προεδρίας, για την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, όχι μόνο θα χαλάσει τα σχέδια του Σαμαρά, αλλά θα δώσει ενιαίο αντιΕΕ ρυθμό στο μαζικό κίνημα. Η μετωπική πολιτική συμπόρευση της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντιΕΕ Αριστεράς θα δώσει ώθηση και προοπτική.

Το 2014 θα είναι χρονιά ανατροπής.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ 22/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :