Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Οι επανασυνδέσεις του ρεύματος και τα όρια της πολιτικής τους αλητείας

Την 1η του Δεκέμβρη πεθαίνει στην Θεσσαλονίκη το 13χρονο κορίτσι από μονοξείδιο του άνθρακα από μαγκάλι. Στις 5 Δεκέμβρη παίρνει φωτιά σπίτι από κεριά τα οποία οι ένοικοι είχαν ανάψει για φωτισμό. 


Όσο και αν τέτοια φαινόμενα δεν ακούγονται πρωτότυπα, καθώς ήδη από πέρσι το χειμώνα τα περιστατικά είναι αρκετά, άλλο τόσο εξοργίζουν τον καθένα από εμάς διότι εκφράζουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την απαξίωση και την αδιαφορία απέναντι στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα στην Ελλάδα της κρίσης. Ο καιρός που οι άνθρωποι ζεσταινόντουσαν με κίνδυνο της ζωής τους και που φώτιζαν το σπίτι τους με κεριά θα έπρεπε να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αλλά από ότι φαίνεται δεν έχει…

Στο ζήτημα της θέρμανσης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, έχει αυξηθεί 150% η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, 100% η τιμή του φυσικού αερίου, και σχεδόν 50% την τιμή του ηλεκτρισμού, αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής, των φόρων και των σκανδαλωδών παραχωρήσεων και προνομίων που απολαμβάνουν οι ιδιώτες «επενδυτές» είτε αυτοί λέγονται εφοπλιστές με το ναυτιλιακό πετρέλαιο, είτε επιχειρηματίες του (λαθρ)εμπορίου πετρελαίου, είτε προστατευόμενοι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρισμού. Αποτέλεσμα είναι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος για την θέρμανση, οι θάνατοι από μονοξείδιο να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τις αυτοσχέδιες συσκευές θέρμανσης, και ο κόσμος προκειμένου να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες θέρμανσής του να καίει οτιδήποτε (ακόμα και ακατάλληλα ξύλα δηλητηριάζοντας τον αέρα). Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα έχει εμφανιστεί η αιθαλομίχλη και έχει αυξηθεί σημαντικά η συγκέντρωση μικροσωματιδίων γεγονός με επιπτώσεις (που δεν έχουν φανεί ακόμα) στην δημόσια υγεία.

Στον ηλεκτρισμό η πραγματικότητα δεν διαφέρει σημαντικά. Η πολιτική των διαρκών αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρισμού λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς και της σύνδεσης της παροχής ρεύματος με την πληρωμή του χαρατσιού για τα ακίνητα, έχουν αυξήσει υπέρμετρα τις αποκοπές που πραγματοποιούνται. Με βάση στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, γίνονται ετησίως 350.000 αποκοπές ρεύματος. Πλέον τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα είναι υπαρκτή πραγματικότητα με ότι σημαίνει αυτό. Εκτιμάται ότι κάτι λιγότερο από 600 σπίτια βυθίζονται καθημερινά στο σκοτάδι, γυρίζοντας σε μια στιγμή στις συνθήκες ζωής του 1950. 

Ενώ λοιπόν η πραγματικότητα αυτή υπάρχει και εντείνεται εδώ και χρόνια, μέχρι πρότινος παρέμενε στην αφάνεια των ΜΜΕ. Όμως η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε σχέση με το ενεργειακό ζήτημα δεν είναι αποτέλεσμα μιας φυσικής καταστροφής, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή της τρόικας και της κυβέρνησης. Αυτοί, που σχεδιασμένα υλοποίησαν τις πολιτικές που καταλήγουν στις σημερινές καταστάσεις και οι απολογητές τους, τόσο καιρό αποσιωπούν της συνθήκες ζωής μεγάλης μερίδας του λαού. Σήμερα, υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής λόγω των τραγικών γεγονότων, προσπαθούν να θολώσουν τα νερά νομίζοντας ότι μπορούν να μοιράζουν καθρεφτάκια εν όψει των εκλογών παριστάνοντας τους ανεύθυνους και τους ανήξερους.

O υπουργός Ενέργειας, έφτασε να υπόσχεται επανασύνδεση του ρεύματος (και μόνο!), για όσους είναι στα συσσίτια της εκκλησίας(!), λες και υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε σπίτια με κομμένο ρεύμα για να κοροϊδέψουν την ΔΕΗ. Αλλά ακόμα και αυτή την επανασύνδεση που προβάλλεται ως "κοινωνική" πολιτική θα την πληρώσουν εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι αφού προβλέπεται ειδική επιβάρυνση των λογαριασμών για τον σκοπό αυτό. Και όλα αυτά για να μην πουν κουβέντα για τα πραγματικά ζητήματα. Για το αν είναι ηθικά κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτό το 2013 σπίτια να μην έχουν θέρμανση και να φωτίζονται με κεριά και πως αυτό συμβιβάζεται με την απόλυτα υποτελή στάση τους στα εγχώρια και ξένα συμφέροντα του κλάδου της ενέργειας. Για το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες τον Ιανουάριο επίκειται η πώληση του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και το ξεπούλημα μέρους των εργοστασίων και του πελατολογίου της ΔΕΗ στους ιδιώτες, επιλογές που θα αυξήσουν σημαντικά την τιμή του ηλεκτρισμού και θα αποκλείσουν περαιτέρω την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ευτυχώς ή δυστυχώς τα γεγονότα όλων των τελευταίων χρόνων δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας σε κανέναν για τις προθέσεις και την στοχοθεσία τους. Δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για την ευαισθησία τους στο πως ζει και τροφοδοτείται με ενέργεια η μεγαλύτερη πλειοψηφία του λαού. Το ζήτημα είναι αν από την δική μας πλευρά θα δώσουμε την απάντηση που απαιτείται. Αν θα τους ανατρέψουμε και αν θα επιβάλλουμε στην πράξη μια νέα κατάσταση με την αλληλεγγύη στις γειτονιές μας. 

Τα σωματεία μας, οι φορείς και οι τοπικές πρωτοβουλίες θα πρέπει στην πράξη να επιβάλουν την επανασύνδεση του ρεύματος σε όλα τα νοικοκυριά χωρίς κριτήρια και να διασφαλίσουν ότι αυτό τον χειμώνα τέτοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Πηγή:aepem.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :