Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Προϋπολογισμός 2014

Του Βασίλη Γάτσιου*

ΚΥΒΕΡΗΣΗ:ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!

ΟΟΣΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ!!!


Επιτέλους ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Οι θυσίες του Ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Το 2014 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,6%, αναφωνεί η κυβέρνηση. Όμως ο ΟΟΣΑ τη διαψεύδει και προβλέπει ότι για εβδόμη συνεχή χρονιά η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση. 

Το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,4%! Έτσι ο μεγαλεπήβολος στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα αναβληθεί,τους επόμενους μήνες, για το 2015. Όμως,όταν και όποτε έρθει η ανάπτυξή τους, θα ναι σαθρή και αναιμική. Θα βασίζεται στη λεηλασία των κοινωνικών κατακτήσεων, στην εξαθλίωση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτό συνειδητοποιούν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

ΦΟΡΟΘΑΝΑΤΟΣ  ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού για το 2014 αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,1%, (στα 54,69 δισ. αυξημένα κατά 2,18 δισ. σε σχέση με το 2013) ενώ οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού θα μειωθούν κατά 6,1% (στα 49,45 δισ., μειωμένες κατά 3,23 δισ.).Στην αύξηση των εσόδων, σημαντική συνεισφορά θα έχουν οι φόροι στην περιουσία που το 2014 θα αυξηθούν σε σχέση με το 2013 κατά 41,4% (από 2,78 σε 3,94 δισ. ευρώ) λόγω της επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα αντικαταστήσει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων.  Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους το 2014 για τα ίδια ή και μειωμένα εισοδήματα λόγω των αλλαγών που ψηφίσθηκαν πέρυσι και προβλέπουν: κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και των επιπλέον αφορολόγητων ποσών για τα τέκνα, με αποτέλεσμα η φορολογία να ξεκινάει από το πρώτο ευρώ, αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για να εξαιρεθούν ιατρικές δαπάνες (που θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν αυτό το όριο), κ.α.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ......

Το φαγοπότι των ιδιωτικοποιήσεων καλά κρατεί. Το άντρο της διαφθοράς η αλλιώς ΤΑΙΠΕΔ έχει εισπράξει από το 2011 που ξεκίνησε την λειτουργία του,  από το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού 3,801 δισ. ευρώ. Για το 2014 η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει 3,56 δισ. ευρώ,με την πώληση της ΕΥΑΘ, της ΤΡΑΙΟΝΣΕ, της ΕΥΔΑΠ, των Ελληνικών Πετρελαίων, της ΔΕΠΑ κ.α.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

 Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα φτάσουν τα 17,72 δισ. ευρώ και θα είναι μειωμένες κατά 280 εκ. ευρώ έναντι του 2013 λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, των σχεδιαζόμενων απολύσεων και της μείωσης των προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών εξ αιτίας της αύξησης των ωρών διδασκαλίας στα σχολεία. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Σαμαρά ποντάροντας στις δυνάμεις καταστολής  για την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής της δεν περιλαμβάνει στον προϋπολογισμό περικοπές που είχαν προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο 2013 – 2016 για τους ένστολους ύψους 336 εκ. ευρώ σε ακαθάριστη βάση (144 εκ. για μισθούς και 192 εκ. σε συντάξεις).

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ

 Σημαντικά μειωμένη είναι η χρηματοδότηση των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Το 2012 χρηματοδοτήθηκαν από τον προϋπολογισμό με 16,43 δισ., ενώ το 2014 θα χρηματοδοτηθούν μόνο με 12,8 δισ. ευρώ. Η μείωση που καταγράφεται αυτή την διετία φθάνει το 22%! Τα ασφαλιστικά ταμεία ειδικότερα από 14,01 δισ. το 2012 θα χρηματοδοτηθούν το νέο χρόνο με 10,91 δισ. (μείωση κατά 22% την διετία), τα νοσοκομεία από 1,4 το 2012 θα χρηματοδοτηθούν με 1,11 δισ. (μείωση κατά 21%), ενώ ο ΕΟΠΥΥ από 1.023 με 774 εκ. (μείωση κατά 24%). Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014 σηματοδοτεί το τέλος ακόμη κι αυτής της ελλειμματικής κοινωνικής πολιτικής που ασκούταν στην Ελλάδα.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ....Η ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

 Από τα 6,17 δισ. ευρώ που ήταν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2013 (τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού) τα 3,6 δισ. αφορούσαν τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και τα 1,15 δισ. αφορούσαν νοσοκομεία. Με ένα τέτοιο ύψος απλήρωτων υποχρεώσεων οι διθύραμβοι της κυβέρνησης για την εμφάνιση δημοσιονομικού πλεονάσματος ύψους 812 εκ. ευρώ (ή 0,4% του ΑΕΠ) για φέτος και 2,96 δισ. (ή 1,6% του ΑΕΠ) για το 2014 μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν.

ΠΕΤΑΕΙ, ΠΕΤΑΕΙ.... ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

 Από 305,54 δισ. ευρώ ή 157,7% του ΑΕΠ το 2012 αναμένεται το 2014 να φτάσει τα 325,6 δισ. ή 177,8% του ΑΕΠ. Όμως η κυβέρνηση των πολιτικών απατεώνων (που θα δώσει 6,1 δισ. ευρώ για τόκους το 2014 ή 3,3% του ΑΕΠ)  αναφέρει στην εισηγητική έκθεση ότι «αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια είναι, ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση ανησυχίας»! Ο εκτροχιασμός του δημόσιου χρέους αποδεικνύει ότι η δημοσιονομική κρίση ήταν μόνο η αφορμή. Τα εργατικά δικαιώματα και οι κατακτήσεις αιώνων ήταν ο πραγματικός στόχος.

ΕΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

Ξεχωριστή σημασία, επειδή εφαρμόζεται για πρώτη φορά, έχει το καθεστώς άμεσης εποπτείας και ελέγχου από την Κομισιόν του προϋπολογισμού που ισχύει στο εξής για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στο πλαίσιο  της δημοσιονομικής ενοποίησης η Κομισιόν αποκτά το δικαίωμα όχι μόνο να απορρίψει κρατικούς προϋπολογισμούς αλλά ακόμη και να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στους απείθαρχους, μέσω πχ της δέσμευσης κοινοτικών κονδυλίων. Έτσι το σύνθημα για «περισσότερη Ευρώπη» βρίσκει το πραγματικό του περιεχόμενο στο σύνθημα «περισσότερη λιτότητα, περισσότερη φτώχεια και εξαθλίωση»!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Η απότομη επιδείνωση όλων των όρων ζωής της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεσμένων στρωμάτων απαιτεί ,παρά τις στρατηγικές διαφορές της Αριστεράς, την κοινή δράση όλων των δυνάμεών της στο μαζικό λαϊκό κίνημα για τη δημιουργία ενός «Αγωνιστικού Μετώπου Ρήξης και Ανατροπής “της επίθεσης του κεφαλαίου, κυβερνήσεων και τρόικας με βασικό σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο που τη δημιούργησε-Κοινωνικοποίηση των κερδών και όχι των ζημιών.»

Η Αριστερά οφείλει να πρωτοστατήσει στον αγώνα για «διάσωση του λαού από την πείνα». Μπορεί και πρέπει με την κοινή της δράση στο συνδικαλιστικό – εργατικό κίνημα να αρνηθεί την λογική της αύξησης ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας που οδηγεί , από τη μια στην αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, και από την άλλη ,στην κινεζοποίηση των μισθών και την εξαθλίωση της ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων και καταπιεσμένων. Οφείλει να διεκδικήσει:

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει άμεσα να παλέψει για:

-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

-Άμεση αύξηση των μισθών τουλάχιστον στα προ του 2009 επίπεδα.

-Μείωση των ωρών εργασίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ταυτόχρονη:

-Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής και ευέλικτης εργασίας.

-Απαγόρευση των απολύσεων.

-Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και χορήγησή του καθ’ όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία.

-Έκτακτη άμεση φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου πάνω από 50%. Φοροελαφρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα.

-Επαναλειτουργία των νοσοκομείων, των σχολείων, των παιδικών σταθμών και των κέντρων υγείας που έκλεισαν.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

-Δημόσια δωρεάν παιδεία υγεία και κοινωνική πρόνοια για όλο το λαό.

-Δωρεάν φάρμακα στους μισθωτούς τους συνταξιούχους τους άνεργους και τη νεολαία. --Κατάργηση των νοσηλίων στα δημόσια νοσοκομεία.

-Έλεγχο και μείωση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής (γαλακτοκομικά, κτηνοτροφικά, δημητριακά), καθώς και των τιμών για τις στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες (φως, νερό, τηλέφωνο). Μείωση της τιμής των καυσίμων. Μείωση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν μετακίνηση για τους άνεργους, τους μαθητές και τους φοιτητές.

-Μείωση των επιτοκίων δανεισμού των εργαζομένων. Προστασία της λαϊκής στέγης από την αισχροκέρδεια των τραπεζών και τη φορολογία. Συνολική διαπραγμάτευση στα δάνεια των εργαζομένων για πρώτη κατοικία με στόχο τη μείωση έως και τη διαγραφή του δανεισμού της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

-Αγώνας για την προστασία των δημόσιων χώρων, για τη δημιουργία πράσινου, για δημιουργία δημόσιων χώρων αθλητισμού και πολιτισμού.

Το πρόγραμμα αυτών των άμεσων διεκδικήσεων είναι άρρηκτα δεμένο και μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο της πάλης για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης σε ρήξη με την ακολουθούμενη αστική πολιτική και τους φορείς της, που περιλαμβάνει:

Την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ , τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κρατικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση των καπιταλιστών με εργατικό κοινωνικό έλεγχο, το σύστημα προοδευτικής φορολόγησης με την ταυτόχρονη πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής του κεφαλαίου και των ανώτερων εισοδηματικά στρωμάτων.

*Ο Βασίλης Γάτσιος είναι οικονομολόγος, μέλος ΠΣΟ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.



Δεν υπάρχουν σχόλια :