Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Πλούσιοι και φτωχοί εν έτει 2013

Του Γιώργου Δελαστίκ

Χριστουγεννιάτικη γροθιά στο στομάχι! Διαβάζεις τη λίστα και τρελαίνεσαι! Οι δέκα επιχειρηματίες που κέρδισαν τα περισσότερα λεφτά κατά τη διάρκεια της χρονιάς που τελειώνει αποκόμισαν φέτος συνολικά…102 δισεκατομμύρια δολλάρια! Δέκα άνθρωποι, εκατό δις.!


Μέσα στους δέκα ο ιδρυτής της Μάικροσοφτ, ο διευθύνων σύμβουλος του Φέισμπουκ,οι δύο συνιδρυτές της Γκούγκλ, ο διευθύνων σύμβουλος της Άμαζον – και οι πέντε Αμερικανοί. Τρείς ακόμη Αμερικανοί συμπεριλαμβάνονται στους δέκα σούπερ κερδισμένους του 2013: δύο «επενδυτές» της Γουόλ Στριτ και ένας ιδιοκτήτης καζίνο. Ένας Γιαπωνέζος που ασχολείται με τις τηλεπικοινωνίες κι ένας κινέζος μεγιστάνας των κατασκευών συμπληρώνουν τη δεκάδα.


Πρώτος ο πασίγνωστος αμερικανός χρηματιστής Γουόρεν Μπάφετ με κέρδη 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013 και τελευταίος ο επίσης αμερικανός χρηματιστής Καρλ ‘Αικαν με κέρδη «μόνο» 7,2 δις. Ο Μπάφετ δηλαδή κέρδιζε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα! Δηλαδή περίπου 37 εκατομμύρια δολάρια την … ημέρα, δεδομένου ότι η εταιρεία Γουέλθ μέτρησε τα χρήματα που κέρδισαν τις 345 πρώτες μέρες χρόνου – λείπει δηλαδή το τελευταίο εικοσαήμερο του Δεκέμβρη. «Μεροκάματο» 37 εκατομμυρίων όμως σημαίνει ότι ο Μπάφετ κέρδιζε ενάμισι εκατομμύριο δολάριο την ώρα! Μέρα – νύχτα, ακόμη κι όταν κοιμόταν! Ο τελευταίος της κορυφαίας λίστας, ο… «ανεπρόκοπος» Άικαν, κέρδισε μόνο 600 εκατομμύρια το μήνα! Με το ζόρι δηλαδή έβγαζε 20 εκατομμύρια την ημέρα! Ούτε ένα εκατομμύριο την ώρα! Λίγο πιο πάνω από 830.00- «ωρομίσθιο». Δεν λέμε ότι είναι και άσχημα, αλλά πάντως έχει άλλη χάρη ο πλούτος σου – για την ακρίβεια ο νέος πλούτος που συσσωρεύεται – να αυξάνεται με ρυθμό ενός εκατομμυρίου και πλέον την ώρα! Έχει άλλη γοητεία και σου προσδίδει άλλο κύρος, όπως και να το κάνουμε. Σκεφθείτε π.χ. τι… φιλανθρωπίες θα μπορούσαν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, μέρες που ‘ναι.

Στην Ελλάδα π.χ. οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ όλων των κατηγοριών (γήρατος, χηρείας, και αναπηρίας) ανέρχονται σε 1.039.591. Η μέση σύνταξη όλων αυτών είναι μόλις 623 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη χοντρικά τη σημερινή ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο, αρκούν τα μηνιαία κέρδη – μόνο ενός μηνός! – του Γουόρεν Μπάφετ για να δώσει αυτός για δύο μήνες τις συντάξεις του ΙΚΑ.

Δεν χρειάζεται μάλιστα παρά μόνο τρία μηνιάτικα κέρδη του Μπάφετ (υπενθυμίζουμε ότι ανέρχονται σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, άρα περίπου 2,3 δις ευρώ) για να πληρώσει μόνος του τις συντάξεις και των 2.704.295 συνταξιούχων όλων των ταμείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, αφού βάσει των επίσημων στοιχείων όλες οι συντάξεις μαζί κοστίζουν 2,3 δις ευρώ μηνιαία. Με άλλα λόγια, 2.700.000 Έλληνες συνταξιούχοι ζουν με όσα κερδίζει ένα και μόνο άτομο, ζάμπλουτο βεβαίως, σε τρείς μήνες! Ας αφήσουμε όμως κατά μέρος αυτές τις «λαϊκίστικες» συγκρίσεις κι ας απολαύσουμε οπτικά και διανοητικά τον πλούτο στην αυτοτέλεια του.

Το 2013 της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ήταν μια υπέροχη χρονιά για τους πολύ πλούσιους σε πλανητικό επίπεδο, αν εξαιρέσει κανείς τη Νότια Αμερική.Πρώτα πρώτα αυξήθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι σε δολάρια – από 1.600 ξεπέρασαν τις 2.000 – θεαματικότατη αύξηση κατά 25%! Η συνολική περιουσία αυτών των δύο χιλιάδων πάμπλουτων ατόμων ανήλθε στο ιλιγγιώδες ποσό των 6,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - όσο δηλαδή είναι από κοινού το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Γαλλίας! Έφτασαν επίσης τις 200.000 όσοι κατέχουν περιουσία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων – 1999.235, για την ακρίβεια, μας πληροφορεί η ελβετική τράπεζα UBS και η ειδική στα θέματα αυτά εταιρεία Γουέλθ Χ. Αυτές οι 200.000 έχουν περιουσίες συνολικής αξίας 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – σχεδόν διπλάσια από το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη της κρίσης παρατηρούμε τη μεγαλύτερη αύξηση σε αυτή την κατηγορία των βαθύπλουτων με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων: Αύξηση του αριθμού τους κατά 8,7% και συνολική περιουσία 7,68 τρισεκατομμύρια δολάρια – ίσα με το ΑΕΠ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας! Μέσα στο 2013 ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε κατά 10,4%! Οι ευρωπαίοι ζάπλουτοι κοντεύουν να φτάσουν σιγά σιγά του ομολόγους τους της Βόρειας Αμερικής, των οποίων η συνολική περιουσία ανέρχεται σε 9,68 τρισεκατομμύρια δολάρια. Καλά τα πάνε και οι βαθύπλουτοι της Ασίας, με 6,59 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Εκρηκτική άνοδος κατά 15,3% του αριθμού των πλουσίων αυτή της κατηγορίας στη Μέση Ανατολή και αύξηση κατά …23,9%(!) του πλούτου τους, ο οποίος όμως συνολικά είναι πολύ χαμηλά – ούτε καν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, μόλις 880 δις. «Μπατίρηδες» είναι οι σεΐχηδες τελικά στο σύγχρονο κόσμο! Όπως γράφει ο Πολ Κρουγκμαν, το 95% των κερδών από το 2009 μέχρι φέτος έχει πάει στο πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού – και μάλιστα το 60% έχει πάει στο πλουσιότερο 0,1%. Η κρίση κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους με ραγδαίους ρυθμούς.

Ο παγκόσμιος πλούτος ανήλθε το 2013 σε επίπεδα ρεκόρ. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Ελβετική τράπεζα Κρεντί Σουίς τον υπολογίζουν συνολικά σε 243 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα 100 τρισεκατομμύρια από αυτά τα κατέχει το πλουσιότερο 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού – ποσοστό δηλαδή 41%! Τι να πει κανείς; 
αλά Χριστούγεννα και ευτυχές (για τους πολυεκατομμυριούχους, έστω και σε δολάρια!) και το Νέο Έτος 2014!

Πηγή:ΠΡΙΝ 22 Δεκεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :