Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ένα σχόλιο απ’ αφορμή τη δήλωση Λαφαζάνη

Γράφει ο Η.Φ

«ΔΕ θα γίνουμε νέο Πασοκ, αγωνιζόμαστε για την ριζοσπαστικοποίηση του Σύριζα», έλεγαν στελέχη του Σύριζα, που πρόσκεινται στην αριστερή πλατφόρμα, σε παλιότερες δηλώσεις τους

Ένα δείγμα γραφής για το πώς εννοούν την ριζοσπαστικοποίηση του Σύριζα μας έδωσε ο Λαφαζάνης προχθές, για τη δικαιολόγηση της ψήφου του επι της τροπολογίας για την αναστολή της χρηματοδότησης των κομμάτων. .
Και που να πάμε και στα πιο δύσκολα…

Αν οι της αριστερής πλατφόρμας δε θέλουν να γίνουν Παναγιωτακόπουλοι του Σύριζα, αν δεν τους αρκεί η ζύμωση από αριστερή σκοπιά, ο παλαιοτροτσκιστικός εισοδισμός που ιστορικά δεν απέδωσε πουθενά, ο ρόλος του διαμαρτυρόμενου στις εσωκομματικές διαδικασίες, αν δεν υποτάσσονται στα κελεύσματα της κυβερνητικής εξουσίας και των διαχειριστικών λογικών, αν δεν ονειρεύονται μερίδιο απ’ την εξουσία και υπουργικούς θώκους, αν πιστεύουν αυτά που λένε για μια κυβέρνηση της αριστεράς με κατεύθυνση το σοσιαλισμό και βλέπουν την εγκαθίδρυση της σαν αποτέλεσμα ενός οργανωμένου εργατικού κινήματος και συγκρούσεων εφ’ όλης της ύλης με το σύστημα και όχι ενός κυριακάτικου εκλογικού περιπάτου, τώρα πρέπει να κάνουν το βήμα ολόκληρο.

Γιατί ο χρόνος κινείται αντίστροφα και τα περιθώρια για ελιγμούς και ταχτικισμούς στενεύουν.

Χρειάζεται ν’ αφήσουν κατά μέρος τις αμφισημίες, να πάψουν να μιλάνε, τη μια φορά σαν Τσίπρας, την άλλη σαν Κουτσούμπας,την άλλη σαν Αλαβάνος και να υλοποιήσουν αυτό που και οι ίδιοι διατυπώνουν σαν ανάγκη και εξαγγέλλουν στις συγκεντρώσεις τους :

«Την συνεκτική εναλλακτική πολιτική πρόταση» θέτοντας ανοιχτά και καθαρά στην κοινωνία αυτό που τους διαφοροποιεί απ’ την ομάδα Τσίπρα.
Να κάνουν πραχτικά βήματα για την δημιουργία των όρων συμπόρευσης και κοινής δράσης στους τόπους δουλειάς, στη γειτονία, στη διαδήλωση με όλους τους πολιτικούς χώρους που συμφωνούν στα βασικά πολιτικά προτάγματα και οι ίδιοι τους έχουν ονομάσει και είναι: το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΤΟ ΜΜΑ κλπ.

Συμπορεύσεις και συμπαρατάξεις δεν γίνονται με θολές θέσεις και γενικότητες, ούτε με συζητήσεις περί του οργανογράμματος, χωρίς πραχτικά βήματα και καθημερινή δουλειά. Χωρίς πολιτικό πρόγραμμα μ’ ευχολόγια και καλές δήθεν προθέσεις.

Αλλιώς δε θα ‘χουν άδικο όλοι αυτοί που τους κατηγορούν σαν κυματοθραύστες της αριστερής δυσαρέσκειας μέσα στο Σύριζα, σαν λαγούς του δεξιού σοσιαλδημοκράτη Τσίπρα, που δε κάνει τίποτα άλλο εδώ και καιρό απ’ το να δίνει διαπιστευτήριο στην αστική τάξη και τους συμμάχους της.

Και επειδή ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες των προθέσεων θα λέγαμε στον σ. Λαφαζάνη πάντα στις δύσκολες στιγμές θα βρίσκονται δικαιολογίες μόνο που από κάποια στιγμή και ύστερα δεν θα είναι πιστευτές από κανέναν



1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

σωστά είναι πολλά από αυτά που λέει αλλά ...

πιστεύεται ότι είναι θέματα ληγμένα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ? Πιστεύεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλει να συνεργαστεί με την αριστερή πλατφόρμα ? Πιστεύεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλει συνεργασία που να περνάει ( μεταξύ άλλων ) από την κυβέρνησης της αριστεράς με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό ? Το ΚΚΕ ?

Ποια αποτίμηση μπορούμε να κάνουμε για τα μηδενικά προχωρήματα της προσέγγισης ενός συνόλου δυνάμεων της ευρωσκεπτικιστικής αντί ΟΝΕ - αντί ΕΕ αριστεράς ?

Τι θα πούμε αν η αριστερή πλατφόρμα δείξει τέτοια διάθεση , χωρίς όμως να προηγηθεί διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ?

Και είναι δεδομένο ότι μια ( αναγκαία ) όξυνση στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει εισάγοντας την πιθανότητα διάσπασης και όχι αρχίζοντας με την διάσπαση .

Ποια ήταν η στάση του χώρου απέναντι στον Αλαβάνο , στα τόσα χρόνια αντιιμπεριαλιστικής διαφοροποιήσης του από τον ΣΥΡΙΖΑ , που να κάνει αυτή η στάση τον Λαφαζάνη αισιόδοξο , αν προχωρήσει σε ρήξη ?

Ποια είναι η πιθανότητα κοινοβουλευτικής επικράτησης μιας αντί ΕΕ αριστεράς επί του ΣΥΡΙΖΑ ? Μιας και πέρα από την όξυνση του κινήματος , υποθέτω το κείμενο μιλάει και για εκλογική ανάδειξη της κυβέρνησης της αριστεράς με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό .

κλείνοντας να ξεκαθαρίσω ότι το γεγονός ότι εστιάζω σε μας , καθόλου δεν αναιρεί την ευθύνη του Λαφαζάνη για την υπερψήφιση ουσιαστικά του τρομονόμου και της θεωρίας των 2 άκρων .

" κάποιος σύντροφος "