Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Η απάτη του... "πλεονάσματος"

Του Γιώργου Δελαστικ*

Απίστευτη λογιστική και πολιτική απάτη είναι αυτό το υποτιθέμενο«πρωτογενές πλεόνασμα» που πλασάρισαν για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος – και το οποίο άρχισε κιόλας να το …μοιράζει (!), στα λόγια φυσικά, ο πρωθυπουργός. 

Πομπωδώς το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ανακοίνωσε «πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού» της τάξης των 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πρώτη προσπάθεια εξαπάτησης του κοσμάκη γίνεται με το «καλημέρα σας». Το 1,5 δις. ευρώ από αυτά τα 2,9 προέρχεται από επιστροφές χρημάτων κεντρικών τραπεζών κρατών της Ευρωζώνης που είχαν κερδοσκοπήσει με ελληνικά κρατικά ομόλογα!

Ρητά και δια ροπάλου όμως το ίδιο το Μνημόνιο απαγορεύει αυστηρά να υπολογίζονται αυτά τα ποσά στους εθνικούς λογαριασμούς! Παριστάνουν τους βλάκες στο Μέγαρο Μαξίμου που δήθεν δεν έχουν διαβάσει το Μνημόνιο που το έχουν …ευαγγέλιο και το οποίο αποτελεί το μοναδικό υπαρκτό κυβερνητικό πρόγραμμα; Ή ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα, δοκιμάζουν δηλαδή αν είμαστε εμείς όλοι τόσο ηλίθιοι ώστε να μην ξέρουμε ούτε τα θεμελιώδη που προβλέπει το μνημόνιο; Προφανώς το δεύτερο νόμιζαν, αλλά δεν τους βγήκε κι έτσι έφαγαν το κράξιμο της ζωής τους – όχι που τους νοιάζει, φυσικά! Από τα 2,9 δις. του Σαμαρά, λοιπόν, αφαιρούμε το 1,5 δις. ευρώ των κεντρικών τραπεζών και μας μένει 1,4 δις. ευρώ. Τέλος πάντων, έστω και το μισό πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που ανακοίνωσε αρχικά η κυβέρνηση, καλό δεν είναι; Καλό θα ήταν, αν όμως υπήρχε! Γιατί απλούστατα δεν υπάρχει κανένα, μα κανένα πλεόνασμα! Οι απάτες τους είναι αμέτρητες. Από το 1,4 δις. πρέπει πρώτα πρώτα να αφαιρέσουμε 0,7 δις. ευρώ (683 εκατομμύρια για την ακρίβεια) που είναι οι φόροι που το κράτος όχι απλώς είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει, αλλά και ήταν συμφωνημένο με την τρόικα και γραμμένο στον προϋπολογισμό να τους είχε επιστρέψει μέχρι το τέλος Αυγούστου!

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει να πληρώσει 1,8 δις. ευρώ σε επιστροφή φόρων και αυτή επέστρεψε μόνο 1,1 δις ακριβώς για να … «μπαλαμουτιάσει» τα στοιχεία ώστε να διευκολυνθεί έτσι να εμφανίσει ένα ανύπαρκτο στην πραγματικότητα πρωτογενές πλεόνασμα! Τις επιστροφές φόρων δεν τις γλυτώνει, θα τις κάνει καθυστερημένα και έπειτα θα εμφανίσει έλλειμμα, αλλά στο μεταξύ θα έχει κάνει πλύση εγκεφάλου στον ελληνικό λαό με το «πρωτογενές πλεόνασμα»! Αφαιρώντας τα 0,7 δις, από τα 1,4 μας μένει προσωρινά «πρωτογενές πλεόνασμα» 0,7 δις ευρώ – το ένα τέταρτο από αυτό που αρχικά ανακοίνωσαν οι απατεώνες του Μαξίμου! Ούτε αυτό όμως δεν υπάρχει! Έχουν κάνει κι άλλη απάτη. Ο προϋπολογισμός έλεγε ότι βάσει του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων έπρεπε να έχουν ξοδέψει στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 3,85 δις ευρώ για διάφορα έργα, τα οποία θα έδιναν μεν λεφτά σε εργολάβους, αλλά και δουλειά προσωρινά σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Τι έκαναν οι απατεώνες του Μαξίμου; Αντί να ξοδέψουν 3,85 δις. ευρώ για έργα, ξόδεψαν μόνο 2,54 δισεκατομμύρια μέσα στο οκτάμηνο! Βούλιαξαν έτσι ακομα βαθύτερα στην κρίση την ελληνική οικονομία για να παίξουν το προπαγανδιστικό τους παιχνίδι! Δεν είναι μόνο απατεώνες, είναι και αδίστακτοι!

Αν αφαιρέσει, λοιπόν, κανείς από τα 0,7 δις ευρώ του «πρωτογενούς πλεονάσματος» που είχαν απομείνει …τα 1,3 δις ευρώ των προϋπολογισμένων για το οκτάμηνο έργων που δεν τα έκαναν, διαπιστώνει ότι αντί για «πρωτογενές πλεόνασμα» 2,9 δις υπάρχει ήδη πρωτογενές έλλειμμα (!) ύψους 0,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος μείωσαν τις πρωτογενείς δαπάνες του κράτους 1,94 δις ευρώ …πέρα από τις περικοπές που είχαν εγγράψει στον προϋπολογισμό! Αυτό πρακτικά δεν σημαίνει «συνετή διαχείριση των οικονομικών», αλλά κυριολεκτικά ακρωτηριασμό από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ βασικών λειτουργιών του κράτους. Αν προσθέσουμε στο πρωτογενές έλλειμμα των 0,6 δις ευρώ και το 1,94 δις των προϋπολογισμένων πρωτογενών δαπανών που περικόπηκαν, το πραγματικό πρωτογενές έλλειμμα, όχι πλεόνασμα, κυμαίνεται γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Υπάρχουν δύο ακόμη απάτες από την κυβέρνηση. Μιλώντας για πρωτογενές πλεόνασμα του «προϋπολογισμού» και όχι της«γενικής κυβέρνησης», δεν συμπεριλαμβάνουν τα αβυσσαλέα ελλείμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων! Μιλάμε για «τρύπα» πολλών δισεκατομμυρίων. Δεύτερον, τις τους έπιασε ξαφνικά στην κυβέρνηση και μας μιλάνε ειδικά τον Αύγουστο, ένα νεκρό μήνα, για το «πρωτογενές πλεόνασμα»;

Η απάντηση είναι απλή: Επειδή από τον Σεπτέμβριο αρχίζουν να λήγουν οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων στην εφορία! Που να βρει ο κόσμος λεφτά να πληρώσει φόρο εισοδήματος και ΦΑΠ του 2011, του 2012 και του 2013 και χαράτσι για τα ακίνητα, όλα αυτά μαζί; Είναι βέβαιο για τους επόμενους μήνες ότι αυτά τα έσοδα του κράτους θα είναι πολύ λιγότερα από τα προϋπολογισμένα, οπότε ούτε με απάτες σαν αυτές που αναλύσαμε δεν θα τους έβγαιναν τα νούμερα, όσο και αν τα μαγείρευαν, να κάνουν προπαγανδιστική καμπάνια για «πρωτογενές πλεόνασμα»! Γι΄αυτό και την έκαναν τον Αύγουστο! Είναι τόσο απλό!

*Δημοσιεύθηκε στο «Πρίν» την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια :