Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

'Aπραγοι στο φονικό, ΜΑΤωσαν τη διαδήλωση

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

Πρωτοφανής βία από την αστυνομία και τους παρακρατικούς συνεργάτες της στην αντιφασιστική πορεία στην Αμφιάλη. Σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση της ομάδας «Δίας» την ώρα του εγκλήματος στο Κερατσίνι


Πολλαπλώς εκτεθειμένη είναι η ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με τα γεγονότα της προχθεσινής μέρας: νωθρότητα έως απάθεια στην αντιμετώπιση των ναζιστών, ακραία καταστολή και όργιο αστυνομικής βίας στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Με βάση δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρτων στην «Εφ.Συν.», η εκδοχή της αστυνομίας, όπως περιγράφηκε από τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., περί προσέλευσης των αστυνομικών την τελευταία στιγμή και ενώ είχε ήδη συντελεστεί το έγκλημα, αποδομείται πλήρως. 
«Υπήρχαν 4 άτομα -τρεις άντρες και μία γυναίκα- μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ, που παρακολουθούσαν τη συμπλοκή και δεν επενέβησαν λόγω αρνητικών συσχετισμών μέχρι να αντιληφθούν ότι βγήκε μαχαίρι» είπε στην εφημερίδα γυναίκα που με τον άντρα της είδε το περιστατικό. «Δεν μπορούσαμε να επέμβουμε, ήμασταν πολύ λίγοι, μας έλεγαν μετά» ανέφερε η γυναίκα. Τη δολοφονία Φύσσα παρακολουθούν 4 αστυνομικοί αδύναμοι (ή με εντολές;) να αντιδράσουν.

Λίγες ώρες αργότερα, αντιθέτως, τα ανακλαστικά της αστυνομίας ήταν εξαιρετικά οξυμμένα όσον αφορά την αντιμετώπιση των διαδηλωτών της Αμφιάλης. Αγρια καταστολή, ευθείες βολές δακρυγόνων στο ύψος των διαδηλωτών (ένας άνθρωπος κινδυνεύει να χάσει το μάτι του), εγκλωβισμένοι στα στενά γέροι, παιδιά, γυναίκες χτυπήθηκαν ανελέητα από αστυνομικούς, ομάδες ΔΙΑΣ πάτησαν πεσμένους διαδηλωτές με τα μηχανάκια (καταγγελία στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»), πολυκατοικίες πολιορκήθηκαν για να παραδοθούν 14χρονοι.

Στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης ήταν παρόντα και άλλα άτομα που φέρονται ως συσχετιζόμενα με τον δράστη. «Γιατί δεν προσήχθησαν προς ανάκριση αυτά τα άτομα, αλλά συνελήφθη μόνο ο Ρουπακιάς ως μοναδικός δράστης; Γιατί δεν επενέβησαν εγκαίρως τα στελέχη της ομάδας «ΔΙΑΣ» ή έστω γιατί δεν κάλεσαν ενισχύσεις για να αποτρέψουν την εγκληματική επίθεση εν τη γενέσει της;» ρωτάει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς.
«Η συναυτουργία ή η απλή συνέργεια τουλάχιστον στην ανθρωποκτονία οφείλει να διερευνηθεί και προπαντός να συλληφθούν οι συνεργοί. Δεν είναι άγνωστοι! Θα ήταν επίσης πολύ εύκολο να εντοπιστούν τα πρόσωπα από τα οποία έλαβε έγκριση ο ηθικός αυτουργός προκειμένου να στείλει τους δράστες στον χώρο της ενέδρας. To άνοιγμα των προσωπικών και κοινών λογαριασμών του δράστη πιθανώς θα αποκάλυπτε κάποιες σχέσεις» τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων.

Εκεί που οι αστυνομικοί επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο ήταν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία νοσηλευτή του Τζάνειου Νοσοκομείου, ο οποίος περιέγραψε εικόνες που ταιριάζουν σε πόλεμο. «Εφταναν δεκάδες οι τραυματίες όλη νύχτα, δεν προλαβαίναμε να τους παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες» είπε. Αλλοι κάνουν λόγο για σπασμένα δάκτυλα των χεριών διαδηλωτών, που προσπαθούσαν να καλύψουν το πρόσωπο με τα χέρια τους, από τα χτυπήματα των αστυνομικών. Μαρτυρίες διαδηλωτών μιλούν ακόμα και για πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποίησε η αστυνομία.

Καταγγελία-σοκ από γιατρούς του Τζανείου 


Την έντονη ανησυχία της για την κρατική και παρακρατική καταστολή καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η πενταμελής ΕΙΝΑΠ Τζανείου:

«Ως ιατροί του Τζανείου εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας. Μετά την πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη δολοφονία του νεαρού Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής, προσήχθησαν στα ΤΕΠ του χειρουργικού τμήματος 31 διαδηλωτές, όλοι με χτυπήματα στο κεφάλι. Οι τραυματίες ανέφεραν χτυπήματα με κλομπ, κράνη, ασπίδες και κλοτσιές από ομάδες Δέλτα και Δίας, ενώ υπήρξαν καταγγελίες και για πέτρες που έπεφταν από την πλευρά της αστυνομίας προς τους διαδηλωτές κατακέφαλα,από μέλη της Χρυσής Αυγής. Κάνουμε έκκληση να σταματήσει άμεσα η πολιτική όξυνσης της κρατικής και παρακρατικής καταστολής για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».

Δημοσιεύθηκε στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 20.9.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :