Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Πανικός του Σαμαρά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Παταγωδώς απέτυχε η «ευφυής σύλληψη» των εγκεφάλων της κυβερνητικής προπαγάνδας στο Μέγαρο Μαξίμου να προωθήσουν στα μέσα ενημέρωσης την «πληροφορία» ότι δήθεν ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον... Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές. 

Ο στόχος τους ήταν προφανής. Πρώτον, να δείξουν στον λαό και στην αντιπολίτευση ότι ο πρωθυπουργός διακατέχεται από τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση, αφού κανένας ηγέτης δεν κάνει πρόωρες εκλογές για να φύγει μια ώρα γρηγορότερα.

Δεύτερον, οι τόσο σύντομες χρονικά πρόωρες εκλογές να λειτουργήσουν ως δέλεαρ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους μαχητικά κινητοποιούμενους κλάδους. Να καλλιεργήσουν μια ψυχολογία «βολικής αναμονής» του τύπου «γιατί να σκοτωνόμαστε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, αφού σε λίγους μήνες θα τους διώξουμε κλωτσηδόν με την ψήφο μας;». Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε την κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, να βγάλει κι αυτόν τον χειμώνα κι έτσι να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία.  

Δεν είχαν λογαριάσει όμως καθόλου καλά τις συνέπειες αυτής της προπαγανδιστικής κίνησης, εκεί στο Μαξίμου. Πρώτα απ' όλα κανένας δεν... «πάγωσε» από τους αντιπάλους της κυβέρνησης στο άκουσμα της είδησης. Κανένας δεν αισθάνθηκε δέος μπροστά στην «τερατώδη αποφασιστικότητα και βεβαιότητα» του πρωθυπουργού. Αντιθέτως, με ενθουσιασμό έκαναν κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο τη χαρμόσυνη είδηση περί πρόωρων εκλογών εφημερίδες της αντιπολίτευσης.

Οι προπαγανδιστές του πρωθυπουργικού επιτελείου δεν είχαν υπολογίσει επίσης κάτι ακόμα σημαντικότερο: ότι αυτό αποσταθεροποιεί την κυβερνητική πλειοψηφία! Αν γίνουν εκλογές σε λίγους μήνες, πολλές δεκάδες βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα χάσουν τις έδρες τους, ίσως περισσότεροι από τους μισούς. Λογικό δεν είναι επομένως κάποιοι από αυτούς να σκέπτονται πώς θα προσκολληθούν στη νέα, μετεκλογική «κατάσταση» αντί να πάνε σπίτι τους και μάλιστα ατιμασμένοι; 

Αναγκάστηκε, λοιπόν, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς να προσπαθήσει να μαζέψει την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ανακρούοντας πρύμναν. «Δεν επιτρέπεται να αποσταθεροποιήσω τη χώρα μιλώντας για πρόωρες εκλογές» δήλωσε εμβριθώς στη συνέντευξή του στο «Εθνος» προχτές. «Ακόμα και η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αυτήν τη στιγμή αποσταθεροποιεί τη χώρα» ισχυρίστηκε. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Προκειμένου να συμμαζέψει τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ψάχνουν να βρουν μονοπάτια προσωπικής πολιτικής διαφυγής και ελπίδες επανεκλογής εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο εγκατάλειψης των κομμάτων τους, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εκ των προτέρων όσους τολμήσουν να μην ψηφίσουν κάποιο κυβερνητικό νομοσχέδιο... «δολιοφθορείς εις βάρος της χώρας»! Είπε επί λέξει στη συνέντευξή του στο «Εθνος» ο Αντώνης Σαμαράς: «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιος κυβερνητικός βουλευτής που θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και τη χώρα... Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ''ατύχημα''. Θα ήταν δολιοφθορά! Ποιος θα έκανε τέτοια πράξη δολιοφθοράς σε βάρος της χώρας;».

Ενώ δηλαδή η «είδηση» περί πρόωρων εκλογών τον Μάιο τέθηκε σε κυκλοφορία από την κυβέρνηση για να πανικοβάλει τους αντιπάλους της, τελικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε πανικόβλητος να προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους κυβερνητικούς βουλευτές για να τον υπακούουν τυφλά! Γιατί βεβαίως πανικό προδίδει ο γελοίος ισχυρισμός ότι όποιος δεν ψηφίσει αυτό που του λέει ο Σαμαράς προβαίνει σε... «πράξη δολιοφθοράς σε βάρος της χώρας»!

Σύμφωνοι, γνωρίζουμε φυσικά ότι όλοι οι πρωθυπουργοί νομίζουν ότι αν αυτοί χάσουν την εξουσία, η χώρα «αποσταθεροποιείται», ενώ στην πραγματικότητα ο λαός με χαρά ξεφορτώνεται άχρηστους ηγέτες, πρωθυπουργούς που τον εξαπάτησαν ή που αποδεικνύονται στην πράξη πολύ λίγοι για το αξίωμα που τους ανατέθηκε. Άλλο είναι όμως αυτό το πασίγνωστο πρωθυπουργικό σύνδρομο και άλλο να χαρακτηρίζει κανείς και δημόσια... «δολιοφθορέα σε βάρος της χώρας» όποιον τολμάει να διαφωνήσει με ένα υπέροχο ή κατάπτυστο νομοσχέδιο που φέρνει ο εκάστοτε «πάνσοφος» πρωθυπουργός. Αυτό υπερβαίνει ακόμη και το λουδοβίκειο «Το κράτος είμαι εγώ»!

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :