Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Το εξπρές της Δικαιοσύνης.

Του Δημήτρη Ψαρρά

Δυο παρόμοιες καταγγελίες που η μία (της Χρυσής Αυγής) διερευνήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, ενώ η άλλη παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. 


Ποιος είπε ότι η Δικαιοσύνη είναι αργή;
 
Όταν θέλει, μέσα σε μια μέρα μπορεί να διεκπεραιώσει όποια υπόθεση θέλει, ενεργοποιώντας όλες τις υπηρεσίας ασφαλείας. Αρκεί φυσικά το αρχικό αίτημα να έχει υποβληθεί από έναν αξιόπιστο καταγγέλλοντα. 
Τις ταχύτατες επιδόσεις της Δικαιοσύνης διαπιστώσαμε στην υπόθεση της δίωξης του Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού σύμβουλου στον Δήμο της Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή). 

Στις 7 Αυγούστου 2013 ο κ. Κωνσταντίνου κλήθηκε να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για παράβαση του 191 Π.Κ. σε αυτεπάγγελτη ποινική υπόθεση. Από τον ανακριτή πληροφορήθηκε ότι η κατηγορία αφορούσε μια ανακοίνωση που είχε αναρτηθεί στις 22.7.2013 στον ιστότοπο της ΚΕΕΡΦΑ (http://www.antiracismfascism.org) και ασκούσε κριτική στον τρόπο που αντιμετώπισε η ΕΛ.ΑΣ. τους Αλβανούς δραπέτες των φυλακών Τρικάλων. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι με ποιο τρόπο κινητοποιήθηκε ο διωκτικός μηχανισμός. 

- Το πρώτο σχετικό κείμενο των Αρχών φέρει ημερομηνία 24.7.2013 και τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό-κατεπείγον». Το έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο προϊστάμενος κλάδου ασφαλείας, απευθύνεται στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών και κοινοποιείται στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών. «Σας διαβιβάζουμε συνημμένα», λέει το έγγραφο, «σε περίπτωση που δεν έχει περιέλθει σε γνώση σας από άλλη πηγή, κείμενο το οποίο έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και παρακαλούμε για ενημέρωση και τις δικές σας ενέργειες». Ενδιαφέρον έχει η «πηγή». Γιατί ως «συνημμένο» το έγγραφο δεν έχει την πρωτότυπη ιστοσελίδα, αλλά μια ανάρτηση στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής με τίτλο «Ανακοίνωση υπέρ των Αλβανών δολοφόνων από αριστεριστές» (23.7.2013). 

- Με μόνο στοιχείο την καταγγελία της Χρυσής Αυγής, αυθημερόν (24.7), η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε «κατεπειγόντως» το έγγραφο στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Το έγγραφο υπογράφει η αντεισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία σε μια βδομάδα επρόκειτο να προαχθεί στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

- Και πάλι αυθημερόν (24.7) η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε προανάκριση «επείγουσα εκ φύσεως» και ζήτησε να διερευνηθεί η υπόθεση μέσω του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να βρεθούν «τα στοιχεία του προσώπου που ανήρτησε στο Διαδίκτυο το κείμενο». 

- Μέσα σε μια βδομάδα (1.8), η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερεύνησε τα στοιχεία της ιστοσελίδας του ΚΕΕΡΦΑ και πιστοποίησε τη σχέση της με τον Πέτρο Κωνσταντίνου! 

Χρειάστηκαν δηλαδή μόνο 8 μέρες για την άσκηση δίωξης εις βάρος του κ. Κωνσταντίνου, την οποία παράγγειλε η Χρυσή Αυγή με το θράσος που είχε μέχρι προχτές. Και κανείς από όσους αποδέχτηκαν και «διαβίβασαν» διά τα περαιτέρω την παραγγελία της ναζιστικής οργάνωσης δεν φάνηκε να ενοχλείται από τα δικά της σχόλια που περιλαμβάνονται στο ίδιο κείμενο, το οποίο καταγγέλλει το αντιφασιστικό μέτωπο ως «αντεθνικό», επιτίθεται προσωπικά στον Πέτρο Κωνσταντίνου επειδή «είναι συκοφάντης του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος» (δηλαδή της Χρυσής Αυγής) και υπερασπίζεται τους λαθροεισβολείς (δηλαδή τους μετανάστες). 

Αντίθετα από αυτή την αστραπιαία αντίδραση, η Δικαιοσύνη ακόμα και σήμερα δεν έχει κινηθεί για μια άλλη ανάρτηση σε ιστοσελίδα, η οποία περιείχε ακραία αντισημιτικά σχόλια (του τύπου «Κωλοεβραίοι! Μακάρι να τους εξόντωνε τελείως ο Χίτλερ!») και υβριστικές αναφορές για τη Δικαιοσύνη («Μοχλός εξουσίας των φαύλων και των διεφθαρμένων», «Το μπουρδέλο ωχριά μπροστά στην Ευελπίδων»). Βλέπετε, εκείνος που ανέδειξε την υπόθεση δεν ήταν η Χρυσή Αυγή, αλλά... εγώ («Ελευθεροτυπία», 5.12.2010), ενώ ο συντάκτης του ιστολογίου δεν ήταν ο Κωνσταντίνου, αλλά μια εφέτης, η Μαριάνθη Παγουτέλη. Υποτίθεται ότι τότε το δημοσίευμα προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αλλά δεν μάθαμε τίποτα σχετικό, ενώ ούτε ο συντάκτης κλήθηκε να καταθέσει. 

Την υπόθεση αυτή έφερε στην επικαιρότητα την περασμένη Τετάρτη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μάλιστα αποκάλυψε ότι η εν λόγω εφέτης, μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τη σημερινή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συνεργάζονται και στο Δ.Σ. της εταιρείας «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης». Η απάντηση του κ. Αθανασίου ήταν ότι ρώτησε σχετικά και του είπαν ότι δεν υπάρχει ζήτημα με κανένα ιστολόγιο και ότι απλώς πρόκειται για μια «προσωπική αντιδικία» μεταξύ της βουλευτού και της εφέτου!


Δεν υπάρχουν σχόλια :