Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Άγγελος Χάγιος: «Ο ναζισμός δεν αντιμετωπίζεται στο Κοινοβούλιο»

Συνέντευξη του Άγγελου Χάγιου, μέλους της ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Σπύρο Καραλή για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Το στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλάει για σχέδιο επιβολής «κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού», αποκαλεί τη Χρυσή Αυγή «επιχειρησιακό βραχίονα» του σάπιου αστικού συστήματος και καλεί σε κοινή δράση όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς

Επιχειρησιακό βραχίονα του κράτους και του παρακράτους χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή ο Αγγελος Χάγιος -μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής-, εξηγώντας ότι υπηρετεί σχεδιασμούς για επιβολή κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Ο κ. Χάγιος επισημαίνει ότι τη δράση της Χ.Α. τη στηρίζει ένας ολόκληρος μηχανισμός, που εκτείνεται από την αστυνομία, το στρατό και φθάνει στο δικαστικό σώμα, με διασυνδέσεις σε εφοπλιστές και βιομηχάνους. Εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία, θα υποχρεωθεί να συγκυβερνήσει με τμήματα της αντιμνημονιακής Δεξιάς, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει επιλέξει την πολιτική αυτοτέλεια και τον ανατρεπτικό, επαναστατικό δρόμο.
Διαβάστε στη συνέχεια ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Χάχιου.

------------------------------

Κύριε Χάγιο, το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής λαμβάνει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις μετά τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου. Πιστεύετε ότι ήταν τυχαίο γεγονός;

- Δεν είναι τυχαίο ότι οι φασίστες κλιμακώνουν τις επιθέσεις τώρα που το λαϊκό εργατικό κίνημα ξεκινάει νέο κύκλο αγώνων. Τώρα που με αιχμή την απεργία διαρκείας των καθηγητών η άθλια κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στριμώχνεται. Αυτό το μαζικό κίνημα τρέμουν οι κυβερνώντες, το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα, η Μέρκελ και οι άλλοι γκαουλάιτερ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Χρυσή Αυγή είναι επιχειρησιακός τους βραχίονας. Δεν χτύπησαν τυχαία στο Πέραμα. Γι” αυτό σκότωσαν στο Κερατσίνι το γελαστό παιδί της μουσικής και της αντιφασιστικής πάλης. Εναν αριστερό κοινωνικό αγωνιστή που δεν ήταν μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως έσπευσαν να διαρρεύσουν αστυνομικοί κύκλοι.

Οφ σορ και νταβατζήδες


Πιστεύετε ότι με μοχλό τη Χ.Α. υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης από το παρακράτος;

- Υπάρχει σχέδιο, αλλά για επιβολή κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Διότι προετοιμάζουν ένα πιο σκληρό πακέτο αντιλαϊκών μέτρων. Στο σχέδιο αυτό κυβέρνηση, κράτος και παρακράτος βαδίζουνε μαζί. Με κοινό στόχο. Να κάμψουν τη νέα άνοδο του πολιτικού ρόλου του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Φοβούνται, για αυτό τρομοκρατούν και δολοφονούν! Γι” αυτό στήριξαν τη Χρυσή Αυγή στα ΜΜΕ. Από μηχανισμούς σε αστυνομία, στρατό και δικαστικό σύστημα. Με χρηματοδότηση από κύκλους του ελληνικού και πολυεθνικού κεφαλαίου. Με διασύνδεση με εφοπλιστές και βιομήχανους -οφ σορ, ποδοσφαιρικούς «μεγαλοπαράγοντες» και νταβατζήδες της νύχτας. Τώρα ανακάλυψαν οι εκφραστές ακροδεξιάς πολιτικής Σαμαράς – Βενιζέλος – Δένδιας τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Και εξαπολύουν νέα επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα.

Πώς μπορεί να απαντηθεί από την Αριστερά και να ανακοπεί η αυξανόμενη επιρροή ακροδεξιών αντιλήψεων στην κοινωνία και ειδικά στους νέους ανθρώπους;

- Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη. Συνεργασία και κοινή δράση, σε όλα τα επίπεδα, όλων των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράςγια να τσακίσουμε τη Χρυσή Αυγή! Ο ναζισμός δεν αντιμετωπίζεται με λεκτικούς διαξιφισμούς στο Κοινοβούλιο. Ούτε με υποταγή στο«συνταγματικό τόξο». Ο κόσμος που αγωνίζεται, ιδιαίτερα η νεολαία, δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια να τον σφάζουν άνανδρα θρασύδειλοι συμμορίτες.

Το μαζικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα να πετάξει έξω από σχολεία, συνδικάτα, χώρους δουλειάς, γειτονιές τούς φασίστες. Να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής ασφυξίας στα τέρατα του ναζισμού! Να αποκρουστεί η θεωρία των «δύο άκρων». Για να αντιμετωπιστεί ριζικά ο φασισμός πρέπει να ακυρωθούν οι συνθήκες που τον θρέφουν. Τη Χρυσή Αυγή την έφεραν τα Μνημόνια και η ακραία βαρβαρότητα της πολιτικής κυβερνήσεων και Ε.Ε.

Η Αριστερά, ιδιαίτερα η κομμουνιστική, έχει ιστορική ευθύνη. Να απονομιμοποιήσει στη συνείδηση λαού και νεολαίας το φασισμό. Να δράσει ενωτικά. Αναπτύσσοντας μια νέα συλλογική ελπίδα για αξιοβίωτη ελεύθερη ζωή. Αφαιρώντας το έδαφος της υποκριτικής «μαχητικότητας» των ναζιστών. Ο τόπος αυτός έχει Ιστορία, δεν χωράει τους ιδεολογικούς επιγόνους των ταγματασφαλιτών.

Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είστε αρνητικοί στην κυβερνητική λύση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα απαντούσατε στο λαϊκό κόσμο, που περιμένει άμεσα λύσεις από την ενότητα της Αριστεράς;

- Είμαστε «αρνητικοί» στην άποψη ότι υπάρχει μαγική λύση μέσα στην κεφαλαιοκρατική λυκοσυμμαχία της Ε.Ε., με διαχειριστική πολιτική σταθεροποίησης της σημερινής κατάστασης. Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Οι λύσεις δεν προκύπτουν με μαγικό τρόπο από την ενότητα της Αριστεράς.

Αμεσες λύσεις μπορούν να επιβληθούν μόνο από το λαό. Από ένα πολιτικό μαζικό κίνημα και μια ανατρεπτική Αριστερά. Που θα εμπνέει την πεποίθηση ότι το διαρκώς εκφασιζόμενο καθεστώς μπορεί να σπάσει, να νικηθεί και να ανατραπεί. Το δρόμο δείχνουν οι σημερινοί αγώνες διαρκείας των καθηγητών αλλά και κλάδων του ιδιωτικού τομέα, όπως στα ΜΜΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται, πλέον, ανοιχτά στην προοπτική να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πώς θα αντιμετώπιζε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

- Η επιλογή αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο. Σηματοδοτεί μια βαθύτερη ενσωμάτωση στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Οξύνει τον εκλογικό εκβιασμό στον κόσμο της Αριστεράς. Εκτίμησή μου είναι ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εφικτός. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί σε πρώτο κόμμα θα υποχρεωθεί να συγκυβερνήσει με τμήματα της αντιμνημονιακής Δεξιάς, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ. Απέναντι σε μια τέτοια κυβέρνηση θα πρωτοστατήσουμε ώστε το εργατικό λαϊκό κίνημα να παρέμβει πολιτικά και να επιβάλει τις διεκδικήσεις του. Να στηρίξει το όποιο θετικό μέτρο και να αποκρούσει κάθε αντιλαϊκή επιλογή. Μέσα στις συγκρούσεις αυτές θα αγωνιστούμε για τη συσπείρωση των κοινωνικών δυνάμεων που θα τα βάλουν συνολικά με το κεφάλαιο και την Ε.Ε. για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής και του συστήματός τους.

Νέοι όροι ταξικής πάλης


Στην πολιτική απόφαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρείτε ότι μπαίνουμε σε εποχή μεγάλων συγκρούσεων και το πρώτο ζήτημα για το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί η Αριστερά είναι πώς θα ανατραπεί αυτή η πολιτική. Με κοινοβουλευτικό δρόμο ή με ανατρεπτικό κίνημα;

- Είμαστε σε μια νέα εποχή, που σφραγίζεται από την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν είναι συνηθισμένη κυκλική κρίση. Πρόκειται για δομική κρίση ιστορικού χαρακτήρα που τροποποιεί όλους τους όρους της ταξικής πάλης. Που αποκαλύπτει την ιστορική ανεπάρκεια της παραδοσιακής ρεφορμιστικής και της ευρωδιαχειριστικής Αριστεράς. Που μας βάζει όλους σε δοκιμασία. Η αντιλαϊκή επίθεση δεν είναι μια συνηθισμένη πολιτική λιτότητας και αυταρχισμού. Αντιμετωπίζουμε την πιο βάρβαρη κανιβαλική πολιτική αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του καπιταλισμού. Αυτή οδηγεί σε ένα σύγχρονο καθολικό ολοκληρωτισμό, στην εργασία, την κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα και τις διεθνείς σχέσεις. Ο αγώνας κατά της πολιτικής αυτής έχει αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα. Γι” αυτό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβάλλει στο κίνημα και στο λαό το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης και τον ανατρεπτικό επαναστατικό δρόμο.

Και μετά την ανατροπή, τι;

- Τον τακτικό στόχο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης τον εντάσσουμε σε μια συνολική προοπτική. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα απειλεί την ίδια τη ζωή, τις ελευθερίες και τον πολιτισμό μας. Το σύστημα αυτό δεν διορθώνεται, δεν εξανθρωπίζεται. Η αναγκαιότητα αλλά και η δυνατότητα μιας άλλης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση μπαίνει στη συζήτηση. Στρατηγική μας επιδίωξη είναι μια σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική. Με μια άλλη εξουσία, την εργατική. Μέσα από τις επαναστάσεις της εποχής μας. Εργαζόμαστε με πολιτική αυτοτέλεια. Για μια άλλη Αριστερά, μετωπική, αντικαπιταλιστική, εργατική, δημοκρατική, σύγχρονη, επαναστατική, κομμουνιστική.

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 22.9.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :