Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Σαρωτικά κέρδισαν οι καθηγητές την πρώτη μέρα Απεργίας

Του Γ. Δελαστίκ*

Καθόλου δεν πρέπει να άρεσε στην κυβέρνηση η ανώτερη πάσης προσδοκίας συμμετοχή των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης στην πρώτη ημέρα της πενθήμερης απεργίας τους. 

Η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 90% και πλέον! 
Βέβαιο είναι ότι σε ελάχιστα γυμνάσια και λύκεια της χώρας κατόρθωσαν κάποιοι κυβερνητικοί καθηγητές να κάνουν μια – δυο ώρες μάθημα.
Τα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια δεν άνοιξαν καθόλου. Αυτό αντανακλά τις αγωνιστικές διαθέσεις, την οργή αλλά και τους φόβους των καθηγητών για το μέλλον τους λόγω των σχεδίων καρατόμησης δεκάδων χιλιάδων λειτουργών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει δημοσίως ανακοινώσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Το εντυπωσιακό ποσοστό συμμετοχής συνιστά όντως έκπληξη δεδομένου ότι όχι μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την πενθήμερη απεργία των καθηγητών, προτείνοντας αντ' αυτής μια 48ωρη απεργία «επετειακού» χαρακτήρα για την τιμή των όπλων.


Τα δύο κυβερνητικά κόμματα χθες δεν έκαναν καμιά προσπάθεια κινητοποίησης του απεργοσπαστικού μηχανισμού που έχουν στήσει – θα ήταν άλλωστε πολιτικά ανόητο να επιχειρήσουν απεργοσπασία από την πρώτη της απεργίας. Χθες άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν βάσει των διαθέσεων των καθηγητών για να διαπιστώσουν εμπράκτως τι κλίμα επικρατεί στις τάξεις τους. Άμεσες συνέπειες της συμμετοχής στην απεργία σε ποσοστό 90% αναμένεται να είναι πρώτον, η επιτυχία της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη και δεύτερον η εστίαση της προσοχής των κυβερνητικών κομμάτων στην προσπάθεια ανατροπής εκ των ένδον της συνέχισης και την άλλη εβδομάδα της απεργίας των καθηγητών.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δηλαδή μάλλον δεν θα κινητοποιήσουν αυτή την εβδομάδα τον απεργοσπαστικό μηχανισμό τους. Ενδέχεται να επιλέξουν να δώσουν τη μάχη στις ΕΛΜΕ να μην επαναβεβαιωθεί για την άλλη εβδομάδα η αρχικώς ληφθείσα απόφαση για συνεχόμενες πενθήμερες απεργίες. Αν χάσουν τη μάχη στις ΕΛΜΕ, δεν θα τους μείνει άλλος δρόμος από την απεργοσπασία, την επιστράτευση των καθηγητών και δράσεις παρόμοιου χαρακτήρα. Θα προσπαθήσουν όμως να την κερδίσουν υποσχόμενοι στους δικούς τους καθηγητές ότι αυτοί δεν θα πάθουν τίποτα, πράγμα που όμως καθόλου πιστευτό δεν γίνεται πλέον από τους καθηγητές γυμνασίων και λυκείων που πολιτικά ανήκουν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Εν πάση περιπτώσει, οι υποθέσεις και οι εκτιμήσεις επί των θεμάτων αυτών δεν έχουν κανένα νόημα αφού σε δυο τρία 24ωρα οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης θα έχουν δώσει μέσω των ψηφοφοριών στις ΕΛΜΕ την έμπρακτη απάντησή τους.

Το βέβαιο είναι ότι οι αποφάσεις για τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ή εργαζομένων στους δήμους, όπως και αν μεθοδευτούν, θα προκαλέσουν πολιτικές ανατροπές στο άμεσο μέλλον γιατί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι τα κόμματα που πριν από μερικά ή πολλά χρόνια τους τοποθέτησαν ευθέως ή πλαγίως στις θέσεις εργασίας που σήμερα χάνουν εξαιτίας της πολιτικής των κομμάτων που κάποτε τους διόρισαν. Ένας εργαζόμενος και συνολικά όλοι οι εργαζόμενοι μπορεί να διατηρούν τεράστιες αυταπάτες για το αν θα τους διώξουν οι προστάτες τους επί πολλά χρόνια. Αφ' ης στιγμής όμως απολυθούν, το γεγονός αυτό δεν κρύβεται, δεν συγκαλύπτεται ούτε για τον παθόντα ούτε για τους ομοϊδεάτες του, ασχέτως αν προς στιγμήν επικρατεί μια καννιβαλικού τύπου ανακούφιση αφού απολύθηκε ο άλλος και όχι αυτός. Επί της ουσίας δηλαδή με την πολιτική αυτή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο την εκλογική τους βάση και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης κοινωνικών μαζών.

Το λιγότερο που μπορεί να περιμένει κανείς είναι ότι αυτή η ρήξη πολλών ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματά τους θα εκφραστεί οπωσδήποτε στις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, σε ήπιο ή σε εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα αναταραχής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που αναγκάζει την κυβέρνηση Σαμαρά να μη διανοείται καν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως έχουμε ήδη αναλύσει. «Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε πρόωρες εκλογές από επιλογή της κυβέρνησης» επανέλαβε στο «Mega» ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Πραγματικά, τρελοί είναι να πάνε σε εκλογές μέσα σε αυτές τις συνθήκες;

*Δημοσιεύθηκε στο «ΕΘΝΟΣ» την Τρίτη 17 /9 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :