Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

«Το μαχαίρι θα φεύγει από το αυτί δεξιά κάτω»

Γράφει ο Ιός

Δηλώσεις-σοκ από υποψήφιους βουλευτές και στελέχη της Χ.Α. στην κάμερα του Κ. Γεωργούση: «Θα πετσοκόψουμε όλες τις γαμιόλες που κυβέρνησαν την Ελλάδα» - «Θα γίνει εμφύλιος, να το θυμάσαι!» -«Θα βλέπουν Χρυσή Αυγή και θα τρέμουνε».


Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και το σοκ που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη, άρχισαν να ανοίγουν τα στόματα των μελών της Χρυσής Αυγής. Η δράση της ναζιστικής συμμορίας αρχίζει να ξετυλίγεται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, ακόμα κι εκείνα που μέχρι σήμερα αρκούνταν να προβάλλουν τα στελέχη της ως είδωλα του λαϊφστάιλ. Μόνο που τα περισσότερα ρεπορτάζ μέχρι σήμερα στηρίζονται σε ανώνυμους πληροφοριοδότες.

Αποκαλύπτουμε σήμερα αυτά που τα ίδια τα μέλη της Χρυσής Αυγής διαλαλούν δημόσια για τη δράση τους και μάλιστα μπροστά στον κινηματογραφικό φακό. Όσα λένε επιβεβαιώνουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης και προκαλούν πραγματικά ανατριχίλα.

Πρόκειται για το κινηματογραφικό υλικό που συγκέντρωσε ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης για την ταινία του «Οι καθαριστές» (The Cleaners, 2012). Ο σκηνοθέτης παρακολούθησε για έναν μήνα τη δράση μιας ομάδας της Χρυσής Αυγής που κινείται στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και κατέγραψε τις θέσεις των στελεχών της κατά την περίοδο των εκλογών του 2012. Η ταινία ακολουθεί την παράδοση του κινηματογράφου παρατήρησης. Η ταινία έχει ήδη παιχτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ (IDFA), ενώ απέσπασε ειδικό βραβείο στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Σαράγεβο. Την επόμενη βδομάδα προγραμματίζεται η πρώτη προβολή της και στην Αθήνα.

Λίγα λεπτά της ταινίας μεταδόθηκαν τον περασμένο Μάρτιο από το βρετανικό κανάλι Channel 4 και προκάλεσαν διεθνή σάλο με τις ανοιχτά ναζιστικές απειλές των χρυσαυγιτών. Αλλά το υλικό της πολυήμερης κινηματογράφησης είναι πολύωρο. Παρουσιάζουμε ένα μικρό δείγμα.

Ο «επιστάτης»


Κεντρικό πρόσωπο στην ταινία είναι ο «επιστάτης» της πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα Γιώργος Βάθης. Είναι το μάτι της οργάνωσης στην περιοχή. Τον είδαμε μάλιστα να εμφανίζεται και ως «αγανακτισμένος» κάτοικος στο δελτίο του κρατικού καναλιού λίγο πριν κλείσει:

«Το γράφεις; Γράφ’ το αυτό», λέει σε κάποιο σημείο, επιβεβαιώνοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά πως μιλάει σε κάμερα. «Όταν βγούμε εμείς, η Χρυσή Αυγή, όλοι αυτοί, όλες αυτές οι γαμιόλες που κυβέρνησαν την Ελλάδα και πήραν το χρήμα του ελληνικού λαού, όλους θα τους πετσοκόψουμε. Το μαχαίρι θα φεύγει απ’ τ’ αυτί και θα πηγαίνει δεξιά κάτω, ανάμεσα στο τρίτο και το τέταρτο πλευρό. Κατάλαβες; Θα τους σκίσουμε όλους. Όσοι παλιοί είναι στη Βουλή θα φύγουνε όλοι. Όλοι έχουνε κλέψει, κι έχουνε πάρει τ’ άντερά τους. Θα τους σκίσουμε την κωλοτρυπίδα και δεν θα μπορούνε όχι να χέσουνε, ούτε να φτύσουνε. Γιατί και στο λάρυγγα θα τους βάλουμε κανένα αγγούρι. Όλα αυτά να τα γράψεις».

Μήπως όλα αυτά είναι λόγια; Η απάντηση βρίσκεται σε όσα αποκαλύπτει ο τοπικός πολιτευτής της Χρυσής Αυγής Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2010 και τις βουλευτικές του 2012:

«Ο Γιώργος έχει φάει δύο. Άμα φάει άλλον έναν, είναι δώρο απ’ το κράτος. Δεν πληρώνει τίποτα. Έχει σκοτώσει δύο. Έχει τιμωρηθεί με 21 χρόνια φυλακή. Άμα φάει άλλον ένα, θα φάει έξι μήνες τώρα. Γιατί έχει συμπληρώσει το όριο των τριών. Δεν τιμωρείται πλέον. Έτσι είναι η αλήθεια. Η νομική αυτά λέει αγόρι μου».

Σε άλλο σημείο ο Βάθης θα πει: «Εμείς τους σεβόμαστε όλους τους λαθρομετανάστες». Οι συναγωνιστές του ταράζονται: «Τι; Πώς τους σεβόμαστε;» Και ο «επιστάτης» τους καθησυχάζει: «Ούτε τα χέρια τους κόβουμε ούτε το κεφάλι. Απλά, από τον αστράγαλο και κάτω να πούμε. Το κότσι τους πειράζουμε μόνο».

Όσο για τη στρατηγική της οργάνωσης, κι αυτή είναι ξεκάθαρη στο μυαλό της παρέας: «Δεν θ’ αφήσουμε την Ελλάδα. Να το θυμάσαι. Εδώ πέρα θα γίνει εμφύλιος πόλεμος. Άκουσε που το λέω, φίλε μου. Θα γίνει εμφύλιος πόλεμος».

Ο «πολιτευτής»


Ρωτούν τον Πλωμαρίτη τι θα κάνει με τους μετανάστες όταν έρθει η Χρυσή Αυγή στην εξουσία:

«Τίποτα. Σαπούνια! Σαπούνια, αλλά όχι για ανθρώπους, γιατί είναι χημικοί αυτοί και μπορεί να βγάλουμε καμιά καντήλα. Θα τα ‘χουμε σαπούνια για τ’ αμάξια, σαπούνια για τα πεζοδρόμια, κάνα λαμπατέρ θα φτιάξουμε με το δέρμα τους, τα μαλλιά θα τα παίρνει ο Γιώργος να τα πουλάει στο Μοναστηράκι, να τα κάνουν μπεγλέρια οι ξένοι. Τι άλλο θα πάρεις, ρε Γιώργο;»

«Τα δόντια θα πάρουμε για κομπολόγια» απαντά ο Βάθης.

Σε κάποιο σημείο ο Πλωμαρίτης καλεί τους υπόλοιπους: «Βάλε το χατζάρι και πάμε να φάμε τους λαθρομετανάστες». Και εξηγεί προς την κάμερα: «Οι άνθρωποι είναι καζαβούμπου. Είναι για να τους βάλουμε σ’ ένα καράβι και να μην έχει πάτο. Να πάνε με δέκα Μποφόρ στο Αιγαίο και να μη γυρίσει κανένας. Να ψοφήσουν όλοι! Δεν μας ενδιαφέρει, γιατί είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους».

Κάνει μια επίδειξη με το μεγαλόσωμο μαύρο σκυλί του, τη «Σίσση». Προσπαθεί να το κάνει να επιτεθεί: «Έτσι τους τρώμε. Τα σκυλιά τούς μασάνε, εμείς δεν φταίμε τίποτα».

Και όταν περνάει ένας μετανάστης σέρνοντας ένα καροτσάκι φορτωμένο με παλιοσίδερα: «Φέρ’ το πιστόλι ρε πούστη να του ρίξω μια πιστολιά. Γιώργο, πήγαινε να του ρίξεις μια κλοτσιά. Να βγεις μ’ ένα μαδέρι να του ρίξεις στο κεφάλι».

Τα ίδια προτείνει ο Πλωμαρίτης για την αντιμετώπιση της Αριστεράς: «Τους αριστερούς τους έχουμε βάλει σ’ ένα ψωρόνησο και μόλις τελειώσουν τα τρόφιμα θα ψοφήσουν όλοι. Να τελειώνουμε, να απαλλαγούμε απ’ αυτούς. Τώρα θα μιλήσουμε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετοιμάζουμε τις κρεμάλες τώρα, γιατί είναι και πολλές, και θα τις στρώσω εδώ στην Πιπίνου και θα λέω “φωτιά στα κόκκινα σκυλιά”. Και θα σπαρταράνε αυτοί».

Ο «θεωρητικός»


Η ομάδα της οργάνωσης του Αγίου Παντελεήμονα έχει αρχηγούς τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Ηλία Παναγιώταρο. Ο Πλωμαρίτης μαζί με τον Ιωάννη Μπατσή, υποψήφιο της οργάνωσης στην Άρτα, μέλος κι αυτός της παρέας του Αγίου Παντελεήμονα, εμφανίζονται δίπλα στον Κασιδιάρη την ώρα που βγαίνει από το δικαστήριο μετά την αθώωσή του (7.3.2013). Αλλά υπάρχει και ο «θεωρητικός» της οργάνωσης, ο Ιωάννης Λύρης, υποψήφιος της οργάνωσης στη Β΄ Αθήνας. Μετέχει στο κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής που επισκέπτεται το αμαξοστάσιο του Δήμου Αθηναίων στην Ιερά Οδό και επιχειρεί να μυήσει τους εργαζόμενους στα μυστικά του ναζισμού:

«Είμαι ειλικρινής. Τα εθνικιστικά κινήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου στη δεκαετία του ’30 και όσον αφορά τα δεδομένα της κοινωνικής πολιτικής και παροχών, σ’ αυτό εμείς έχουμε μία μελέτη. Οχι στη Γερμανία. Σε όλα τα εθνικιστικά κινήματα. Γιατί αν ανατρέξετε, το 8ωρο το έκανε ο Μεταξάς, την αργία της Κυριακής την έκανε ο Μεταξάς, το ΙΚΑ ο Μεταξάς. Ο,τι έγινε εκείνη την εποχή, το μελετάμε για την κοινωνία. Και επειδή είπατε για τον Χίτλερ, ξέρετε ότι το 1937 οι Βρετανοί απαγόρευαν στα γερμανικά υπερωκεάνια να πλησιάσουν τη Βρετανία. Ξέρετε γιατί; Για να μη δουν οι Βρετανοί εργαζόμενοι πώς περνάνε οι Γερμανοί εργαζόμενοι. Εμείς λοιπόν είμαστε κοινωνιστές και εθνικιστές.

Όσο αφορά τους χαιρετισμούς, ο χαιρετισμός είναι αρχαιοελληνικός, δωρικός. Δεν υπάρχει επίσημος χαιρετισμός της Χρυσής Αυγής. Έτσι χαιρετάγανε οι Δωριείς, οι Ρωμαίοι και σήμερα η Χεζμπολάχ. Ο Χίτλερ δεν χαιρετούσε έτσι. Κάνουν κάποιο λάθος. Ο δωρικός χαιρετισμός είναι με το χέρι τεντωμένο να φτάνει στο ύψος των ματιών. Οι Γερμανοί είχαν γωνία ενενήντα μοιρών. Όπως και ο μαίανδρος που έχουμε δεν είναι η σβάστικα. Εάν, και να το πούμε κι αυτό, η σβάστικα είναι ελληνική. Ο Χίτλερ ήταν λάτρης της Ελλάδας».

Ο «δύτης»

Λιγότερο «διανοούμενος», αλλά πιο σαφής είναι ο Γεώργιος Σμυρνιώτης, με το παρατσούκλι «Δύτης»:

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτό το κακό που μας έχουν κάνει και το κακό που έχουν κάνει στην πατρίδα μου θέλω να το νιώσουν στο πετσί τους. Να νιώσουν το φόβο. Γιατί αν υπάρξει φόβος, θα υπάρξει σεβασμός και σ’ εσένα και σ’ εμένα και σε όλους. Γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει είναι μόνο η πάρτη τους και τίποτα άλλο. Θέλω να εκδικηθώ. Γι’ αυτό που έχουν κάνει στην πατρίδα μου και σ’ όλους τους Έλληνες θέλω να πάρω εκδίκηση. Και το εννοώ αυτό που λέω. Θα βλέπουν Χρυσή Αυγή και θα τρέμουνε».

Για τα λίγα αποσπάσματα της ταινίας που προβλήθηκαν στο «Channel 4» διατάχθηκε από τον Μάρτιο εισαγγελική έρευνα. Η τύχη της αγνοείται.


Δεν υπάρχουν σχόλια :