Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις ως απάντηση στην εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι.


Συγκεντρώσεις και μαχητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν  το απόγευμα της Τετάρτης σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, Μαζικές και δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις στο Κερατσίνι, στον τόπο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα,  στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Λάρισα, στην Κομοτηνή, στα Χανιά και αλλού. 

Οι μεγάλες αυτές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση και τις κατασταλτικές δυνάμεις ως το άλλο "άκρο"  της επικίνδυνης θεωρίας των "δύο άκρων" που έχει υιοθετήσει και καλλιεργεί το ακραίο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον. Προκλητική ήταν η επανεμφάνιση του πρωθυπουργικού συμβούλου, Χρύσανθου Λαζαρίδη που επανέλαβε τις εμετικές φασιστικές απόψεις του που κατατάσσουν την Αριστερά ως "το άλλο άκρο" εξισώνοντάς την με τη ναζιστική συμμορία των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, αθωώνοντας και καλύπτοντας έτσι τους δολοφόνους ναζιστές. 

Στο Κερατσίνι, στο σημείο της δολοφονίας στην Π. Τσαλδάρη, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες αντιφασίστες που πραγματοποίησαν πορεία επί της Γρηγορίου Λαμπράκη με κατεύθυνση την πλατεία Κύπρου. Περνώντας η πορεία των διαδηλωτών μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα, δημιουργήθηκε ένταση, εξ αιτίας της προκλητικής στάσης των δυνάμεων καταστολής και προκλήθηκαν επεισόδια. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και γρήγορα οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. 
Πάνω από 2.000 αστυνομικοί βρίσκονταν στην περιοχή και πήραν μέρος στην επιβολή του "νόμου και της τάξης" βαρώντας στο ψαχνό. 
Στα επεισόδια, δίπλα και μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις, εμφανίζονται να παίρνουν μέρος ομάδες πολιτών που πετούσαν πέτρες στους διαδηλωτές.(Παρακολουθείστε video στο τέλος)

Πολλοί τραυματίες, προσαγωγές και συλλήψεις διαδηλωτών που μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ. Οι συλλήψεις έγιναν στο "σωρό" από διαδηλωτές που κατέφυγαν και εγκλωβίστηκαν σε καφετέριες και πολυκατοικίες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες προσήχθησαν  130 άτομα στη ΓΑΔΑ   κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή του Κερατσινίου και οι  34 από αυτούς συνελήφθησαν.

Ένταση σημειώθηκε και έξω από τη ΓΑΔΑ ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και σε διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν εκεί για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες και να απαιτήσουν την απελευθέρωσή τους. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απομάκρυναν τους συγκεντρωμένους έξω από τη ΓΑΔΑ  κάνοντας χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών. 

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη. Όπως γράφει το alterthess, η επέμβαση της αστυνομίας εις βάρος των διαδηλωτών, που διαλύθηκαν στην Τσιμισκή, δεν έχει προηγούμενο, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τα χημικά. Έχουν γίνει πάνω από 30 προσαγωγές. 

Στην Ξάνθη προκλήθηκαν συγκρούσεις όταν οι διαδηλωτές προσέγγισαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. 

Στην Πάτρα οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα ενώ η αστυνομία έκανε και σε αυτήν την περίπτωση εκτεταμένη χρήση χημικών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν ομάδα διαδηλωτών να πλησιάσει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. 

Συγκρούσεις και χημικά και στην Κομοτηνή. Μαζική η συμμετοχή στο αντιφασιστικό των Ιωαννίνων.

Μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε  στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τα γραφεία της «Χρυσής Αυγής»  στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου, με πετροπόλεμο, φωτιές σε κάδους και εκτεταμένη χρήση χημικών από τις κατασταλτικές δυνάμεις.


Συνεργασία αστυνομίας 
και "αγανακτισμένων πολιτών"
στο Κερατσίνι (video)






Δεν υπάρχουν σχόλια :