Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Πωλούνται 50.000 άνεργοι σε «κοινωφελή» σκλαβοπάζαρα

Του Δημήτρη Σταμούλη
...έναντι 2 ως 2,45 ευρώ την ώρα…

Σε δομικό και τρομακτικό κοινωνικό πρόβλημα έχει εξελιχθεί η ανεργία για τον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας. 

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση επιχειρεί να λάβει δήθεν αποφασιστικά μέτρα, τα οποία ωστόσο όχι μόνο δεν απαλύνουν τους ανέργους, και τις εργατικές οικογένειες, αλλά ουσιαστικά στρέφονται κατά του δικαιώματος στη δουλειά, με περαιτέρω συμπίεση του εργατικού κόστους, με φτωχοποίηση των νέων εργαζόμενων και με νέο κύμα λεηλασίας της εργατικής δύναμης. 

Το πρόσφατο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την πρόσληψη 50.000 ανέργων που ανακοίνωσε περιχαρής ο υπουργός…Ανεργίας Γ. Βρούτσης, περισσότερο προσθέτει άλλο ένα λιθαράκι στη μετατροπή του σύγχρονου εργαζόμενου σε σύγχρονο μισθωτό σκλάβο του 21ου αιώνα, αφού τα μεροκάματα που προβλέπει πλέον τείνουν προς τα 400 ευρώ καθαρά, παρά ανακουφίζει τους χιλιάδες απελπισμένους άνεργους!

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας κατά γράμμα την γραμμή των ΕΕ-ΔΝΤ, προσπαθεί να διαχειριστεί το κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με δήθεν ενεργητικές πολιτικές, οι οποίες ωστόσο ουσιαστικά ευεργετούν το κεφάλαιο και ρίχνουν στον Καιάδα της νέας ένδειας τον κόσμο της εργασίας. Υποτίθεται ότι προσπαθούν να απαντήσουν στα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, αλλά τελικά κάθε τέτοιο μέτρο έρχεται να τροφοδοτήσει νέες απολύσεις και πολλαπλασιασμό των ανέργων, πλάι στις χιλιάδες στρατιές ανέργων που προετοιμάζονται από τις απολύσεις στο Δημόσιο, και τα λουκέτα σε ΛΑΡΚΟ, ΕΒΟ, και ΕΑΒ. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Μάιο του 2013 ανήλθε στο επίπεδο του 27,6%, έναντι 23,8% τον Μάιο του 2012 και 27,0% τον Απρίλιο του 2013; Ειδικά το ποσοστό στους νέους καταγράφεται στο 62,9% επιτείνοντας το κύμα μεταναστευτικής εξόδου για χιλιάδες νέους. Οι άνεργοι συνολικά ανήλθαν σε 1.381.088 άτομα, ενώ οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 171.356 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2012 (μείωση 4,5%) και κατά 22.815 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013 (μείωση 0,6%).

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την πρόσληψη 50.000 ανέργων, κατά τον υπουργό Εργασίας, «θα βοηθήσει στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων», ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα αυτό ως «αποτελεσματική στήριξη των ανέργων». Φυσικά αυτός και η κυβέρνηση υποκρίνονται ασύστολα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πέντε κατηγορίες ανέργων: άνεργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ που είναι μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών), εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, και άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Η αμοιβή των απασχολούμενων θα είναι 748 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών, εκ των οποίων τα 490 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 258, ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή του πενταμήνου θα είναι 3.740 ευρώ. Αντίστοιχα, για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων τα 427 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 225 ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή πενταμήνου θα ανέλθει στα 3.260 ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για μεροκάματο 19,6 ευρώ ημερησίως για τους άνω των 25 ετών και 17 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Η αλλιώς με 2 ως 2,25 ευρώ την ώρα θα αμείβει η κυβέρνηση οικονομολόγους, λογιστές, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, βρεφοκόμους, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές. Αυτή είναι η «αποτελεσματική στήριξη» του Βρούτση, ένας φραπές την ώρα, και με ΦΠΑ… 13%!

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η πρώτη δημόσια πρόσκληση θα βγει στις 15 Σεπτεμβρίου και οι πρώτες προσλήψεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να εργαστούν σε κρίσιμους χώρους εργασίας, όπως δήμοι, περιφέρειες, σχολεία, δικαστήρια, ΚΕΠ, ασφαλιστικά ταμεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, εκεί όπου δηλαδή χτυπά το κύμα των διαθεσιμοτήτων και απολύσεων. Διώχνουν τους μόνιμους, έμπειρους και «υψηλόμισθους» για να προσλάβουν με ημερομηνία λήξης, σαν τα τρόφιμα προς κατανάλωση, προσωρινούς, και πενιχρά αμειβόμενους. Όσο για την «ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών» για την οποία κόπτεται ο υπουργός, μέχρι να μάθει κάποιος τη δουλειά, θα έχει λάβει θέση στην ουρά του ΟΑΕΔ και θα έχει αντικατασταθεί από άλλον εξαθλιωμένο άνεργο.

Η αντικαπιταλιστική Αριστερά και οι δυνάμεις του μαχόμενου εργατικού κινήματος, και το κίνημα της νεολαίας, πρέπει να καλέσουν άνεργους και εργαζόμενους να αντιταχθούν στη νέα φάρσα. Η πολιτική των ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου που υλοποιεί η κυβέρνηση Σαμαρά, πολλαπλασιάζει τους ανέργους και τους απολυμένους, καταβαραθρώνει τους μισθούς, δημιουργεί πλέον μία τεράστια ζώνη ελαστικής και προσωρινής εργασίας, ίσα-ίσα για τα ένα κομμάτι ψωμί.

Πηγή:ΠΡΙΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια :