Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ….»

ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

Τι καλοί οι τραπεζίτες! Και πόσο παρεξηγημένοι! Όχι, δε θέλουν να γίνουν κατασχέσεις σπιτιών. Θέλουν το καλό μας. Θέλουν τόσο πολύ το δικό μας καλό που προειδοποιούν πως αν δεν γίνει κάτι θα πλακώσουν οι «ξένοι γύπες των distress funds, που καραδοκούν για να κερδοσκοπήσουν, με υποτιμημένα δάνεια ακινήτων».


Αυτό που δε μας εξηγούν είναι γιατί «φοβούνται» τα distress funds; Δε μπορούν να έρθουν μόνα τους. Κάποιος πρέπει να τα καλέσει, να διαπραγματευτεί μαζί τους, να πουλήσει τα δάνεια στο 30% της αξίας τους κι ύστερα να αρχίσουν τα distress funds το ξεκλήρισμα των δανειοληπτών.
Αυτός ο «κάποιος» που θα καλέσει τα distress funds είναι οι τραπεζίτες και μόνο αυτοί. Άρα, πώς μας απειλούν ότι θα πλακώσουν τα ξένα κοράκια για ν’ αρπάξουν το φαγητό από το στόμα των ελληνικών κορακιών; Αν δεν θέλουν οι τράπεζες να ξεπουλήσουν τα κόκκινα δάνεια, δεν τα ξεπουλάνε. Τόσο απλό.

Μάλιστα, οι τραπεζίτες αντί να φοβούνται ότι θα υποχρεωθούν να ξεπουλήσουν στα distress funds τα κόκκινα δάνεια στο 30% της αξίας τους, θα μπορούσαν να τα πουλήσουν στο 35% της αξίας στους ίδιους τους δανειολήπτες. Γιατί, λοιπόν, απειλούν με τα distress funds και δεν προτιμούν να «κουρέψουν» τα δάνεια στους δανειολήπτες;

Μα επειδή οι τράπεζες φοβούνται πως αν «κουρέψουν» τα κόκκινα δάνεια στους δανειολήπτες, τότε ακόμη και όσοι απέμειναν να κάνουν το σκατό τους παξιμάδι για να πληρώνουν τις δόσεις τους, αμέσως θα σταματήσουν να πληρώνουν και θα απαιτήσουν να κουρευτούν και τα δικά τους, αφού πρώτα τα αφήσουν να κοκκινίσουν.

Από την άλλη, αν αρχίσουν αύριο οι κατασχέσεις ακόμη και μόλις 20.000 κατοικιών, τι να τα κάνουν οι τράπεζες; Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να τα βγάλουν σε πλειστηριασμό. Ποιος θα φυλάει όλη αυτή την περίοδο τα σπίτια; Η αστυνομία; Ας μη λέμε χαζά. Τα σπίτια δεν είναι αυτοκίνητα να τα μαζέψεις όλα σε μία μάντρα.

Θα χρειαστεί να νοικιαστούν εταιρείες security σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άρα κι άλλο κόστος. Σε αντίθετη περίπτωση, τα κατασχεμένα σπίτια θα λεηλατηθούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα κι όποιος τα αγοράσει θα πρέπει να επενδύσει ένα σκασμό λεφτά για να τα ξανακάνει σπίτια. Δεύτερον, στην περίπτωση που θα κατασχεθεί διαμέρισμα, είναι πολύ πιθανόν ο ιδιοκτήτης του να αφήσει όρθιους μόνο τους τέσσερις βασικούς τοίχους πριν παραδώσει τα κλειδιά στον κλητήρα, ενώ αν πρόκειται για μονοκατοικία ο κλητήρας θα παραλάβει μπάζα κι ένα οικόπεδο. Ποιος θα αφήσει να του πάρουν όρθιο το σπίτι του;

Οι φίλοι μας οι τραπεζίτες φοβούνται και κάτι ακόμη. Τρέμουν μια μεγάλη πτώση των τιμών των ακινήτων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε αυτός που πήρε στεγαστικό αξίας 200.000 ευρώ και πληρώνει τις δόσεις του, θα σταματήσει αμέσως να τις πληρώνει, θα αγοράσει το διπλανό νεόκτιστο σπίτι στα 150.000 ευρώ και χαρούμενος θα πάει στην τράπεζα να παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού που αγόρασε με το δάνειο.

Οι τραπεζίτες, λοιπόν, ως πολύ καλοί άνθρωποι που είναι και, κυρίως, φίλοι μας δεν τα θέλουν όλα αυτά τα μπερδέματα. Θα προτιμούσαν μία ακόμη «ενίσχυση» κάποιων δισ. από το Κράτος, δηλαδή από εμάς, ώστε να συμμετέχουν και αυτοί «στην αποφυγή της κοινωνικής αναταραχής». Όσα όμως και να πάρουν, το σπίτι που αγοράστηκε με δάνειο θα παραμένει υπό την απειλή της κατάσχεσης. Οι τράπεζες πάντα από τη δήθεν ζημιά τους βγάζουν κέρδος. Αιώνες τώρα συμβαίνει αυτό.

Εδώ, όμως, τώρα μπλέκονται τα πράγματα επειδή τα χρήματα με τα οποία διασώζονται οι τράπεζες είναι «δανεικά» και οι «δανειστές» θέλουν επίσης να εξασφαλίσουν τα υπερκέρδη τους. Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες της Ελλάδας βρίσκονται κατ’ ευφημισμόν σε ελληνικά χέρια. Ουσιαστικά βρίσκονται ήδη στα χέρια των «δανειστών» ενώ τυπικά θα βρεθούν μόλις εξαγοραστούν επίσημα.

Οι ξένοι «δανειστές», λοιπόν, θέλουν και σπίτια να κατασχεθούν στην Ελλάδα τα οποία θα διαχειριστούν οι κολοσσοί real estate που διαθέτουν, όμως θέλουν και να βολέψουν τα distress funds που οι ίδιοι διαθέτουν. Κι εδώ γίνεται το μεγάλο πανηγύρι που όμοιό του δεν έχει υπάρξει ποτέ.

Η Ελλάδα δανείζεται τεράστια ποσά για να σώσει τις τράπεζες, οι οποίες τράπεζες ήδη βρίσκονται στα χέρια των «δανειστών». Εν ολίγοις, εμείς δανειζόμαστε για να διασώσουμε την περιουσία των «δανειστών». Στους «δανειστές», επίσης, θα επιστρέψουμε τα δάνεια που πήραμε για να διασώσουμε την περιουσία τους. Ταυτόχρονα, θα έχουμε παραδώσει στα χέρια των distress funds που ανήκουν στους «δανειστές», τη μοίρα όλων των δανειοληπτών που δε μπορούν να ξεχρεώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, ενώ οι κολοσσοί των real estates των ίδιων των «δανειστών» θα έχουν στα χέρια τους δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα για να πουλήσουν στη διεθνή αγορά.

Η εικόνα είναι απλή. Δεν δανειστήκαμε τίποτα. Έχουμε χαρίσει ρευστό, γη και ανθρώπους στους υποτιθέμενους δανειστές μας. Δεν σώσαμε τίποτα. Απλώς εξυπηρετήσαμε τους υποτιθέμενους δανειστές μας και τους βοηθήσαμε να αυξήσουν τα κέρδη τους χωρίς κανένα δικό τους ρίσκο. Με μηδενικό κόστος!

Μπορεί να υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στο όλο θέμα. Λεπτομέρειες που μόνο σκοπό έχουν να μας μπερδέψουν και να μας βάζουν να χανόμαστε σε ερωτήματα τύπου «είναι χειρότερος ο Στουρνάρας ή οι τραπεζίτες;». Δεν έχουν κανένα νόημα τέτοιες ερωτήσεις, διότι δεν υπάρχει απάντηση. Όλοι εξυπηρέτησαν το ίδιο πλιάτσικο. Όλοι συμμετέχουν στην ίδια συμμορία. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει κι οτιδήποτε άλλο διαρρέεται είναι απλώς η στάχτη της καμένης γης στα μάτια μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :