Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Εισβολή των ΜΑΤ στο ΕΚΠΑ - δεκάδες προσαγωγές φοιτητών

Εισβολή των ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και προσήγαγαν δεκάδες φοιτητές που πραγματοποιούσαν κινητοποίηση στο Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΚΠΑ. 

 37 φοιτητές συνελήφθησαν μέσα στο χώρο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ.

 Δυναμική παρέμβαση πανεπιστημιακών, βουλευτών, δικηγόρων  αλλά και εκατοντάδων άλλων φοιτητών και αλληλέγγυων δεν επέτρεψε άλλες συλλήψεις και προσαγωγές φοιτητών που βρίσκονταν στο χώρο της Πρυτανείας διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης στα δημόσια ΑΕΙ.

 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων φοιτητών και αλληλέγγυων έξω από τη ΓΑΔΑ.

 Παρέμβαση έξω από τη ΓΑΔΑ έκανε και η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, όπου κατήγγειλε την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, τις συλλήψεις και προσαγωγές των φοιτητών και κάλεσε σε μαζική παρέμβαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπου σήμερα στις 7.30 μ.μ. διοργανώνει παράσταση για την απελευθέρωση του Κώστα Σακκά.

 Απελευθερώθηκαν όλοι οι προσαχθέντες στη ΓΑΔΑ και έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αριστερή Συσπείρωση, άλλες οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι  και φορείς. 

Παραθέτουμε στη συνέχεια την ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Αριστερής Συσπείρωσης.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Σ.Ε ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ



Σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 είχε προγραμματιστεί κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας από τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλόγους εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αθηνών στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για τις αυταρχικές μεθοδεύσεις στην εκπαίδευση και για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η ειρηνική κινητοποίηση φοιτητών και εργαζομένων αντιμετωπίστηκε με την εισβολή των ΜΑΤ και ΔΙΑΣ στο χώρο της πρυτανείας και με δεκάδες προσαγωγές φοιτητών και εργαζομένων ενώ δεκάδες άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο κτίριο του Πανεπιστημίου και απειλούνται με σύλληψη.

Η εισβολή των δυνάμεων καταστολής μέσα στο χώρο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου δεν καταπατά απλά το άσυλο αλλά ποινικοποιεί κάθε συλλογική κοινωνική διαμαρτυρία των εργαζομένων και των φοιτητών μέσα στους χώρους που εργάζονται και σπουδάζουν, μέσα στους χώρους που τους ανήκουν.

Περίπου σαράντα χρόνια μετά την πτώση της Χούντας το δόγμα, η ρητορική και η πρακτική της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου γίνεται όλο και ποιο επικίνδυνη. Αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας σε μια σειρά εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους, αντιμέτωπη με τον αναβρασμό στους χώρους της εκπαίδευσης, έναν αναβρασμό που δεν μπορεί να κατασιγάσει με τις επιστρατεύσεις και τα ΜΑΤ, θέλει προκαταβολικά να τρομοκρατήσει και να καταστείλει για να αποφύγει το κύμα των κοινωνικών αγώνων που αναπτύσσεται και θα εντείνεται όλο και περισσότερο.

Σε αυτή τη πολιτική βρίσκει ελάχιστους «πρόθυμους» συμμάχους όπως τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ που αρνήθηκαν να συζητήσουν με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους τα οξυμένα προβλήματα τους, και κλειδώθηκαν μέσα στην αίθουσα του συμβουλίου. Αυτοί οι ελάχιστοι «πρόθυμοι» όπως η κ. Βάσω Κιντή που έκανε την καταγγελία και κάλεσε την αστυνομία να συλλάβει τους φοιτητές σε μία ειρηνική διαμαρτυρία επιτελούν τον ιστορικά ανάλογο ρόλο με τους λίγους εκείνους καθηγητές που συνεργάζονταν με το σπουδαστικό της ασφάλειας της Χούντας και καλούσαν σε επεμβάσεις της αστυνομίας όποτε γίνονταν φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη, τη νεολαία, τα συνδικάτα να βάλουν άμεσα φραγμό στην αυταρχική εκτροπή.

ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΟΛΟΙ ΣΤH ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣH ΣΤΗ ΓΑΔΑ



Αριστερή ΣυσπείρωσηΑνακοίνωση για την επέμβαση της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, στις 8/7



Σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου, μία σειρά από φοιτητικούς συλλόγους και εργαζομένους του Πανεπιστημίου Αθηνών επιχείρησαν να παρέμβουν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Αντί αυτού, βρέθηκαν αντιμέτωποι με κλειδαμπαρωμένες πόρτες, καθώς και με την καταγγελία μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, με προεξέχουσα την κα Βάσω Κιντή (μέλος της, μέχρι προσφάτως συγκυβερνούσας ΔΗΜΑΡ), στην αστυνομία. Με τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου, αστυνομικές δυνάμεις ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ εισέβαλαν στο χώρο της πρυτανείας, προχώρησαν σε προσαγωγές 37 φοιτητών (τους περισσότερους μάλιστα έξω από το γραφείο του πρύτανη) και συνέχισαν να απειλούν άλλους τόσους που βρισκόντουσαν εγκλωβισμένοι στο κτίριο. Δε δίστασαν μάλιστα να φέρουν τροχό για να κόψουν την πόρτα της εισόδου. Ενώ ήταν περισσότερο από προφανές ότι οι καταγγελίες για απειλή και κίνδυνο της ζωής των μελών του Συμβουλίου ήταν κατασκευασμένες και προμελετημένες χωρίς καμία πραγματική υπόσταση.

Τα παραπάνω γεγονότα, η επέμβαση της αστυνομίας σε χώρο ασύλου και η ποινικοποίηση κάθε συλλογικής κοινωνικής διαμαρτυρίας φοιτητών, εργαζομένων, συλλόγων και σωματείων, αποτελούν άλλο ένα κομμάτι της αυταρχικής κυβέρνησης Σαμαρά, που επιστρατεύει εργαζόμενους για να μην απεργήσουν, κλείνει εν μία νυκτί ολόκληρους δημόσιους οργανισμούς, καταπατάει όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα και χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ για να τσακίσει όποιον αντιστέκεται.

Το φοιτητικό και το ευρύτερα λαϊκό κίνημα θα βάλει το δικό του ανάχωμα σε αυτή την ακροδεξιά πολιτική. Θα συνεχίσει να αντιστέκεται και να αντιδρά σε αυτήν την πολιτική αλλά και στους εκφραστές της – είτε πρόκειται για τις δυνάμεις καταστολής, είτε για τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις ελευθερίες του, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Αθήνα, 8/7/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :