Τρίτη 7 Μαΐου 2013

20 σημάδια που δείχνουν ότι η επόμενη Μεγάλη Ύφεση έχει ήδη αρχίσει...

Η επόμενη ‘Μεγάλη Ύφεση’ είναι κάτι που συμβαίνει ήδη –απλά δεν έχει φτάσει ακόμη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πράγματα στην Ευρώπη συνεχίζουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ εξακολουθούν να μην παίρνουν απόφαση το γεγονός ότι η Ύφεση είναι πλέον πραγματικότητα. Πολύ συχνά, άνθρωποι με ρωτούν πότε ακριβώς πρόκειται να συμβεί η «οικονομική κατάρρευση».



Για πολλά χρόνια, προειδοποιούσα ότι το επόμενο μεγάλο κύμα της συνεχιζόμενης οικονομικής κατάρρευσης θα ξεκινούσε από την Ευρώπη, και έτσι ακριβώς συνέβη. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα και η Ισπανία βιώνουν ήδη πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας από αυτά που βιώσαμε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, διότι σύντομα θα έρθουν και από εδώ. Βλέπετε, η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη μοιάζει αρκετά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι δύο μας πνιγόμαστε σε πρωτοφανή επίπεδα χρέους, και οι δύο έχουμε υπερβολικά μοχλευμένα τραπεζικά συστήματα τα οποία μοιάζουν με χάρτινους πύργους.

Ο λόγος για τον οποίο η κατάσταση στις ΗΠΑ δεν είναι ακόμη ίδια με αυτήν της Ευρώπης, είναι επειδή εδώ, έχουμε δράσει πολύ πιο απερίσκεπτα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) τυπώνει χρήματα σαν να μην υπάρχει αύριο, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταστρέφει, με τρόπο βάναυσο, το μέλλον που υποτίθεται ότι θα είχαν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, κλέβοντας από αυτά περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια κάθε ώρα της ημέρας που περνά.

Τα έχουμε ποντάρει όλα στο να αναβάλουμε προσωρινά τα προβλήματα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την καταστροφή του μέλλοντος της Αμερικής. Ωστόσο, η εναλλακτική λύση τρομάζει βαθύτατα τους πολιτικούς μας. Όταν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία προσπάθησαν να επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο αυξάνονταν τα χρέη τους, τα αποτελέσματα ήταν απολύτως καταστροφικά. Μία πλήρως ανεπτυγμένη οικονομική ύφεση «οργιάζει» σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη και εξαπλώνεται ραγδαία στη βόρεια Ευρώπη. Στο τέλος, θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη υφήλιο.

Τα ακόλουθα 20 σημάδια δείχνουν ότι η επόμενη Μεγάλη Οικονομική Ύφεση έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη… 

#1 Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία έχει αυξηθεί στο 10,6 τοις εκατό, και ο αριθμός των ανέργων έθεσε πρόσφατα το νέο ρεκόρ όλων των εποχών. 

#2 Συνολικά, η ανεργία στην ευρωζώνη κυμαίνεται στο επίπεδο-ρεκόρ του 12 τοις εκατό. 

#3 Πριν δύο χρόνια, το ποσοστό ανεργίας της Πορτογαλίας ήταν περίπου 12 τοις εκατό. Σήμερα, είναι περίπου 17 τοις εκατό. 

#4 Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία έχει θέσει νέο ρεκόρ όλων των εποχών στο 27 τοις εκατό. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του 1930, οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν είχαν τόσο υψηλή ανεργία. 

#5 Το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 25 και κάτω στην Ισπανία, κυμαίνεται στο απίστευτο 57,2 τοις εκατό.

#6 Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έχει θέσει νέο ρεκόρ όλων των εποχών στο 27,2 τοις εκατό. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του 1930, οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν είχαν τόσο υψηλή ανεργία. 

#7 Το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 25 και κάτω στην Ελλάδα, κυμαίνεται στο απίστευτο 59,3 τοις εκατό. 

#8 Οι γαλλικές πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάρτιο ήταν κατά 16 τοις εκατό χαμηλότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. 

#10 Στην Ολλανδία, το χρέος των καταναλωτών αντιστοιχεί περίπου σήμερα στο 250 τοις εκατό του διαθέσιμου εισοδήματος. 

#11 Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία έχει πέσει κατά ένα απίστευτο 25 τοις εκατό τα τελευταία πέντε χρόνια.

#12 Ο αριθμός των ισπανικών επιχειρήσεων που έχουν κηρύξει πτώχευση, είναι 45 τοις εκατό υψηλότερος από του περασμένου έτους. 

#13 Από το 2007, η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 150 τοις εκατό.

#14 Οι τραπεζικές αναλήψεις στην Κύπρο κατά το μήνα Μάρτιο ήταν διπλάσιες από ότι τον Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές κατά το ήμισυ του μήνα.

#15 Λόγω του απολύτως καταστροφικού στεγαστικού «κραχ», υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια κενές κατοικίες στην Ισπανία σήμερα. 

#16 Τα πράγματα στην Ισπανία έχουν φτάσει σε τόσο άσχημο σημείο, που ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν κατακλυστεί από καταληψίες.

Ένα συγκρότημα 285 διαμερισμάτων στην Πάρλα, λιγότερο από μισή ώρα με το αυτοκίνητο από τη Μαδρίτη, θα έπρεπε να αποτελεί ιδανικό στόχο για τους επενδυτές που αναζητούν φθηνά ακίνητα στην Ισπανία. Δυστυχώς, τα δύο τρίτα του κτιρίου δεν αποφέρουν καθόλου κέρδος, καθότι έχουν κατακλυστεί από καταληψίες.
«Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Jose Maria Fraile, ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος εκτιμά ότι μόνο 100 διαμερίσματα του συγκροτήματος, το οποίο κτίστηκε για την τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν συμβάσεις μίσθωσης και, σε αυτά τα διαμερίσματα, δεν πληρώνουν νοίκι όλοι οι ενοικιαστές. «Οι άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, δεν μπορούσαν να πληρώνουν υποθήκες ή ενοίκιο, κι έτσι έχασαν τα σπίτια τους και αυτό έχει δημιουργήσει ένα κύμα καταλήψεων.» 

#17 Όπως έγραψα και τις προάλλες, η παιδική πείνα έχει γίνει τόσο ανεξέλεγκτη στην Ελλάδα, που οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι τα πεινασμένα παιδιά «ζητιανεύουν» φαγητό από τους συμμαθητές τους.

#18 Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στην Ιταλία έχει φτάσει πλέον στο 136 τοις εκατό.

#19 Το 25 τοις εκατό του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε τράπεζες οι οποίες στις οποίες η μόχλευση έχει φτάσει τουλάχιστον στο 40 προς 1.

#20 Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός Deutsche Bank έχει πάνω από 55 τρις ευρώ έκθεσης σε παράγωγα. Όμως, το ΑΕΠ της Γερμανίας για ένα ολόκληρο έτος αντιστοιχεί μόνο σε περίπου 2,7 τρις ευρώ. 

Πράγματι, οι μετοχές των ΗΠΑ τα έχουν πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής φέτος, αλλά η αλήθεια είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει αποκοπεί πλήρως από την οικονομική πραγματικότητα. Όταν αρχίσει ξανά να συμβαδίζει με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί αρκετά ξαφνικά, όπως είδαμε να συμβαίνει το 2008.

Οι πολιτικοί μας προσπαθούν να αναβάλουν το αναπόφευκτο, για όσο περισσότερο καιρό μπορούν, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα συναντήσουμε μπροστά μας τη συνέπεια των ανόητων αποφάσεών μας. Τις προάλλες, ο Πήτερ Σιφ είχε να δηλώσει τα ακόλουθα σε σχέση με την επερχόμενη κρίση…

«Η κρίση είναι επικείμενη», δήλωσε ο Σιφ. «Δεν νομίζω ότι ο Ομπάμα θα προλάβει να τελειώσει τη δεύτερη θητεία του προτού τα πράματα φτάσουν στο απροχώρητο. Επιπλέον, οι χρηματιστηριακοί επενδυτές αγνοούν πλήρως τα προβλήματα.» 
«Έχουμε χρεοκοπήσει», πρόσθεσε ο Σιφ. «Χρωστάμε τρισεκατομμύρια. Δείτε το έλλειμμα του προϋπολογισμού μας· την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Αν ήμασταν στην ευρωζώνη, θα μας είχαν πετάξει έξω.» 
Ο Σιφ επισημαίνει ότι τα κέρδη της αγοράς που έχουμε βιώσει πρόσφατα, με τον δείκτη Dow να φτάνει αρχικά τις 14.000 μονάδες και να συνεχίζει φτάνοντας επίπεδα ρεκόρ, δίνουν στους επενδυτές μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
«Δεν είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά κερδίζει αξία… είναι ότι τα χρήματά μας χάνουν αξία. Συνεπώς, αν έχεις ένα απαξιωμένο νόμισμα.. ένα υποτιμημένο νόμισμα, η τιμή των πάντων ανεβαίνει. Οι μετοχές δεν αποτελούν εξαίρεση», δήλωσε. 
«Η Fed γνωρίζει ότι η αμερικανική οικονομία δεν παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης», σημείωσε. «Κρατιέται απλά από το να καταρρεύσει μέσω τεχνητά χαμηλών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης. Καθώς θα αρχίσει να υποχωρεί αυτού του είδους η στήριξη, η οικονομία θα εκραγεί.» 

Οπότε μη νομίζετε ότι διαφέρουμε πολύ από την Ευρώπη. 

Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχιζε να ξοδεύει μόνο τα χρήματα που κερδίζει, τότε θα πέφταμε σε βαθιά οικονομική ύφεση από αύριο κιόλας. 

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε και συνεχίσουμε να ζούμε την οικονομική φαντασίωση που βλέπουμε γύρω μας, είναι μέσω της οικονομικής «κακοποίησης» των παιδιών μας και των εγγονιών μας.

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει καταντήσει να είναι ένα πρεζόνι το οποίο είναι εντελώς και απολύτως εξαρτημένο από την απερίσκεπτη εκτύπωση χρήματος και τα πελώρια «βουνά» χρέους.

Αν σταματήσουμε να τυπώνουμε χρήματα και να κυμαινόμαστε σε πρωτοφανή επίπεδα χρέους, τότε είμαστε τελειωμένοι. 

Αν συνεχίσουμε να τυπώνουμε χρήματα και να κυμαινόμαστε σε πρωτοφανή επίπεδα χρέους, πάλι είμαστε τελειωμένοι. 

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία αυτή θα έχει πολύ άσχημο τέλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια :