Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΚΚΕ: Ο νέος γραμματέας και η επόμενη μέρα, του Μάκη Κοψίδη

Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΚΚΕ έγινε σε μία περίοδο σοβαρής κρίσης του κόμματος. Όχι τόσο εσωκομματικής όσο απέναντι στην κοινωνία. Κρίσης που πιστοποιείται από δύο παράγοντες. 

Ο πρώτος αφορά τις εκλογικές επιδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρόσφατες εκλογές πήρε 37.000 λιγότερους ψήφους σε σχέση με αυτές του 1993 τις πρώτες μετά τη διάσπαση του 1991. Ο δεύτερος αφορά το γεγονός ότι αυτή η εκλογική συρρίκνωση συνοδεύτηκε από την εκλογική εκτίναξη του κύριου εχθρού, του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγετική ομάδα αντί της εξόντωσης του που επεδίωκε, είδε τον «φορέα του οπορτουνισμού» να γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση.


Οι αιτίες για την καθήλωση και στη συνέχεια τη συρρίκνωση πρέπει να αναζητηθούν πρώτα απ όλα στην πολιτική γραμμή που ακολουθείται για χρόνια. Γραμμή που αποξενώνει το κόμμα από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, ενώ δαιμονοποιεί κάθε πολιτική συμμαχία. Η θεωρητική προσέγγιση που εστιάζει πλέον στη λατρεία του «πατερούλη» σπρώχνει όλο και με μεγαλύτερη ένταση σε σεχταριστικές πρακτικές. Όποιος πολιτικός φορέας κινείται από άποψη θέσεων πιο κοντά στο κόμμα είναι και ο πιο επικίνδυνος για αυτό. Σε αυτό το σταλινικό ιδεολόγημα οφείλεται η στάση απέναντι στις αριστερές δυνάμεις. Με τον πιο επίσημο τρόπο η πιο αποκρουστική περίοδος του υπαρκτού, ο σταλινισμός, έχει αναγορευθεί στο κυρίαρχο κομματικό δόγμα.

Η επόμενη μέρα

Η εκτίμηση ότι η πολιτική γραμμή θα συνεχιστεί είναι απλουστευτική. 
Η γραμμή του σεχταρισμού θα ενταθεί, γιατί απλούστατα η επιρροή του κύριου εχθρού, του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πάρει την ανηφόρα. Οι επιθέσεις εναντίον του θα είναι σφοδρότερες όπως και προς το νέο φορέα του Α.Αλαβάνου που προσεγγίζει σε ορισμένες θέσεις και απειλεί να κόψει και άλλο κομμάτι από την εκλογική πίττα που έχει απομείνει. Πρόσφατα άλλωστε στο «κάδρο των κακών» μπήκε μετά τον Α. Τσίπρα και ο Α. Αλαβάνος. Και αυτό το κάδρο θα το βλέπουμε συνέχεια από δω και πέρα.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ως γραμματέας αναδείχθηκε ένα στέλεχος με ιδιαίτερες επιδόσεις στο «κυνήγι μαγισσών», στην αντιμετώπιση «του οπορτουνιστικού κέντρου της Κουμουνδούρου».

Ο νέος γραμματέας, γέννημα θρέμμα των μηχανισμών, χρωστά την ανέλιξή του στο μένος που επέδειξε κατά του ΣΥΝ. Λαύρος κατά των στελεχών που διαγράφτηκαν ή αποχώρησαν και ιδιαίτερα αυτών που εντάχθηκαν στον ΣΥΝ. Συνδιαμορφωτής της σπέκουλας περί «προδοτών του κόμματος», «πρακτόρων της αστικής τάξης», ή και περί «πιασμένων στελεχών από την πρεσβεία» όπως στην περίπτωση της αποχώρησης του γράφοντα. Πρωτοπόρος στην Στερεά και αργότερα πανελλαδικά στην εκκαθάριση των όποιων μελών είχαν απομείνει στο κόμμα μετά το 13ο συνέδριο και κρυφοκοίταζαν προς τον ΣΥΝ.

Κατά τα άλλα ο νέος γραμματέας θα κινηθεί στη σκιά των πραγματικών ηγητόρων του κόμματος.

Το δίδυμο Παπαρήγα-Γόντικα θα συνεχίσει να καθοδηγεί όπως έκανε μέχρι τώρα τον πανίσχυρο κομματικό μηχανισμό. Η «θωράκιση» του κόμματος θα παίρνει νέες διαστάσεις. Ήδη στην νέα Κεντρική Επιτροπή αποκλείστηκαν γνωστά στελέχη που δεν ήταν τόσο πολέμιοι κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του «ρεφορμισμού» όσο απαιτούσε η γραμμή (Σπ.Χαλβατζής, Θ.Τζιαντζής, Τ.Τσίγκας κ.ά). Όσον αφορά τους διαφωνούντες στην πορεία θα επιδιωχθεί να περιθωριοποιηθούν, αν δεν διαγραφούν.

Ας μην υπάρχει αυταπάτη. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ορθοποδήσει στο ορατό μέλλον, παρά το ευνοϊκό περιβάλλον που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Η θεωρητική καχεξία και η πολιτικός απομονωτισμός είναι η συνταγή για περαιτέρω καθίζηση και όχι για υπέρβαση της κρίσης. Κρίση που θα βαθαίνει όσο μεγαλώνει η αποξένωση από την κοινωνία.
-------------------------
*Ο Μάκης Κοψίδης διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και εκπρόσωπος τύπου του ΚΚΕ 

Πηγή:tvxs

4 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ωπα, μισό λεπτό.
Ο M. Κοψίδης έφυγε το 2002 από το ΚΚΕ υποσχόμενος τη συνέχιση του αγώνα του για "ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος", και λίγες ημέρες μετά βρέθηκε να γράφει στο Έθνος του κ. Μπόμπολα. Αργότερα, πέρασε από το ανανεωτικό ρεύμα του ΣΥΝ, και το 2007 προσχώρησε στο "Ρεύμα Βενιζέλου".
Πρώτα θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και μετά να μιλά για σταλινισμούς κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Καλοί σύντροφοι μου με συγχωρείτε, είναι δυνατόν να δημοσιευεται σε ιστοσελίδα της αριστεράς άρθρο του τυχάρπαστου Μάκη Κοψίδη; Γνωρίζετε την πολιτική διαδρομή του; Λιγη προσοχή δεν βλάπτει

Unknown είπε...


Η δημοσίευση κάποιου άρθρου από την "αριστερή αντεπίθεση" δεν σημαίνει και αποδοχή των απόψεων που το άρθρο εκφράζει, ούτε ταύτιση με το συντάκτη του άρθρου και την πολιτική του τοποθέτηση.
Παράλληλα όμως ξεκαθαρίζουμε ότι δεν "κρατάμε αρχεία" της πολιτικής διαδρομής κανενός για να αποτελεί αυτό μοναδικό κριτήριο στην επιλογή της αρθρογραφίας.
Οι απόψεις που προβάλλονται κρίνονται από τους αναγνώστες.
Πολλές πλευρές της εκτίμησης και της κριτικής που ασκεί το άρθρο έχουν βάση και εκεί κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να επικεντρώνεται ο διάλογος για να είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ και ουσιαστικός.

Ανώνυμος είπε...

α,ναι,το να αποκαλείς το ΚΚΕ "σταλινικό",όταν επί Στάλιν δημιούργησε η αριστερά πλατιά μέτωπα, στον αντίποδα της σημερινής στάσης του ΚΚΕ, είναι και βάσιμο και πολιτικό.