Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Η Αριστερή Συσπείρωση για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις Συνεργασίες και τα Μέτωπα!

Αριστερή Συσπείρωση 

Απόφαση Πολιτικής Γραμματείας του Κεντρικού Συντονιστικού



Η Αριστερή Συσπείρωση με αφορμή κινήσεις, εκδηλώσεις και «Πρωτοβουλίες Μετωπικής Συμπόρευσης Δυνάμεων και Αγωνιστών», οι οποίες παρουσιάζονται με δημοσιεύματα στον τύπο, ως συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα ο οποίος θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και στον οποίο φέρεται να συμμετέχει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώνει τα παρακάτω: 

1. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης και της επίθεσης της άρχουσας τάξης είναι η συγκρότηση μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, ρήξης και ανατροπής, Μιας συμμαχίας – μετώπου, που θα συγκροτείται στη βάση της αποδέσμευσης από τις αυταπάτες της συνδιαχείρισης και της βελτίωσης των όρων υποταγής, θα απαιτεί και θα επιβάλλει βαθιές κοινωνικές τομές, ρήξη με τις επιλογές της αστικής τάξης και τελικά και με την ίδια.


2. Η συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου καθορίζεται από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και κρίνεται από τη στρατηγική και δυναμική των δυνάμεων που το συγκροτούν, από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνει, από τη συνδετική ενιαία στρατηγική του, από το σύνολο του προγράμματος που προβάλλει. Επιβεβαιώνεται, μέσα από τις κεντρικές πολιτικές παρεμβάσεις και τακτικές, τις παρεμβάσεις στις συσπειρώσεις κοινωνικών και εργασιακών χώρων, από την σύγκρουσή του με τις κυρίαρχες πολιτικές του συστήματος εξουσίας, από τον ταξικό του προσανατολισμό. Κυρίως όμως, συγκροτείται και θα συγκροτηθεί στη βάση των αντιστάσεων και αγώνων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, των πρωτοβουλιών και των πολιτικών πρακτικών. 

3. Η πρόταση για έξοδο από το ευρώ, ξεκομμένη από την ανάγκη για εδώ και τώρα αποδέσμευση από την ΕΕ, δεν συμβάλλει στην αντικαπιταλιστική έξοδο από την κρίση. Οριακά μπορεί να αποτελέσει την ύστατη στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης ως ανάχωμα σε κοινωνικούς αγώνες με όρο την επιβίωσή της. Σε κάθε περίπτωση κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικές και διεθνούς ανταγωνισμού συνθήκες μπορεί και να ενσωματώσει τμήματά της ως αδύναμη αλλά υπαρκτή επιλογή. Στις δυνάμεις της κοινωνίας, που βρίσκονται στο επίκεντρο της επίθεσης, δημιουργεί αυταπάτες ότι είναι δυνατόν με την έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, να σωθεί ο λαός από τα δεινά της καπιταλιστικής επίθεσης. Αποπροσανατολίζει παράλληλα από την αναγκαιότητα της κοινωνικής ρήξης και σύγκρουσης για τη διεκδίκηση της πολιτικής εξουσίας, της αντιπαράθεσης με τις μορφές εξουσίας, τους μηχανισμούς και τις κυρίαρχες οικονομικές και κοινωνικές δομές για την κατάργηση της ηγεμονίας της αστικής τάξης. Πολύ περισσότερο, όταν το κομβικό αυτό ζήτημα παραπέμπεται με λογικές κυβερνητισμού και εκλογικών αυταπατών, είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα οδηγήσει σε ήττα του μετώπου και συντριβή των δυνάμεων της εργασίας μέσα από τη διαδικασία μίας ακόμα αυταρχικότερης καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. 


4. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ως Μέτωπο οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αποτελεί κατάκτηση και ελπίδα και ως τέτοια πρέπει να περιφρουρηθεί. Το μεταβατικό πρόγραμμα των 5 σημείων, που πρώτα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρόβαλε στους εργαζόμενους και το λαό, πέρα από αδυναμίες και παραλήψεις, υιοθετήθηκε στο σύνολό του ή τμήματά του από ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αναγνώρισαν τη δυναμική του και συνέβαλε στην παραπέρα ριζοσπαστικοποίησή τους. Αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική προγραμματική πρόταση ρήξης και ανατροπής για έξοδο από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων και του λαού και είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. 


5. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η μόνη συγκροτημένη πολιτική δύναμη της ριζοσπαστικής αριστεράς, που μπορεί και πρέπει να συμβάλει, αναλαμβάνοντας η ίδια πρωτοβουλία για τη διεύρυνση του μετώπου εκείνου που θα θέσει το ζήτημα της αντικαπιταλιστικής αποδέσμευσης, ως τη μοναδική ρεαλιστική προγραμματική πρόταση ρήξης και ανατροπής για την έξοδο από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Οφείλει να ξεπεράσει αγκυλώσεις, σεχταρισμούς και περιχαρακώσεις, καθώς και ηγεμονισμούς των συνιστωσών της, που διαταράσσουν την εσωτερική της δημοκρατική λειτουργία. Διατηρώντας την αυτοτέλειά της, μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη πλατύτερων συνεργασιών, πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων, καθώς και ενωτικών κινήσεων με άλλες δυνάμεις και χώρους. Οφείλει να είναι ανοιχτή και να προκαλέσει συνεργασίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, εφόσον υπάρχει βάση προγραμματικής σύγκλισης, αλλά και σε επιμέρους συνεργασίες και συμμαχίες που μπορεί κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες (όπως σήμερα) να πάρουν το χαρακτήρα κεντρικών πολιτικών πρωτοβουλιών, όπως είναι το ζήτημα του ευρώ και της ΕΕ. 


6. Οι διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές και σχεδιασμοί συνιστωσών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν βοηθάνε, ούτε στην προώθηση της αναγκαίας μετωπικής δράσης, ούτε την ίδια την ενότητα που επικαλούνται, ούτε πολύ περισσότερο στη διεύρυνση του μετώπου και την ενδυνάμωση της κοινωνικής απεύθυνσης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι η οποιαδήποτε διεργασία δεν μπορεί να είναι αντιπαραθετική προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα μέλη της, ούτε η προβολή διαφορετικών απόψεων και θέσεων να λειτουργεί εκβιαστικά και ανυπόμονα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την δική της αυτοτελή λειτουργία και μπροστά από τη συνδιάσκεψή της μπορεί και πρέπει να συζητήσει τη μετωπική της πολιτική, την οποία και να καταλήξει.

7. Η Αριστερή Συσπείρωση θα επιδιώξει να συμβάλει με τη δράση της μέσα στα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα, ώστε να βρεθούν τα συνεκτικά πολιτικά στοιχεία, που θα ενοποιήσουν τα επιμέρους κινήματα που έχουν διαμορφωθεί. Θα επιδιώξει να συμβάλει για να συγκροτηθεί ένα πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, που από τη μια μεριά θα συγκροτεί κινητοποιήσεις και από την άλλη θα ανοίγει το δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής μέσα από την ίδια την πάλη για σωτηρία του Λαού μας! 

Αθήνα 10 Μάρτη 2013 

Αριστερή Συσπείρωση 


8 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Απόλυτο σωστές θέσεις με σεβασμό και στην αυτοτέλεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όχι να μιλάνε εξ ονόματός της.
Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η θέση που βάζει η για τη μετωπική πολιτική και τις συνεργασίες. Αν καταλαβαίνω καλά το διαχωρίζει... Ίσως μια τέτοια θέση να είναι περισσότερο ρεαλιστική για συνεργασία με Αλαβάνο κλπ.
Πάντως δεν τα χώνει τόσο χοντρά σε ΑΡΑΝ και ΑΡΑΣ, όπως κατά τη γνώμη μου χρειάζεται για τα καραγκιοζιλίκια τους για συγκρότηση μετώπου. Έχω τη γνώμη ότι τελικά οι επιλογές της ΑΡΑΝ είναι στην κατεύθυνση να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα αλλά και γιατί τελικά το έχει στο DNA της τα παραγοντίστικα και όλα αυτά. Όσο για την ΑΡΑΣ όπως το καταλαβαίνω ψάχνει χώρο να επιβιώσει πολιτικά, πράγμα που δεν το βλέπω.
Ουσία: και ΑΡΑΝ και ΑΡΑΣ οπορτουνισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Τελικά το συσπειρωσιακό ρεύμα έμεινε να εκφραστεί (και καλά το πάει) από την ΑΡΙΣ για φαντάσου... έχει πλάκα η υπόθεση.

Ανώνυμος είπε...

το θέμα είναι το αριστερό αντί ΕΕ μέτωπο να προχωρήσει παρά το τι θα κάνει το ΝΑΡ .

Όλη αυτή η εκφυλιστική πορεία έναν χρόνο τώρα για να γυρίσει με το στανιό ο χώρος στα κλασικά του ( κινηματική μαχητικότητα , πολιτική ανυπαρξία ) πρέπει να σταματήσει .

Όσον αφορά την ΑΡΙΣ είναι πολλαπλά εκτεθειμένη , βάζει πλάτη στο ΝΑΡ , να μας εξηγήσει το κείμενο στελέχους της ανάμεσα στις εκλογές στο πνεύμα της π1000 .

Το αριστερό αντί ΕΕ μέτωπο πρέπει να είναι ανοιχτό στην προοπτική της αριστερής κυβέρνησης της αριστεράς αποκλειστικά . Δηλαδή απέναντι στην γραμμή του Τσίπρα , γιατί για κάποιον λόγο , στον χώρο θεωρείται αντί ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτηση να λες να γίνει κυβέρνηση όπως το πάει ο Αλέξης .

Η αριστερά πρέπει να δώσει τον τόνο άλλης συνθήκης ζωής , στην παραγωγή την κατανάλωση και την εξουσία .

Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει μια πραγματική ανάγκη υπαγορευμένη από την καπιταλιστική οικονομική θεωρία να χωρίζει την αριστερά από τον λαό .
Που έχει δίκιο να φοβάται την " αριστερή εκδοχή της θεωρίας σοκ " , την επιδείνωση πριν την ανάπτυξη .

Ένα οργανωμένο κοινωνικό μπλοκ των εργαζομένων και της νεολαίας θα βρει τα χνάρια του κοινωνικού μετασχηματισμού στην ρήξη με τις δομές της ΖτΕ και της ΕΕ , αλλά όχι το σαμάρι πριν το γομάρι .

Όποιος λέει έξοδος από την ΕΕ με άλλη εξουσία ( ΚΚΕ , ΝΑΡ , ΑΡΙΣ ) καλά κάνει ...

Ανώνυμος είπε...

Στον ανώνυμο (15 Μαρτίου 2013 - 1:25 π.μ)
Αν γνωρίζω καλά η Αριστερή Συσπείρωση έγκαιρα τοποθετήθηκε για την πρωτοβουλία των 1000 και στο επίπεδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και δημόσια με αρθρογραφία στελεχών της που αναρτήθηκε και εδώ: (Συμπαράταξη της Αριστεράς - Ενσωμάτωση ή Ανατροπή; http://aristeriantepithesi.blogspot.com/2012/11/blog-post_25.html).

Τα περί "κείμενου στελέχους της ανάμεσα στις εκλογές στο πνεύμα της π1000" μάλλον το ονειρεύτηκες επειδή προφανώς θα το ήθελες.
Στα περί πλάτης στο ΝΑΡ δεν βγαίνει πουθενά από την ανακοίνωση στην ανάρτηση. Προφανώς για κάποιους που δεν είναι και τοποθετούν τον εαυτό τους εκτός ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή θέλουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαλυμένη και ουρά σε αστικές επιλογές η τοποθέτηση να μην άρεσε. Τι να κάνουμε ο "καθείς όπου ετάχθη"

Ψυχραιμία...

Ανώνυμος είπε...

http://aras.gr/2012-06-07-06-19-26
αφιερωμένο εξαιρετικά , καλά έκανε ο σ και το είχε βγάλει , δεν συμφωνώ σε όλα , το θέμα είναι τώρα τι λέει ?

να μην θεωρηθεί ότι διαλέγω ανάμεσα σας , θεωρώ και τις 2 πλευρές όψεις παθογένεια του μικρόκοσμου μιας στενά συνδικαλιστικής αναπαραγωγής , με τα γνωστά αποτελέσματα .

η αντιγραφή μέχρι και της ορολογίας της " αντικαπιταλιστικής αποδέσμευσης " είναι χαρακτηριστική άνευ όρων προσχώρησης στο ΝΑΡ .

μακάρι να έχει δίκιο ο πρώτος σύντροφος και να έχει ιεραρχήσει η ΑΡΑΝ την ενότητα της , που είναι κάτι που μπορεί να παλευτεί και όχι την ενότητα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχει κριθεί .

μια ζωή ήσασταν οι κατ ' εξοχήν επικριτές του αντικαπιταλιστικού βερμπαλισμού του ΜΕΡΑ και τότε το σιγοντάρεται άνευ όρων .

η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα διαλυθεί αν δεν πάψει να αναπαράγει μια εκδοχή ΚΚΕ δηλαδή μια ορισμένη θέση στο αριστερό άκρο του ΙΜΚ και μια ορισμένη έκφραση διαμαρτυρίας , μια πολιτική κοινωνικού συμβολαίου δηλαδή .

σε τελευταία ανάλυση αν αυτό το πολιτικό σχέδιο είναι σωστό πάμε να το κάνουμε με το ΚΚΕ .

ψυχραιμία ...

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζεις, ερμηνεύεις και καταλαβαίνεις ότι θέλεις!!!
Ας είναι...
Η παθογένεια βρίσκεται στις απόψεις ενσωμάτωσης στις κυρίαρχες πολιτικές του συστήματος, και μόνο εκεί. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι φορείς αυτών των απόψεων έχουν παρελθόν και είναι γνωστοί από παλιά.
Κατά συνέπεια κι εσύ κι εγώ έχουμε διαλέξει από πολύ παλιά πλευρά. Για να είμαστε και απόλυτα ειλικρινείς μεταξύ μας ξέραμε, ότι δεν είμαστε ποτέ μαζί. Άλλη γλώσσα μιλάγαμε, άλλη στρατηγική και τακτική είχαμε, άλλη κουλτούρα. Προσωπικά εγώ είχα πάντα και μια απέχθεια στον δήθεν καθωσπρεπισμό στην αριστερά και στις πρακτικές που τον συνόδευαν.

Τώρα για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση, την αντιγραφή και την άνευ όρων προσχώρηση στο ΝΑΡ, καταλαβαίνω ότι σου χρειάζονται φανταστικοί εχθροί για να σκιαμαχείς μαζί τους, να κυνηγάς μάγισσες. Όμως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αντικαπιταλιστική, το πρόγραμμά της τέτοιο είναι και για αντικαπιταλιστική έξοδο από την κρίση μιλάει. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα ή για να είμαστε και πάλι ειλικρινείς καταλαβαίνω ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κάποιους δεν ταιριάζει (δεν τους ταίριαζε από την αρχή της συγκρότησής της άλλωστε). Τι να κάνουμε? Είπαμε ο καθείς όπου ετάχθη.

Όσο για την ενότητα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που κατά τη γνώμη σου έχει κριθεί, (φαντάζομαι ότι υπονοείς εξ αιτίας της μη δικής σας συμφωνίας μαζί της και συμμετοχής σε αυτήν), είναι ένα στοίχημα και μια μάχη που θα την δίνει καθημερινά.
Όσο για την πρόβλεψη ότι θα διαλυθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αν δεν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ (πόθος) έ τότε δε με χαλάει ας .... διαλυθεί!!!
Προσωπικά δεν έχω καμιά διάθεση να μπω στα σαλόνια της καθωσπρέπει "αριστεράς", ούτε να βάλω πλάτη στην αστική τάξη για την ανασύνταξη του καπιταλισμού. Θα είμαι εδώ, στην μάχη των επαναστατικών ιδεών.
Ψυχραιμία...



Ανώνυμος είπε...

αυτοί που είναι λαθρεπιβάτες στον χώρο είναι όσοι φύγαν τυπικά από το επίσημο κομμουνιστικό κίνημα το ... 89 , χωρίς καμία βαθιά τομή ιδεολογική και τελικά πολιτική .

και όσοι αντιγράφουν συστηματικά τις χειρότερες όψεις της αστικής πολιτικής και του δήθεν τσαμπουκά , από παρέες περιφερόμενων " επαναστατών " .

και σήμερα που το ΚΚΕ έκανε copy paste την γραμμή τους , δεν ξέρουν τι να κάνουν ( για τους πρώτους αυτό ).

την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ σχολίασα που δεν ήταν ποτέ θέση της ΑΡΑΣ και σήμερα την ανακάλυψε η ΑΡΙΣ ( όχι η κανονική των γιατρών , η άλλη ) .

στο internet μπορείς να είσαι όπου θες , στην ζωή και την ταξική πάλη είναι το θέμα , να σταματήσουμε να αναπαράγουμε το θατσερικό there is no alternative .

Υπάρχει άλλος δρόμος οργάνωσης της κοινωνίας , της παραγωγής της κατανάλωσης , της εξουσίας , άλλη θέση απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τις δομές του .

Να υπάρξει και άλλη αριστερά όμως , που το κέντρο της να μην είναι τα κομματικά γραφεία , αλλά η οργάνωση του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας , το να σπάσουμε την ταξική συμμαχία του κεφαλαίου εκεί που ριζώνει , να κάνουμε την επανάσταση μαζική γλώσσα και πράξη .
Εννοείται δεν έχεις θέση ανάμεσα μας , μιας και αμφισβητείς και όλη την ιστορία του χώρου και την συγκρότηση του , έχεις κάνει τις επιλογές σου , να τις κάνει και η ριζοσπαστική αριστερά είναι το θέμα ...

Ψυχραιμία ...

Ανώνυμος είπε...

Έχει καταντήσει κουραστικό. Πες μας και το ανέκδοτο τώρα με τον Τοτό για να γελάσουμε....
Και κάτι ακόμα.
Στενοχωρήθηκα τώρα γιατί ήθελα να ρθω κοντά σας, έτσι για να μπω κι εγώ λίγο στα σαλόνια της καθωσπρέπει αριστεράς, να ευπρεπιστώ και δεν με θέλετε...

Βρε ΟΥΣΤ!!!



Ανώνυμος είπε...

πρώτα μπες στην αριστερά , και μετά διάλεξε πιο συγκεκριμένα .