Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

Γράφει ο kokkiniotis
Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε χτες (22/3) στην Αθήνα σε ένδειξη αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό.

Στη συγκέντρωση καλούσαν οργανώσεις και κινήσεις της αριστεράς: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής (ΜΑΑ), ΟΚΔΕ και ΚΚΕ (μ-λ).
Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια γύρω στις 7.30’ και ακολουθώντας τη διαδρομή Σταδίου-Σύνταγμα –Όθωνος – Αμαλίας –Βασ. Σοφίας κατευθύνθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι διαδηλωτές παρέμειναν αρκετή ώρα εκεί φωνάζοντας συνθήματα μπροστά στα ΜΑΤ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα Προπύλαια όπου και διαλύθηκαν.
Μερικά πλάνα από την πορεία και μια γεύση από τα συνθήματα μπορείτε να δείτε στα βίντεο που παραθέτουμε. Το πρώτο δίνει μια εικόνα της πορείας ενώ το δεύτερο παρουσιάζει μερικά συνθήματα που ακούστηκαν έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Βασικά συνθήματα που φωνάχτηκαν ήταν:

«Ελλάδα – Κύπρος, έξω απ’ την ΕΕ, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ», «Εμπρός λαέ, έξω απ’ την ΕΕ», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Ευρώπη των μνημόνιων και του ρατσισμού, αυτό είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού», «Ούτε ΔΝΤ, ούτε και ΕΕ, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ», «Έξω η Ελλάδα από την ευρωζώνη», «Η ΕΕ δεν είναι το σπίτι των λαών, είναι το σφαγείο των πολυεθνικών», «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός παντού, να διώξουμε κυβέρνηση ΕΕ και ΔΝΤ» κ. ά.



Όσο είναι αλήθεια ότι θα μπορούσε πράγματι η σημερινή κινητοποίηση να είναι μαζικότερη, άλλο τόσο ισχύει ότι είχε τους συμβολισμούς και τη σημασία της καθώς οι αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτών κατέγραψαν με την παρουσία τους ευρύτερες διαθέσεις του κόσμου της εργασίας.

Έστειλαν μήνυμα αντίστασης και αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό που δοκιμάζεται και αυτός –και θα δοκιμαστεί περισσότερο στο μέλλον όπως δείχνουν τα πράγματα, όπως δοκιμάζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κόσμος της εργασίας στον οποίο το κεφάλαιο επιχειρεί να φορτώσει την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Ενός συστήματος που καθώς «τελειώνουν τα ψωμιά του», δείχνει όλο και πιο ξεκάθαρα το αποκρουστικό του πρόσωπο και γι’ αυτό το επόμενο διάστημα πρέπει να μας βρει όλους στους δρόμους της αντίστασης και του αγώνα.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη όπου η συγκέντρωση έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου και η πορεία περνώντας μέσα από κεντρικούς δρόμους κατέληξε στο προξενείο της Κύπρου στη Λεωφόρο Νίκης.





Πηγή:Βαθύ Κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια :