Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Υποσιτισμός μαθητών; Ρε άει στο διάολο!

Του Δημήτρη Μητρόπουλου.
Προχθές η επιστολή από την διευθύντρια στα Τρίκαλα όπου κάνει λόγο για υποσιτισμό.

Χθες ο μαθητής δημοτικού στην Πάτρα που λιποθύμησε καθώς, όπως βεβαίωσαν οι γιατροί, είχε να φάει δύο μέρες.

Όσοι είναι μέσα στα σχολεία θα έχουν προσέξει κάποιους μαθητές που δεν επισκέπτονται ποτέ το κυλικείο. Άλλοι κουβαλάνε κάτι από το σπίτι, άλλοι κάνουν υπομονή μέχρι το σχόλασμα.


Σε μια χώρα με 30% ανεργία, σε μια χώρα που έχει υποστεί το μνημονιακό σοκ, η είδηση δεν είναι υπερβολή. Σε μια χώρα όπου οικογένειες που πριν 3-4 χρόνια είχαν κάποιο εισόδημα, αλλά σήμερα έχουν πτωχεύσει κυριολεκτικά, είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε φαινόμενα υποσιτισμού στα σχολεία. Σύμφωνα όμως με την διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας "δεν της έχει έρθει ποτέ γραπτή αναφορά" και σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας κάνει ότι μπορεί αφού έχει υιοθετήσει ένα πρόγραμμα σίτισης από το 2012 για 18 σχολεία (!) στην Αττική. Άλλοι πάλι κρύβονται από τις αγαθοεργίες του Λάτση, του Αλαφούζου και του Νιάρχου οι οποίοι κάνουν "δωρεές" μικρογεύματα σε περίπου 100 σχολεία. Οι συνυπεύθυνοι της φτώχειας και της εξαθλίωσης του λαού, προσφέρουν ασπιρίνες για το καρκίνωμα της πείνας! Η υποκρισία από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο περισσεύει!

Να μην συνηθίσουμε! Να μην αποκτηνωθούμε-να ξεσηκωθούμε!


Οι προσπάθειες που γίνονται από ομάδες αλληλεγγύης, την εκκλησία, του εκπαιδευτικούς είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ειδικά σε περιοχές όπως στη Β’ Πειραιά ή στην Δυτική Αθήνα όπου η κατάσταση είναι δραματική. Ένα κρατικό – εθνικό πρόγραμμα σχολικού γεύματος είναι αναγκαίο τώρα.
Για τους λάτρεις του εφικτού, η απλή αριθμητική δείχνει ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και εφικτό:

Σε πρόσφατη έρευνα της Ομάδας Ανάλυσης της Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπολογίστηκε ότι η χρηματοδότηση ενός προγράμματος "Σχολικά Γεύματα" σημαίνει πρακτικά ότι η παροχή σχολικών γευμάτων στα δημοτικά θα κοστίζει ετησίως 400 εκατ. Ευρώ, ενώ η επέκταση του προγράμματος σε γυμνάσια και λύκεια, δηλαδή σε περίπου 650.000 μαθητές επιπλέον, ανεβάζει το ποσό αυτό στα 750 εκατ. ευρώ.

Το 1% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκαν το 2011 για τοκοχρεωλύσια.

Το 10% των εσόδων που χάνει το κράτος από τις 57 φοροαπαλλαγές προς τους εφοπλιστές, που κατά τ’ άλλα εμφανίζονται σε μερικά σχολεία σαν ευεργέτες.

Το ίδιο ποσό που θα έπαιρνε το ελληνικό κράτος από άλλον γνωστό εφοπλιστή, αν δεν του χάριζε τα χαράτσια των 120 ακινήτων του.

Τα 3/4 απ’ όσα κέρδισε η ΕΚΤ και το 1/10 απ’ όσα κέρδισαν οι 17 κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, από αγορά ελληνικών ομολόγων το 2012 με βάση το πρώτο της πρόγραμμα εξαγοράς, την ίδια περίοδο δηλαδή που πάσχιζε να μας σώσει από την χρεοκοπία.

Ο κατάλογος δυστυχώς είναι μακρύς. Δεν είναι ότι έχουμε ένα σάπιο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Δεν είναι ότι οι κυριάρχοι πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι γλεντάνε πάνω στην εξαθλίωση ενός λαού. Δεν είναι ότι μας κυβερνούν οι χαρτογιακάδες της ΕΚΤ, της ΕΕ και οι εκπρόσωποι των τραπεζών. Είναι ότι δεν θα σταματήσουν πουθενά, θέλουν να τα πάρουν όλα! Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει λιπόθυμα παιδιά στα σχολεία.

Αυτοί εξουσιάζουν και συμπεριφέρονται σαν κτήνη.

Εμείς πρέπει να αντισταθούμε στην αποκτήνωση.

Κρατικό κονδύλι για σχολικά γεύματα τώρα. Όχι στις αγαθοεργίες εφοπλιστών και του ένοχου μεγαλοεπιχειρηματικού κόσμου.
Οι Δήμοι να κινητοποιηθούν, να διεκδικήσουν, να αναλάβουν ευθύνες. Να σταματήσει η αδράνεια ΟΛΜΕ – ΔΟΕ. Μέτωπο με τους γονείς για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :