Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: 48ωρη απεργία 6 και 7 Νοεμβρίου

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ σε έκτακτη συνεδρίασή της, αξιολογώντας τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό και τα νέα βάρβαρα αντεργατικά, αντικοινωνικά και αναποτελεσματικά μέτρα που προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή, αποφάσισε τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ως εξής:

1. 48ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΡΙΤΗ και ΤΕΤΑΡΤΗ 6 και 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012.

2. Απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων την Τρίτη 6/11 και ώρα 11:00 στο Πεδίο του Άρεως.

3. Απεργιακό συλλαλητήριο των συνδικάτων την Τετάρτη 7/11 και ώρα 17:00 στο Σύνταγμα.

Η χούντα στον τύπο μας αφορά όλους.

 Του Θέμη Τζήμα

Έχουμε και λέμε: ένα ξένο μέσο φιλοξενεί καταγγελίες για βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, χωρίς να έχει ζητήσει τη διενέργεια ΕΔΕ ως ώφειλε και χωρίς να έχει ζητήσει την παρέμβαση της δικαιοσύνης όπως έπρεπε να κάνει, βγαίνει στη Βουλή και απαξιώνει τις καταγγελίες. Αποφαίνεται μόνος του ότι ουδέποτε έλαβαν χώρα οι βασανισμοί και εγκαλεί όσους ζητούν διερεύνηση του ζητήματος.

Λίγες ημέρες αργότερα η ιατροδικαστική έκθεση τον ξεμπροστιάζει, τόσο τον ίδιο, όσο και τα χουντικά στεγανά βασανιστών, στην αστυνομία. Η έκθεση αποφαίνεται ότι τα βασανιστήρια όντως έλαβαν χώρα. Τα εγχώρια ΜΜΕ θάβουν το θέμα, όπως το είχαν θάψει και στην αρχή. Ο υπουργός αισθανόμενος ασφάλεια από τη μιντιακή ομερτά δε ζητά συγγνώμη, δεν παραιτείται, δε ζητά καν να ξεκινήσει άμεση διερεύνηση σχετικά με το τι συμβαίνει κάτω από τη μύτη του- αν όντως είναι τόσο “αθώος”. Η κυβέρνηση το ίδιο. Ο πρωθυπουργός εκστομίζει λόγους περί “άκρων”, δημοκρατίας και πατριωτισμού, ενόσω ανέχεται- στην καλύτερη περίπτωση- το χουντικό άκρο βασανιστών να θεριεύει μέσα στο κράτος.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Αριστερή Συσπείρωση: Διακήρυξη της νέας οργάνωσης


Αριστερή Συσπείρωση

Διακήρυξη 

Η Αριστερή Συσπείρωση αποτελεί μία νέα πολιτική οργάνωση του χώρου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Συγκροτήθηκε μετά τη μαζική αποχώρηση της πλειοψηφίας μελών της ΑΡΑΣ και προέρχεται από το ρεύμα και την πολιτικοποίηση των κοινωνικών κινημάτων των τελευταίων 15 ετών με προσδιορισμό στο Συσπειρωσιακό αντισυνδιαχειριστικό μοντέλο και τη συγκρότηση αριστερών συσπειρωσιακών κοινωνικο-πολιτικών σχημάτων στους κοινωνικούς χώρους.

Συγκροτείται στη βάση των αρχών του επαναστατικού μαρξισμού, στις θεωρητικές επεξεργασίες των Μαρξ και Ένγκελς, στις λενινιστικές αρχές. Στη συμβολή των κομμουνιστικών ρευμάτων του 2ου μισού του εικοστού αιώνα, για το ρόλο της εργατικής τάξης και του κόμματος, τη συγκρότηση και ηγεμονία των παραγωγικών σχέσεων πάνω στις παραγωγικές δυνάμεις, τον ειδικό ρόλο του πολιτικού επιπέδου και το ρόλο της ιδεολογίας. Στην κριτική απέναντι στο ρεφορμισμό, τις στρεβλώσεις και την τελική ήττα του ιστορικού κομμουνιστικού κινήματος, στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού.

Οι λίστες αποτελούν το άλλοθι της δημοκρατίας των ληστών

Του Χρήστου Επαμ. Κυργιάκη
Σημάδι των καιρών χωρίς αμφιβολία.

Μαζί με το παραμύθι της δημόσιας διαβούλευσης εμφανίστηκε και η μόδα της λίστας και το γλυκό ήρθε κι έδεσε με το νούμερο τηλεφώνου για τις καταγγελίες πολιτών οι οποίες αφορούν άλλους πολίτες που φοροδιαφεύγουν.

Μέχρι και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προκηρύχτηκε δημόσια διαβούλευση. Συμμετείχαν 6 από τις 150 χιλιάδες των εκπαιδευτικών. Αν αυτοί που το σκέφτηκαν πίστευαν στη δημόσια διαβούλευση θα έπρεπε, με την ουρά στα σκέλια, να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια για αξιολόγηση. Αντί γι΄αυτό προχωρούν την αξιολόγηση ξεκινώντας από τα πειραματικά σχολεία. Δηλαδή, πάνε να εφαρμόσουν ένα μέτρο που αφορά τη ζωή των εκπαιδευτικών τη στιγμή που εκείνοι δήλωσαν καθολική άρνηση. Επιλέγουν τη μετωπική σύγκρουση αποδεικνύοντας το πώς εννοούν τη δημοκρατία.
Αναφορικά με τις λίστες έχουμε χάσει το μπούσουλα.

Από την Βαϊμάρη στον Χίτλερ

Του Πέτρου-Ιωσήφ Στανγκανέλλη

Σύμφωνα με τους διαπρύσιους κήρυκες της ισχύουσας κατάστασης πραγμάτων, πρέπει, πάση θυσία, να αποτρέψουμε τον κίνδυνο μιας «νέας Βαϊμάρης». 
Πέρα από την πραγματικά απωθούμενη, κοινή, δομική αναφορά μεταξύ του τότε και του σήμερα, δηλαδή τον αυταρχικό χαρακτήρα του καπιταλισμού, την αγριότητα μιας άνευ όρων καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την απροκάλυπτη και ανεξέλεγκτη ενίσχυση των κατασταλτικών μορφών άσκησης εξουσίας, τα ίδια τα γεγονότα δεν "ταιριάζουν". 
Εκεί που τα "μαντρόσκυλα" της ισχύουσας ιδεολογίας μιλούν για μια σύγκρουση μεταξύ δύο άκρων, στην περίπτωση της βραχύβιας Δημοκρατίας της Βαϊμάρης βρίσκουμε κάτι άλλο. Ας παραθέσουμε, λοιπόν κάποιες "λεπτομέρειες", εν είδη υπενθύμισης...

Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης γεννήθηκε αδύναμη. Σημαδεμένη εξαρχής από τον ανταγωνισμό μεταξύ του σοσιαλδημοκρατικού και του κομμουνιστικού κόμματος, δηλαδή, με άλλα λόγια, από τη διάκριση μεταξύ μεταρρύθμισης και επανάστασης. Σημαδεμένη από την ιδιότυπη διεθνή συγκυρία, από τους επαχθείς όρους της Συνθήκης των Βερσαλλιών, δηλαδή από τις επανορθώσεις που έπρεπε να πληρώσει η Γερμανία για την ήττα της στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο των ανοιχτών λογαριασμών με την ιστορία

Του Παναγιώτη Μαυροειδή
‘’Λαός που δε μαθαίνει από την ιστορία του
είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει.’’

Το σημείωμα αυτό δεν διεκδικεί ούτε στο ελάχιστο να αποτελέσει ένα κείμενο πάνω στην ιστορία στηριγμένο σε επιστημονική μεθοδολογία και έρευνα. 

Βρισκόμαστε όμως σήμερα να γιορτάζουμε την επέτειο της έναρξης της επίθεσης της φασιστικής Ιταλίας στην Ελλάδα. Ζούμε επίσης σε στιγμές τριπλής οικονομικής και πολιτικής κατοχής από Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ και ελληνική ολιγαρχία.

Τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα της κοινωνικής πλειονότητας κηρύσσοντα παράνομα, με την τρικομματική κυβέρνηση της αθλιότητας στο ρόλο του ντελάλη των θανατικών αποφάσεων της τρόικα.

Με τον Δένδια να δηλώνει ‘’αν η αστυνομία κάνει τη δουλειά της, η Χρυσή Αυγή, δε θα χρειάζεται’’…. Μια δήλωση που λέει πολλά. Κυρίως αποκαλύπτει, πως τα διαφορετικά όπλα και δρόμοι, οι διαφορετικοί ρόλοι κράτους και παρακράτους, οι διαφορετικές όψεις του φασισμού της γραβάτας και της μπλούζας, ενοποιούνται τελικά στον κοινό σκοπό και στόχο: Ενάντια στο λαό και την προοπτική επαναστατικής εξέγερσης του για ανατροπή της σύγχρονης χούντας και κατοχής. Δεν είναι ένα έργο καινούργιο.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ο πανικός της γραφειοκρατίας & η στάση των “ταξικών” συνδικαλιστών.


Γενικό Συμβούλιο ΑΔΕΔΥ: Ο πανικός της γραφειοκρατίας & η στάση των “ταξικών” συνδικαλιστών. Ένας κατήφορος χωρίς τέλος…

Όσα συνέβησαν στις 25/10 στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ μας αφορούν όλους και όλες!


Σε μια συγκυρία με ανοιχτή κυβερνητική αστάθεια, η οποία –παρά τους θεατρινισμούς– στην πραγματικότητα αποδεικνύει και το φόβο που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τη λαϊκή οργή και την αντίσταση των εργαζόμενων, θα περίμενε κανείς το συνδικαλιστικό κίνημα να βγει μπροστά, ακριβώς αυτή τη στιγμή, και να καλέσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις για να τη μετατρέψει σε πραγματική πολιτική κρίση. Τώρα είναι η ώρα για να δώσουμε αγώνες όχι απλώς αποφασιστικούς αλλά νικηφόρους, για να απαλλαγούμε από αυτή την κυβέρνηση, την Τρόικα, την ΕΕ και το ΔΝΤ και την πολιτική τους.

Αντ’ αυτού, η εισήγηση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ ήταν «μία από τα ίδια», με μια γενική 24ωρη απεργία στις 9 Νοέμβρη, πολύμορφες δράσεις, συναυλία και άλλη μία απεργία την ημέρα πανευρωπαίκής δράσης στις 14 Νοέμβρη (δηλαδή μετά την ψήφιση των μέτρων). Για άλλη μια φορά πρότειναν κινητοποιήσεις που δεν εντάσσονται σε κανένα σχέδιο ανατροπής των μέτρων και όχι απλώς πολιτικής διαμαρτυρίας.

Συνελήφθη ο Κώστας Βαξεβάνης για τη λίστα Λαγκάρντ

Συνελήφθη το πρωί της Κυριακής ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης ύστερα από εντολή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων λόγω της δημοσίευση της «λίστας Λαγκαρντ» στο περιοδικό HotDoc. Ο Κώστας βαξεβάνης οδηγείτε στην ΓΑΔΑ και αμέσως μετά θα τον οδηγήσουν στο γραφείο του Εισαγγελέα Υπηρεσίας. Νωρίτερα ο δημοσιογράφος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του είχε ανακοινώσει πως θα προσέλθει μόνος του στην Εισαγγελία προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις «για την παραθεσμική και μη νόμιμη συμπεριφορά» των εισαγγελικών αρχών. «Αναζητούν εμένα αντί για την αλήθεια», τονίζει ο Κώστας Βαξεβάνης.
.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε την ώρα που έδινε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». «Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τώρα. Με συλλαμβάνουν. Διαδώστε» γράφει πριν από λίγο στο προσωπικό του λογαριασμό ο Κώστας Βαξεβάνης.

Διαβάστε τη συνέχεια και τις πρώτες αντιδράσεις

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η σχέση Χρυσής Αυγής – ΕΛΑΣ στη Guardian στα ελληνικά!

Ένα ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου για τη σχέση της Χρυσής Αυγής με την ΕΛ.ΑΣ. φιλοξενεί η διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Στο ντοκιμαντέρ, που έχει αναρτηθεί σε δύο ξεχωριστές σελίδες: μία στα ελληνικά και μία στα αγγλικά, ανώτατος αξιωματικός δηλώνει ανοιχτά πως η Χρυσή Αυγή έχει παρεισφρύσει στην Eλληνική Aστυνομία.

Ο ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, που μιλά υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, υποστηρίζει ότι το κράτος ήταν απόλυτα ενήμερο και γνώριζε εδώ και χρόνια για τις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Τα «άκρα» και το «κέντρο»

Του Δημήτρη Μπελαντή

Η συζήτηση για τα «άκρα» του πολιτικού φάσματος έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό με πρωτοβουλία σημαντικών κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας.
Σύμφωνα με αυτόν τον «λόγο», υπάρχει μια θεμελιώδης διάκριση ανάμεσα στο «συνταγματικό» πολιτικό φάσμα, το οποίο πολιτεύεται με κανόνα την «ηπιότητα», το νόμο, το κοινοβούλιο και τον ειρηνικό διάλογο, και στα (δυο) πολιτικά άκρα (όπου εντάσσει την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και την αναρχία από τη μια πλευρά, και την «Χρυσή» Αυγή από την άλλη). Τα άκρα εγγενώς έχουν σχέση με την βία, την οποία αναπαράγουν συνεχώς, τόσο ως υλική βία, όσο και μέσα από λόγους πολιτικά οξείς, δηλώσεις που σπέρνουν την κοινωνική αναταραχή. Τα άκρα, ακόμη και αν τυπικά κινούνται εντός του δημοκρατικού πολιτεύματος, επιδιώκουν την υπονόμευσή του και τελικά την ανατροπή του. Αυτό το προωθούν αμφισβητώντας ιδεολογικά αλλά και έμπρακτα τη συνταγματική νομιμότητα.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Διήμερο εκδηλώσεων 27-28 Οκτωβρίου

ΚΡΙΣΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Σάββατο 27/10, 4.00 -9.30 μ.μ.

Κυριακή 28/10, 3.00-8.30 μ.μ.
Περιστέρι-αίθουσα ΚΥΒΕ
 (Ε.Μακαρίου 1-Μετρό:Αγ. Αντώνιος)


Διαβάστε το αναλυτικό το πρόγραμμα των εκδηλώσεων





Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΕ διατάζει … ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά!

Του Γ. Δελαστίκ
Ανατριχιαστική από πολιτική σκοπιά, αλλά ταυτόχρονα αποκαλυπτική για το πόσο έχει προχωρήσει η «αποικιοποίηση» της χώρας μας από την ΕΕ λόγω της εθελόδουλης πολιτικής της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη ήταν ανταπόκριση του Έθνους της Κυριακής από τις Βρυξέλλες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Οι πιέσεις θα κλιμακωθούν με την απαίτηση των κοινοτικών αξιωματούχων για ανασχηματισμό (!) αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων με την ενεργό συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο νέο κυβερνητικό σχήμα… Το αίτημα αυτό προβάλλει πλέον το Εurogroup», σημείωνε ο Έλληνας ανταποκριτής και συνέχιζε: «Οι Βρυξέλλες δηλώνουν πεπεισμένες ότι… οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης θα πρέπει να αναλάβουν ρόλους αντιπροέδρων στην κυβέρνηση»!

Δεν πιστεύει στα μάτια του κανείς. Ούτε οι πιο άσπονδοι εχθροί της ΕΕ στη χώρα μας δεν φαντάζονταν ποτέ ότι οι Ευρωπαίοι επικυρίαρχοι θα αποκτούσαν τόσο θράσος, ώστε να υπαγορεύουν ακόμη και τη… σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης των «γερμανοτσολιάδων» συνεργατών τους!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ:Να κάνουμε τις παρελάσεις Αντιμνημονιακά-Αντιφασιστικά

27-28 Οκτώβρη : Να κάνουμε τις παρελάσεις Αντιμνημονιακά-Αντιφασιστικά Συλλαλητήρια

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΛΑΟΥ


- ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ ΝΔ / ΠΑΣΟΚ / ΔΗΜΑΡ.
- ΕΞΩ Η ΤΡΟΙΚΑ / ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΥΡΩ / ΕΕ
- ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Ο λαός δεν ξεχνά. Στις κρίσιμες καμπές της ζωής και της ιστορίας μας αντλούμε δυνάμεις και αυτοπεποίθηση απ’ τις μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις μας.

Ανάμεσα στις παραδόσεις αυτές ξεχωρίζει το μεγαλείο του κινήματος της Αντίστασης των λαών, της πάλης για ελευθερία απέναντι στην φασιστική πανούκλα. Απέναντι στο πισωγύρισμα της ιστορίας, στα «μεσάνυχτα του αιώνα», το Ολοκαύτωμα, την εξόντωση κάθε φωνής που αντιστέκεται, την κτηνωδία. Τότε που ο ελληνικός λαός με τον ξεσηκωμό του όρθωνε το δικό του «ΟΧΙ» ενάντια στη φασιστική εισβολή και τους δοσίλογους της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

To ''Σχέδιο Β'' , το Σχέδιο Α και το Σχέδιο ''Στρίβειν δια του αρραβώνος''

Γράφει ο Κούτελος.
Δημοσιεύτηκε στην Αυγή της Κυριακής ένα ενδιαφέρον άρθρο που το υπογράφει ο "Μέτωπος" με τίτλο "Υπάρχει Σχέδιο Β χωρίς Σχέδιο Α;".
Το ενδιαφέρον του άρθρου, πέραν της περιπαικτικής υπογραφής, βρίσκεται στη θέση του αρθρογράφου ότι το Σχέδιο Β του Αλαβάνου θα ήταν συζητήσιμο, ίσως και αποδεκτό, αν υπήρχε Σχέδιο Α που είναι η κατάληψη της εξουσίας από μια κυβέρνηση αριστεράς.

Αυτή θέση συνιστά ομολογουμένως μια πρωτότυπη τοποθέτηση της Αυγής και ίσως και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι στο ίδιο φύλλο της Αυγής δημοσιεύθηκε άρθρο του Γ.Μηλιού, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, το Σχέδιο Β χαρακτηρίζεται σαν "εθνική αναδίπλωση", "εθνικιστική - αστική στρατηγική", και μάλιστα ακόμα και στο ενδεχόμενο σεισμών και καταποντισμών, ο Γ.Μ. διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ "δεν περιλαμβάνει κανένα όραμα εθνικής περιχαράκωσης".

Συγνώμη, Όλγα!

Του Κώστα Βαξεβάνη

Αγαπητή Όλγα,

Πήραμε την αγωγή με την οποία ζητάς από ένα περιοδικό έρευνας, όπως το δικό μας, να σου καταβάλει 3 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για όσα γράψαμε. 
Δεν μου έκανε καμιά εντύπωση η αξίωσή σου. Χρησιμοποιώντας τον νόμο του φίλου σου Βενιζέλου (έναν ακόμα από αυτούς που έχει κάνει και κοσμούν το άθλιο τοπίο του σημερινού πολιτικού συστήματος), δεν υπερασπίζεσαι την «τιμή και την υπόληψή σου» κάνοντας μήνυση ή ζητώντας έστω ένα συμβολικό ποσό το οποίο θα πήγαινε σε φιλανθρωπίες, (πράγμα που συνηθίζουν να κάνουν κυρίες όπως εσύ) αλλά ζητάς την εξόντωση ενός ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης.

Όσο δεν χρεοκοπεί το κράτος, χρεοκοπεί ο λαός

Του Χρίστου Κατσούλα.
Όταν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “η χρεοκοπία είναι όπλο των φτωχών”, οι υπερασπιστές του μνημονίου βγήκαν από τα ρούχα τους. 
Μα είναι δυνατόν να αμφισβητείται το ιερό και όσιο όριο που είναι η εξυπηρέτηση των δανειστών με κάθε κόστος; Στην αγανάκτηση συμμετείχε και το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται εντός αστικής νομιμότητας και θεωρεί ότι η μονομερής παύση πληρωμών είναι δείγμα αριστερίστικου μπαταχτσηδισμού.
Όταν οι οικονομολόγοι στα τέλη του 2009 μίλησαν για την ανάγκη αθέτησης πληρωμών του χρέους ως μόνη λύση στη διαφαινόμενη χρεοκοπία, η αριστερά περί άλλων τύρβαζε. Το ΚΚΕ το θεώρησε αστικό αίτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για παραμύθι χωρίς δράκο, η Ανταρσύα υποστήριζε ότι τέτοια μεταβατικά αιτήματα χωρίς αυθεντικό αντικαπιταλισμό, μπορεί να τα υλοποιήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου
.

Ο Γ. Μαρίνος, το ΒΗΜΑ και ο Ριζοσπάστης

Από τον Εργατικό Αγώνα

Την Κυριακή 21-10-2012 δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη τρισέλιδο άρθρου του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Ορισμένα ζητήματα στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος μέσα από την πείρα του ΚΚΕ». Την επομένη, Δευτέρα 22 του μηνός στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος δημοσιεύτηκε ανυπόγραφο θέμα με τίτλο«Παρουσιάστηκε το νέο ιδεολογικό μανιφέστο του ΚΚΕ-Από τον Γ. Μαρίνο και δημοσιεύθηκε στον Ριζοσπάστη της Κυριακής». Το δημοσίευμα του Βήματος έγραφε τα εξής:

«Τρισέλιδο άρθρο του κ. Γιώργου Μαρίνου, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, δημοσιεύτηκε χθες στον Ριζοσπάστη της Κυριακής. Το άρθρο αυτό, του κατά πολλούς επικρατέστερου να αναλάβει τη θέση της γενικής γραμματέας του κόμματος κυρίας Αλέκας Παπαρήγα, διαπραγματεύεται ζητήματα στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος και αναφέρεται «στη στρατηγική των κομμουνιστικών κομμάτων, στην πολιτική των συμμαχιών και στην αναβάθμιση της ιδεολογικής - πολιτικής συζήτησης στα ζητήματα όπου σημειώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες». Τονίζει μάλιστα ότι «πρέπει να δοκιμάζονται οι διαφορετικές θέσεις του κόμματος, με βάση την πραγματικότητα που ζούμε, τις μαρξιστικές - λενινιστικές αρχές, την πείρα του κομουνιστικού, εργατικού κινήματος».

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ενωμένη δεξιά, χρυσαυγίτικος μπαμπούλας και ευνουχισμένη αριστερά

Του Θ.Τζήμα
Ο δημόσιος λόγος των τελευταίων ημερών έχει εισέλθει εκ νέου στην ίδια κοινότοπη επικοινωνιακή φούσκα στην οποία κινείται μετά από κάθε σύνοδο κορυφής και πριν από καθε νέο πακέτο μέτρων: αδιέξοδα μέτρα για το λαό και ανέξοδη συμπάθεια από τους έξω, ενώ η ευρωπαϊκή κρίση μένει αναπάντητη και βαθαίνει.

Η κοινωνία ετοιμάζεται για το πιο σκληρό μνημονιακό πακέτο μέτρων- μέχρι το επόμενο- και το μόνο που εισπράττει είναι αδιάφορες επί της ουσίας δηλώσεις ψεύτικης συμπόνοιας. Παράλληλα, η Ευρωζώνη δεν προσφέρει καμιά προοπτική εξόδου από την κρίση μέχρι σήμερα για τους λαούς της, ενώ μάλιστα στην τελευταία σύνοδο κορυφής έκανε βήματα προς τα πίσω σε σχέση με την προηγούμενη σύνοδο.

ΤΑ ΡΕΣΤΑ

Του Χ. Γεωργούλα
Η α­στι­κή τά­ξη πά­ει στο φο­ρο­λο­γι­κό πα­ρά­δει­σο

Eνα α­πό τα βα­σι­κά ε­πι­χει­ρή­μα­τα των α­πο­λο­γη­τών της α­συ­δο­σίας του κε­φα­λαίου, εί­ναι ό­τι σε πε­ριό­δους κρί­σης εί­ναι μά­ταιο να ε­πι­διώ­κεις αύ­ξη­ση των δη­μο­σίων ε­σό­δων μέ­σω της φο­ρο­λό­γη­σης των κερ­δών, για­τί κέρ­δη δεν υ­πάρ­χουν. Βρά­ζου­με ό­λοι στο ί­διο κα­ζά­νι της ύ­φε­σης, εί­ναι το συ­νη­θι­σμέ­νο ε­πι­μύ­θιο.

Όσο πα­ρά­δο­ξο κι αν φα­νεί, ό­μως, οι α­ριθ­μοί έ­χουν πο­λύ δια­φο­ρε­τι­κή γνώ­μη ε­π’ αυ­τού. 
Πο­λύ πρό­σφα­τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία κα­τα­γρά­φουν ση­μα­ντι­κό­τα­τη αύ­ξη­ση της κερ­δο­φο­ρίας 500 με­γά­λων ε­μπο­ρι­κών και 500 με­γά­λων βιο­μη­χα­νι­κών ε­πι­χει­ρή­σεων στην Ελλά­δα.

Καλώς ήλθατε στο «Hotel Αρμονία»

Tου Πέτρου-Ιωσήφ Στανγκανέλλη
Ένα κομμάτι μέλλοντος

Η «κινεζοποίηση» των ευρωπαίων εργατών δεν είναι μόνο μια εικόνα από το μέλλον, μια απειλή που επικρέμεται, μια τάση την οποία το εργατικό κίνημα θα προσπαθήσει, κάποτε, να ανατρέψει. 

Αλλού, εκτός του ελληνικού μικρόκοσμου, έχει ήδη συντελεστεί. Σε τόπους όχι και τόσο μακρινούς· άλλωστε, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, οι αποστάσεις μετράνε πια διαφορετικά. Όταν το κεφάλαιο μετακινείται σε κλάσματα δευτερολέπτου, η διακίνηση των εμπορευμάτων είναι το πρώτιστο στοιχείο που δίνει περιεχόμενο στην τρέχουσα έννοια της ταχύτητας. Η μεταβολή των εργασιακών σχέσεων ακολουθεί αμέσως μετά.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

«O Mόνος δρόμος είναι ο δεύτερος δρόμος »

Του Αλέκου Αλαβάνου (στο Βήμα 21.10.2012)

Πρώτο, αφού ευχαριστήσω για την φιλοξενία, να πω ότι καλύτερα ίσως το ερώτημα, αντί «υπάρχει άλλο δρόμος;» να ήταν «υπάρχει δρόμος;». Γιατί τώρα δεν είμαστε σε δρόμο. Όπως στις ταινίες του Χίτσκοκ είμαστε σε γκρεμό. Εκεί μας έχουν οδηγήσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Δεν χρειάζεται ανάλυση. Το βιώνει με τον πιο βαρύ τρόπο η κοινωνία μας.

Δεύτερο, η εναλλακτική λύση που προτείνεται μέσα στο κοινοβουλευτικό σύστημα από την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δηλαδή να μείνουμε στο ευρώ αλλά να φύγουμε από το μνημόνιο είναι «δρόμος που δεν μπορεί να υπάρξει».

Συγκρούσεις, τραυματισμοί και συλλήψεις στην πορεία ενάντια στα μεταλλεία Χρυσού

Άγριες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, τραυματισμένοι διαδηλωτές και πολλές συλλήψεις και προσαγωγές στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία που πραγματοποιούν από το πρωί οι επιτροπές αγώνα ενάντια στα μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική και παρά την αντίθετη γνώμη του Αστυνομικού Διευθυντή.

 Εντυπωσιακή υπήρξε η συγκέντρωση των κατοίκων, οι οποίοι κάνουν λόγο για δολοφονική επίθεση των δυνάμεων της Αστυνομίας

Οσο μένει η χώρα στο ευρώ ισοπεδώνεται

Του Λεφτέρη Σοφού
Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Το είπε καθαρά ο Π. Στάινμπρουκ, υποψήφιος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την καγκελαρία, στη γερμανική Βουλή: Η ξαφνική αγάπη για την Ελλάδα, η έκφραση της βούλησης να μείνει στην Ευρωζώνη εκ μέρους της Α. Μέρκελ και λοιπών έχει πολύ απτούς λόγους: την κινεζική απειλή για τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

Οι Κινέζοι λένε στη Μέρκελ “τακτοποίησε τα του οίκου σου, αν θέλεις να δεις κινεζικό χρήμα”. Γι' αυτό τα μάζεψε η Μέρκελ και ήρθε απογευματινή επίσκεψη στην Αθήνα. Γι' αυτό ο Β. Σόιμπλε δήλωσε στη Σιγκαπούρη “δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει”. Όχι βέβαια ότι ο Στάινμπρουκ είναι καλύτερος... Απλώς, ο άνθρωπος θέλει να γίνει καγκελάριος και κάνει “αντιπολίτευση”.

Ενημέρωση για τους επιβάτες του ESTELLE


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2012 – 03:10 

Όπως είναι γνωστό, σήμερα μεταξύ 11:30 και 12:00 το πρωί στα διεθνή ύδατα 35 ν.μ. από τις ακτές της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε με πολεμική επιχείρηση το ιστιοφόρο ESTELLE και συνέλαβε πλήρωμα και επιβάτες. Από εκείνη την ώρα το ESTELLE, κυβερνώμενο από Ισραηλινούς στρατιωτικούς, οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ασντόντ, στο οποίο κατέπλευσε στις 22:46 όπως έδειξε το AIS του πλοίου. Από την ώρα της κατάληψης μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ κανένα νέο για την τύχη των επιβατών του.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Τέλος εποχής για την ΑΡΑΣ - Σε ανασυγκρότηση η Συσπειρωσιακή Αριστερά

· Κείμενο αποχώρησης από την ΑΡ.Α.Σ.
·Ανασυγκρότηση του ριζοσπαστικού ρεύματος της συσπειρωσιακής Αριστεράς
·Σταθερές οι πολιτικές επιλογές και θέσεις για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ενότητα και κοινή δράση της Αριστεράς.
·Παραμένει ως στρατιγηκή επιλογή η συσπείρωση της ριζοσπαστικής αριστεράς



Με κείμενο αποχώρησης από την ΑΡΑΣ, που υπογράφτηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της, κλείνει η αυλαία του "δράματος" σε αυτό το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, που ταλανίζονταν από παθογένεια, εσωστρέφια, ομαδοποιήσεις και διαλυτισμό. 

Η ευθύνη αποδίδεται αποκλειστικά στον "ιδρυτικό πολιτικό κύκλο" της ΑΡΑΣ, που του καταλογίζονται πρακτικές "αποκλεισμού, εξώθησης εξόδου, υποταγής σε αυτόν των μελών της οργάνωσης με κύριο στόχο  τον απόλυτο έλεγχο της οργάνωσης και την πολιτική του επιβίωση".

Κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την απεργία της 18ης Οκτώβρη

Πανεργατικός-παλλαϊκός ξεσηκωμός, να κλιμακώσουμε τις απεργίες για να νικήσουμε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ

Το θέατρο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην τρόικα εσωτερικού με την τρόικα του εξωτερικού θα έχει ένα χαμένο: τον εργαζόμενο λαό. Για τον ιδιωτικό τομέα προετοιμάζουν ένα πραγματικό μακελειό με κατάργηση των συμβάσεων και μισθό πείνας που θα ορίζει το κράτος, απολύσεις χωρίς φραγμούς με αποζημείωση-φιλοδώρημα. Αυτά δεν κρύβονται από τα επικοινωνιακά κόλπα.
Για χάρη των κερδών των τραπεζών και του κεφαλαίου θυσιάζεται το παρόν και το μέλλον, αφού πρώτα ξεπουληθεί ότι δημιουργήθηκε παρελθόν.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

To ευρώ ως οργανωτής του συνασπισμού εξουσίας

Του Δημήτρη Σαραφιανού* 
To ευρώ ως οργανωτής του συνασπισμού εξουσίας - η έξοδος απο το ευρώ ως οργανωτής μιας κοινωνικής συμμαχίας για την ανατροπή 

Στις εκλογές του Ιουνίου αναδείχθηκε με ενάργεια η κεντρικότητα του ευρώ ως του βασικού στοιχείου αντιπαράθεσης στην πολιτική συζήτηση.
 

Το μπλοκ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ που συγκρότησε και την ιθαγενή κυβερνητική τρόϊκα έθεσε ως σημείο σύγκλισης, αλλά και πολιτικής νομιμοποίησης το δίπολο «επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων με όριο να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ αντέταξε τη λογική καταγγελίας του μνημονίου αλλά με παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, υποβαθμίζοντας ως στοιχείο του προγράμματός του το «καμιά θυσία για το ευρώ». Με δεδομένο ότι η επαναδιαπραγμάτευση αποδείχθηκε άμεσα ως το πιο σύντομο ανέκδοτο και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την πολιτική της εν αναμονή κυβέρνησης, η κυρίαρχη πολιτική αντιπαράθεση εξακολουθεί ως σήμερα να περιστρέφεται γύρω από εκατέρωθεν καταγγελίες για το ποιος οδηγεί την Ελλάδα στη δραχμή.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ποιος έβαλε τη Χρυσή Αυγή στην Επιτροπή κατά των Διακρίσεων;

Του Παναγιώτη Δημητρά*
«Εμβρόντητη» η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε πριν δύο εβδομάδες πως η βουλευτής της Χρυσής Αυγής (ΧΑ)Ελένη Ζαρούλια (σύζυγος του «αρχηγού» της ΧΑ Νίκου Μιχαλολιάκου) έγινε μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Κατά των Διακρίσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Σχεδόν κανένα ΜΜΕ δεν ανέφερε πάντως πως ορίστηκε ως τακτικό μέλος της Επιτροπής με αναπληρωματικό μέλος την Έλενα Ράπτη της ΝΔ. Στην Επιτροπή αυτή μετέχει επίσης ως τακτικό μέλος η Μαρία Γιαννακάκη της ΔΗΜΑΡ με αναπληρώτρια τη Θεοδώρα Τζάκρη του ΠΑΣΟΚ.1
Ρωτήσαμε ένα παλαιό μέλος της PACE και μέλος της ίδια Επιτροπής (που είναι και παλαιός συνεργάτης μας) από άλλη χώρα για το πώς επιλέγονται τα μέλη των Επιτροπών από την αντιπροσωπεία των βουλευτών μιας χώρας.

Aκούστε τις φωνές των Σειρήνων για τον τερματισμό της έμμονης ιδέας της λιτότητας

Του Wolfang Munchau - Financial Times 15/10/2012
Mετάφραση Αριάδνη Αλαβάνου



Προ ημερών δημοσιεύτηκε η έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία – φυσικά και για την ελληνική οικονομία, σε περίοπτη θέση για λόγους ευνόητους.
Η έκθεση περιείχε μια “βόμβα”: Ο πρωταγωνιστής της παγκόσμιας λιτότητας δήλωσε ότι όλη η διαπραγμάτευση της τρόικας, τα εξοντωτικά μέτρα των 13,5, 18, 20 και βάλε δισ. ευρώ δεν θα έχουν αποτέλεσμα. 
Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση και το χρέος θα επιδεινώνεται διαρκώς. Το παρακάτω άρθρο στέκεται κυρίως στην τεχνική πλευρά, αλλά υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα πολιτική: 
Τι έπαθε ξαφνικά το ΔΝΤ (αλλά και οι κυρίαρχοι χρηματοπιστωτικοί κύκλοι που εκφράζονται μέσω των Financial Times);

Μια ερμηνεία είναι ότι οι Αμερικανοί, με το μεγαλύτερο μερίδιο στο ταμείο, αλλά και οι άλλες χώρες-χρηματοδότες του ΔΝΤ δεν θέλουν πια να πληρώνουν άνευ όρων τα σπασμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα

Καταδότες χωρίς κουκούλα


Θέλω απόψε να δώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στο Δήμο Ρεθύμνου, ο οποίος -πρώτος από όλους- ετοίμασε τον κατάλογο των νηπίων, για να τον δώσει στον Ηρώδη της Χρυσής Αυγής! 

Είναι μια εξόχως πατριωτική κίνηση, κυρίως αν τη συγκρίνει κανείς με την κατηγορηματική άρνηση του Δήμου Ιεράπετρας να συνεργαστεί στο μείζον αυτό θέμα. Οι Ιεραπετρίτες δεν δείχνουν τη δέουσα φιλοπατρία.

Στις μέρες μας, αδέλφια, οι καταδότες έχουν όνομα. Δεν καλύπτονται από κουκούλες όπως στην Κατοχή ούτε κρύβονται όπως επί Χούντας. Νιώθουν τόσο ασφαλείς, ώστε συναινούν και υπερθεματίζουν ξετσίπωτα στο λόγο που εκφράζουν οι κασιδιάρηδες!

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Γιατί δεν μιλάει καθαρά ο Α. Τσίπρας;

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Σε πρωινή εκπομπή στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε άλλη μια φορά όρκο (τρις) ότι δεν τίθεται θέμα ευρώ με την έννοια ότι αν βγει η Ελλάδα, τότε θα διαλυθεί η ευρωζώνη. Και επίσης επανέλαβε ότι δεν αποτελεί στόχο και επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε μία αποστροφή του λόγου του, παρουσίασε την γνώμη του Σόιμπλε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι καταστροφή για την Ε.Ε. Το ΑΠΕ αναπαρήγαγε λάθος αυτήν την δήλωση ότι αποτελεί θέση του Α. Τσίπρα και ότι θα καταστραφεί η Ελλάδα και αυτήν την διεστρεβλωμένη θέση αναπαρήγαγαν διάφοροι.

Για άλλη μία φορά, γύρω από το κεντρικό θέμα της ευρωζώνης, παρατηρούμε πολιτικό χειρισμό, συνδικαλισμό, επικοινωνιακή διαχείριση και μεγάλες σιωπές. 
Ας ακολουθήσουμε άλλη μία φορά τη λογική του Α. Τσίπρα.

18 ΟΚΤΩΒΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ: Να τους ανατρέψουμε πριν εξαθλιώσουν τις ζωές μας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ
ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ
ΠΡΙΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

18 ΟΚΤΩΒΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
10.30 πμ ΜΟΥΣΕΙΟ

Αύξηση ωραρίου, νέα μείωση στους μισθούς πείνας και στα επιδόματα εξαθλίωσης, αύξηση των ωρών εργασίας, κατάργηση αποζημιώσεων για απολύσεις, τελειωτικό χτύπημα στις συμβάσεις, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, καταλήστευση του εφάπαξ, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, φόροι και χαράτσια μέχρι εξόντωσης, μαζικές απολύσεις…

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Άλλη μια φορά για την ‘‘αριστερή κυβέρνηση’’


Του Γιάννη Ανδρέου

Το ζήτημα της προσέγγισης στην επαναστατική διαδικασία, μέσω ποιού δρόμου και ποιών διαδικασιών το επαναστατικό κίνημα θα φτάσει στη διεκδίκηση και την κατάκτηση της εξουσίας, έρχεται και επανέρχεται συνεχώς στη συζήτηση ανάμεσα στις δυνάμεις που αναφέρονται στη σοσιαλιστική προοπτική. 
Είναι τόσο παλιό όσο και το σύγχρονο επαναστατικό- κομμουνιστικό κίνημα. Δίχασε και διχάζει, αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους επαναστάτες και σε όσους αντικειμενικά περιορίζονται σε δράση και βελτιώσεις μέσα στο υπάρχον σύστημα.

Φυσικά δεν είχε και δεν έχει την ίδια σημασία για όλους όσους θεωρούνται αριστεροί. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερή κυβέρνηση που προωθεί και τη μετακίνησή του σε ολοκληρωτικά «ευρωπαϊκές» θέσεις, τη μετατροπή του σε μεγάλη δημοκρατική παράταξη και κόμμα της υπευθυνότητας και της σταθερότητας, επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδυνάμωση των δυνάμεων της επαναστατικής αριστεράς,

Η κοινωνική λάβα θα κάψει τη συγκυβέρνηση

Αφετηρία η απεργία της 18ης Οκτώβρη για ένα αγωνιστικό μπαράζ μέχρι και 28/10
Tου Γιάννη Ελαφρού
Έτοιμοι να κτυπήσουν είναι πλέον οι «οικονομικοί δολοφόνοι» κυβέρνησης – τρόικας. Αφού πήραν το «πράσινο φως» από τη Μέρκελ και τις ντιρεκτίβες από το Γιούρογκρουπ για την ανάγκη να έχουν κλείσει μέχρι 18 Οκτωβρίου οι περικοπές των 14 δισ. και τα 89 διαρθρωτικά μέτρα, έρχονται πια –σαραβαλιασμένοι αλλά ντοπαρισμένοι από την ελληνική ολιγαρχία και την ΕΕ– να περάσουν το άγριο πακέτο. Τι κι αν η ανεργία έχει φτάσει επισήμως στο 25% μέσα στον Ιούλιο(!), στο 30% σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης Μέρκελ, συνέχεια της μεγάλης απεργίας της 26ης Σεπτέμβρη, έδειξαν ότι μεγάλο τμήμα του λαού κινείται. Αλλά ακόμα δεν έχει πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας, η θερμοκρασία ανεβαίνει, αλλά το καπάκι δεν έχει πεταχτεί ακόμα. Μην μας γελάει η δυσκολία να βγουν τα εκατομμύρια ακόμα στο δρόμο. Η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση, η οργή σαρώνει στον κόσμο της εργασίας και στη νέα φτωχολογιά και δυστυχώς συχνά ντύνεται στα μαύρα του νεοναζισμού. Από την άλλη, κρατάει δεμένο τον κόσμο ο φόβος για το αύριο, η αυταπάτη κάποιας ατομικής λύσης, παρότι υπονομεύονται δραματικά από την άγρια και καθολική επίθεση.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Δύο άκρα: σημειώσατε 1

Της Άντας Ψαρρά
Να λοιπόν που οι ίδιοι οι κατασκευαστές των δύο άκρων διαψεύδουν τους εαυτούς τους. Ούτε καν αυτή τη στρεβλή και ανορθόδοξη θεωρία του πιο κυνικού μανιχαϊσμού δεν καταφέρνουν να υπερασπιστούν, τρομάρα τους

Με πομπώδεις διακηρύξεις, ο ένας μετά τον άλλον, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και όχι μόνο δεκαετίες τώρα χτυπούν τα «δύο άκρα» της μεταπολιτευτικής Ελλάδας (παλιότερα ήταν πιο εύκολο γι΄ αυτούς μια και το μόνο άκρο - εχθρός ήτανε το ΚΚΕ). Το ίδιο μοντέλο των δύο άκρων ακολουθούν τα κόμματα εξουσίας, αλλά και πολλά θεσμικά κρατικά όργανα και φυσικά οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ που κατευθύνουν την κοινή γνώμη. Μόνο η εκκλησία μοιάζει να έχει ένα και σταθερό μέτωπο πάντα προς το ένα άκρο. 

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΑ:Σειρά συζητήσεων για την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης

Mέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής

''To σχέδιο B'' - Σειρά συζητήσεων για την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης


Κύκλος 1ος

«Η Ελλάδα εντός και εκτός Ευρωζώνης
- Απόπειρα συγκρίσεων»

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, [ΑΣΟΕΕ] Αίθουσα Αντωνιάδη
Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 
έναρξη 11.30 π.μ. 

Μέχρι που έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι;

Αναδημοσίευση από:olaeinedromos.blogspot.gr

Με αφορμή την διαμαρτυρία των εργαζομένων στου Σκαραμαγκά, άνοιξε μία κουβέντα στα κανάλια «για τα όρια της διαμαρτυρίας των εργαζομένων, που έχουν δίκαια αιτήματα». Ας δούμε λοιπόν, σύμφωνα με την άποψη των ΜΜΕ, των αστικών κομμάτων (και σε πολλές περιπτώσεις της υπεύθυνης και θεσμικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ), μέχρι που έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι, "οι οποίοι έχουν δίκαια αιτήματα" (μιλάμε λοιπόν για περιπτώσεις όπου ο λαός έχει δημοκρατικά, πλειοψηφικά, αποφασίσει επακριβώς τι θέλει):

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Φαιές νεοναζί αντανακλάσεις στο γυαλί των ΜΜΕ.


Σχέδιο του Μίνω Αργυράκη, από τολεύκωμα
 “Η πολιτεία έπλεε εις την μελανόλευκον”

Tου Κωστή Παπαϊωαννου*

Οι δυνάμεις του φαιού αντικοινοβουλευτισμού βρίσκουν φιλόξενο χώρο σε αρκετά ΜΜΕ που με το μαγικό τους ραβδί μεταμορφώνουν τους νεοεκλεγέντες νεοναζί σε αστέρες του λαϊφστάιλ.
Πολλά τα παραδείγματα. Τη γνωστή επίθεση στις δυο βουλευτίνες της Αριστεράς σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ακολούθησαν επανειλημμένες εμβριθείς μεσημεριανές συζητήσεις στον STAR για τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες του ευέξαπτου νέου που προκλήθηκε κι αντέδρασε, το αρρενωπό του προφίλ, την ενδιαφέρουσα συναισθηματική του ζωή, τις φίλες του στο Facebook και άλλες αθέατες πλευρές αυτής της πολυσχιδούς προσωπικότητας.

Τα Ναυπηγεία, ο ερχομός της Μέρκελ και η αβάσταχτη ανοησία της νομιμοφροσύνης

Του Παναγιώτη Μαυροειδή
Αγαλλίασε η καρδιά τόσων και τόσων ταπεινωμένων εργατών στην παραπαίουσα βιομηχανική ζώνη της Ελευσίνας-Ασπροπύργου και όχι μόνο.

Αυτών που δεν ξέρουν τι να πουν στο σπίτι για το φαγητό που λείπει. Για τη λειψή ζωή. Για την καταρρακωμένη αξιοπρέπεια. Για το καθημερινό τσαλάκωμα στη δουλειά.

Πώς να διασκεδάσεις και να χωνέψεις το φόβο της απόλυσης; Πώς να αντιμετωπίσεις το βλέμμα των παιδιών; Μα πως και να αντέξεις ακόμη και αυτή τη συμπαράσταση των δικών σου ανθρώπων, όταν σου φαίνεται σαν ανήμπορη συ- λύπηση…

Αυτή η θαρραλέα, περήφανη εφόρμηση των απλήρωτων εργατών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον ιδιότυπο εργοδότη τους (λόγω πολεμικών παραγγελιών) που ακούει στο όνομα Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ήταν το πιο όμορφο φώς στο βαθύ μαύρο σκοτάδι του κοινωνικού κανιβαλισμού, της τρομοκρατίας.

Αλλά και ένα περιγέλασμα της ανημποριάς, του ‘’δε γίνεται τίποτα’’, της αναμονής και της ανάθεσης.Είχε και θα έχει κόστος για τους ίδιους τους εργάτες. Και με το άγριο ξύλο των ΜΑΤ. Και με τις συλλήψεις. Και με τη διαπόμπευση από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης. Όπως είχε τεράστιο κόστος και η πολύμηνη απεργία στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ για τους εργαζόμενους και απολυμένους από αυτήν.

Πρέπει να υποκλιθούμε. Αλλά και να στοχαστούμε.

Τίποτα δεν έδωσε η Μέρκελ στον Σαμαρά


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ* 
Σκληρότερη και εξαιρετικά φειδωλή όχι μόνο στα χρήματα, αλλά ακόμη και στα λόγια συμπαράστασης που δεν κοστίζουν τίποτα αποδείχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή εξάωρη παραμονή της στην Αθήνα. 
«Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ» ήταν η πιο «υποστηρικτική» δήλωση της Μέρκελ. Τα ρήματα είναι προσεκτικά επιλεγμένα για να καθιστούν την υποστήριξη ιδιαιτέρως αποδυναμωμένη. «Ελπίζω» και «εύχομαι» - ούτε καν «επιθυμώ», «θέλω», «θα βοηθήσουμε», «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» ή οτιδήποτε άλλο που υποδηλώνει βούληση, απόφαση για δράση. Το μήνυμα είναι σαφέστατο: το Βερολίνο δεν υπόσχεται τίποτα! Θα παρακολουθεί με αυστηρό βλέμμα κατά πόσο η κυβέρνηση Σαμαράυλοποιεί τις εντολές που δίνουν οι Γερμανοί μέσω της τρόικας στο πλαίσιο του Μνημονίου που οδηγεί την ελληνική οικονομία στο βάραθρο και θα τιμωρεί την Αθήνα, αν αυτή δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα, το οποίο αν εφαρμόζει θα βυθίζει τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση! Κυριολεκτικά μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την Ελλάδα, αν συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια μνημονιακή πολιτική.

Προλήψεις και συλλήψεις

Tου Παντελη Μπουκαλα
Το ακούσαμε τόσες φορές τα τελευταία χρόνια, που πια το θεωρούμε φυσικό. Δεν μας ενοχλεί ιδιαίτερα. Δεν ερεθίζει τα ναρκωμένα αντανακλαστικά μας, που αλλιώς θα λειτουργούσαν ακαριαία, χωρίς να χρειάζονται άλλες πληροφορίες
«Στο πλαίσιο των ενεργειών της, η αστυνομία προέβη σε προληπτικές συλλήψεις».
Αυτό ακούμε εκ των υστέρων, αν και πλέον τείνει να γίνει του συρμού να ανακοινώνονται εκ των προτέρων τα εξής αναμφιλέκτως δημοκρατικά: «Στο πλαίσιο των ενεργειών της η αστυνομία, με τη συνδρομή των ΕΚΑΜ, των ΥΠΕΤ, των ΜΑΤ και των μονάδων ΔΙΑΣ, θα προβεί σε προληπτικές συλλήψεις»...

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι τώρα, ΠΟΤΕ!

Του Σ.Μ
Στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται όλη η μεσογειακή (προς το παρόν μόνο) Ευρώπη και ιδιαίτερα στη φάση όπου ο καπιταλισμός έριξε κάθε δημοκρατικό προσωπείο, η ελληνική αριστερά αναδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων. 

Βουτηγμένη στο κοινοβουλευτικό, δήθεν, παιχνίδι, αναμένοντας την πολυπόθητη διακυβέρνηση μέσα από εκλογικούς μηχανισμούς, αδυνατώντας να πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες και τρομαγμένη στη γωνιά από τη νεοφασιστική απειλή αλλά, κυρίως, από αυτό που δεν ήθελε ποτέ και δεν μπόρεσε να το προβλέψει, το ξεπέρασμά της δηλαδή από ένα μαζικό, αντιφασιστικό, αντικαπιταλιστικό κίνημα, έρχεται σήμερα να παρουσιάσει το πιο αποκρουστικό της πρόσωπο.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η τρομοκρατία και οι απαγορεύσεις δεν περνάνε!

Η τρομοκρατία και οι απαγορεύσεις δεν περνάνε! 
Το λόγο έχει ο κυρίαρχος λαός!
Έξω η Μέρκελ, έξω η ΕΕ και το ΔΝΤ!

Με χουντικής έμπνευσης ανακοίνωση ο αστυνομικός διευθυντής της Αττικής σαν άλλος κατοχικός διοικητής απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις στη διαδρομή και τους χώρους που θα βρεθεί η ανεπιθύμητη για το λαό Γερμανίδα καγκελάριος στην αυριανή της επίσκεψη. Η προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης έρχεται σε συνέχεια της καταστολής σε εργατικές κινητοποιήσεις, των προληπτικών προσαγωγών, της καλλιέργειας του φόβου και της τρομοκρατίας με τη βοήθεια των ναζιστικών συμμοριών.

ΧΟΥΝΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη

-ΝΕΑ ΧΟΥΝΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ 
-ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ
-ΝΑ ΜΗΝ  ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!



Με ανακοίνωσή της η ΓΑΔΑ ενημερώνει ότι με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής απαγορεύεται για λογούς δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας, από τις 09:00 το πρωί ώς τις 10:00 το βράδυ, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στο κέντρο της Αθήνας.



ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ!!!

Συνεχίζουν την τρομοκρατία!

Νεώτερα:
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τη ΓΑΔΑ διευκρινίστηκε ότι η απαγόρευση αφορά συγκεκριμένο τμήμα της Αθήνας και της υπόλοιπης Αττικής και ως εκ τούτου οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματισθεί για αύριο σε Ομόνοια και Σύνταγμα θα γίνουν κανονικά.

7.000 αστυνομικοί, ελεύθεροι σκοπευτές και ειδικές δυνάμεις για τη Μέρκελ. Διμοιρίες ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, με εντολή ελέγχων και προληπτικών προσαγωγών, όπου κρίνουν.


Η περιοχή στην οποία επιβάλλεται ο περιορισμός περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους:

Β. Σοφίας (από τη συμβολή της με την Ακαδημίας) - Ακαδημίας – δεξιά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), όπως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

Επίσης, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.


ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ξεσηκωμός, όλοι στους δρόμους

Δευτέρα 8/10 6μμ Σύνταγμα - Προσυγκέντρωση 5:30μμ Πλ.Κλαυθμώνος . 

Τρίτη 9 Οκτώβρη 12μμ Σύνταγμα - Προσυγκέντρωση 11:30πμ Άγαλμα Κολοκοτρώνη. 


Ανεπιθύμητη η Μέρκελ στην Ελλάδα

Ξεσηκωμός, όλοι στους δρόμους ενάντια σε κυβέρνηση και ΕΕ



Η αναγγελία της επίσκεψης Μέρκελ είναι πρόκληση για το λαό. Η γερμανίδα καγκελάριος είναι ανεπιθύμητη. Επικεφαλής μιας ΕΕ που με πρόσχημα το χρέος και εργαλείο τα Μνημόνια μετατρέπει τους εργαζόμενους της Ευρώπης σε δούλους του γερμανικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Εκπροσωπεί μια Ευρώπη που ενώνεται ενάντια στους εργαζόμενους και συμμετέχει στην πολεμική εκστρατεία των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς του πλανήτη για να κερδίσουν αγορές και πλουτοπαραγωγικές πηγές οι πολυεθνικές.

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Η Μέρκελ στην... Αθήνα

Tου Γ. Δελαστίκ
Ζωηρότατη έξαψη προκάλεσε στους Ελληνες η είδηση ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί μεθαύριο τη χώρα μας.
 Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της επίσκεψης το μεσημέρι της Παρασκευής, ελάχιστα 24ωρα πριν πραγματοποιηθεί, όπως και το γεγονός ότι αρχικά Αθήνα και Βερολίνο δεν ήταν σε θέση να δώσουν πληροφορίες ούτε καν για το περιεχόμενο των συνομιλιών Μέρκελ-Σαμαρά, προκάλεσαν την εντύπωση μιας εντελώς εσπευσμένης κίνησης συμβολισμού.
 
Στην πολιτική βεβαίως πολλές φορές κάποιες συμβολικές κινήσεις έχουν βαρύνουσα σημασία, άρα και πολιτική ουσία. Η παρουσία της καγκελαρίου της Γερμανίας σε ελληνικό έδαφος στις σημερινές συνθήκες συγκαταλέγεται ασφαλώς στις πράξεις συμβολισμού με εξαιρετικό βάρος.

Τον ξέρουμε τον δρόμο σύντροφε Σκουρλέτη

Του Πάσχου Λαζαρίδη.
Ο σύντροφος εκπρόσωπος πρωί πρωί (5-10) αιφνιδίασε αρνητικά. Σε εμφάνισή του στο Mega υποστηρίζει ευθέως ότι κάτι βρώμικο υπήρχε στην εισβολή των εργαζόμενων στο Πεντάγωνο:
“Πολύ εύκολα δεν μπήκανε χτες; Δεν ήταν λίγο περίεργη αυτή η υπόθεση; 
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι παρατεταγμένα τα ΜΑΤ, τα οποία έχουμε δει πως λειτουργούνε εδώ και δύο χρόνια, απέναντι στους εργαζόμενους, απέναντι σε νεολαίους που πάνε να πιούνε την μπύρα τους στα Εξάρχεια. Χτες λοιπόν κατά έναν περίεργο τρόπο αυτά όλα εξαφανιστήκανε”.
Ο Οικονομέας μάλλον έκπληκτος ρωτάει: “Καλά τι εννοείτε τώρα, ότι τους κάνανε πλάτες να μπούνε μέσα”;
Η απάντηση είναι όλα τα λεφτά:
“Αυτό δεν το ξέρω, βάζω ένα ερωτηματικό. Θέλετε να το ψάξουμε όλοι μαζί; ...Υπαινίσσομαι ότι πρέπει να ψάξουμε γιατί ήταν τόσο χαλαρή, η πολύ σκληρή σε άλλες περιπτώσεις στάση της Αστυνομίας”.
Ο Καμπουράκης επεμβαίνει: “Όταν χτυπάει η Αστυνομία καταγγέλλετε καταστολή και όταν δεν χτυπάει καταγγέλλετε σχέδιο”;
Και χα χα χα τα γέλια στο στούντιο.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανεπιθύμητη η Μέρκελ στην Ελλάδα

Ξεσηκωμός, όλοι στους δρόμους ενάντια σε κυβέρνηση και ΕΕ



Η αναγγελία της επίσκεψης Μέρκελ είναι πρόκληση για το λαό. Η γερμανίδα καγκελάριος είναι ανεπιθύμητη. Επικεφαλής μιας ΕΕ που με πρόσχημα το χρέος και εργαλείο τα Μνημόνια μετατρέπει τους εργαζόμενους της Ευρώπης σε δούλους του γερμανικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Εκπροσωπεί μια Ευρώπη που ενώνεται ενάντια στους εργαζόμενους και συμμετέχει στην πολεμική εκστρατεία των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς του πλανήτη για να κερδίσουν αγορές και πλουτοπαραγωγικές πηγές οι πολυεθνικές.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Σχετικά με το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Του Άκη Κατσούλα*
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα σχετικά με το σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνει το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων.

1. Η απεργία της 26ης Σεπτέμβρη έφερε άνεμο αισιοδοξίας για τη δυνατότητα του λαού να ανατρέψει τον μνημονιακό εφιάλτη και την επίθεση κυβέρνησης- Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Ήταν η αρχή για έναν μεγάλο, μαζικό, μακρύ και ανυποχώρητο αγώνα .

2. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι υποταγμένες πλειοψηφίες στην ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ δεν ήθελαν, καμία κλιμάκωση , κανένα σχεδιασμό, παρά μόνο εκτονωτικές, και αναποτελεσματικές δράσεις, κόντρα στις διαθέσεις του εργαζόμενου λαού.

3. Την Δευτέρα 1-10-2012, κόντρα σε αυτές τις λογικές, συνεδρίασε το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων, με την συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστών, σχεδόν από όλους τους χώρους εργασίας και αναπτύχθηκε πλούσιος και εποικοδομητικός προβληματισμός για το πως θα δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο, πλατύ, μαζικό παλλαϊκό εργατικό ανατρεπτικό ξεσηκωμό που θα βάλλει τέλος στα μέτρα της εξόντωσης και της καταστροφής.

Εργατικοί αγώνες και (αστική) νομιμότητα.

Του Θέμη Τζήμα
Αγανάκτησαν οι παπαγάλοι των ΜΜΕ και η δεξιά συγκυβέρνηση από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από κοντά και η Χρυσή Αυγή που δεν μπορεί να βλέπει το στρατιωτικό «άβατο» να «κηλιδώνεται» από την παρουσία εργαζομένων και αριστερών.

Αδιανόητο να «εισβάλλουν» Έλληνες εργαζόμενοι στο «Πεντάγωνο» και να διεκδικούν να πληρωθούν μετά από έξι μήνες και μετά από χρόνια πολιτικών επιλογών που απαξίωσαν την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα. Μπορούσαν στο κάτω- κάτω να στείλουν ένα διάβημα διαμαρτυρίας ή ένα υπόμνημα, ώστε να κερδίσει και ο υπουργός ορισμένα λεπτά, «κοινωνικά ευαίσθητης» δημοσιότητας. Εφόσον δε φέρθηκαν «λογικά» ήταν επόμενο να τους περιμένει η καταστολή και ο χυδαίος συμψηφισμός εργατικών αγώνων και ναζιστικής βίας.